
Hilde en Erwin Hoenderdos bij hun anderhalve eeuw oude boerderij, die vanaf 2012 aan het verzakken is. © Freek van den Bergh
Huizen verzakken omdat het waterschap voor de boeren kiest
Veel huizen in polders staan op een tikkende tijdbom: de funderingspalen rotten weg, met verzakkingen en dure reparaties tot gevolg. Waterschappen hebben veel van die schade veroorzaakt. Ze pompten langdurig water weg om intensieve veehouderij te faciliteren. Tot 2050 gaat dat huiseigenaren honderden miljoenen euro’s kosten.
- Op 15 maart kiezen we nieuwe vertegenwoordigers in Nederlands oudste bestuursorganen: de waterschappen. In een kortlopende serie onderzoekt Follow the Money welke belangen er spelen in de polders.
- Deel één gaat over Friesland, waar het grondwaterpeil in de veenpolders het laagst is.
- Veenpolders beslaan 9 procent van Nederland. Waterschappen houden die droog om bewoning en landbouw mogelijk te maken.
- Om intensivering van landbouw en veehouderij mogelijk te maken, hebben de waterschappen het veen steeds dieper ontwaterd. Voor huiseigenaren is dat niet gunstig: een te laag waterpeil kan oude, houten funderingen laten rotten en versterkt bodemdaling.
- In het landelijk gebied kunnen de kosten van bodemdaling voor huiseigenaren tot 2050 oplopen tot 1 miljard euro, schatte het PBL in 2016. Volgens de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur is 90 procent van de schade te vermijden.
Hilde Hoenderdos volgt met haar wijsvinger een scheur in de voorgevel van haar historische boerderij. ‘Iedere keer denk ik: zat die er al? Ik probeer er niet te veel aan te denken, maar toch merk ik dat het huis steeds iets verder uit elkaar valt.’
Ongeveer zeven jaar geleden ontdekten Hilde en haar man Erwin dat er iets aan de hand was met hun huis in de Grote Veenpolder in Friesland. ‘De boerderij staat er al bijna anderhalve eeuw en wij woonden er 25 jaar. Maar zeven jaar geleden ontstonden er scheuren in de muren. Deuren en ramen klemden of gingen ineens niet meer open.’
Meer huizen in de omgeving begonnen na 2012 te verzakken. In dat jaar verlaagde het waterschap het grondwaterpeil in de omliggende polder drastisch en werden sloten gedempt.
Niet alleen Friesland heeft zulke laagveenpolders, ook Utrecht en Noord- en Zuid-Holland liggen er vol mee: samen is het 9 procent van Nederland. Waterschappen hebben de ogenschijnlijk simpele taak om water uit die polders te pompen.
Dat pompen blijkt een balanceeract tussen verschillende belangen, waarbij waterschappen decennialang voor de intensieve veehouderij kozen. Met grote (financiële) gevolgen voor de huizenbezitters in de polder.
Centimeter per jaar
De natuurlijke staat van laagveen is een soort moeras, dus water wegpompen is van oudsher de manier om er bebouwing en landbouw mogelijk te maken. Zo komt de bovenste laag van het veen droog te staan, met als bijkomstig effect dat die langzaam verdwijnt: het veen ‘oxideert’, wat betekent dat het uiteenvalt in onder meer CO2, stikstof, en lachgas.
Door dit proces daalt de bodem in veenpolders met gemiddeld bijna een centimeter per jaar. En als de bodem daalt, moet het waterpeil ook verder omlaag.
Hoe meer water het waterschap wegpompt, hoe sneller het veen oxideert en hoe harder de bodem daalt
Zolang we in veenpolders willen wonen, blijft dit maar doorgaan. Het waterschap bepaalt de snelheid: hoe meer water het wegpompt, hoe sneller het veen oxideert, hoe harder de bodem daalt. En hoe meer water er weer moet worden weggepompt.
Waarom zou het Wetterskip Fryslân het peil in de Grote Veenpolder in één klap met tientallen centimeter verlagen? Simpel: om ruilverkaveling mogelijk te maken. Door boerenerven samen te voegen en sloten dicht te gooien, maakt het waterschap schaalvergroting in de landbouw en veeteelt mogelijk.
Laag grondwaterpeil
Het overgrote deel van de Nederlandse veenpolders is boerenland. Op veen groeit weinig, dus staat het vooral vol gras en koeien.
Door een lagere grondwaterstand groeit er meer gras op het veen. Dat gras snel en efficiënt zaaien en oogsten gebeurt door zware machines, die alleen het land op kunnen als het grondwaterpeil laag genoeg is.
Daarom hebben de waterschappen de grondwaterpeilen decennialang laag gehouden. ‘In het landelijk gebied kan de bodemdaling niet los worden gezien van de intensieve melkveehouderij,’ schreef het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) daarover in 2016.
De Friese veenpolders spannen de kroon: daar kun je 90 tot 120 centimeter in het veen graven voor je water tegenkomt, de diepste ontwateringen van Nederland.

Hout moet onder water staan
Aan de keukentafel klapt Erwin Hoenderdos zijn laptop open. ‘Dit is het rapport van het funderingsonderzoek.’ Nadat meerdere bewoners van de Grote Veenpolder hun beklag hadden gedaan, besloot het waterschap zulke onderzoeken te laten uitvoeren. Erwin laat foto’s zien van wegrottende houten palen onder het huis. Die funderingspalen moeten zorgen dat het huis op een stevige zandlaag in de bodem rust.
Tot in de jaren ’70 waren houten palen in Nederland de standaard. Als het grondwater daalt, wordt dat type fundering een probleem, legt Erwin uit: ‘Hout moet onder water staan, anders gaat het rotten.’ Volgens het rapport staat het grondwaterpeil van de oude boerderij nu 24 centimeter ónder de koppen van de palen. Die zijn door rotting centimeters dunner geworden.
De slinkende palen zorgen voor al die scheuren en verzakkingen in hun huis. Onderzoekers beoordeelden deze fundering met code rood. ‘Geadviseerd wordt op de kortst mogelijke termijn funderingsherstel bij het pand uit te voeren.’
Maar de fundering onder een huis vervangen of herstellen kost vaak tienduizenden euro’s, soms wel een ton. Erwin en Hilde Hoenderdos wonen in een grote boerderij waar dat zelfs op anderhalf tot twee ton geschat is. ‘Dat hebben we niet op de bank staan, daar moeten we een hypotheek voor afsluiten.’
Volgens een ‘grove’ schatting van het waterschap en de provincie krijgen in Friesland 6200 huizen te maken met funderingsschade. Landelijk zal volgens het PBL bodemdaling huizen op het platteland tot 2050 tussen de 450 miljoen en 1 miljard schade opleveren. Zo’n 90 procent van die schade komt door ‘vermijdbaar menselijk handelen,’ schreef de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) in 2020.
Tot 2050 veroorzaakt dalend veen op het platteland voor minimaal 450 miljoen euro schade aan één miljoen huizen. In deze berekening zijn niet alleen huizen op houten palen meegerekend. Een deel van de woningen is gebouwd zonder palen en rust op de slappe veenbodem. Deze huizen krijgen bij bodemdaling te maken met ongelijke verzakking: het veen zakt niet overal in hetzelfde tempo, waardoor het huis scheef komt te staan.
In steden spelen nog veel complexere problemen door bodemdaling, omdat hier vaak huizen met en zonder palen door elkaar staan. Daalt de bodem, dan blijven huizen op palen op dezelfde hoogte staan. De huizen zonder palen zakken wel.
Dat zorgt voor een dilemma voor de waterbeheerder: als het waterpeil gelijk blijft, komen de zakkende huizen onder water te staan. Maar verlaging van het peil zorgt voor houtrot bij de huizen op palen. Eenvoudige oplossingen zijn er niet: deels kunnen kleinere ‘peilvakken’ gemaakt worden om voor een kleiner groepje huizen het waterpeil in te stellen. In andere gevallen moet de fundering vervangen worden. In beide gevallen zijn daar enorme kosten mee gemoeid. Tot nu toe gebeurt er nog maar weinig.
De stedelijke gebieden inbegrepen schat Deltares, een onderzoeksinstituut voor water en bodem, dat 750 duizend tot een miljoen huizen in Nederland schade zullen ondervinden door lage grondwaterstanden. Die schade herstellen kost tot 2050 de tussen 8 en 39 miljard euro.
Schade verhalen is lastig
Al vier jaar proberen Erwin en Hilde het waterschap te laten meebetalen aan het herstel van de schade. Tevergeefs: ‘In eerste instantie zei het waterschap: een fundering is net zoiets als een dakgoot,’ zegt Hilde. ‘Het hoort bij je huis en als het kapot gaat, is dat je eigen verantwoordelijkheid.’
Als zij en haar man problemen hadden met de peilverlaging, hadden ze maar inspraak moeten leveren toen het waterschap in 2008 het ‘peilbesluit’ vaststelde. ‘Maar als bewoner heb je geen idee wat dat onder de grond met je fundering doet. Terwijl de experts van het waterschap willens en wetens het peil verlagen en je niet op de hoogte stellen.’
Het Wetterskip Fryslân zegt bij de peilverlaging ‘alle maatschappelijke belangen’ te hebben gewogen. ‘Dat is een mooie frase,’ zegt Erwin. ‘Maar het maatschappelijk belang zijn natuurlijk niet alleen de boeren. Wij zijn er ook nog.’
Het echtpaar moet onomstotelijk bewijzen dat het waterschap de schade aan hun boerderij heeft veroorzaakt
Juridisch gezien zijn Erwin en Hilde zelf verantwoordelijk voor het grondwaterpeil op hun perceel, hoewel ze daar bar weinig aan kunnen veranderen. Alleen als ze onomstotelijk aantonen dat het waterschap hun funderingsschade heeft veroorzaakt, kunnen ze aanspraak maken op compensatie.
Het waterschap laat desgevraagd weten dat de peilverlaging ‘naar ons oordeel niet dé oorzaak [kan] zijn van de genoemde funderingsschade.’ Een rechtstreeks verband met het waterbeheer is ook moeilijk te bewijzen, omdat allerlei processen het grondwaterpeil beïnvloeden: periodes van droogte, of een boom in de tuin die veel water uit de bodem wegtrekt.
Ook opstalverzekeringen dekken de schade niet, omdat het geen ‘onzeker voorval’ is: het komt door een natuurlijk proces en democratische beslissingen van het waterschap.
Hoogst haalbare
‘De overheid draait aan de knop die de schade veroorzaakt, dus wij vinden dat diezelfde overheid de schade moet vergoeden,’ zegt Monique Plantinga. Zij is in Friesland lijsttrekker van Water Natuurlijk, een partij die alleen aan de waterschapsverkiezingen meedoet en opkomt voor het belang van natuur en waterkwaliteit.
Maar een mea culpa van het waterschap komt er voorlopig niet. Wel moet het bestuur van het waterschap met een subsidieregeling komen, na een motie die partijen in het waterschap in december unaniem aannamen. Die moet 40 procent van het funderingsherstel vergoeden, met een maximum van 40.000 euro.
‘De coalitiepartijen willen alles bij het oude houden, terwijl het veen zienderogen verdwijnt’
‘Dat was politiek het hoogst haalbare,’ zegt Plantinga. Het waterschap wordt bestuurd door wat zij een ‘agrarisch-conservatieve’ coalitie noemt: CDA, VVD en de onverkozen vertegenwoordigers (zie kader ‘Verkiezingen, maar niet voor alle zetels’) van bedrijven en boeren.
‘Die partijen zeggen op te komen voor het belang van boeren, maar ze willen vooral alles bij het oude houden. Terwijl het veen hier zienderogen verdwijnt. Veel boeren zien zelf ook in dat er iets moet veranderen, anders is er straks geen veen meer om op te boeren.’
Tot de meest recente waterschapsverkiezingen in 2019 konden inwoners stemmen voor maximaal driekwart van de zetels in het waterschapsbestuur. Bij deze verkiezingen wordt dat ongeveer 85 procent.
Het waterschap kent namelijk naast de zetels voor inwoners ook ‘geborgde zetels’ voor andere groepen die belang hebben bij en meebetalen aan het waterbeheer.
Op dit moment zijn dat 7 tot 9 zetels van de 18 tot 30 die een waterschapsbestuur in totaal telt. Belangenclubs van ondernemers (VNO-NCW), agrariërs (LTO) en eigenaren van natuurterreinen (Vereniging van Bos- en Natuureigenaren) hebben elk hun eigen zetels en mogen bepalen wie daarop terechtkomt.
Al jaren stapelen de adviezen zich op om de democratisering van het waterschap ‘af te maken’: bijvoorbeeld dat van de Adviescommissie geborgde zetels dat in 2020 op het bureau van de minister van Infrastructuur en Waterstaat belandde, die geen actie ondernam.
Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Laura Bromet (GroenLinks) dienden later dat jaar een initiatiefwet in om de geborgde zetels af te schaffen. Een twee jaar durend politiek schaakspel leidde ertoe dat De Groot en Bromet hun voorstel moesten afzwakken om nog een meerderheid te behalen.
Daardoor zijn er bij deze verkiezingen nog wel geborgde zetels, maar minder. De bedrijven zijn weg, maar de boeren en eigenaren van natuurterreinen behouden hun zetels. Ook is een maximum ingesteld van 2 zetels voor boeren en 2 voor natuureigenaren.
Kosten-baten
Tot op de dag van vandaag worden de waterschappen onder meer door de geborgde zetels gedomineerd door boeren. Lange tijd pompten ze het water voor hen weg, zonder al te veel vragen te stellen.
Gert Jan van den Born is beleidsonderzoeker landgebruik en klimaat bij het PLB en leidde het onderzoek Dalende bodems, stijgende kosten. ‘Daarvoor hadden we veel contact met waterschappen. Wat we toen merkten: veel waterschappen hielden de kosten voor bodemdaling niet bij. Men repareert iets en gaat over tot de orde van de dag.’
De ontwatering kost de maatschappij veel. Naast rottende palen en verzakkende huizen lopen ook wegen, bruggen, waterleidingen en riolen schade op door lage waterstanden. In het landelijk gebied zal dat de maatschappij nog eens zo’n 680 miljoen kosten tot 2050.
Veel huiseigenaren hebben geen idee van wat zich onder de vloer afspeelt. Onderzoekers van onder meer ABN Amro schreven in januari over de effecten op de woningmarkt.
Ze analyseerden Funda-advertenties van huizen gebouwd voor 1975 en zagen dat in slechts 2,2 procent daarvan iets gemeld werd over de fundering. Enkele steden waar de gemeente actief onderzoek doet naar funderingen staken daar ver bovenuit, zoals Zaanstad (35 procent) en Haarlem (20 procent).
Maakte een advertentie melding van een slechte fundering, dan zorgde dat voor een 12 procent lagere verkoopwaarde. De resultaten doen vermoeden dat veel woningen verkocht worden voor een hogere waarde doordat er niks bekend is over de fundering.
Een nog grotere doorslag geeft de CO2 die veen bij oxidatie uitstoot. Dat proces zorgt voor 2 tot 3 procent van de totale Nederlandse uitstoot. Van den Born: ‘Klimaat is de belangrijkste reden dat er nu iets gebeurt.’ Daarom staat in het klimaatakkoord uit 2018 dat Nederland met strategieën moest komen om peilverlaging in veenweidegebieden te stoppen. Peilen zouden zelfs verhoogd moeten worden.
In Friesland zijn in ongeveer eenderde van de veenpolders plannen om bodemdaling tegen te gaan. Over de rest wordt nog gefilosofeerd.
‘Deltaplan’ tegen schade
De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur noemde in 2020 doorgaan met ontwateren van veenpolders ‘geen begaanbaar pad’, omdat het ‘op de lange termijn economisch, ecologisch en maatschappelijk onverantwoord’ is. De raad pleitte voor een wet die vastlegt dat bodemdaling in 2030 met 50 procent is afgeremd en met 70 procent in 2050.
In 2021 riep een coalitie van verzekeraars, banken, woningcorporaties en Vereniging Eigen Huis op tot een landelijk ‘deltaplan’ om verdere funderingsschade te voorkomen. Toekomstige funderingsschade kan het onderpand voor de door banken en verzekeraars verstrekte hypotheken in waarde laten dalen. Woningcorporaties zien de herstelkosten op zich afkomen van alle panden die zij bezitten.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schreef in november vorig jaar dat voortaan ‘in grote delen van het veengebied gestreefd [wordt] naar een zo hoog mogelijke grondwaterstand tussen de 20 tot 40 centimeter onder het maaiveld’.
Harbers gaat dat streven niet in een wet vastleggen, maar noemt het een ‘structurerende keuze’ voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Provincies hebben daarin de taak om ‘gebiedsprocessen’ te leiden waarin belanghebbenden, zoals waterschappen en boeren, samen plannen uit te werken. Ook het oplossen van de stikstofcrisis is naar die gebiedsprocessen gedelegeerd. Daarbij geldt het principe comply or explain: afwijken mag, als daar een goede reden voor is.
Voor Hilde en Erwin Hoenderdos komt een eventuele peilverhoging hoe dan ook te laat. ‘De palen zijn luciferhoutjes geworden. Als we de fundering niet herstellen, blijft het huis verzakken. Het gaat niet ineens drijven bij een hoger waterpeil, het is geen woonboot.’
Het Waterschap Friesland zegt de functionele taak te hebben om het waterpeil te realiseren dat past bij de functie die rijk, provincie en gemeenten aan een gebied toekennen.
‘Dat is een ingewikkelde opgave en is in Friesland de afgelopen decennia met de goede intenties gedaan. Zonder ontwatering kun je in het veen niet wonen en werken.’
‘Rijksdoel van de grote ruilverkavelingen in de vorige eeuw was de landbouwproductie efficiënter te maken en meer voedsel produceren. Herinrichting van het landelijk gebied en lagere waterpeilen waren daar onderdeel van. Alleen zo konden boeren met grotere machines de slappe veengrond goed bewerken.’
Het waterschap wijst erop dat op veel plekken ‘hoogwatersloten’ zijn aangelegd ‘om funderingen nat te houden’.
‘Inmiddels zien we ook de keerzijde. Bij voortgaande bodemdaling en klimaatverandering wordt het waterbeheer steeds moeilijker. De natuur verdroogt en hoogwatersloten worden minder effectief. En de veenoxidatie zorgt voor CO2-uitstoot. Met droge zomers door klimaatverandering nemen deze negatieve effecten alleen maar toe.’
‘Oplossingen zijn niet eenvoudig. We kunnen alles weer onder water zetten, maar dan is het veengebied niet leefbaar. In het Friese veenweideprogramma werken we daarom samen met inwoners en ondernemers via gebiedsprocessen aan oplossingen voor de toekomst. De complexe funderingsproblematiek is daar onderdeel van.’
50 Bijdragen
Vincent Huijbers 9
Er is door generaties nogal een voorschot genomen op de toekomst. Dat is een schuld. Paradoxaal genoeg wordt die schuld pas goed begrepen door de private schuld in de vorm van een hypotheek: het onderpand verdwijnt. Het is ook niet voor niets dat deze sector zich ook gaat roeren.
Maar wat is de collectieve schuld? Het onderpand in de vorm van land en daarmee toekomstperspectief is aan het verdwijnen. En is de vertegenwoordiging van die collectieve schuld in de vorm van de overheid in staat om daar naar te handelen? Dus de korte termijn belangen weer te verbinden met die van de lange termijn? Dat vraagt om visie.
Roland Horvath 7
Het is reeds lang bekend dat men voorzichtig moet zijn met het verlagen van het grondwater peil bijvoorbeeld ten bate van nieuwbouw, die onderkelderd wordt, in steden. Als de houten palen, die de fundering vormen van oude gebouwen, droog komen te staan en door het contact met de zuurstof in de lucht rotten, kunnen de gebouwen verzakken, scheuren vertonen en instorten. De palen rotten niet gelijkmatig en dus zijn de verzakkingen ook ongelijkmatig. Dat doet zich ook voor als de grond verzakt door gaswinning, ook die verzakking is ongelijkmatig.
Er is in het verleden gekozen voor intensieve landbouw ook op plaatsen die daar niet voor geschikt waren. Het verhaal is weer eens een illustratie van het ééndimensionale denken bij bestuurders, vandaag de dag. Intensieve landbouw was het nec plus ultra, meer dan dat was niet nodig. Merkwaardig is dat het verlagen van het grondwaterpeil door de waterschappen pas ingezet is in 2008. Wist men toen niet beter?
Een sluitend bewijs dat de schade veroorzaakt wordt door de lage waterstand is niet te geven. Dat zoiets gevraagd wordt door een waterschap is onredelijk. De bewoners hebben geen stem in het beheer van de water. Ze zijn dan ook niet verantwoordelijk. Het moet voldoende zijn dat de lage waterstand als een redelijk bewijs wordt aanvaard.
Het verlagen van het waterpeil is niet wenselijk als de aarde opwarmt. In plaats van het water zo snel mogelijk naar de zee te leiden, is nu het tegengestelde nodig. Het water moet zo veel mogelijk ter plaatse blijven.
Een ander argument is dat het langdurig verlagen van het grondwater peil invloed heeft op een veel groter gebied dan men veelal wil toegeven. Dus ook hoger gelegen landbouwgrond in de omgeving kan ernstig beschadigd worden.
marcel 7
Roland HorvathPetrus Harts 3
marcelSo nobody gives a sh*t.
Johan Meijdam 1
Petrus HartsDe analogie met de NAM kan ik volgen, maar in dit geval heeft het niets met Noord-Nederland te maken.
Petrus Harts 3
Johan MeijdamHH Manders 4
Petrus HartsDit is weer een heel goed voorbeeld hoe in Nederland al decennia de lasten worden afgewenteld op de maatschappij, en de lusten worden binnengehaald door een select groepje. En vandaag doet VNO-NCV er weer een schepje bovenop met een schandalige bedelbrief over het 'vestigingsklimaat'.
Willem Timmer 4
Roland Horvathook ruilverkaveling is langzamerhand steeds verder doorgedrongen en dat ging om efficientie boerenbedrijf. niet om fundaties behouden. kennelijk waren ze zich in 2008 niet of onvoldoende bewust. vergelijk roken: al in 1950 was duidelijk dat t ongezond was en hinderlijk toch duurde nog jaren voor bij bv de lidl de sigaretten verdwenen zijn.
mensen leren langzaam en zijn geneigd problemen te ontkennen vanuit belangen posities.
Er is een organisatie in NL die zich met fundatie grondig bezig houdt : KCAF.
Zij helpen met adviezen, en kunnen verwijzen naar aannemers etc.
uiteindelijk moet er wat gebeuren net als in Amsterdam waar hetzelfde probleem speelt: rotte palen.
Je ziet maar dat de overheden niet altijd het werkelijk gemeenschappelijk belang dienen.
Hannie Groen 5
Jeroen van Linge 1
Hannie GroenPaul Blankert
Ellen Van Mulligen
Paul BlankertHet belasting stelsel van waterschappen is uit onderdelen op gebouwd (mijn kennis dateert van 2009-2015): zuiveringsheffing (rioolwaterzuivering) hieraan betalen bedrijven en inwoners op basis van zuiveringseenheden (voor
inwoners 1 of 3) op basis van vervuiling die ze veroorzaken (veroorzakers principe). Watersysteem heffing, voor ale het andere werk, zoals in stand houden van alle dijken en bemalen van polders etc is er voor gekozen om dat door 2 grote delen betaald te laten worden: gebouwd en ongebouwd (die verdeling ligt bij ieder waterschap ander op basis van het gebied de inwoners en binnen wettelijke marges). Gebouwd is op basis van de WOZ en rust voornamelijk op inwoners. Ongebouwd zegt het al, per oppervlak, hierin valt ook infrastructuur (wegen en spoorwegen ed)
Uit de info van Coelo over 2022 kun je opmaken dat gebouwd 35 tot 60 van watersysteemheffing betaald.
Daniël van Kessel
Paul BlankertZoals Gert Jan van den Born van het PBL in het artikel uitlegt: lange tijd was er weinig aandacht voor de kosten. Tegenwoordig neemt die aandacht toe en worden er maatschappelijke kosten-batenanalyses gedaan. Daarin wordt voor verschillende scenario's (doorgaan met peilverlagingen, peil stabiel houden, peil verhogen et cetera) uitgerekend wat die de de maatschappij kosten. Dat gaat dus niet sec om de geldstromen van het waterschap maar de kosten en baten voor de hele maatschappij: inclusief bijvoorbeeld de opbrengst voor de boer bij een lager peil afgezet tegen de 'klimaatkosten' van de CO2-uitstoot die dat veroorzaakt.
Ingenieursbureau Witteveen+Bos deed bijvoorbeeld zo'n analyse voor het Friese veenweidengebied. https://www.witteveenbos.com/nl/nieuws/mkba-friese-veenweidegebied-kansen-voor-remming-bodemdaling/
John Janssen 4
Ook in deze casus is er weer een gigantisch gebrek geweest aan gezond verstand. Je doet iets bewust, waardoor er schade ontstaat. Dat laatste dien je te weten als zijnde een Waterschap, of je keek/kijkt weer bewust weg vanwege andere belangen.
Het is dus weer een overheid, die net als in Groningen en bijvoorbeeld aan een Twentekanaal grove schade veroorzaakt en niet thuis geeft wanneer gedupeerden verhaal komen halen.
Is er voor deze gedupeerden nu nergens iemand met diepe zakken, die de juridische handschoen op wil pakken ten faveure van diezelfde gedupeerden?
Johan Meijdam 1
John JanssenHet is een belangenafweging. De definitie van "gezond verstand" is variabel. Onbebouwd, BBB en andere fracties met "boerenverstand" maken nu eenmaal andere keuzes over het grondwaterpeil dan meer inwoner-georiënteerde partijen zoals PvdA en Water Natuurlijk. Daar gaan de waterschapsverkiezingen over, volgende maand.
John Janssen 4
Johan MeijdamMaar de onderliggende boodschap blijft hetzelfde, nl. dat het niet correct is.
Dat ik daar volgende maand sta, staat buiten kijf. Anders heb ik namelijk geen recht tot 'zeiken' :-)
Eveline Bernard 6
John JanssenMischa Rus
In 2020 onderzoek naar gedaan door Deltares in opdracht bond van verzekeraars.
Zie ook draadje hierover:
https://twitter.com/rus_water/status/1625779617847017473?s=46&t=jQqsBqPQG4WREvtBWOG84A
Petrus Harts 3
"Juridisch gezien zijn Erwin en Hilde zelf verantwoordelijk voor het grondwaterpeil op hun perceel, hoewel ze daar bar weinig aan kunnen veranderen. "
Mooi is dat weer, zo'n juridische fictie.
Maar toch een kritische voetnoot in het algemeen: mensen kopen te snel een huis zonder zich goed te laten voorlichten over de mogelijke risico's. De enige reden dat ik al op de hoogte was van deze problematiek is omdat een vriend van mij in Utrecht heel vergelijkbaar in problemen kwam (totale herstel > €60.000 ) en toen ontdekte dat die rekening bij geen enkele instantie neergelegd kan worden. Hij heeft gelukkig een heel goed betalende baan.
Berend Pijlman 13
Petrus Hartshans van rheenen 7
Wie een huis koopt ziet (meestal) het energielabel nog en als het goed gaat in de Zaanstreek tevens een opmerking over de recente vernieuwing van het fundament. Geen rapport? verlaag dan de koopprijs tussen de € 50.000,- en € 100.000,-.
Vreemd, dat op Fulda het éne rapport wèl en andere adequate rapporten nìet worden aangegeven. Eenmaal bij de notaris wordt er vaak nog een kort regeltje aan het koopcontract toegevoegd, dat er bodemonderzoek heeft plaatsgevonden. Dit onderzoek geeft niet veel meer aan, dan dat de tuin beter niet als moestuin gebruikt kan worden ... waardoor de ernst van de toxiciteit niet duidelijk is.
Midden in Zaanstad staan nu nog steeds lichte houten huizen ...
1 - op takkenbossen gebouwd of op houten rotte palen
2 - zijn er scheuren door toenemende en voortschrijdende verzakkingen
3 - worden veel tuinen met veel tegels afgesloten wegens toxisch gevaar
4 - staan huizen letterlijk onder water, wanneer dijken het niet houden
5 - zijn oordoppen door herrie van vliegtuigen onvermijdelijk
6 - en Amsterdam verplaats de onuitstaanbare vuile industrie steeds meer naar het Noordzeekanaalgebied direct ten Zuiden van Zaanstad ... zoals actueel een grote kunstmestfabriek naast de petrochemie in de havens
7 - gezondheidsschade van Tata aan de kust werden tot voor kort totaal onderschat
M.a.w. je loopt een héél groot risico wanneer je zomaar alleen op de gegevens van een verkoper en de verkoopmakelaar vertrouwt ... en dat geldt natuurlijk niet alleen voor de Zaanstreek.
John Janssen 4
hans van rheenenhans van rheenen 7
John JanssenVoor het "bewierookte" gebied (door petrochemie, kunstmestproductie of kolenopslag) in de Zaanstreek (de Hembrug) is wonen het nieuwe gebruik en de infrastructuur is al in uitvoering ...
Vivo Vivo 1
hans van rheenenhans van rheenen 7
Vivo Vivo+ Vorige week werd een huisbezitter zomaar ineens eigenaar van een monument, namelijk zijn eigen huis, zònder vooraf daarover geïnformeerd te worden
+ Een ouderdomsclausule is een extra waarschuwing en geldt ook voor een aanbouw die kortgeleden pas werd uitgevoerd: https://www.businessinsider.nl/huis-kopen-verborgen-gebreken-claim-beleggingspand/
+ Onderzoek de bouwvergunningen en de aanvragen in de directe omgeving
+ Gebruik alle zintuigen bij meerdere lokale bezoeken en praat vooral met mensen uit de buurt
+ Staan en stonden er bovenmatig veel gelijkwaardige huizen in de buurt te koop ... waarom dan?
Vivo Vivo 1
hans van rheenenhans van rheenen 7
Vivo VivoHans van Swoll 5
Logisch, er is nog geen enkele tabel of schaal of waarderingsmaatstaf die belangen kwantificeren. Pas als die er is - met een systeem om die classificatie op gezette tijden aan te passen - blijft het gezeur en getouwtrek. En rollen we van de ene aardbeving in de andere verzakking.
Daniël Blok 2
hans van rheenen 7
Daniël BlokDe van oorsprong familie-boederijen, staan zonder waarschuwing te koop als attractieve woon- of zorgboerderij.
John Janssen 4
hans van rheenenhans van rheenen 7
John JanssenBerend Pijlman 13
De politiek staat voorop en niet de meest wenselijke uitkomst voor de gemeenschap. Dat is dus de machtspolitiek gebaseerd op winstbejag.
Kunnen we verder wel wijzen naar hoe dom de overheid is maar het zit in het systeem ingesloten. Kapitaal en grond zijn het belangrijkst. Mensen zijn slechts een productiefactor. Het is niet voor niets Human Resource Management. Laat staan dat in dit systeem natuur kan gaan floreren of dat er een leefbaar klimaat blijft. Dat kan je wel vergeten.
Roland Horvath 7
Berend Pijlman- Een zeer leerrijk artikel: "De boer bepaalt, de huiseigenaar betaalt."
- Reeds duizende jaren wonen de NL ingezetenen in waterrijk gebied. Zo'n 28% van het oppervlak zit onder het zeeniveau. Wat zeer verwonderlijk is dat de veengronden ondeskundig behandeld worden. Met zeer grote schade als gevolg. Bij het lezen van het artikel zullen velen een illusie / een respect / een geloof in de redelijkheid en voorzichtigheid van het beleid armer zijn.
Roland Horvath 7
Berend PijlmanOverigens, in de drie staatsmachten: Wetgevend, rechtelijk, uitvoerend moeten zo'n 50% meer personen tellen om naast de Alfa wetenschappen, ook de Bèta - en Gamma studies zouden vertegenwoordigd zijn. Met een stemrecht bij de beslissingen. Meer adviseurs werkt niet. De maatschappij wordt steeds complexer.
Vincent Huijbers 9
Berend PijlmanOf het nu Shiphol, Groningen, Tata, Dupont of deze casus betreft. De economie gaat voor welzijn. In alle gevallen lijken de belangen van burgers ondergeschikt gemaakt en heeft de overheid daarin een bedenkelijke rol. Denk aan de onduidelijke meetresultaten en het bagatelliseren van het probleem.
Bij de platformmedwedewerkers van Shiphol die in een ongezonde werkomgeving moeten werken is de arbeidsinspectie bijvoorbeeld de grote afwezige.
In Denemarken waar dezelfde situatie bestaat weet men wel maatregelen te treffen. Dus daar is welvaart en welzijn kennelijk beter in balans te brengen.
In hoeverre heeft Nederland niet het Angelsaksische kapitalistische model omarmd?
https://managementscope.nl/magazine/artikel/681-verschillen-angelsaksisch-rijnlands-model
https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/arbeidsinspectie-grijpt-nog-steeds-niet-in-bij-schiphol-en-klm-duurt-ongebruikelijk-lang
John Janssen 4
Vincent HuijbersKrijg je gegarandeerd een heel ander verhaal over welvaart en welzijn!
Vincent Huijbers 9
John JanssenEr is nog een weg te gaan.
Berend Pijlman 13
Vincent HuijbersIets als shareholders kapitalisme is pure propaganda. Bedrijven moeten gedwongen worden om iets te doen wat goed is voor de omgeving. En ja, de overheid heeft hierin een rol. Deze haalt de scherpe randjes er soms af. De politici staan echter in constante verbinding met het bedrijfsleven waar zij later weer willen gaan werken. Daarnaast hebben bedrijven de (financiële) mogelijkheden om politici te beïnvloeden en om propaganda (bijvoorbeeld advertorials) te verspreiden. Ik als individu kan niet naast mijn werk en huishouden ook nog eens lobbyen bij politici. Ik mag al blij zijn dat ik wat tijd weet te vinden zodat ik boeken kan lezen waarmee ik wat klassenbewustzijn heb gekregen.
De overheid is er in dit systeem dus om het kapitalisme overeind te houden. Dat wij een poldermodel zouden hebben is ook propaganda: https://www.groene.nl/artikel/het-poldersprookje . Dat er verschillende soorten kapitalisme zouden bestaan wordt verteld zodat men hoop houdt dat oplossingen voor de vele crises die we nu hebben, gevonden kunnen worden binnen het kapitalisme. Dat het kapitalisme de oorzaak is van al deze crises zal je niet horen van media die eigendom zijn van twee grote bedrijven of van een overheid die er is om het kapitalisme te dienen.
Ons wel bekende Ewald Engelen heeft op dit moment een mooie reeks hierover in De Groene.
Vincent Huijbers 9
Berend PijlmanIk moet dan denken aan Peter Hein van Mulligen (CBS): ‘Het gaat hartstikke goed met Nederland, wie anders beweert heeft de feiten tegen’.
https://vriendvandeshow.nl/bb/episodes/118-peter-hein-van-mulligen-het-gaat-hartstikke-goed-met-nederland-wie-anders-beweert-heeft-de-feiten-tegen
Tegenover de Hendrik Noten en Sander Heijne van Fantoomgroei
https://www.fantoomgroei.com/
Berend Pijlman 13
Vincent HuijbersIn het kapitalisme maakt stemgedrag ook niet uit. Wij mogen één keer in de vier jaar stemmen. Maar kapitalisten mogen 365 dagen in het jaar invloed uitoefenen op politici vanwege hun machtspositie en geld. Hoeveel onwaarheden er niet verspreid worden waardoor het publieke debat opschuift richting de wil van het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld de loon-prijs-spiraal, dat 2% inflatie goed zou zijn, het idee dat de economie aanbodgestuurd is, het idee dat bedrijven vertrekken wanneer ze belasting moeten betalen, het idee dat veelverdieners minder gaan werken als ze meer belasting moeten betalen (vaak is een full time job nodig om in aanmerking te komen voor promotie en daarnaast, wat levert een doorsnee Zuidasser de samenleving op?), too big to fail (en dan banken redden en niet huishoudens met een hypotheek), of nog erger too big to jail (alleen in IJsland zijn wat bankiers veroordeeld), generatiedenken (verdeel en heers), focus op culturele politiek (verdeel en heers), etc.
Mulligen zit op die positie als beschermheer van het kapitalisme. En hij tovert dan met statistiek: https://esb.nu/met-een-halve-waarheid-polariseert-van-mulligen-het-debat/
Vincent Huijbers 9
Berend PijlmanEr zijn zeker krachten die verandering moeilijk maken en zelfs tegen werken. Ook kun je vragen stellen bij die vrije wil en hoe de samenleving, reclame en politiek op de menselijke psyche inspelen. Daarbij zijn we ook kuddedieren. Maar het blijven keuzes.
Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld lager energieverbruik en een woning. Rabobank ziet in een onderzoek dat een belangrijk deel daarvan door gedrag van huishoudens wordt bepaald. Los van dat energiearmoede een probleem is, is het een factor die meespeelt.
https://www.rabobank.nl/kennis/d011347940-energielabel-zegt-niet-alles-over-energieverbruik
Dat de herkomst van producten niet duidelijk is een probleem dat steeds meer wordt bevraagd. Ons consumptiegedrag is dichterbij en gemakkelijker te verklaren. Waar het vroeger gewoon was om kniestukken op een broek te stikken zijn er nu drie (te) goedkope alternatieven. Voor een gewone fiets kiest men een elektrische. Het formaat auto is gegroeid met de welvaart. Midden in een pandemie een huizengekte is menselijk kuddegedrag.
Wat betreft de politiek zie je hetzelfde. Ideologische veren achter je laten of visie beschouwen als een olifant die het zicht belemerd zijn menselijke keuzes. Keuzes met gevolgen.
Die gevolgen veranderen of terugdraaien kost tijd. Vooral omdat er ook een gedragsverandering plaats moet vinden. Dat is ook een culturele verandering waar talloze actoren in moeten veranderen. Helaas gaat dit daarom met schokken: zie hoe de Oorlog met Oekraïne zowel politiek, burger als bedrijven van richting doen veranderen. Hoeveel hiervan is gedrag?
anneke sasbrink 2
👇
https://www.gelderlander.nl/hetschoneoosten/milieuramp-in-de-berkel-friesland-campina-vervuilde-het-waterschap-betaalde~a22deac4/
Vincent Huijbers 9
anneke sasbrinkOndanks het subjectieve karakter lijken welvaart, politiek en corruptie wat met elkaar te doen te hebben.
Tekenend is dat Nederland zakt:
'Nederland iets corrupter geworden, vanwege lobbyisten' - https://nos.nl/l/2461945
j.a. karman 5
Het meeste water wordt trouwens weggepompt voor woonwijken om die droog te houden. De oudere bebouwing er naast zal daar onder te leiden hebben.
Dit artikel had op dat vlak beter onderbouwd mogen worden.
Daniël van Kessel
j.a. karmanDoor de schaalvergroting is het aantal boerenbedrijven flink afgenomen. Lang niet alle 'boerderijen' worden dus meer bewoond door een agrariër, net als het huis dat in dit artikel als voorbeeld dient gewoon een woonhuis is. Ook is er lintbebouwing op het platteland die met dit probleem kampt.
Je hebt gelijk dat er in stedelijk gebied, dus waar sprake is van woonwijken, andere dilemma's spelen in het waterbeheer. Dit artikel gaat hoofdzakelijk over problematiek op het platteland en specifiek in veenweidegebieden. (In stedelijk gebied is het ook de gemeente, niet het waterschap die voor het peilbeheer verantwoordelijk is.)
j.a. karman 5
Daniël van KesselJe hebt nu iets van de dilemma's. Met veengebieden denk ik aan welke aan de rand van verstedelijking liggen.
Dat zijn tevens de locaties waar de nieukomelingen over de veranderingen en het niet kloppen van hun ideaal klagen. Daar wringt het op een onterechte wijze.
j.w
Daniël van KesselVeenoxidatie vindt met name in de zomer plaats vooral bij hogere temperaturen en droogte,in nattere bodems heb je dan meer methaanisatie( blijkbaar wordt dit bewust niet vermeld).wat betreft dempen van sloten, wetterskip Friesland heeft een beleid hercompenseren dit houd in elke kuub sloot die gedempt wordt dient in hetzelfde gebied gecompenseerd te worden.. jammer dat de auteur weer een eenzijdig beeld geeft nu vlak voor de verkiezingen
Cor Broeders 4
Is al jaren bezig om de kans op schade aan funderingen in kaart te brengen.
Zij hadden een kaart gemaakt waar de lokale overheden konden aangeven wat voor palen er onder je huis zitten. En hoe groot de kans op schade is.
dat is mislukt door de slechte staat van de overheidsarchieven. Niemand had blijkbaar voldoende bijgehouden wat voor palen er waren gebruikt.
grondinklinking is op veel plekken een groot probleem. Zowel door overmatig ontwateren voor het bedrijfsleven (door horen ook 'de boeren' bij), maar ook door kapotte riolering.
ben vriesema