
Van stikstofcrisis tot dierenwelzijn: Follow the Money onderzoekt de belangen in de dierenbusiness. Lees meer
De intensieve veehouderij speelt in veel hedendaagse vraagstukken een centrale rol: de stikstofcrisis, de uitstoot van broeikasgassen, de opkomst van zoönosen. Follow the Money onderzoekt de belangen in de dierenbusiness.
Nederland heeft de ambitie de wereld te voeden met vlees, eieren en zuivelproducten. Jaarlijks exporteren we voor ruim 16 miljard euro aan vlees (8,7 miljard) en zuivel (8,2 miljard). Daar staat tegenover dat we granen en soja moeten importeren (ter waarde van zo’n 3 miljard euro) om al onze koeien, varkens, geiten en kippen te kunnen voeden.
Intussen wordt de grootschalige vleesindustrie een steeds groter probleem. Ze legt meer en meer beslag op de schaarse ruimte, vergiftigt de bodem en het (drink)water, en staat aan de wieg van dierziekten die soms ook mensen kunnen treffen (Q-koorts). En dan de dieren zelf. Steeds minder mensen vinden het acceptabel dat ze louter omwille van onze honger naar vlees worden geboren, vetgemest en geslacht.
In dit dossier onderzoekt Follow the Money de belangen achter de vleesindustrie, of en hoe er veranderingen mogelijk zijn, en welke krachten een omwenteling in de weg staan.
Bestseller ‘De stikstoffuik’ is een warwinkel aan missers en komt niet met oplossingen
Hoe de stadse Caroline van der Plas de stem van de boer werd
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Stoppen en hun grond verkopen aan de overheid voelt als ‘verraad’ voor deze boeren
Hoe komen we uit de stikstofcrisis? De zeven brandende kwesties in de landbouw
Wiebe Draijer hoopte de Rabo en de landbouw te vergroenen – hij bleef steken in gepolder
Remkes’ revolutie: VVD-veteraan verbouwt Nederland
Provincies bleven op grote schaal vergunningen verlenen voor controversiële ‘stikstofarme’ stallen
Een kwart van Nederland is voor koeien, en die grazen het kapot
Meer verdienen met minder vee? Het kan, als de boer het wil
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Filantropie geeft de rijken invloed op de Europese beleidsagenda
Farma-industrie lobbyt in Brussel vermomd als het ‘goede doel’
Veerkracht en een lange adem
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Van Huawei tot Shell: lobby bedrijfsleven rekruteert ongehinderd oud-medewerkers Europarlement
Cora van Nieuwenhuizen heeft een lobbyverbod maar bemoeit zich met het werk van klimaatminister Jetten
Omstreden bestuurder Bonaire ‘weggepromoveerd’ naar diplomatieke topfunctie
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
© ANP, Laurens van Putten
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Sloten, plassen en rivieren lijden ernstig onder het gebruik van (kunst)mest en pesticiden. Boeren betalen anders dan industriële ondernemers niet voor de verontreiniging die ze veroorzaken. De agrarische lobby, goed vertegenwoordigd in de waterschappen, wist boeren wederom te vrijwaren van een prijsprikkel om minder te vervuilen. Intussen is de waterkwaliteit nergens in Europa zo slecht als in Nederland.
- Op 15 maart kiezen we nieuwe vertegenwoordigers in Nederlands oudste bestuursorganen: de waterschappen. In een korte serie onderzoekt Follow the Money de belangen in de polders.
- Nederland heeft van alle landen in Europa de slechtste waterkwaliteit. De vervuiling komt voor een groot deel van de agrarische sector: rivieren, meren, plassen en sloten zitten vol meststoffen en pesticiden.
- De waterschappen zijn verantwoordelijk voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Voor het uitvoeren van die taken heffen ze zelf belastingen, zoals de zogeheten ‘verontreinigingsheffing’. Die bestaat sinds 1970 en zet een prijs op elke gram vuil die het oppervlaktewater bereikt. De industriële vervuiling nam daardoor enorm af. Maar de verontreinigingsheffing geldt niet voor boeren.
- De waterschappen deden de afgelopen jaren voorstellen om hun belastingstelsel te hervormen. Maar de conceptwet die minister Harbers hierover binnenkort naar de Tweede Kamer stuurt, bevat geen belastingheffing op agrarische vervuiling. De boeren gebruikten daarvoor hun lobby en hun machtsoverwicht in de waterschapsbesturen.
- Het is niet voor het eerst dat boeren aan zo’n prijsprikkel weten te ontsnappen. Dit begint te wringen. Als de waterkwaliteit voor 2027 niet echt verbetert, kan de Europese Commissie dwangsommen en boetes opleggen die oplopen tot zo’n 100 miljoen euro per jaar.
Nederlandse rivieren, meren, plassen en sloten zijn de vieste van Europa. Liefst 99 procent van het wateroppervlak is in slechte staat. Daarmee komt de biodiversiteit in gevaar en wordt de productie van drinkwater steeds lastiger en duurder.
Voor maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren is tussen 2022 en 2027 naar schatting 1,5 miljard euro nodig. Maar zelfs dat haalt waarschijnlijk niet genoeg uit om te voldoen aan de Europese normen.
Vergelijkingen met de stikstofcrisis worden al getrokken: burgers en belangengroepen kunnen vergunningen aanvechten die de waterkwaliteit bedreigen, zo waarschuwden ingenieurs van drie adviesbureaus vorig jaar.
Zo kan de rechter de overheid tot zwaardere maatregelen dwingen, en vanaf 2027 kan de Europese Commissie aan Nederland zelfs dwangsommen en boetes opleggen, oplopend tot zo’n 100 miljoen euro per jaar.
Bovenaan de lijst met kwalijke stoffen staan (kunst)mest en pesticiden
Microplastics, pfas en medicijnresten zijn slecht voor de waterkwaliteit, maar bovenaan de lijst met kwalijke stoffen staan (kunst)mest en pesticiden. In de afgelopen halve eeuw is daarom meermaals voorgesteld om boeren, via prijsprikkels, te stimuleren minder te vervuilen. Dat liep telkens op niets uit.
De 21 verantwoordelijke waterschappen zijn de komende vier jaar zo’n 850 miljoen euro kwijt aan maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren en deden in 2020 voorstellen om de waterschapsbelastingen – zoals de verontreinigingsheffing – te hervormen. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) nam die grotendeels over en stuurt binnenkort een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.
Maar nu al is duidelijk dat dit wetsvoorstel boeren buiten schot houdt. Ze zijn erin geslaagd een prijsprikkel succesvol te belobbyen.
De zege van agrarische belangenorganisaties laat zien hoe sterk hun belangen in de waterschappen vertegenwoordigd zijn. Het is namelijk niet voor het eerst dat een voorstel voor een prijsprikkel werd afgeschoten.
Industrie betaalt
In 1970 was de Nederlandse waterkwaliteit op een dieptepunt, met de industrie als een van de belangrijkste veroorzakers. In dat jaar werd dan ook de eerste milieuheffing ingesteld: de verontreinigingsheffing die een prijs zette op elke gram vuil die het oppervlaktewater bereikt.
Die heffing, in combinatie met een vergunningensysteem voor grote vervuilers, werkt erg goed, zegt Herman Havekes, bijzonder hoogleraar publieke organisatie van het (decentrale) waterbeheer aan de Universiteit Utrecht. Bedrijven betalen vandaag de dag 50 tot 80 euro per ‘vervuilingseenheid’. Havekes: ‘Er waren destijds fabrieken die 30.000 vervuilingseenheden produceerden, dat kon al snel in de miljoenen lopen.’
‘Vriend en vijand zien de verontreinigingsheffing als een succesvolle milieu-instrument’
Een kwart eeuw na de invoering van de verontreinigingsheffing werd er 25 keer minder zwaar giftig kwik geloosd en vijftien keer minder cadmium. Binnen tien jaar nam ook de industriële lozing van fosfaat – een belangrijk bestanddeel van (kunst)mest – met ongeveer 60 procent af.
‘Vriend en vijand’ zien de heffing als ‘een van de meest succesvolle milieu-instrumenten’, zegt Havekes nu.
Maar ‘overbemesting van het oppervlaktewater’ – lees: verontreiniging door boeren – bleek ‘weerbarstige materie,’ schreef hij al in 1995. En dat is nog steeds zo.
Agrarische verontreigingsbronnen
De helft van alle oppervlaktewateren in Nederland – sloten, kanalen, rivieren en meren – was in 2018 vervuild met stikstof en fosfaat afkomstig van agrarische bedrijven, becijferde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2020. Ook is maar liefst 42 procent van de landbouwgrond verontreinigd, schreef minister Piet Adema (Landbouw, ChristenUnie) in januari in een Kamerbrief.
De bron van de agrarische verontreiniging van het oppervlaktewater is ‘diffuus’: vervuilende stoffen uit (kunst)mest en pesticiden spoelen van stukken landbouwgrond, bewegen zich door de lucht of sijpelen langzaam door de bodem in het oppervlaktewater. Er zijn volgens het PBL momenteel ‘weinig sturingsmogelijkheden’ om die waterverontreiniging aan te pakken.

Terwijl daar al in 1990 een oplossing voor was bedacht.
Rijkswaterstaat suggereerde toen een ‘forfaitaire heffing’ op diffuse, agrarische verontreinigingsbronnen: een waterschapsbelasting die niet is gebaseerd op de precieze omvang van de verontreiniging maar op, bijvoorbeeld, het aantal hectaren land van een boer.
Politieke tegenwerking
Het idee van een forfaitaire heffing op agrarische verontreiniging belandde in een advies van een commissie die in opdracht van de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat, Hanja Maij-Weggen (CDA), onderzoek deed naar de financiering van het waterbeheer.
Maar tegenstand uit Maij-Weggens eigen partij zorgde ervoor dat de belastingmaatregel er niet kwam.
Kamerlid Jacob Reitsma (CDA) zei destijds dat de agrarische sector al ‘forse milieumaatregelen’ nam op het gebied van bestrijdingsmiddelen en mest. Een forfaitaire heffing zou ‘te veel van het goede zijn’ en andere maatregelen ‘frustreren’.
Ook toenmalig Kamerlid Jan te Veldhuis (VVD) vond dat ‘deze belangrijke sector voor Nederland enige tijd lucht en ruimte’ moest krijgen. De boeren hadden in de jaren ’90 hun handen al vol aan de ‘echt grote milieubocht’: het wegwerken van het mestoverschot, de voorloper van de stikstofcrisis.
Minister Maij-Weggen schoof het probleem voor zich uit. In de volgende kabinetsperiode kon de landbouw ‘misschien’ een belastingbijdrage leveren.
Boeren hebben een groot belang bij de werkzaamheden van het waterschap – voldoende water voor hun gewassen, maar niet té veel zodat ze hun land op kunnen met zware tractors, bijvoorbeeld.
Er zijn dan ook waterschapsbelastingen die ze wel betalen, zoals de watersysteemheffing voor inwoners en eigenaren van grond en gebouwen. Daarmee versterken de waterschappen dijken en gemalen, houden ze de waterstand op peil en verbeteren ze de waterkwaliteit.
Maar de totale bijdrage van boeren aan de watersysteemheffing daalt al jaren, blijkt uit cijfers die belastingonderzoeker Corine Hoeben (Universiteit Groningen) deelde met Follow the Money. In 1995 brachten boeren nog 33,6 procent van de watersysteemheffing op, in 2022 nog 11,1 procent.
Onderzoeker Hoeben zei destijds in het televisieprogramma Nieuwsuur dat ook hier sprake is geweest van ‘een succesvolle lobby van de boeren’.
Die bijdrage van de landbouw kwam er echter nooit en vandaag de dag zijn meststoffen en pesticiden uitgegroeid tot de belangrijkste bedreigingen voor de kwaliteit van het oppervlaktewater en – in combinatie met drogere zomers – ook van het drinkwater.
De Kaderrichtlijn Water van de Europese Unie – een wet waaraan ook Nederland zich heeft te houden – gaat uit van het principe dat ‘de vervuiler betaalt’: milieukosten moeten worden teruggewonnen bij de veroorzaker van de vervuiling.
De conclusie was al eerder getrokken: voor ‘diffuse verontreiniging’ moet worden betaald
Maar al in 2014 concludeerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) dat in Nederland juist één vervuilende sector niet betaalt: de agrarische. De Oeso noemde het ontbreken van een heffing op agrarische verontreiniging een ‘belangrijke oorzaak van onvoldoende waterkwaliteit’.
Het rapport van de Oeso vormde de aanleiding om het belastingstelsel onder de loep te nemen. De waterschappen stelden een commissie in (de Commissie Aanpassing Belastingstelsel, bestaande uit bestuurders en ambtenaren, geen van allen zelf boer) die in 2018 tot een conclusie kwam die al vele malen eerder getrokken was: agrarische verontreiniging moest worden belast.
Het idee was toen dat boeren een heffing zouden betalen gebaseerd op de ‘minimaal veronderstelde vuillast’: één vervuilingseenheid per hectare per jaar. Voor het gemiddelde melkvee- of akkerbouwbedrijf een jaarlijkse kostenpost van zo’n 4000 euro.
Er volgde een inspraakronde waarvan onder andere de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), de Nederlandse Vakbond van Akkerbouwers en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) gebruikmaakten.
Ze waren ‘massaal’ tegen. Zo’n heffing zou juist leiden tot meer verontreiniging omdat boeren die zouden zien als een ‘license to spill’; ze zou oneerlijk zijn omdat andere diffuse bronnen (‘wegverkeer, natuurbeheerders en volkstuinen’) niet werden belast; ze zou voor boeren tot ‘een te grote lastenverzwaring in één keer’ leiden; en ‘de goeden en de kwaden’ zouden over een kam worden geschoren.
Volgens een door de agro-industrie gefinancierd rapport klopten de cijfers van de commissie niet
Dat laatste punt snapt Corine Hoeben ergens wel. Zij doet aan de Universiteit Groningen onderzoek naar waterschapsbelastingen en zegt dat het ‘juridisch heel complex is te bepalen waar de vervuiling precies vandaan komt’. Het was de commissie dan ook niet gelukt een heffing te bedenken die onderscheid maakt tussen meer of minder vervuilende agrariërs.
Maar belastingheffing is altijd maar tot op zekere hoogte eerlijk, zegt Hoeben. ‘Gemeenten gaan bijvoorbeeld voor de afvalstoffenheffing ook uit van een gemiddelde. Soms betaalt een eenpersoonshuishouden zelfs evenveel als een meerpersoonshuishouden.’ Zulke schattingen worden overigens ook gebruikt voor de berekening van de zuiveringsheffing voor huishoudens en kleine bedrijven.
Er kwam meer kritiek.
Onder anderen van Geesje Rotgers, tegenwoordig communicatiemedewerker van de branchevereniging van varkenshouders, en chemicus Jan Hanekamp.
Seintje uit het waterschap
Rotgers zegt tegen Follow the Money dat zij aanvankelijk niet op de hoogte was van het voorstel voor een heffing, maar dat ze ‘een seintje’ kreeg van een boerenbestuurder van een waterschap. Zij en Hanekamp schreven daarop een rapport waarin ze suggereerden dat de cijfers van de commissie niet klopten.
De landbouw zou volgens hen helemaal niet zo veel bijdragen aan de vervuiling van het oppervlaktewater. En met een foute berekening van de ‘veronderstelde minimale vuillast’ zouden de waterschappen boeren en tuinders onterecht geld uit de zak kloppen, noteerde het vakblad Nieuwe Oogst.
Rotgers en Hanekamp baseerden hun kritiek op berekeningen van onderzoeker Piet Groenendijk van Wageningen University & Research, maar die zegt tegen Follow the Money dat zij de ‘cijfers door elkaar hebben gehaald’. Rotgers ontkent dat: ‘Volgens mij hebben we de cijfers uit zijn rapport correct overgenomen.’
Het voorstel om boeren een heffing te laten betalen, werd niettemin geschrapt. Met dank aan het rapport van Rotgers en Hanekamp, dat ze opstelden met geld van het Mesdag Zuivelfonds – op zijn beurt weer gefinancierd door de agrarische sector. De commissie schreef expliciet dat zij de boodschap van het duo ‘in haar afweging betrokken’ had.
LTO-bestuurder Trienke Elshof klopte zich op de borst: het was de ‘eigen lobby’ die ervoor had gezorgd dat de heffing van tafel ging.
Hans Oosters, toenmalig voorzitter van de Unie van Waterschappen, toonde zich ook niet al te teleurgesteld. Hij zei in het vakblad Boerderij: ‘Na gesprekken met sectorpartijen bleek [de heffing] niet de meest eerlijke en effectieve maatregel’. Niet dat er een betere was, maar volgens Oosters was hij ‘terecht’ geschrapt.
‘Urgente knelpunten’
Zelfs zonder een nieuwe belastingheffing voor boeren kreeg het hervormingsplan geen steun in de ledenvergadering van de waterschappen.
Vanwege meerdere ‘urgente knelpunten’ probeerden de waterschappen eind 2019 nog eens hun belastingsysteem te hervormen. Dit keer met een ‘stuurgroep’ van uitsluitend politieke bestuurders, en een afgebakende lijst van ‘niet controversiële’ opdrachten. Een heffing op agrarische verontreiniging stond niet op die lijst. Volgens een woordvoerder van de Unie van Waterschappen is er ook ‘niet inhoudelijk over gesproken’.
Een van de deelnemers aan de stuurgroep, Ruud Maarschall, herinnert zich dat er wél over de heffing is gediscussieerd. Al meteen begon de lobby van buitenaf, zegt hij, van allerlei maatschappelijke organisaties en van de politieke partijen die mochten aanschuiven als ‘stakeholders’.
Maar er was net zo goed weerstand van binnenuit. ‘Je merkte dat er kampen waren,’ zegt Maarschall. ‘Bij veel waterschappen zijn de boeren flink vertegenwoordigd.’
Veel politieke partijen vaardigen agrariërs af om zitting te nemen in de waterschapsbesturen: ongeveer een kwart van de leden van de fracties van het CDA en de VVD is boer. Van de fractieleden van regionale partijen is 59 procent boer.
Maarschall wijst erop dat boeren ook op een andere manier goed vertegenwoordigd zijn: meer dan een kwart van de waterschapzetels is niet verkiesbaar, maar ‘geborgd’. De meeste daarvan gaan automatisch naar vertegenwoordigers van de agrarische belangenclub LTO, een kleiner deel naar het bedrijfsleven en een nog kleiner deel naar natuurbeheerders.
Ook in de conceptwet van minister Harbers ontbreekt een prijsprikkel voor boeren
Van de 71 boeren met geborgde zetels zitten er momenteel ook achttien in de colleges van dijkgraaf en heemraden, het dagelijks bestuur van de waterschappen. Daardoor is ruim een kwart van de colleges bezet door agrariërs. Slechts drie van de 21 waterschappen hebben géén boer in het college.
Tegenwicht bieden is lastig, zegt Maarschall, zeker omdat de stuurgroep die in 2019 aan het werk ging unanimiteit na probeerde te streven. ‘Dat zou krachtiger zijn. De voorstellen van de waterschappen zouden dan ook eerder door de minister en de Tweede Kamer worden overgenomen.’
Juist door het streven naar unanimiteit kon het boerenblok volgens Maarschall een belastingheffing op agrarische verontreiniging gemakkelijk tegenhouden.
Gemiste kans
Bij het eindrapport schreef de Unie van Waterschappen eind 2020 aan minister Harbers dat het heffen van een belasting op diffuse verontreiniging ‘bijzonder belangrijk is’. Maar alweer: daar moet in een toekomstig ‘vervolgtraject’ nog maar eens naar worden gekeken.
In zijn conceptwetsvoorstel nam de minister volgens de waterschappen ‘vrijwel zonder uitzondering’ alle voorstellen over. Ze krijgen daardoor bij wet meer ruimte om bepaalde groepen meer of minder belasting te laten betalen.
Maar een prijsprikkel voor agrarische vervuiling ontbreekt in Harbers’ concept, en de kans is klein dat hij zo’n prikkel alsnog introduceert. De boerenlobby heeft dat pijnpunt behendig weten te blokkeren.
Belastingonderzoeker Corine Hoeben vindt het een gemiste kans: ‘Een prijsprikkel blijft altijd de beste manier om vervuiling te voorkomen. Natuurlijk komen boeren daartegen in het geweer. Die vinden het dan ontzettend oneerlijk, maar je moet je afvragen of dat belangrijker is dan de erbarmelijke waterkwaliteit.’
‘Het is bijzonder lastig om een heffing op diffuse lozingen zo in te richten dat goed gedrag door agrariërs leidt tot een lagere heffing en andersom, dus om te zorgen voor een “prijsprikkel” die echt gewenst effect heeft. Daarvoor is het noodzakelijk om exact te kunnen bepalen wie voor welke verontreiniging verantwoordelijk is en dat is technisch op dit moment niet mogelijk.
Een heffing op basis van een forfait per hectare is weliswaar uitvoerbaar, maar leidt niet tot een prikkel om de wijze van de bedrijfsvoering aan te passen om de vervuiling te verminderen en dus ook niet tot een betere waterkwaliteit.
De Unie van Waterschappen vindt het vraagstuk van de diffuse verontreiniging wel belangrijk en heeft de minister om die reden gevraagd in het vervolgtraject op zoek te gaan naar een manier waarop een heffing, of een ander instrument, wel leidt tot een verbetering.
Het is niet zo dat de agrarische sector nu helemaal niet aan de waterschappen betaalt voor maatregelen ter verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Agrariërs betalen namelijk watersysteemheffing, waaruit deze maatregelen worden bekostigd.’
79 Bijdragen
Uitgelicht door de redactie
Tom Nijbacker 4
Hoezo niet mogelijk?
Alle boeren moeten, nu al, een (kunst)mest en bestrijdingsmiddelenboekhouding bij houden. Daaruit is exact te bepalen wie hoeveel gebruikt. En een drempelwaarde gebruiken voor natuurlijke mest waaronder geen heffing hoeft te worden betaald om biologische boeren te ontzien.
Goh wat moeilijk.
Roland Horvath 7
principe. Maar zoals zo vaak gebeurt, hoe komt het dat er zo veel vervuild wordt door meststoffen en pesticiden. In zo'n 30 jaar tijd is er veel veranderd en vernietigd.
De gevolgen van een fout beleid worden besproken maar niet de oorzaak.
We mogen aannemen dat FTM dat ook zal behandelen, althans dat hopen we.
In de jaren 1960 werd de chemie heilig verklaard evenals meer dieren op dezelfde plaats. Dat laatste was het plan Mansholt, een plan van de EU, waar we nu het resultaat van zien.
Alles moet tegelijkertijd aangepakt worden. De vraag is of de NL overheid en de EU overheid dat wel aankunnen. En of ze daar toe bereid zijn. Ze zijn neoliberaal en wat ze van tijd tot tijd 'presteren' is op zijn minst zorgwekkend. Kortom ze kunnen het niet, ze zien veelal niet het hele plaatje.
Te veel chemie in de landbouw en - in de geneeskunde.
Dus één aspect van een oplossing: Een bio landbouw en een bio geneeskunde.
Voor planten, dieren en mensen.
John Janssen 4
Roland HorvathJan Wicher Krol
John JanssenDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
carin vlasveld
Roland Horvathhttps://www.npostart.nl/de-avondshow-met-arjen-lubach/07-03-2023/VPWON_1348945
Vincent Huijbers 9
Het kaartje van de Atlas Leefomgeving kleurt oranje in Brabant. Matig.
https://www.atlasleefomgeving.nl/
Volgens de GGD leven we hierdoor gemiddeld 358 dagen korter.
Het RIVM licht toe hoe dit gaat:
Hart- en vaatziekten, vaatvernauwing, verhoogde bloedstolling en verhoogde hartslag, Longkanker en chronisch, obstructieve longziekte (COPD), vermindering van de longfunctie, verergering (en ontstaan) van astma (vooral bij kinderen), toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid.
Lekker is dat. Voor water heb ik nog niet zo'n mooie opsomming gevonden.
John Janssen 4
Vincent HuijbersDiezelfde overheid die bij familie x in y, dat omgeven is door zware industrie, een 6tal jaar geleden een schrijven in de post stopt met de mededeling dat men bodemmonsters komt nemen in de tuinen, om te controleren op zware metalen waaronder lood. Familie x heeft er nooit meer iets van gehoord!
En doooooooooooooooor, want 'de schoorsteen' moet hier wel blijven roken en spuwen!
Hannie Groen 5
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Hannie GroenIn meerdere opzichte is het een ordinaire kosten baten analyse en misschien ook wel een verdelingsvraagstuk.
Fascinerend is vooral hoe abstract 'kwaliteit' en 'veiligheid' wordt. Helemaal wanneer je dit vergelijkt met New Delhi: de (Common Air Quality Index (CAQI) is as we type 100 (rood) en hier 20 (groen).
Eveline Bernard 6
Vincent HuijbersTja, als je je aan de stoeprand optrekt kom je niet hoog.
Vincent Huijbers 9
Eveline BernardJohn Janssen 4
En dan kwam Rijkswaterstaat op 'gezette tijden' aflaatmonsters nemen van de afvoerpunten. Er is een hoop 'bijgestuurd' in ettelijke decennia, en bij sommige grote spelers is de lozingsvergunning nog steeds een lachertje als we van 'schoon' willen spreken.
Maar goed, de boeren zijn de grote vervuilers. De reactie van De Unie van Waterschappen geeft enigszins hoop. Toch?
Gerard van Dijk 6
Daarnaast werd in de sector wel benoemd dat er betere middelen voor het milieu in aanvraag was, maar deze geblokkeerd werden door milieuorganisaties. Die waren in principe tegen alle bestrijdingsmiddelen. Zo bleef veel meer milieubelastende middelen in omloop omdat de middelen die beter voor het milieu waren dus geen toelating kregen.
Dit deel is onbenoemd gebleven in uw uiteenzetting. Welke rol heeft de milieuorganisaties hierin gespeeld?
Ook waren er effectieve middelen die wel in de biologische fruitteelt gebruikt mochten worden, maar die hadden geen toelating voor de reguliere fruitteelt.
Sommige natuurlijke middelen zijn giftiger dan chemische middelen voor de mens. Voor het milieu zelf kan dat een ander verhaal zijn. Zou het misschien toch een overweging kunnen zijn om die biologische middelen toch ook in de reguliere teelt toe te laten?
Het ingewikkelde van die keuze systemen is dat we van de middelen uit de chemie precies weten door onderzoek wat het met het milieu doet. Het gaat in de chemie om een enkelvoudige stof die eenvoudig te onderzoeken valt. Een natuurlijk middel als bijvoorbeeld nicotine die in de biologische fruitteelt werd gebruikt bestaat uit een grote complexiteit van stoffen wat onbetaalbaar is om daar effectief onderzoek naar te doen.
Willem Timmer 4
Gerard van DijkJacob H. van de Pol 3
Gerard van DijkIk mis zo vaak dat een zaak van twee of meer kanten bekeken wordt. Eénzijdig dus.
Zijn er niet gewoon veel en veel te veel mensen in Nederland? Met zoveel mensen op een kleine oppervlakte komt natuur in het gedrang. Het begint met wilde dieren die bij de mens vandaan wegtrekt.
En iedereen begint zich met iedereen te bemoeien. Effect van teveel muizen in een kooi, dan worden er zoveel gedood als nodig is om de rest voldoende leefruimte te geven. Maar dat gaan wij toch niet doen?
Jelle Schottelndreier 3
Jacob H. van de PolJacob H. van de Pol 3
Jelle SchottelndreierEr zijn wetenschappers die zeggen dat CO2 een onschadelijk nuttig gas is, waar planten van groeien en sterk van worden. Glastuinders verhogen het CO2 gehalte in hun kassen voor meer groei en beter fruit of groente. Diezelfde wetenschappers zeggen, geef al dat geld uit om vervuiling tegen te gaan. Er wordt niet naar hen geluisterd, komen niet eens aan het woord.
De gekte van de massa. Helaas. En die massa, dat zijn er veel.
Martijn Van Sonderen
Jacob H. van de PolIk weet niet precies wat u wilt onderbouwen, maar de argumenten die u noemt zijn hoe dan ook typische losse flodders waarmee u belangrijke factoren negeert. Als iemand drie keer per jaar vliegt en veganistisch eet, is dat beter voor het milieu dan dat diezelfde persoon drie keer per jaar (of vaker) vliegt èn vlees en zuivel eet. Misschien maken ze nog andere keuzes naast deze elementen. Dat mensen alleen iets voor het klimaat mogen doen als ze dan ook direct alles doen wat ze mogelijk zouden kunnen doen is natuurlijk niet waar.
Maar uw CO2 verhaal spant wel de kroon. Onschuldig, goed? Voor wie/wat? Ja, natuurlijk is het een belangrijk gas voor bomen en planten, die het vervolgens gebruiken om zuurstof voor ons te produceren. Dus ook goed voor ons! Maar, u heeft toch weleens gehoord van het broeikaseffect? Niet alle CO2 kan worden opgenomen door bomen en planten en zorgt ervoor dat er teveel warmte blijft hangen binnen de atmosfeer. Sommige mensen denken wellicht dat het toch niet zo'n issue kan zijn als het ietsje warmer wordt, maar het klimaat is een groot samenspel van allerlei factoren die over de hele wereld verspreid zijn. En de opwarming zorgt voor veranderingen in bepaalde systemen die grote gevolgen hebben voor hele andere delen van de aarde, misschien juist wel kou (doordat er een golfstroom anders gaat lopen), extreme droogte of hitte, of overstromingen. Ik denk stiekem dat u dit allemaal best weet, maar het komt zo wel over alsof u dat eventjes functioneel negeert.
Jacob H. van de Pol 3
Martijn Van SonderenEn over CO2 als broeikasgas? Waterdamp is het broeikasgas. Vocht houdt warmte vast. Daardoor warmt het op en het CO2 gehalte in de lucht volgt met vertraging de temperatuur. Naar boven en naar beneden. Droge woestijnzon b.v. houdt geen vocht vast, daarom koelt het zo snel af daar als de zon ondergegaan is. Overdag brand je er weg, 's nachts koud. Kun je het er overdag niet meer uithouden, kruip onder een laagje grond en je ligt koel. Geen vocht en het warmt niet op.
Martijn Van Sonderen
Jacob H. van de PolEn ja, waterdamp draagt procentueel het meeste bij aan het totale broeikaseffect, maar dat zou zonder menselijke invloed ook zo zijn. Voor CO2 geldt dat niet, daar hebben we een enorme stijging in veroorzaakt en die zorgt wel degelijk voor een toename van dit effect. Het effect zelf en dat waterdamp daar een belangrijke rol in speelt is ook niet het probleem. Uiteindelijk wordt het een probleem als het teveel warmte vasthoudt (en vooral gaat vasthouden op termijn) doordat wij de hoeveelheid CO2 (en andere broeikasgassen in mindere mate) in de atmosfeer teveel verhogen.
Roland Horvath 7
Jacob H. van de PolWaterdamp H2O is het broeikasgas bij uitstek. Een grotere warmtestraling van de zon en de wolkenvorming bepalen de temperatuur op aarde. Die ontwikkeling is nog steeds niet 100% duidelijk uiteengezet in de natuurkunde theorieën hier over. En de berekeningen betreffende de invloed van dit alles wereldwijd lopen nog al eens uiteen. Er zijn te weinig metingen wereldwijd.
Nogmaals, CO2 als baarlijke duivel en vijand van de mensheid is bedrog.
Wat de mens wel kan en moet doen om de wereld leefbaarder te maken wereldwijd is planten of beter zaaien van bomen. Her- bebossing waar het kan om meerdere redenen. Ook in NL is er ontbossing.
Redenen:
1- Bossen absorberen koolzuur, CO2.
2- Ze absorberen de warmte van de zon meer dan zandvlaktes, steen en heide. De temperatuur daalt. Resultaat, wind door horizontale en verticale luchtstromen. Minder overstromingen.
3- De virussen, bacteriën, teken en ratten, die ze herbergen, blijven waar ze zijn, in de bossen.
4- Bossen houden het water vast, dus het gevolg is veel minder overstromingen.
5- Bossen zorgen voor verdamping van water en creëren dus wolken en neerslag.
6- Er zijn nog tal van andere kwalijke gevolgen van ontbossing zoals de afname van de diversiteit van dieren en planten.
7- Bebossing is niet imperialistisch en kan ook opgebracht worden door arme landen.
8- Ontbossing is zoals ABC wapens, overbevolking en een niet duurzame economie, die alles en iedereen misbruikt, een weg naar een onleefbare wereld. Bebossing creëert tijd voor duurzaamheid.
9- Bossen brengen hout voort dat duurzaam is o.a. voor de huizen bouw. Voor zover erna de houtkap ook herbebossing is.
10- Bomen produceren eetbare vruchten voor mensen en dieren.
Jan Ooms 10
Jacob H. van de PolJacob H. van de Pol 3
Jan OomsHet effect van de mens (en dus ook CO2) is gering tot nihil volgens zo 'n artikel. Natuurlijk zijn er ook tegengeluiden, anders was deze situatie er niet zoals die nu is. Een andere wetenschapper, Henrik Svensmark komt tot de conclusie dat de Zonneactiviteit, Sterkte van het magnetisch veld van de Zon en de sterkte van het magnetisch veld van de aarde het klimaat op aarde (grotendeels) bepalen. Daar kunnen wij geen verandering in aanbrengen.
Het zou wat zijn, als wij mensen het klimaat konden regelen. Niet erg realistisch in mijn ogen. Het klimaat is erg complex en de temperatuur schommelt al duizenden jaren. Ook toen er geen industrie en bijna geen mensen op aarde waren. Er is een grafiek van de temperatuur op Centraal Groenland. Sinds ca. 1.350 BC daalt de temperatuur op aarde al, met tussentijdse stijgingen. Gaat nooit in een rechte lijn, maar schommelt. Rond het jaar 1.000 was er een warmere periode. Rond 1.600 - 1.700 de kleine ijstijd, waardoor er zo weinig groeide dat veel mensen en dieren het niet overleefden. Sinds 1.800 weer een periode van opwarming. Naar verwacht wordt (o.a. zonnevlekken) naderen we weer een omslag naar afkoeling (kunnen ze mooi zeggen dat het door het klimaatbeleid komt), die na 2.400 uitloopt op weer een kleine ijstijd. Met lagere temp. dan 1.600.
Tenminste één van hen zegt dan ook, geef het geld dat nu besteed wordt aan klimaat beïnvloeding uit om vervuiling tegen te gaan. Vervuilen doet de moderne mens. Iets tegen de vervuiling doen sluit wel aan op dit artikel. Maar er gaan miljarden naar klimaat beleid en te weinig geld om vervuiling tegen te gaan.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128045886000094
https://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_climatechange60.htm
https://www.firstthings.com/article/2011/06/the-truth-about-greenhouse
Eveline Bernard 6
Jacob H. van de PolEveline Bernard 6
Jacob H. van de PolAl > 100 jaar komt er, door verbranding v. fossiele brandstoffen, veel meer CO2 in de atmosfeer dan de oceanen, bossen, venen en akkers kunnen opnemen. Die CO2 hoopt zich op in de dampkring. Dat werkt als een deken, tegen afstralen van warmte van de aarde: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Broeikasgas
John Janssen 4
Jacob H. van de PolSjoerd Nelissen 6
John Janssenanneke sasbrink 2
Gerard van DijkMisschien goed om dit artikel ook nog te lezen @Gerard misschien worden dan een aantal vragen die je hierboven stelt al beantwoord.
Anton Teunissen
Jan Wicher Krol
Jan Daalder 2
Jan Wicher Krol"Roel Knoben schat dat de landbouw voor ongeveer een derde bijdraagt aan het niet halen van de KRW-doelen, vooral door uitspoeling van meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Ongeveer een derde komt van stoffen in huishoudelijk afvalwater en industriële bronnen die niet door de rioolwaterzuiveringsinstallaties worden weggevangen zoals fosfaat, ammonium medicijnresten en cosmetica. De rest komt in het oppervlaktewater uit overige bronnen, uit het buitenland of door neerslag vanuit de lucht en het ‘overstorten’ van riolen en rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) bij zware buien."
https://www.wur.nl/nl/show-longread/een-dikke-onvoldoende-voor-waterkwaliteit.htm
John Janssen 4
Jan Wicher KrolEJ Boertien
John JanssenWillem Timmer 4
De universiteit Wageningen zou maximaal moeten inzetten op betere methodes om ongewenste organismes in fruit, dieren etc te bestrijden door betere kweekmethodes en andere manieren van bestrijden. we zouden ook eens moeten kijken of de gekweekte rassen van vandaag nog wel dezelfde voeding bevatten als 100 jaar geleden. ander verhaal.
over gif en mest: alles is uit te drukken in termen als welke stof is het, en hoeveel weegt t.
Jelle Schottelndreier 3
Willem TimmerDus die brengen zaden op de markt die hun gif nodig hebben.
De biologische veredeling is dapper (Bolster, Zaderij, Vitalis, Beersche Hoeve, Bingenheim, Bejo deels, individuele boeren) maar heel klein want niet meer publiek gesteund (zoals in de VS nog steeds) en ook niet gesteund door de gifmiljarden.
Het is heel simpel: ga weer veredelen op weerstand tegen ziektes en plagen, en die giffen zijn niet nodig. De successen zijn legio: bij appels bijvoorbeeld schurftresistent Santana, Bonita, Pink Lady en Topaz (die laatste is sowieso de lekkerste appel die er bestaat).
Selecteer op goed ontwikkeld wortelstelsel, en kunstmest is overbodig.
Zie "Robuuste rassen", en verbaas je over de phytophtora-resistente aardappels die akkerbouwer Vos (biologisch-dynamisch) gekweekt heeft.
De baas van Wageningen belde hem zelfs om hem om te praten, dat de biologische sector dat probleem via genetische manipulatie zou moeten gaan aanpakken. NO WAY!. En het is hem gelukt.
John Janssen 4
Jelle SchottelndreierCor Broeders 4
Jelle SchottelndreierIk geef hier geen ethisch oordeel over.
Roland Horvath 7
Jelle SchottelndreierEigenschappen bij planten en dieren zijn afhankelijk van meerdere genen, waarbij de een meer invloed heeft dan de andere. Dat geeft miljoenen verschillende eigenschappen van een planten soort of dier soort.
Bij de natuurlijke selectie worden de eigenschappen van planten en dieren door de praktijk, door het kweken van de soorten, vanzelf bepaald door de gepaste genen. Daardoor is het resultaat van de natuurlijke kweek niet alleen goed voor sommige door de kwekers gewilde eigenschappen. Maar de gekweekte soorten zijn ook resistent tegen allerlei andere gevaren.
De natuur zelf maakt de selectie, meedogenloos. Natuurlijke selectie is een soort afvallingskoers. Degene met minder goede eigenschappen gaan er uit.
Besluit: Genetische Manipulatie GM brengt niet aangepaste, zwakke soorten voort. Die gevaarlijk kunnen zijn als ze in de vrije natuur terecht komen. GM moet verboden worden, wereldwijd. En dat wellicht voor nog tientallen jaren.
Een voorbeeld: Mais is afkomstig van een Mexicaanse grassoort, teosinte, waaruit de Maya’s 8.000 tot 14.000 jaar geleden mais hebben gecultiveerd. Alle variëteiten van mais, zo'n 60 soorten, zij van teosinte afkomstig. Dat cultiveren / natuurlijk- selecteren, heeft naar schatting zo'n 1.000 à 1.500 jaar geduurd.
Willem Timmer 4
Jelle SchottelndreierSjoerd Nelissen 6
Jelle SchottelndreierRinus ten Haaf 3
Het enige dat ik zie van de waterschappen is dat ze koploper zijn in de jaarlijkse verhoging van de opgelegde heffingen/bijdragen/belastingen die ik als burger jaarlijks opgelegd krijg.
Het komt op mij over alsof er (ook hier) een grote afwenteling van lasten vanuit bedrijfsleven/agrarische sectoren plaats vindt naar de "gewone burger", die als "melkkoe" gebruikt wordt.
Het wordt tijd dat er het economisch verdienmodel zodanige randvoorwaarden krijgt dat lusten en lasten eerlijker verdeeld gaan worden. De belasting betalende burger hoeft mijns inziens niet de export te subsidiëren en/of de winstgevendheid van bedrijven hoog te houden.
Hetzelfde geldt voor het accepteren van stank- , lawaai- en vervuilingsoverlast of voor het opdraaien voor de kosten van het uit het buitenland aantrekken van goedkope arbeidskrachten om hier zwaar of vuil werk te komen doen. Dit is de grootste motor van het migratieoverschot die nu leidt tot de "wooncrisis" en het woningtekort. Dat asielstromen daar ook een forse rol in spelen is ook waar, maar we moeten wel naar het hele plaatje blijven kijken.
Over dit soort thema's wil ik echte duidelijke standpunten van politieke partijen zien, ook op het niveau van provincie en waterschappen. En ik wil kandidaten zien waarin ik vertrouwen kan hebben, geen partijtijgers die doen wat vanuit de partijcentrale of regeringscoalitie wordt opgelegd.
Dat mis ik helaas totaal.
Uitgelicht door de redactie
Tom Nijbacker 4
Hoezo niet mogelijk?
Alle boeren moeten, nu al, een (kunst)mest en bestrijdingsmiddelenboekhouding bij houden. Daaruit is exact te bepalen wie hoeveel gebruikt. En een drempelwaarde gebruiken voor natuurlijke mest waaronder geen heffing hoeft te worden betaald om biologische boeren te ontzien.
Goh wat moeilijk.
Jan Daalder 2
Tom NijbackerAart Ligthart
Jan DaalderWaarom niet gewoon de vervuilers belasting bovenop de verkoopprijs van het landbouwgif berekenen?
De vervuiler betaald dan, letterlijk.
Eveline Bernard 6
Aart LigthartNiet dat de vervuiler betaalD wordt.
Cor Broeders 4
Tom NijbackerMaar uiteindelijk betalen wij als consument ook weer die belasting. Hooguit dat men wat minder gaat vervuilen om meer over te houden; goed zaken doen dus.
Tom Nijbacker 4
Cor BroedersWilco de Rijck 3
Tom NijbackerTom Nijbacker 4
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
Tom NijbackerTom Nijbacker 4
Wilco de RijckHet probleem met stikstof en fosfaat in NL komt door de import van veevoer en te veel gebruik van kunstmest en de uitspoeling daarvan naar het oppervlaktewater.
Wilco de Rijck 3
Tom NijbackerTom Nijbacker 4
Wilco de RijckIk weet niet wat er bij jou tussen de oren zit en wat dat met deze oplossing te maken heeft. Je praat soms een beetje raadselachtig. Ik doe al mee aan de oplossing door maar één keer per week vlees te eten. En jij? Wat is jouw bijdrage?
Wilco de Rijck 3
Tom NijbackerJelle Schottelndreier 3
Wanneer krijgt de NL bevolking eens een omvattend eerlijk beeld van de ramp die moderne landbouw heet?
John Janssen 4
Jelle SchottelndreierWel efficiënt qua vetmesten en verwerken, maar absoluut niet efficiënt vwb de bijkomende vervuiling.
En dat laatste is toch wel wederom tot stand gekomen door een 'wegkijkende' politiek!
Jelle Schottelndreier 3
John JanssenWilco de Rijck 3
Jelle SchottelndreierJan Busss
Wilco de Rijck 3
Jan BusssNico Van Den Akker
Landbouw is een open teelt er zal altijd verlies optreden, ook bij biologisch.
Als dat niet wilt dan is er geen landbouw meer mogelijk in Nederland, ook niet biologisch.
Dat neemt niet weg dat de landbouw zich moet inspannen om verliezen te beperken.
Fosfaat in oppervlakte water is trouwens het grootste probleem in het westen van het land. Daar waar relatief weinig boeren zitten en veel steden. Vraag me af hoe ze in het westen aan de KDW gaan voldoen als er geen boeren meer zijn die je kunt uitkopen.
Wilco de Rijck 3
Nico Van Den Akkerdethmer 6
Eeuwen geleden werkte dat. Nu niet meer.
Verkiezingen voor deze club zijn lood om oud ijzer.
Nu niet eens toewerken naar convenanten en dat soort kul. Duidelijke wetgeving door politici met een vorm van ruggengraat en een blik die verder gaat dan de volgende verkiezing.
Niet iedereen vindt het leuk leven in de rioolput van Europa.
En het is niet zo aardig dat onze kinderen straks de veel hogere rekening betalen.
C. Kroon 2
dethmerWilco de Rijck 3
dethmerMartijn Woltjer 1
Nico Van Den Akker
Martijn WoltjerOm Nederland te voeden hebben we nu al bijna twee keer het Nederlands landbouwareaal nodig. (Bron PBL)
Ook al ga je helemaal veganistisch dan nog komen we grond tekort.
Als je voor volledig biologisch gaat loopt het grondtekort nog veel verder op. Zeker als je weet dat biologisch nog voor groot deel van zijn mineralen afhankelijk is van de gangbare landbouw.
In 1950 was er nog 2,3 miljoen ha landbouwgrond in Nederland nu nog 1,8 miljoen. Elk jaar wordt er 7000 ha aan de landbouw onttrokken. Als je dit doorrekent is er over 250 jaar geen landbouwgrond meer in Nederland en zijn alle problemen opgelost.
Eveline Bernard 6
Nico Van Den AkkerEveline Bernard 6
Martijn WoltjerC. Kroon 2
Martijn WoltjerDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Wilco de Rijck 3
Martijn Woltjerhans van rheenen 7
Laat de kunstmestproducent e.a. vervuilers aan de poort van de fabriek betalen per ton troep en dwing daarmee de boer om naar een andere oplossing te moeten zoeken.
Wilco de Rijck 3
hans van rheenenC. Kroon 2
Marcel Kollenaar 2
John de Vries
Marcel KollenaarWilco de Rijck 3
Marcel KollenaarJohn de Vries
Wordt dit dan nu nog beter voor de boeren geregeld?
De leefomgeving kan boeren geen moer schelen als anderen maar voor ze betalen en als ze schade berokken aan derden interesseert ze dat niet. Zie de kwestie van rotte palen en verzakkingen van huizen. En wij pikken dit met zijn allen. wat een dom volk zijn we.
Wilco de Rijck 3
John de Vrieshans van rheenen 7
Tegenvoorstel: De producent van vervuilende stoffen (die de agrariërs gebruiken) betaalt, waardoor indirect de vervuiler toch betaalt en/of naar andere oplossingen zal/moet gaan zoeken.
Voorbeeld: De kunstmestfabriek in Amsterdam zorgt voor stankoverlast in Amsterdam-Noord en de oplossing is verplaatsing (t.b.v. woningbouw). De nieuwe fabriek was gepland ten zuiden van Zaandam aan het kanaal, waar aan de overkant óók nieuwbouw is gepland!
Maak het voor de buitenlandse eigenaren te duur om èn te moeten verkassen, èn nieuwbouw te kunnen financieren of de vergunningen op te shroeven, èn extra milieu-belasting te moeten betalen waardoor de afname zal stagneren en kunstmest geproduceerd in woongebieden geen rendabele oplossing meer is voor de agrariërs.