
Ruimte is een schaars goed in Nederland. Wie trekt in deze strijd aan het langste eind? Lees meer
We willen natuur en recreatie, maar er moeten ook woonwijken en energiecentrales worden gebouwd. De stikstofcrisis dwingt tot het maken van scherpe keuzes. Wie trekt in deze strijd aan het langste eind? En wie delft het onderspit? In dit dossier trekt Follow the Money het land in om dat te onderzoeken.
In de strijd om openbare ruimte gaat het vaak om ontwikkelingen waar veel (belasting-)geld mee gemoeid is. Bij wie komt dit geld terecht? Wordt het in dienst van de samenleving besteed? Het is regelmatig moeilijk te controleren. Bovendien is de openbare ruimte van ons allemaal: hoe meer die onder druk komt te staan, des te belangrijker het is om een vinger aan de pols te houden hoe deze wordt ingericht.
Rijkswaterstaat negeerde waarschuwingen voor onveilige tunnels, met miljoenenschade tot gevolg
Waterschappen willen meer invloed op bouwplannen vanwege klimaat
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: ‘In het wilde weg woonwijken bouwen is niet de oplossing’
Podcast | Waar gaan we huizen bouwen?
Tientallen grote bouwlocaties door klimaatverandering ongeschikt voor woningbouw
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
Boeren profiteren met meer dan een half miljard euro van vrijstelling OZB
Vijfde keer uitstel Omgevingswet dreigt na negatief ICT-advies
Door Den Haag aangestelde gezaghebber van Bonaire laat illegaal de kust volbouwen
Ambtenaren kunnen waarschuwen wat ze willen, de Omgevingswet moet een goednieuwsshow zijn
Schapen en zonnepanelen in Oudkarspel. © ANP Jaco Klamer
Boeren profiteren met meer dan een half miljard euro van vrijstelling OZB
Boeren krijgen jaarlijks 631 miljoen euro korting op de onroerendezaakbelasting dankzij een vrijstelling. Daarmee worden ze onterecht bevoordeeld, waarschuwen experts al jaren. Maar de roep om afschaffing van de regeling vindt in Den Haag geen gehoor. ‘Het is ongeoorloofde staatssteun’.
- Boeren genieten dankzij een vrijstelling op de onroerendezaakbelasting (OZB) een gezamenlijke jaarlijkse korting van 631 miljoen euro.
- Experts pleiten voor afschaffing van deze zogeheten cultuurgrondvrijstelling: de reden dat zij ooit in het leven werd geroepen is achterhaald, en door de korting in stand te houden is sprake van ‘ongeoorloofde staatssteun’.
- De regeling, die stamt uit de jaren ’70, was bedoeld om te voorkomen dat boeren te zwaar belast werden. Destijds droeg de agrarische sector namelijk fors bij aan de waterschappen: zo’n 70 tot 80 procent.
- Vijftig jaar later wordt nog maar zo’n 10 procent van de waterschapsactiviteiten – zoals het versterken van dijken – door boeren betaald. Toch levert de cultuurgrondvrijstelling de agrarische sector jaarlijks nog ruim een half miljard euro belastingkorting op.
- Het afschaffen van de cultuurgrondvrijstelling zou goed nieuws zijn voor ‘gewone’ huishoudens: OZB-tarieven kunnen dan met gemiddeld 9 procent omlaag.
Tussen de weilanden buiten het Gelderse dorpje Azewijn ligt een zee van zonnepanelen. Hoewel dat iets heel anders is dan een boerderij, wil de de eigenaar toch graag het label ‘agrarisch’ op haar grond laten plakken. In 2016 komt de zaak voor de rechter.
'Eiseres heeft foto’s overgelegd waarop schapen zijn te zien onder de zonnepanelen,' constateert de rechtbank Gelderland. Het hek van een naburige boerderij gaat zo nu en dan open, waardoor er koeien en schapen loslopen op het gras onder het zonnepark. En dat overtuigt de rechter: er is sprake van landbouw.
Op het eerste gezicht geen veelzeggende uitspraak, maar de grazers van de buren drukken de jaarlijkse lasten van de zonneparkeigenaar flink: de WOZ-waarde van de grond waarop de panelen staan vermindert namelijk van 2,6 miljoen naar slechts 850 duizend euro. Daardoor daalt ook de onroerendezaakbelasting (OZB) met tweederde. Het weiland valt volgens de rechtbank onder de cultuurgrondvrijstelling – een belastingregeling die bepaalt dat landbouwgrond is vrijgesteld van OZB.
Het is een prijzige regeling: zou boerengrond wél worden aangeslagen, dan zou er jaarlijks 631 miljoen euro extra OZB in de gemeentekassen belanden. Waar het hoort, vindt hoogleraar heffingen van lokale overheden Arjen Schep (Erasmus Universiteit), die de cultuurgrondvrijstelling in 2019 in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onderzocht. ‘De argumenten waarmee de cultuurgrondvrijstelling decennia geleden in het leven werd geroepen, zijn vandaag de dag allang van tafel,’ zegt de hoogleraar.
Toen de regeling in de jaren ’70 van kracht werd, droeg de agrarische sector veel geld af aan de waterschappen. Het merendeel van de waterschapsactiviteiten, denk aan het verstevigen van de dijken en het zuiveren van afvalwater, kwam voor rekening van boerenbedrijven. ‘Zo’n 70 tot 80 procent,’ schat Schep.
Door boeren vrij te stellen van OZB moest worden voorkomen dat ze te zwaar belast werden. Maar de boerenbijdrage aan de waterschappen is sindsdien drastisch afgenomen. In 1995 droeg de categorie ‘ongebouwd’, die voornamelijk bestaat uit agrarische bedrijven, nog 33 procent bij. In 2016 was dat verder gezakt naar 11 procent.
‘Lasten zijn naar burger gegaan’
Inmiddels draaien ‘gewone burgers’ op voor 90 procent van de waterschapslasten, berekende onderzoeksinstituut COELO in 2014 opdracht van Nieuwsuur. Dat bedrag steeg tussen 2000 en 2014 met 650 miljoen euro. COELO sprak van een ‘lastenverschuiving’ van boer naar burger.
Schep had in 2019 dan ook een helder advies aan BZK: afschaffen. ‘Het bestaan van de regeling dient al decennia geen doel meer en is in mijn ogen niks anders dan ongeoorloofde staatssteun,’ zegt de hoogleraar tegen Follow the Money. ‘De Europese Commissie, die toezicht houdt op staatssteun, ziet het door de vingers. Het is een politieke kwestie geworden die vooral gedreven wordt door een boerenlobby.’
OZB kan omlaag
Het afschaffen van de cultuurgrondvrijstelling kan goed nieuws zijn voor ‘gewone’ huishoudens en (niet-agrarische) ondernemers. Gemeenten zouden waarschijnlijk niet de volle 631 miljoen extra incasseren, maar hun OZB-tarieven verlagen.
Wanneer gemeenten alle extra inkomsten gebruiken om de tarieven te verlagen, kan de OZB gemiddeld met 9 procent omlaag, berekenden onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); in 22 plattelandsgemeenten zelfs met meer dan een kwart.
In de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon is bijvoorbeeld precies de helft van de grond cultuurgrond. Afschaffen van de uitzondering zou dus betekenen dat de belasting over twee keer zoveel vierkante meters verdeeld kan worden. Omdat zo’n wijziging ook invloed heeft op de uitkering van de Rijksoverheid, kan de gemeente uiteindelijk de OZB voor alle inwoners en ondernemers met 20 procent verlagen.
De vrijstelling zorgt bovendien voor ‘inefficiënt hoge prijzen’, meent hoogleraar economie van decentrale overheden Maarten Allers (Rijksuniversiteit Groningen), die de boerenkorting vorig jaar net als Schep in opdracht van BZK onderzocht. Ook hij pleit voor afschaffing.
‘OZB verlaagt de waarde van grond, waardoor onbelaste cultuurgrond juist relatief veel waard is. Zonder goede beleidsinhoudelijke reden is dat niet efficiënt,’ zegt Allers. Hij noemt de subsidie ‘ondoelmatig besteed overheidsgeld’.
Land- en tuinbouworganisatie LTO noemt het afschaffen van de vrijstelling ‘volstrekt onverantwoord’. Boeren moeten in dat geval duizenden euro’s meer OZB-belasting betalen, ‘zonder dat daar een prestatie van gemeenten tegenover staat’.
De cultuurgrondvrijstelling is niet de enige korting op de onroerendezaakbelasting die volgens hoogleraar Arjen Schep haar beste tijd heeft gehad: hij pleit ook voor herziening van de korting die geldt voor landgoederen die voldoen aan de Natuurschoonwet (NSW), waar Follow the Money eerder dit jaar over schreef.
Onder de NSW kunnen eigenaren van een stuk grond van minimaal 5 hectare laten registreren als ‘nieuw landgoed’, mits het voor minstens 30 procent uit natuur bestaat.
Daarmee wordt het vrijgesteld van OZB, vermogensbelasting en schenk- en erfbelasting.
De wet bestaat al sinds 1920 voor historische landgoederen en werd in de jaren ’90 uitgebreid om ook ‘nieuw landgoed’ toe te laten, met als doel om nieuwe natuurgebieden tot stand te brengen. In de praktijk bestaat minder dan 5 procent van de 55.000 hectare aan landgoederen die er tussen 1999 en 2014 bij kwam echter uit ‘nieuwe natuur’, bleek uit een evaluatie van adviesbureau Ecorys.
Ook de OZB-vrijstelling van kerken en moskeeën, ingesteld in de jaren ’70, ziet Schep liever verdwijnen. Volgens de hoogleraar is het de vraag of de vrijstelling in deze tijd nog ‘maatschappelijk aanvaardbaar’ is. De kerkvrijstelling is volgens het rapport niet verenigbaar met het ‘objectieve en zakelijke karakter’ van de OZB. ‘Desgewenst kunnen gemeenten deze instellingen een subsidie verlenen, dat is zuiverder dan deze objecten buiten de WOZ-waardering en OZB-heffing laten.’
Omdat de uitzonderingen in de Wet waardering onroerende zaken staan, kennen gemeenten geen waarde toe aan de uitgezonderde gebouwen en terreinen. Maar de WOZ-waarde wordt tegenwoordig naast heffing van belasting ook voor steeds meer niet-fiscale toepassingen gebruikt, zoals de maximale huur bij sociale huurwoningen, verzekeringen en hypotheken.
Schep pleit er daarom voor om zoveel mogelijk onroerende zaken wel te waarderen, zodat er een volledig beeld ontstaat van de waarde ervan. ‘Vervolgens kan ten aanzien van specifieke belastingen een vrijstelling worden ingevoerd, maar dan is de WOZ-omvang waarover geen belasting wordt geheven tenminste helder,’ aldus de hoogleraar.
Blinde vlek
De conclusie die Schep en Allers trekken is niet nieuw: de Commissie-Christiaanse pleitte in 1983 al voor afschaffing van de cultuurgrondvrijstelling. De redenen die dertien jaar eerder waren genoemd om boeren niet met OZB te belasten, waren toen al komen te ‘vervallen’, aldus de commissie. ‘De vrijstelling strookte niet met de fiscale beginselen waarop de OZB zijn gebaseerd.’ In 1992 kwam Commissie-De Kam tot dezelfde conclusie.
Toch trekt de verouderde boerenkorting na veertig jaar van kritiek nauwelijks aandacht in Den Haag: de cultuurgrondvrijstelling kwam de afgelopen tien jaar niet voor in Kamervragen, moties of amendementen. Die blinde vlek past bij bevindingen van de Algemene Rekenkamer in 2017: er is een wildgroei aan instrumenten zonder duidelijk doel, het parlement heeft onvoldoende zicht op het bestaan van die regelingen, en vaak is onduidelijk welke minister ervoor verantwoordelijk is.
De cultuurgrondvrijstelling mag dan haar beste tijd gehad hebben, de fiscale mogelijkheden werden juist groter: via de rechter breidden aspirerende cultuurgrondeigenaren de regeling almaar uit. Want wat valt er precies onder ‘bedrijfsmatige landbouw?’
Belastingadviseur Franc Beekmans bevestigt dat hij steeds vaker vragen krijgt van mensen die niet betrokken zijn bij landbouw, maar wel de cultuurgrondvrijstelling willen. ‘Bijvoorbeeld welvarende particulieren die een stuk grond hebben gekocht en uit idealistische overwegingen een voedselbos willen aanleggen.’
Eieren verkopen
De adviseur ziet ook steeds meer ‘mix-plannen’ voorbijkomen. ‘Mensen hebben een stuk grond gekocht om zo’n voedselbos aan te leggen, maar willen dat het ook gaat dienen als buitenplaats voor de zorg,’ zegt hij. Dus rijst de vraag of er sprake is van landbouw of een zorginstelling. ‘“Ja, maar ik verkoop wel de eieren van de kippen die er rondlopen,” zeggen ze dan.’
Die grijstinten nodigen in veel gevallen uit tot ‘introductie van meer uitzonderingen,’ schrijft hoogleraar Schep in zijn rapport. Bijvoorbeeld toen een arrest van de Hoge Raad in 2014 de uitzondering uitbreidde naar paardenfokkerijen. Een fokker van Welsh pony’s op de Veluwe werd vrijgesteld van OZB omdat hij de pony’s ook gebruikte voor de begrazing van zijn weilanden en voor de handel. Volgens de raad was hij (ook) landbouwer.
Allers vindt de wettelijke verruiming van de cultuurgrondvrijstelling zorgwekkend. De belastingkorting is inmiddels namelijk van toepassing op gevallen waar deze ‘nooit voor is bedoeld’, meent de hoogleraar. ‘Zoals zonneparken’.
Minder fris
Toch komen niet alle fiscale dromen uit, blijkt uit een rapport van Jeroen Rheinfeld, bijzonder hoogleraar agrarisch recht (Rijksuniversiteit Groningen). Hij analyseerde rechtszaken over de cultuurgrondvrijstelling die tussen 2018 en 2021 dienden.
Een van de ‘klapstukken’ speelde volgens Rheinfeld in 2018 bij de rechtbank Noord-Nederland. De eigenaar van een woning met boerengrond waarvan een deel al vrijgesteld was, wilde de WOZ nog verder omlaag, omdat ook andere delen van het terrein bedrijfsmatig gebruikt werden.
Maar de eigenaar bleek niet bereid om mee te werken aan een inspectie van grond, waarna een gemeentelijk belastinginspecteur besloot om luchtfoto’s te maken met een drone. Op die beelden was te zien dat een deel van de grond in kwestie bij het woongedeelte hoorde en met een hek was gescheiden van de graslanden. Ook bleek er op dat stuk grond een waslijn te hangen. Dat er ‘hier en daar’ een schaap rondloopt, wijst niet op bedrijfsmatig gebruik, aldus de rechter.
‘Een waslijn levert weliswaar frisse en droge was op, maar kan in fiscaal opzicht minder fris uitpakken,’ besluit Rheinfeld.
98 Bijdragen
Frans Lichtenauer 2
Overigens weten we allemaal dat zonne en wind energie flink gesubsidieerd worden. Maar als we de energie transitie op een hele korte termijn willen doorzetten, moeten we ook daarvoor willen betalen en zal het geld ergens vandaan moeten komen.
Is met een naamsverandering van 'cultuurgrondvrijstelling' naar 'energiegrondvrijstelling' het probleem opgelost?
[Verwijderd]
Frans LichtenauerRoland Horvath 7
Frans Lichtenauer- Als er geld op tafel moet komen dan zijn het in de 1e plaats de ondernemingen die meer lasten moeten betalen. Dat geld komt als bestedingen van investeerders en consumenten bij hen terug. De geld kringloop.
- Het is -absoluut- nodig van tijd tot tijd te onderzoeken of een belasting, van welke aard dan ook, nog zinvol is.
Want een belasting zou zonder enig nut honderd jaar kunnen meegaan. Belastingen of vrijstellingen ervan annex subsidies kunnen nodeloos toegekend worden.
De inkomsten belasting is daar in elk geval niet bij.
Ze werd ingevoerd door de Fransen in de periode van zo'n 20 jaar dat ze ook regeerden in de NL, BE, LU, aan
het einde van de jaren 1700 - begin van de jaren 1800.
- Het artikel geeft een duidelijk beeld van de betreffende OZB in de landbouw en andere gronden.
Het onderzoek heeft resultaten opgeleverd.
Eveline Bernard 6
Roland HorvathVincent Huijbers 9
Eveline Bernardhttps://hcss.nl/report/reaching-breaking-point-semiconductors-critical-raw-materials-great-power-rivalry/
Dick van der Woude 2
Frans LichtenauerEveline Bernard 6
Dick van der Woudehttps://youtu.be/6vWuogE2P74
https://theinkblotnews.com/6495/opinion/climate-change-deniers-check-the-evidence/
https://www.nature.com/nclimate/volumes/12/issues/10
Martijn Bosman
Frans LichtenauerEveline Bernard 6
Martijn BosmanLia 4
Eveline BernardJohn Janssen 4
Frans LichtenauerHOEVEEL EV's en big solar parken kan ons netsysteem nog aan?
Frans Lichtenauer 2
John JanssenRinus ten Haaf 3
Frans LichtenauerDit geldt ook voor het milieu, maar is ook mooi zichtbaar in de pensioenwet-discussie waar niemand meer weet waar het over gaat.
En maar zuchten en klagen over populisten, die inderdaad ook meestal geen antwoord hebben, maar wel de vinger op deze zere plek leggen !
R. Eman 8
Rinus ten HaafEveline Bernard 6
John JanssenJohn Janssen 4
Eveline BernardLia 4
Eveline BernardHet is dus NIET zo dat 95 procent van de zeldzame edelmetalen wordt gerecycled!
Dat kan wel heel goed (en zou uiteraard ook moeten!) maar het gebeurt nu niet want vastlijmen en weggooien is goedkoper.
Eveline Bernard 6
LiaGerrit Danen
De winst die wij dan als burgers zouden moeten krijgen door verlaging van de ozb betalen we dan aan ons voedsel en de geldende btw daarop.
Of zie ik dat verkeerd?
John Janssen 4
Gerrit DanenRinus ten Haaf 3
Gerrit DanenGeen argument dus!
Eveline Bernard 6
Gerrit DanenFerry van Leijen 1
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Jelle Schottelndreier 3
Maar een ander fiscaal-juridisch probleem dat dringend opgelost moet worden:
Landbouw kan niet concurreren met kantoren, woonhuizen en fabrieken. De opbrengst is veel lager.
Boeren die hun bedrijf willen overdragen aan de volgende generatie kunnen dat vaak niet omdat de grondprijzen zo belachelijk hoog zijn.
Daardoor is ook de erfbelasting die elke 30 of 40 jaar opgebracht moet worden, veel te hoog voor de lage opbrengst per hectare in de landbouw.
Dat hoort bij fabrieken die afgeschreven worden. Vruchtbare landbouwgrond verbruik je niet, die is eeuwig nodig, en groeit in vruchtbaarheid bij biologisch gebruik.
Boeren die willen overschakelen op biologische of anderszins extensievere productiemethoden, met minder vervuiling en meer ruimte voor natuur en dierenwelzijn, krijgen van de bank te horen dat het niet rendabel genoeg is.
En dat is gerelateerd aan die bouwgrondprijzen.
Biologische boeren die met pensioen willen kunnen soms hun bedrijf niet overdragen aan iemand die ook zo wil boeren. Zo gaat opgebouwde bodemvruchtbaarheid - dat duurt vele jaren - verloren, alsmede natuurwaarden.
Uit deze nood zijn er allerlei stichtingen geboren, die het eigendom overnemen en boeren als gebruiker de grond in pacht geven. Zoals Stichting Grondbeheer Biologisch-Dynamische Landbouw (550 ha. twv 28 miljoen), Community Supported Agriculture, Land Van Ons, Herenboeren. Ook zijn er groentetelers met abonnementen waar de klanten een stukje grond financieren.
Dus de erfbelasting óf de grondprijs moet worden aangepast aan het gebruik van de grond: voor landbouw heel anders dan voor woonhuizen, kantoren of fabrieken.
Landbouw heeft ook een natuurfunctie, als de boeren niet de weidevogelnesten doodmaaien en alle hagen en houtwallen kappen etc.
Schone landbouw zorgt voor goed drinkwater, sloten en meren
Van natuur wil je toch geen belasting trekken?
Landbouw kan enorm CO2 vastleggen, zie Kiss The Ground.
Roland Horvath 7
Jelle SchottelndreierDe grond is veel te duur door de nul rente van de ECB.
En de banken zijn reeds jaren onwillig om mee te werken. Dat is nochtans hun taak.
Lia 4
Jelle SchottelndreierDan heb je niet helemaal begrepen wat kapitalisme inhoudt ;)
“In feite ontleent het moderne kapitalisme zijn bestaansrecht aan het onteigenen en in privébezit veranderen (‘enclosure of the commons’, schreef Karl Marx) van de meent.“
https://www.vn.nl/betere-gemeenschap-de-meent/
Jelle Schottelndreier 3
LiaEn wat men wil.
Best leuk om over geschiedenis te denken, en of de Romeinen niet al eerder het privébezit uitzonderden uit matriarchaat of middeleeuwse meent, maar het gaat nu om de toekomst, om ieders toekomst, wat we daarmee willen.
Lia 4
Jelle SchottelndreierKan me sowieso altijd heel goed vinden in je bijdragen over natuur en landbouw en vind ze vaak ook heel leerzaam. En ik denk dat kapitalisme (niet te verwarren met marktwerking!) een bijna onoverkomelijk struikelblok is voor gezonde natuur, gezonde landbouw, gezonde dieren en mensen. Zeker als het zo ruim baan krijgt als nu. Vandaar dat ik daarover graag informatie deel die me relevant lijkt, misschien helpt dat anderen om na te denken over onze toekomst, wat we daarmee willen en wat er nodig is om dat vorm te geven.
Jelle Schottelndreier 3
LiaJohn Janssen 4
Niet alleen de boeren, ook alle 'geitenpaadjes' en ouderwetse 'rulings' van het grote bedrijfsleven aanpakken.
Dus simpel stellen; x was uw bedrijfsresultaat in jaar y, daar betaalt u z windfall tax over. Hier ook weer niet verzonnen investeringen, die grotendeels worden gedaan vanwege veranderend verdienmodel' af mogen trekken van het belastbaar resultaat.
Was al redelijk betwistbaar in vele gevallen, in deze tijden van mega winsten totaal krom.
Ferry van Leijen 1
John JanssenDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
John Janssen 4
Ferry van LeijenDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
John Janssen 4
Ferry van LeijenJelle Schottelndreier 3
Hoe rijmt dat met de maatschappelijke functies van de kerk?
(Ik negeer even het schier-georganiseerde kindermisbruik bij de katholieken)
Gerard van Dijk 6
In uw opstelling word een hectare grasland gelijkgesteld aan 1 hectare grasland. Het noemen van die zonnepanelen vind ik misleidend. Cultuurgrond is in principe onbebouwd. Zonnepanelen is wel bebouwd en dan heeft u gelijk wanneer dit geen cultuurgrond meer is. Windmolens neemt daarentegen haast geen opvlakte in. Maar die produceren net zoveel stroom als 3 hectare volgelehd met zonnepanelen. Om maar een vergelijk te maken.
Wat ik mis zijn concrete voorbeelden wat gaat een tuinder, akkerbouwer en veeboer betalen met x hectare aan grond?
Ook boeren betalen gewoon ozb over hun gebouwen.Het ziet er misschien allemaal erg groot uit die boerenerven. Mensen krijgen het gevoel dat die boeren schatrijk zijn. Maar bedenk dat de grond waar de gebouwen, erg en tuin is net zoveel oplevert als een 1 appartementtje in Amsterdam.
Graag zou ik willen dat u uw opinie meer onderbouwt met cijfers. Want stel dat het aantal boeren 50.000 is dan zouden zij €12.000 per jaar per bedrijf extra aan ozb moeten betalen. Dat vind ik best heel veel en buitenproportioneel.
John Janssen 4
Gerard van DijkLia 4
Gerard van DijkDick van der Woude 2
LiaWelke boer verdient tonnen? Kom van achter je PC vandaan!
<€50K voor belasting voor 50 weken werken a > 70 uur = < € 14 per uur. Een ZZPer verdient vandaag >€40, een advocaat >€325 per uur.
En dat onder opportunistische regelgeving van een alles ondermijnende overheid...
Lia 4
Dick van der WoudeSorry... als ik wil zeggen welke boer tonnen verdient moet ik toch echt achter de pc gaan zitten en een linkje doorsturen ;-)
https://www.ftm.nl/artikelen/glb-miljarden-voor-de-boer-wie-krijgt-wat-van-brussel?
Grote verschillen dus!
We zijn het eens over de opportunistische regelgeving, ondermijnende overheid, belachelijke tarieven van advocaten en nog een heel klein percentage andere ZZP-ers, hoor. Maar, net zoals een paar miljonair-boeren niet representatief zijn voor alle boeren, zo zijn die advocaten niet representatief voor stadsbewoners of zzp-ers.
Wat ik eigenlijk probeerde te zeggen: zou er niet wat meer solidariteit kunnen worden gevraagd, niet van de boer voor de burger, of van de burger voor de boer; maar van de rijkere boeren voor hun armere collega's, en ook van de rijkste burgers voor hun armere landgenoten?
Dick van der Woude 2
LiaLia 4
Dick van der WoudeDus aan de boeren die het beter getroffen hebben dan hun collega's zou ik willen vragen: wil je een voorbeeld nemen aan Shell en Unilever, of wil je liever op een andere manier herinnerd worden...?
Nico Van Den Akker
LiaEen multinational schuift net zo lang met zijn winsten tussen landen tot zij geen belasting meer betaald. Dus geen goede vergelijking.
Lia 4
Nico Van Den AkkerDick had het over ZZP-ers en advocaten, die moeten ook gewoon inkomstenbelasting betalen (en hun eigen pensioen, WAO etc. etc.)
Ik vraag me af welk beeld boeren hebben van de inkomens van stadsbewoners, ik weet het niet maar vermoed ze die vaak te hoog inschatten. Een tijdje terug las ik bijvoorbeeld op Foodlog een commentaar van een boer, die 75.000 euro een "redelijk" inkomen noemde, als een soort richtinkomen. Het viel me op dat niemand zei "nou nou, dat is toch best wel een hoog inkomen?"
Want dat is het echt, de overgrote meerderheid van ZZP-ers en "stadse" werknemers komt daar bij lange na niet aan! (zie bijvoorbeeld deze grafiek: https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/inkomensverdeling, betreft wel gestandaardiseerde inkomensverdeling dus niet hetzelfde als verzamelinkomen, maar hier kun je voor je eigen situatie zien hoeveel % van de Nederlanders meer inkomen heeft dan jij) en daar zijn er heel wat bij die meer dan 60 uur per week kwijt zijn aan werk, onbetaald overwerk en reistijd.
Hoe schat jij dat in? Vergelijken boeren hun eigen inkomen meestal met het gemiddelde Nederlandse inkomen of eerder met dat van de rijkere groep ondernemers?
Vind het trouwens fijn dat je hier meepraat! Er wordt zo vaak over elkaar gepraat en zo weinig met elkaar.
En dat schuiven met winsten vind ik natuurlijk ook bizar, dat we dat met ons allen maar blijven goedvinden...
Nico Van Den Akker
Gerard van DijkIk ben het helemaal met je eens dit is meer een opiniestuk.
Ik ben melkveehouder en heb het even voor mijn bedrijf op een rijtje gezet. Ik ben iets groter dan de gemiddelde veehouder. Maar met anderhalve arbeidskracht niet enorm groot.
Ik betaal nu € 7500,- OZB. Omdat ik een bedrijf ben betaal ik veel meer dan een woning. Een woning met dezelfde waarde betaald in mijn gemeente maar € 1600.
Als mijn cultuurgrond ook belast zou worden dan ga ik € 45.000,- betalen.
Hoe kan je dat nu rechtvaardig noemen?
Voor één arbeidskracht in mijn sector heb je een enorm kapitaal nodig. Maar dat kapitaal rendeert heel slecht. OZB op cultuurgrond is voor een melkveehouder niet op te brengen.
John Janssen 4
Nico Van Den AkkerDusdanig belasten zoals je beschrijft is ook kolder van de bovenste plank. Mocht dat toch gebeuren dan Berta 1 t/m 52 inladen en loslaten op het Binnenhof, onder het mom van "geen dank maar stank"!
Jelle Schottelndreier 3
Gerard van DijkDe gemiddelde hectare landbouwgrond kost 70.000 € (het is een schande, een onmogelijk hoge prijs voor agrarische productie). De gemiddelde boer heeft 45 hectare: meer dan 3 miljoen. Dat krijg je niet voor een appartementje, ook niet in Amsterdam.
Een oud spreekwoord is: boeren leven arm, maar sterven rijk.
Tegenwoordig is al 95% van de boeren weggesaneerd door de industrialisering en schaalvergroting.
Mede door subsidies en goedkope import van veevoer uit het buitenland (oa. gesloopte Amazone), grootschalige export, en het gratis mogen dumpen van de oceaan aan mest (stikstof) op maïsakkers, verdienen veel boeren best goed.
Nico Van Den Akker
Jelle SchottelndreierOZB op cultuurgrond treft juist grondgebonden landbouw die afhankelijk zijn van zelf geteeld voer. Of akkerbouwers die helemaal niets met de Amazone te maken hebben.
Valt niet mee hé om voor u als rekenwonder even twee stappen vooruit te denken.
Lia 4
Nico Van Den Akker(zie ook de reactie van HH Manders in het volgende draadje)
Nico Van Den Akker
LiaEn waarom zou ik geen begrip hebben voor problemen van anderen? Dat is toch een rare opmerking? U kent mij niet eens.
Voor een stoppende boer is een hoge grondprijs leuk maar een blijver of opvolger is het een groot probleem. Vergelijk het met de prijsontwikkeling van woonhuizen.
Mest dumpen dat was 40 jaar geleden. Tegen woordig zijn de aanwendingnormen zo streng dat er met de gewassen meer mineralen worden afgevoerd dan met dierlijke mest mag worden aangevoerd. Voor mijn bedrijf betekent dit dat mijn landbouwgrond verarmt, minder vruchtbaar wordt. Ik begrijp dat de beeldvorming anders is maar dit is hoe het zit.
Lia 4
Nico Van Den AkkerDie “rare opmerking” zou inderdaad raar zijn als ik die had gemaakt. Maar ik zei niet dat u geen begrip zou hebben voor de problemen van “anderen”, ik zei dat ik het fijn zou vinden als boeren ook proberen begrip op te brengen voor de problemen van niet-boeren. En dat laatste zie ik u nergens doen. Niet in reactie op de bijdragen van Jelle of HH Manders, ook geen antwoord op mijn (vriendelijk bedoelde) vraag in https://www.ftm.nl/artikelen/boeren-profiteren-vrijstelling-ozb-cultuurgrond#bijdrage423938). En natuurlijk vind ik niet dat u daarop ‘moet’ reageren, dat staat u helemaal vrij. Maar uw reacties tot nu toe geven mij toch de indruk dat u denkt dat de meeste stedelingen maar een makkelijk feestleventje hebben. Dat u niet zoveel kennis hebt van de problemen en armoede waar heel veel stedelingen mee te maken hebben (velen hébben geen eigen huis bijvoorbeeld) en daar ook niet zoveel interesse in hebt. En dat vind ik dus jammer, maar ik hoor het graag als ik me vergist heb.
Edit (over vergissen gesproken;) ik bedoelde mijn vraag in dit linkje: https://www.ftm.nl/artikelen/boeren-profiteren-vrijstelling-ozb-cultuurgrond#bijdrage423938
Jelle Schottelndreier 3
Nico Van Den AkkerSommige van mijn beste vrienden hebben een landbouwbedrijf.
"U kent mij niet eens" schrijft u aan iemand anders. De pot verwijt de ketel.
HH Manders 4
Gerard van Dijk"De boeren zijn schatrijk" - niet alle boeren zijn dat, maar velen hebben het een heel stuk beter voor elkaar dan de meeste Nederlanders dat ooit zullen hebben, en dan vooral doordat zij in vele opzichten hun bedrijfsrisico's en kosten af kunnen wentelen op de samenleving:
- Ziektes etc. veroorzaakt grotendeels door intensieve landbouw (inclusief omzeilen of regelrecht schenden van allerlei regels)? Overheid(= belastingbetaler) betaalt schade.
- Schade door verzakking wegens structureel veel te laag houden van de grondwaterstand (vooral ten behoeve van de landbouw)? Voor rekening van de burger (die daar niets aan kan doen), of de overheid (= belastingbetaler).
- Schade door droogte (zie grondwater)? Voor rekening van de burger.
En zo kunnen we wel een tijdje doorgaan.
En als de agrarische sector het echt zo slecht zou hebben als ze willen doen geloven, waarom dan de omvang van vele nieuwbouwwoningen, auto's, maar vooral de paarden en herten die 'voor de leuk' op een weilandje naast het huis staan? Nou niet bepaald goedkoop....
Zo ook - volgens mij hier op FTM al een keer aan gememoreerd - geen beroepsgroep waarbij er verhoudingsgewijs zo een hoog percentage miljonairs te vinden is.
Die 12.000 euro aan OZB verbleekt compleet bij wat boeren besparen omdat de samenleving voor hun bedrijfsrisico's en door hun veroorzaakte schade mag betalen, en NIET de boeren zelf.
christiaan boudri
Erik Timmerman 2
Dick van der Woude 2
Het lijkt er meer en meer op dat jullie een verlengstuk van deze burger- en MKB-bashende overheid worden. Willen jullie dit destructieve beleid niet zien? Denken jullie dat het stemverval voor deze overheid uit de lucht komt vallen. Dat ideologisch progressief zich beweegt richting wat de media nu voorgeprogrammeerd extreemrechts, complotdenkers, fascisten noemen. Grote "geld"thema's die ons plunderen zoals Oekraïne, corona, voedsel, inflatie, pharma blijven haken achter ingenomen inhoudelijke standpunten terwijl de overheid met list en bedrog steeds meer van "ons" pakt en structureel richting het grote geld schuift.
Roland Horvath 7
Dick van der WoudeHetzelfde doet zich voor in tal van andere West EU staten.
Men merkt het ook in de Tweede Kamer.
Als iemand van de oppositie een helder betoog of een vraag heeft die niet
overeenstemt met het dada van de MP en Co, dan wordt daar bijna nooit
inhoudelijk op gereageerd. En overigens, nogal houterig.
Onlangs presteerde de hele groep van Rutte+ het om de Kamer te verlaten,
omdat hun iets niet zinde.
In plaats van in enkele zinnen hun mening te geven.
Het gaf eerlijk gezegd een ongepaste indruk:
Het NL kabinet dat zich uit de Tweede Kamer laat verjagen.
John Janssen 4
Roland HorvathHad sterke repliek gegeven waarna een Bergkamp de gele kaart had kunnen trekken.
Kort daarna een ontbijt sessie van boerenorganisaties met van der Wal en Adema, die beiden als kinderen na een schoolreisje zeer happiedepeppie verslag kwamen doen van een 'zeer geslaagde sessie'. De beelden hadden niet misstaan in een Jiskefet aflevering!
Voor de rest een zeer krachtige eenheid die de bv Nederland door deze roerige tijden loost:-D
Eveline Bernard 6
John JanssenJohn Janssen 4
Eveline BernardRinus ten Haaf 3
Beetje bij beetje verdwijnt het oorspronkelijke doel uit het zicht, en wordt de letter van de wet of regeling belangrijker dan de oorsprokelijke gedachte erachter (de geest).
Daarom ben ik een groot voorstander van een verplichte einddatum na maximaal 25 jaar voor iedere wet of regeling. Dat dwingt tot herbezinning op de vraag of het nog nodig is en of de oorspronkelijke gedachte nog gedekt wordt. Zo zetten we ook een rem op de steeds verder uitdijende wetgeving die in veel gevallen ook nog eens conflicterend is.
Lia 4
Rinus ten Haafhans van rheenen 7
Rinus ten HaafLijkt mij hier van toepassing.
j.a. karman 5
Rinus ten HaafHoeft niet herzien te worden wel het besef bijhouden van dat doel.
Lia 4
j.a. karmanDat maakt nogal verschil aan welke knoppen je kunt draaien: ga je voor lage kosten voor de burger/stedeling hier, dan is het al gauw de boer, het dier, het milieu of de boer/inwoner van een ver land die de echte prijs betaalt.
j.a. karman 5
LiaInderdaad boer inwoner elders betaalde de prijs. Het is door de historie heen te vaak zo gegaan.
hans van rheenen 7
en de betekenis daarvan is ... "verboden".
Hoe (on-)geloofwaardig is dan dit hele artikel wanneer iedereen er dagelijks tòch mee weg komt? Hoe zinvol is dit dan wanneer er niets tegen ondernomen kan worden?
Zonde van de tijd en moeite ... en eerder een opruiende inhoud.
*) opruien:
aanstoken
aanwakkeren
aanzetten
agiteren
opfokken
ophitsen
opjutten
opstoken
opwinden
poken
schudden
Pieter Jongejan 7
Dit artikel lijkt gericht op het bevorderen van globalisering en inflatie door minder lokaal stroom op te wekken en meer schaliegas en ander gas uit de USA, Qatar en andere dictatoriale landen in het Midden Oosten te importeren. Gas is groen volgens Brussel.
Nederland en de EU zijn in tegenstelling tot de UK niet betrokken bij het opwekken van duurzame energie in Marokko. British Gas heeft haar gasvelden verkocht aan Shell. Zou dit kunnen verklaren waarom onze Shell regering en de EU niet geïntersseerd zijn in het veel efficienter en dus goedkoper opwekken van electriciteit in Marokko dan in Nederland of Europa?
De transportverliezen van electrische gelijkstroom bedragen ongeveer 3% per 1000 kilometer. De afstand tussen Marokko en Nederland bedraagt ongeveer 4000 kilometer. Dus waarom doet onze Shell regering niet mee en de UK wel? De afstand tussen Marokko en de UK bedraagt ongeveer 3800 kilometer.
Moeten de voedselprijzen in Nederland bij een inflatie van 14% en een rente van minder dan 4% nog hoger worden? De huidige reële rente van 14 minus 4 = minus 10% is ongekend en catastrofaal voor de Nederlandse en Europese economie.
Besef dat er een machtsstrijd aan de gang is om de hoogte van de reële rente en dus om de grondprijzen en woningprijzen. Zet RTLZ maar aan en luister naar hun misleidende commentaar.
Roland Horvath 7
Pieter JongejanZe hebben geen kennis, - inzicht, - ideologie en - visie. Het verduurzamen via de CO2 leugen is een reden.
Een andere reden is de slaafsheid tegenover de NAVO, dus tegenover de VS.
De betreffende regeringen doen niet het gepaste, om te verhelpen wat kan verholpen, hersteld worden.
Het wordt een ramp. Bij velen zal de armoede verduurzamen, niet hun onvoltooid leven.
R. Eman 8
Pieter JongejanLia 4
R. EmanPetrus Harts 3
Hierboven staat dus het echte probleem en uiteraard zou je alle heffingen en kortingen regelmatig moeten herzien. Jammer dat het in de rest van de commentaren ineens over zonnepanelen gaat.
De Europese Commissie - die de meest aangewezen organisatie was - zag het door de vingers (onduidelijk waarom precies) en daar houdt het dan op, want regeringspartij CDA gaat niet toestaan dat dit nu rechtgetrokken gaat worden.
Het is zuur voor al die mensen die nu dus een fors te hoge OZB moeten afdragen. Nog zuurder dat dit met name de Noordelijke provincies en Limburg betreft. Maar ach, die horen toch al niet echt bij Nederland, so who cares?
[ Dit laatste is sarcastisch bedoeld, mensen ]
Pieter Jongejan 7
Petrus Hartshttps://www.ft.com/content/5a8ab27e-d470-11e9-8367-807ebd53ab77
Het dilemma voor onze Shell regering en Brussel is dat ze de immigratie uit Noord-Afreika willen afremmen, maar tegelijk de opkomst van een efficiente concurrent van Shell en andere Europese olieconcerns niet willen bevorderen. Daarom wordt fossiel gas in Brussel groen.
Petrus Harts 3
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Petrus HartsHet is toch glashelder dat we hogere en geen lagere fossiele brandstofprijzen nodig hebben om het bestrijden van de klimaatcrisis te betalen. En dat we een positieve reële rente nodig hebben ipv minus 10% zoals nu het geval is. Bij een positieve reële rente zullen de olie en gasprijzen in elkaar storten, waardoor schone energie betaalbaar wordt en de green deal betaalbaar wordt. Het aandeel Vopak (opslag olie en gas) is vandaag sterk in koers gestegen. Dat is niet omdat schone energieproducenten meer belasting zouden moeten betalen, want dan zou de koers van Vopak juist verder moeten dalen.
Gerard van Dijk 6
Waar veel bijna voor alles geldt dat de woningbouw en industrie in oppervlakte kapitaal rijk zijn. Geld voor de agrarische sector het omgekeerde. Dat is juist grondintensief. Met dit voorstel vinden we dus dat boeren het grootste deel van alle OZB moeten gaan betalen. Immers van alle oppervlakte neemt de agrarische sector het grootste oppervlakte in beslag. Er was zo'n filmpje waar in 1 minuut Nederland getoond. Evenredig aan de oppervlakte werd dat in tijd getoond. De agrarische sector nam meer dan 30 seconden in beslag, overige was natuur, wegen en bebouwd Nederland.
Wat betekent het dat wanneer meer dan 99% minder OZB hoeven te betalen voor die enkele promilen aan boeren die de 9% verminderde OZB mag gaan ophoesten? Vind u dat proportioneel?
Met andere woorden met dit pleidooi geef je feitelijk aan dat de boeren per definitie uit Nederland moet verdwijnen. De boeren betalen voor hun gebouwen ook OZB belasting. En voor degene die het niet weten, de grond met de gebouwen die erop staan zijn net zoveel waard als een appartement op een willekeurige plek in Amsterdam. In die zin is grond super goedkoop, want hoe meer grond je hebt des te goedkoper je kan wonen.
Aangezien boeren de burgers toch al behoorlijk in de weg zitten door de stikstofuitstoot (die zij in 10 jaar tijd al meer dan 50% verminderd hebben) en er geen woningen gebouwd kunnen worden. Hebben we nu nog een extra tool om die boeren de das om te doen.
Democratisch gezien gaat nagenoeg iedereen erop vooruit.
HH Manders 4
Gerard van DijkWaarom zouden boeren in dat opzicht uitgezonderd moeten worden van een realiteit die voor bijna iedere andere Nederlander geldt? In alle andere economische sectoren wordt het geaccepteerd dat als die geen bestaansrecht meer heeft (in die vorm) de mensen die in die sector werken pech hebben.
En er zijn weinig sectoren die er zo structureel in geslaagd zijn om hun lasten af te wentelen op de rest van de samenleving in al die jaren.
In die zin is het een gotspe dat Remkes de boeren een slachtoffer zijn van 'zwalkend overheidsbeleid' - de agrarische sector is in vele opzichten zelf de belangrijkste oorzaak van dat zwalkende beleid, door iedere keer als er maatregelen die werden aangekondigd te traineren, weg te lobbyen of te omzeilen, omdat ze jarenlang de Nederlandse politiek (en in mindere mate Brussel) in hun broekzak hadden.
Jan Ooms 10
HH MandersGerard van Dijk 6
HH MandersMoet het nageven dat je avontuurlijk bent ingesteld. De consequentie is dat wij qua voedsel meer afhankelijk van het buitenland moeten worden. Net zoals onze Europese energie hebben we onderinvesteringen gedaan en zij het afgelopen 10 jaar veel meer van Rusland afhankelijk geworden. In China hebben ze in het verleden ook revolutionaire plannen gehad om een grote stap voorwaarts te maken. Het Chinese beleid telt meer doden dan de tweede wereld oorlog. Je afhankelijk maken gaat tegen een prijs. China was als gevolg van een planeconomie, wat het gevolg van ons beleid is moeten we nog afwachten. Ik heb daar weinig vertrouwen in.
HH Manders 4
Gerard van DijkNERGENS heb ik gezegd dat alle agrariërs en tuinders moeten vertrekken. Ik wordt er kotsmisselijk van dat deze compleet misplaatste verdraaiing iedere keer van stal wordt gehaald om maar NIET te hoeven kijken als landbouwsector naar de eigen fouten en het eigen falen in de afgelopen 40 jaar. Om te verwijzen naar de China onder Mao is gewoon laag bij de grond en slaat helemaal nergens op. Een gedeelte van de boeren zal inderdaad moeten stoppen, en een behoorlijk gedeelte zal het roer om moeten gooien.
Het grootste deel van de voedselproductie in Nederland is niet eens bedoeld voor de Nederlandse markt, maar voor de export (waarbij ook de cijfers nog eens flink worden aangedikt).
Misschien moeten agrariërs, tuinders en veeteelt maar eens verdomd goed gaan nadenken wat in Nederland wel mogelijk is binnen acceptabele randvoorwaarden. Dat de landbouwsector op deze manier doorgaat kan gewoon NIET - en is maatschappelijk compleet onacceptabel.
De agrarische sector heeft 40 jaar de kans gehad om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden - en als sector heeft zij dat 40 jaar lang geweigerd, en alleen maar naar anderen gekeken, problemen afgeschoven en problemen voor zich uitgeschoven. En nu de wal het schip keert omdat de kaptein en een groot deel van de bemanning zeer bewust heeft weggekeken van de wal waar het schip op af aan het varen was, krijgt de wal de schuld van het feit dat het schip aan de grond gelopen is. Er wordt niet naar eigen verantwoordelijkheid gekeken op enig punt binnen de gehele sector.
O ja, en ik zeg dit alles met genoeg mensen in mijn directe omgeving die zelf werkzaam zijn in landbouw, tuinbouw en veeteelt (die in behoorlijk wat opzichten hetzelfde zeggen).
Gerard van Dijk 6
HH MandersDe veeteelt heeft inmiddels 30 jaar een mineralenboekhouding moeten bijhouden. Om daarmee een balans te creëren dat de geproduceerde stront een gebalanceerde toepassing heeft om andere planten van mineralen te voorzien. Daarnaast ook om in 10 jaar tijd de inspanning om 50% stikstofreductie te behalen wat ook behaald is, zelfs meer dan dat. Dat zijn allemaal inspanningen die veel geld kosten.
De bouwsector heeft nu bouwproblemen vanwege stikstof en eigenlijk ook een hoge CO2 uitstoot. Welke inspanning moeten zij leveren? Voor zover ik weet geen enkele, nee de boeren moeten maar uitgekocht worden.
Dit terwijl de woningbouw sector echt goed betaalbare alternatieven voor handen heeft. Wanneer we woningen van hennep bouwen zijn extreem hoge milieuwinsten te behalen. Geen cement, geen beton en minder transportkosten. Bedenk even hoeveel milieuwinst dat oplevert. Dan heb ik het nog niet over hoeveel CO2 hennep zowel bij productie opneemt en gedurende 50-100 jaar opgeslagen is. Plus je hoeft je woning niet meer te verwarmen of in zomer te verkoelen. Extra voordeel is dat je een goed ademend woning hebt.
Boeren worden als wonderdoekje gebruikt voor ieder probleem zijn zij de oplossing.
HH Manders 4
Gerard van DijkDe veeteelt mag dan jarenlang een mineralenboekhouding bij hebben moeten houden, maar wist ook al jarenlang dat op deze weg doorgaan NIET zou kunnen. Elke ruimte en reductie die ze hebben gewonnen / bespaard werd gelijk weer opgevuld met nieuwe vervuiling (daarnaast werd er door een deel ook mee gefraudeerd).
En ja, dat persistente bestrijdingsmiddelen uit de markt zijn gehaald zonder dat er alternatieven waren - misschien dat u dan eens naar bedrijven als Bayer, BASF en Monsanto moet kijken, en niet naar de overheid. En in hoeverre waren deze middelen ook objectief milieuvriendelijker? Daadwerkelijk, of was dat op basis van onderzoeken die even betrouwbaar waren als die van de tabaksindustrie? Op zo'n zelfde manier als ook de emissie-arme stallen door de mand gevallen zijn?
Het is boven elke twijfel verheven dat de veehouderij in Nederland in huidige vorm in het stikstofprobleem de grootste probleemgroep vormt. De enigen die anders beweren zijn de agro-industrie zelf, een deel van de boeren en complot-denkers.
Het is al 40 jaar duidelijk dat intensieve veehouderij zoals die in Nederland plaatsvindt simpelweg NIET kan. Maar in plaats van te kijken naar alternatieven en reductie, is geïnvesteerd in wat iedereen wist of had kunnen weten dat het een doodlopende weg zou zijn.
Als boeren echt als 'wonderdoekje' zouden zijn gebruikt, dan waren ze al veel eerder geconfronteerd met de rekening voor het handelen van de sector. De agrarische sector heeft dat juist decennia lang de rekening weten te ontlopen.
En woningen van hennep? Hoe realistisch is dat? Of is dat nog een concept wat uitgewerkt moet worden en getest?
John Janssen 4
Gerard van DijkEen deel van de boerenbedrijven hebben in het verleden blijkbaar de behoefte gevoeld om schaalvergroting toe te passen. Waarvoor? Was er meer vraag vanuit een lokale markt? Was de opbrengst tegen de kostprijs van litertje melk of kilootje vlees niet meer lonend? Wat was de reden dat er allemaal 'bijgevoerd' moest worden?
Draag de boerenfamiliebedrijven die van generatie op generatie boeren een warm hart toe, maar heb grote weerstand tegen 'vleesfabrieken'. Totaal bezopen dat een klein land blijkbaar 2e in de wereld staat qua vleesexport (ga het niet goegelen), toch?
En de mineralenboekhouding was net zoals de stal-wassers ook geheel sluitend en werkzaam zoals 'geadverteerd'. Qua wassers mogen we wel toegeven dat een politiek (type Bleeker) wel gauw, en zonder gedegen onderzoek, hun fiat gaf aan die geuroverlast oplossing. Kwam van onze zuiderburen dus Ok, en geitenpaadje xxl toch nog geholpen dacht men toen.
Hoeveel hectaren hennep is er nodig voor een doorsnee rijtjeshuis? Denk dat hennep het gaat verliezen van de nieuwe vinding, die stelt dat bij een bepaalde beton en cement productie er juist aanzienlijk meer CO2 zal worden opgenomen dan geproduceerd. Echt waar, out of the blue!
Boeren moeten niet 'gebruikt' worden, wij moeten gebruik maken van wat de boeren voor ons produceren. En als we doet doen voor een eerlijke prijs is het alleen maar win-win. Maar dat scenario speelt zich af in een ideale wereld!
Lia 4
John JanssenVolgens deze site is één hectare hennep genoeg voor een huis van 135 m2 https://sensiseeds.com/nl/blog/hoe-bouw-je-een-huis-van-hennep-en-waarom/ (en als je die hennep lokaal kunt telen bespaar je transportkosten, wat bij beton meestal niet kan).
Goede kans dat dit een erg zonnige schatting is, maar stel dat het twee of drie keer zoveel zijn? Zou je op drie hectare de koolzaad (diesel) kunnen verbouwen die nodig is voor het delven, bakken en vervoeren van beton en bakstenen voor een 135 m2 rijtjeshuis?
j.a. karman 5
HH Manders- stop met voedselvoorziening.
Laten we het eens uitvoeren en kijken hoe lan dst vol te houden is.
Mansholt had als ideaal dat te voorkomen door hoge productie tegen lage kosten voor de stedelingen
HH Manders 4
j.a. karmanStop met die achterlijke insinuaties. Wat toen ten tijde van Mansholt wellicht nog van toepassing was, is dat nu helemaal niet meer.
Lia 4
HH Manders"In zijn nadagen draaide Mansholt 180 graden en werd hij juist voorvechter van een schoon milieu. En gaf hij zelfs toe spijt te hebben van sommige beslissingen die hij maakte als minister. (...) In juni 1971 bracht de Club van Rome een eerste rapport uit over de penibele toestand van de aarde. Mansholt werd hier enorm door geraakt. Zo schreef hij, nog als landbouwcommissaris, in februari 1972 een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, die internationaal veel beroering teweegbracht.
Mansholt riep Europa op het roer om te gooien met de invoering van ecotaxen, brandstofdistributie en recycling. Na zijn commissaris-schap kreeg hij steeds meer oog voor de natuur en de staat van het milieu."
https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/a2691d9c-0e39-4b1f-9f8d-d8520f4ea7e6/mansholt-en-de-stikstofcrisis-hoe-zou-hij-het-hebben-opgelost
j.a. karman 5
HH MandersGezien die afhankelijkheid is dat met egoïsme, drang naar rijkdom vergaren, het echte probleem.
HH Manders 4
j.a. karmanWant let wel, de Nederlandse landbouw was al eeuwen vooral een export-landbouw (vooral in het westen van Nederland).
Dat zelfvoorzienende is de Nederlandse agrarische sector al decennia niet meer, als ze het ooit op enig moment al geweest is. Ze is voor het grootste deel op de export gericht. Sterker nog, de Nederlandse agrarische sector is een reden waarom dat doel wereldwijd alleen maar verder weg komt te staan (landbouwgrond (voedselproductie) opgeofferd voor veevoer of plantenkwekerijen, bijvoorbeeld).
Het is überhaupt twijfelachtig of Nederland agrarisch op dit moment zelfvoorzienend zou kunnen zijn op een manier die economisch, sociaal en milieutechnisch houdbaar is.
Om aan te komen met de idealen van Mansholt om de agrarische sector te verdedigen is in het gunstigste geval jezelf voor de gek houden, in ernstiger gevallen gewoon keihard liegen.
j.a. karman 5
HH MandersHet is jezelf voor de gek houden en ongelooflijk liegen. de waarheid ontkennen:
1- als je ontkend dat mensen voedsel nodig hebben.
2- dat het niet afhankelijk zijn van een verre afstand, onzekere aanlevering verstandig is
3- het goedkoop geven van voedsel aan de bevolking de arbeidskosten drukt
1/ is een natuurlijk gegeven dat niet te veranderen valt
2/ Geeft de handelsgeest met negeren van risico's in continuïteit.
Continuïteit negeren is accepteren melt-down / instorting. Honger gebrek aan woonruimte / beschutting is maar een beginsignaal. Een uitstekend verband voor volgen van geldstromen
3/ Het geld egoisme met zelfverrijking, een tweedeling in de maatschappij.
Machthebbers met kapitaal egoisten hebben niets op me de catastrophes voor anderen.
Een uitstekend verband voor volgen van geldstromen.
Nederland vooral in het westen een exportland in vele eeuwen?
Pas na de middeleeuwen werd de zeevaart mogelijk. Deze hadden niets aan voedsel van huis en moesten fourage plaatsen onderweg hebben. Dan nog was het een probleem met houdbaarheid. Zullen we dat maar bij de fantasie verhalen neerzetten.
De geromantiseerde franse revolutie had als werkelijke achtergrond hongersnoden (1800) het langer bewaren van voorraden en ruim transport was duidelijk niet voorhanden.
HH Manders 4
j.a. karmanDe Nederlandse agrarische sector produceert vooral voor de (luxe) export, niet voor voedselvoorziening in Nederland. En voor al dat veevoer worden duizenden hectaren landbouwgrond elders in de wereld NIET gebruikt voor voedselproductie voor de lokale bevolking, maar voor vreten voor ons vee. Dus netto een enorme achteruitgang in voedselproductie voor de wereld. U weet wel - wingewassen verbouwen vs voedselgewassen.
Het niet afhankelijk zijn van verre afstand is leuk, maar dat gaat al lang niet meer op. En ook dat is in de huidige Nederlandse agrarische sector al de norm (denk aan mais voor veevoer). Natuurlijk kan dat gereduceerd worden, maar daar heeft de agrarische sector geen zin in, want daar valt voor een grote groep in die sector te weinig mee te verdienen.
Derde argument is niet te volgen.
En wat betreft Nederlandse export landbouw een fantasie? Laat zien dat uw historische kennis over het Nederland in de 16e en 17e eeuw wat opgefrist dient te worden. Zeevaart was al in de Middeleeuwen mogelijk (zie Hanze!) En al vrij vlot (16e eeuw) werd zelfvoorzienende voedselvoorziening in West-Nederland vervangen door export-landbouw (zuivelproducten: kaas!), waarbij graan werd gehaald uit het Oostzee-gebied (vooral Polen / Litouwen). Rond 1600 was die handel op de Oostzee (vooral graan) zo belangrijk dat het bekend kwam te staan als de Moedernegotie, waarbij zoveel geld werd verdiend dat de inkomsten uit bijvoorbeeld de handel op de Oost verbleekten. In de oostelijke en zuidelijke Nederlanden was de landbouw overwegend nog wel zelfvoorzienend. Vandaar ook de Nederlandse bemoeienis met de oorlogen tussen Zweden en Denemarken in de 17e eeuw. Voor alle duidelijkheid, dit is basale historische kennis die onderdeel is van de verplichte lesstof over de Republiek in de Gouden Eeuw.
HH Manders 4
j.a. karmanDe directe aanleiding voor de Franse Revolutie waren problemen met de voedselvoorziening (inclusief hongersnoden) - maar de structurele problemen gingen veel en veel verder, en lagen op hele andere gebieden dan alleen voedselvoorziening.
En voor alle duidelijkheid, ik ben er wel mee bekend dat heel lang voedselvoorziening problematisch kon zijn.
Dan nog waren er genoeg voedselproducten die (relatief) lang houdbaar waren: denk aan kaas, stokvis, etc.
Probleem voor de scheepvaart was vooral het zorgen voor schoon drinkwater en de eenzijdigheid van het voedsel - want het voedsel dat wel lang houdbaar was, was extreem eenzijdig. Scheurbuik (bijvoorbeeld), kwam niet zozeer door voedseltekort, maar door een tekort aan vitaminen.
Natuurlijk is de hoeveelheid voedsel die aan boord genomen kan worden beperkt. Maar dat probleem bestaat nog steeds voor het grootste deel van de moderne scheepvaart.
j.a. karman 5
HH MandersJe noemt de eenzijdigheid al, stokvis en kaas kan lang mee maar onvoldoende om te overleven.
Er was die uitspraak dat er eeuwenlang een voedselexportbeleid geweest zou zijn. Dat is weerlegd.
We kunnen dat nu veel beter conserveren en lang bewaren dan vroeger. Scheeps en ruimtereizen hebben daarmee nog steeds beperkingen. Het verslepen over de wereld van voedsel geeft een wisselend dieet dat gezonder is dan enkel lokaal van het seizoen. Dat is vrij natuurlijk.
Je volledig afhankelijk van import maken is wachten op de ondergang.
Met je verwijten over de huidige landbouw toon je het vasthouden aan de doorgeslagen winstoptimalisatie en mis je het punt van de werkelijke achtergronden. Probeer het eens met een proef op handels blokkade.
Niets gebruiken van wat verder dan 200km geproduceerd is.
Voor het 3e argument. U mist duidelijk: "geeft het volk brood en spelen"
HH Manders 4
j.a. karmanZelfde geldt voor het feit dat in West-Nederland de landbouw al vroeg op de export was gericht. Dat staat compleet los van het feit dat voor lange scheepsreizen het bruikbare voedsel toen beperkt was. En ja, de Gouden Eeuw (en überhaupt de omvang van steden in Nederland en Vlaanderen in die tijd) was niet mogelijk zonder grootscheepse voedselimport over grote afstand; vanuit de Oostzee, om mee te beginnen. Het enige wat u nu laat zien is dat u geen benul heeft van vrachtvervoer, transportstromen en voedseltransporten voor de 20e eeuw. Vrijwel geen enkele stad van enige omvang kon zonder voedselimport over grote afstand bestaan - laat staan de concentratie van relatief grote steden zoals die bestond in Vlaanderen (in de Middeleeuwen) en in het Westen van Nederland ten tijde van de Republiek.
U heeft dus helemaal NIETS weerlegd over een landbouw in West-Nederland die al eeuwen lang op voedselexport is gericht. Of dat voedsel over 200 of 2000 kilometer werd geëxporteerd is irrelevant. Een groot deel van wat ze produceerden was NIET bedoeld voor de Nederlandse markt.
De ironie wat betreft "Brood en Spelen" - Die uitspraak is gedaan door een overheid (de Keizer in Rome) die voor datzelfde brood structureel het voedsel over grote afstand het graan moest halen (Egypte en Noord-Afrika). En dat vond men volstrekt normaal en werkte eeuwenlang naar behoren.
j.a. karman 5
HH MandersMassale voedsel-import werkte niet. Wat wel werkte was het gebruik van slaven voor het werk en de belofte van land voor soldaten. https://knoji.com/article/ancient-romans-and-food-trade-imports-and-exports/ Wat je leest is oorlog voeren en het uitputten. Je moet de gebieden gezien hebben om de beperkingen te begrijpen. U toont het gebrek aan inzicht van wat transport in de betreffende tijden en geloofd dat wat nu kan toen ook zo ging.
Wel komisch dat eerst West-Nederland in de middeleeuwen als voedselexporteur wordt neergezet en nu ineens het gebeid van de Oostzee. "Vrijwel geen enkele stad van enige omvang kon zonder voedselimport over grote afstand bestaan." Dat zou betekenen dat de grote steden in de historie nooit bestaan kunnen hebben. Vele rijken zijn ontstaan doordat het voedsel in de buurt rijkelijk voorhanden was zodat men later met leger de omgeving kon veroveren. Pas met Hendrik de zeevaarder kwam de oceaanvaart op gang en die was niet op voedsel voor de massa gericht.
"Een groot deel van wat ze produceerden was NIET bedoeld voor de Nederlandse markt."
Als we de situatie van rond 1900 bekijken is dat zeker niet geval. Ook nu is de afstand voor veel beperkt. Duitsland net over de grens, België noord frankrijk hoor tegenwoordig bij de nabije markt. Italië en Spanje binnen de afstand/bereik van een vrachtwagen. Dat was historisch gezien echt niet zo.
"Ik weet niet waar u uw wijsheid over de Franse Revolutie vandaan haalt, maar wat u hier beweert (enige oorzaak is hongersnood) is gewoon feitelijk historisch onjuist. Daar kan uw drogredenering (anders was een aristocratie niet terug aan de macht gekomen) weinig aan afdoen." Dat het iet in uw ideaal plaatje past is duidelijk. Om de onderbouwing als drogreden af te doen is de echte drogredenatie.
Verdere onderbouwing: https://www.science.smith.edu/climatelit/the-french-revolution-1789-1799/
HH Manders 4
j.a. karmanMisschien dat u dan moet werken aan uw leesvaardigheid? Een op exportgerichte landbouwsector kan nog steeds bestaan terwijl men voedsel importeert. Dat is namelijk hoe de Nederlandse landbouw op dit moment ook functioneert. En wederom, de afstand waarover wordt getransporteerd is compleet irrelevant. Export is export.
En wat betreft de Franse Revolutie: Ik heb vanaf het begin gezegd directe oorzaak is hongersnood. Ook wel erg mooi hoe u de passage over de algehele economische neergang (los van hongersnood) negeert. En ironisch genoeg, als Frankrijk een beter ontwikkelde landbouw-import / export had ontwikkeld, dan was die hongersnood er mogelijk niet geweest. En de economische neergang had echt niet alleen van doen met landbouwproblemen. Ook dat is al lang duidelijk door historisch onderzoek (verschil tussen directe oorzaak en structurele oorzaak).
j.a. karman 5
De vrijstelling via landgoederen met onroerend goed gaat om grotere bedragen en grotere sociale problemen.
Het is het vergroten van de kloof tussen rijk en arm
Eveline Bernard 6
j.a. karmanj.a. karman 5
Eveline Bernardhttps://www.ftm.nl/artikelen/het-landgoed-als-verdienmodel
Voor het landbouwbeleid is er ook wat:
https://www.ftm.nl/artikelen/vervang-landbouwbeleid-door-voedselbeleid
typo's met tekst wat aangepast