
Van stikstofcrisis tot dierenwelzijn: Follow the Money onderzoekt de belangen in de dierenbusiness. Lees meer
De intensieve veehouderij speelt in veel hedendaagse vraagstukken een centrale rol: de stikstofcrisis, de uitstoot van broeikasgassen, de opkomst van zoönosen. Follow the Money onderzoekt de belangen in de dierenbusiness.
Nederland heeft de ambitie de wereld te voeden met vlees, eieren en zuivelproducten. Jaarlijks exporteren we voor ruim 16 miljard euro aan vlees (8,7 miljard) en zuivel (8,2 miljard). Daar staat tegenover dat we granen en soja moeten importeren (ter waarde van zo’n 3 miljard euro) om al onze koeien, varkens, geiten en kippen te kunnen voeden.
Intussen wordt de grootschalige vleesindustrie een steeds groter probleem. Ze legt meer en meer beslag op de schaarse ruimte, vergiftigt de bodem en het (drink)water, en staat aan de wieg van dierziekten die soms ook mensen kunnen treffen (Q-koorts). En dan de dieren zelf. Steeds minder mensen vinden het acceptabel dat ze louter omwille van onze honger naar vlees worden geboren, vetgemest en geslacht.
In dit dossier onderzoekt Follow the Money de belangen achter de vleesindustrie, of en hoe er veranderingen mogelijk zijn, en welke krachten een omwenteling in de weg staan.
Hoe de stadse Caroline van der Plas de stem van de boer werd
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Stoppen en hun grond verkopen aan de overheid voelt als ‘verraad’ voor deze boeren
Hoe komen we uit de stikstofcrisis? De zeven brandende kwesties in de landbouw
Wiebe Draijer hoopte de Rabo en de landbouw te vergroenen – hij bleef steken in gepolder
Remkes’ revolutie: VVD-veteraan verbouwt Nederland
Provincies bleven op grote schaal vergunningen verlenen voor controversiële ‘stikstofarme’ stallen
Een kwart van Nederland is voor koeien, en die grazen het kapot
Meer verdienen met minder vee? Het kan, als de boer het wil
Landbouwmiljonairs en minimumlonen: Europees subsidiebeleid vergroot ongelijkheid onder boeren
Protesterende boeren breken door een afzetting van de politie bij het huis van minister van der Wal op 28 juni 2022. © Persbureau Heitink / ANP
Meer verdienen met minder vee? Het kan, als de boer het wil
De melkprijs is hoger dan ooit. Hierdoor staan melkveehouders voor een interessante keuze. Gaan ze verduurzamen en komen ze tegemoet aan de stikstofregels van de overheid? Of gaan ze voor intensivering en breiden ze nog snel uit? Grote zuivelproducenten als A-ware zetten vol in op behoud van de status quo. En dat klinkt ook door in de steeds gewelddadiger boerenprotesten.
Vorige week was melkveehouder en SGP-raadslid Floor de Jong zó boos, dat hij besloot enkele tientallen knotwilgen te vernielen.
Een paar dagen eerder protesteerden boeren op het land van melkveehouder Gert-Jan Brouwer in het Gelderse Stroe. De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid kon er de veiligheid van Kamerleden als Tjeerd de Groot (D66), Derk Boswijk (CDA), Laura Bromet (GroenLinks) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) niet garanderen.
Melkveehouder Geert Leusink stond bij de minister voor stikstof Christianne van der Wal (VVD) op de stoep. Initiatiefnemer van die intimidatie was Wim Bonestroo, actief lid van het CDA en melkveehouder. En ook de blokkade van de ijsfabriek van Kamerlid Romke de Jong (D66) werd geleid door een melkveehouder; Wubbo de Jong ditmaal.
Subsidie is voor melkveehouders een belangrijke inkomstenbron. Onlangs liet Follow the Money zien dat geen sector in Nederland zoveel Europese landbouwsubsidie kreeg toegeschoven als de melkvee-industrie. De bedrijven van Floor de Jong, Brouwer, Leusink, Bonestroo en Wubbo de Jong ontvingen sinds 2014 respectievelijk 434.000, 212.000, 202.000, 270.000 en 560.000 euro, zo blijkt uit onze database.
Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat inkomenssteun bij melkveehouders gemiddeld ruim 30 procent beslaat van het inkomen uit de bedrijfsvoering. Bij andere boeren is dit nog meer: zetmeelaardappelbedrijven halen bijvoorbeeld ruim 75 procent van hun inkomen uit subsidie.
Het rapport van de Algemene Rekenkamer wordt sinds de boerenprotesten veel geciteerd door mensen die iets willen zeggen over het inkomen van boeren. Daarbij moet worden aangetekend dat het hier inkomens uit 2014 betreft. Over het jaarinkomen van een boer kan vaak pas na enkele jaren een definitieve uitspraak gedaan worden. Bijvoorbeeld omdat bepaalde Europese subsidies met terugwerkende kracht kunnen worden aangevraagd. Volgens de onderzoekers zijn de inkomens uit 2014 daarom de recentste die voorhanden zijn.
De prominente rol van de melkveehouders bij het boerengeweld komt op een opvallend moment. De prijs die zij voor hun product krijgen is de afgelopen maanden namelijk enorm gestegen. Ten opzichte van vorig jaar knalde de prijs voor een liter melk met bijna tweederde de lucht in. Nooit eerder stond de melkprijs zo hoog. Terwijl de boerenprotesten steeds gewelddadiger worden, verdienen melkveehouders meer dan ooit.
Eerder becijferde Follow the Money dat melk de afgelopen jaren steeds goedkoper werd. In december 1995 kreeg een boer voor een liter melk omgerekend 36 eurocent. In december 2019, bijna een kwart eeuw later, was dat nog steeds: 36 eurocent. Let wel: de inflatie tussen 1995 en 2019 was volgens het CBS ruim 58 procent. In een kwart eeuw is de reële waarde van de melk dus meer dan gehalveerd.
Dit jaar stijgen de prijzen maandelijks tot een nieuwe recordhoogte. Van 45 euro in februari via ruim 50 euro in mei naar maar liefst 60 euro per 100 kilo vandaag. Niet alleen FrieslandCampina betaalt steeds meer, ook bij zuivelverwerkers als Arla en A-ware knalt de melkprijs momenteel door het dak.
Hoe kan dat? Hoe kan de melkprijs, die decennialang onder druk stond was, plots het ene na het andere record breken? En hoe beïnvloedt die prijs de boerenprotesten?
Koeienkrimp
Het aantal koeien in Nederland daalt al jaren. Midden jaren ’80 liepen er in ons land ruim 2,5 miljoen koeien rond. Nadat de Europese Unie in 1984 de melkquota vaststelde, die een einde moesten maken aan onverkoopbare melkplassen en boterbergen, daalde dat aantal koeien gestaag.
Nadat Europa in 2007 bekendmaakte dat deze quota zouden verdwijnen, steeg het aantal koeien in Nederland weer. Tot Nederland in 2015 het stelsel met fosfaatrechten aankondigde: melkveehouders die willen uitbreiden moeten daarvoor van een andere melkveehouder de fosfaatrechten kopen. Sindsdien daalde het aantal melkkoeien naar ongeveer 1,6 miljoen.
Deze melkveestapel is nog altijd groot, en komt bovenop de ongeveer 12 miljoen varkens en 105 miljoen kippen die hier rondlopen. Gezamenlijk produceren deze dieren veel mest, waardoor veel stikstof weglekt. Nederlandse natuurgebieden kunnen dit niet hebben: kwetsbare soorten worden overwoekerd door brandnetels en bramen, de biodiversiteit holt achteruit.
Hierdoor ligt Nederland op ramkoers met de Europese regels. Alle Europese landen hebben afgesproken om hun kwetsbare natuurgebieden te beschermen. Nederland voldoet daar al jaren niet aan.
In plaats daarvan stemde de Tweede Kamer in 2014 in met het Programma Aanpak Stikstof. Daardoor mochten provincies en het ministerie voor Landbouw natuurvergunningen verlenen op basis van toekomstige, nog niet gerealiseerde vermindering van stikstofuitstoot.
Dit politieke geitenpaadje was juridisch onhoudbaar; de Europese Habitatrichtlijn staat niet toe nu de natuur schade toe te brengen in de hoop dat in de toekomst de schade zal worden beperkt. Dit was in 2014 ook al duidelijk: onder meer de Commissie voor de milieueffectrapportage en de Commissie Versnelling en Verbetering Besluitvorming Infrastructuur kwamen tot die conclusie.
De Nederlandse melkveestapel krimpt en dat betekent ‘een achterblijvende aanvoer van boerderijmelk’
Uiteindelijk duurde het nog tot 2019 voordat de Raad van State, de hoogste algemene bestuursrechter van het land, een streep zette door vergunningen die op basis van de PAS-route verleend waren. Direct moest de maximumsnelheid op snelwegen omlaag, kwamen woningbouwprojecten stil te liggen en liepen investeringen in de industrie vertraging op.
Pas als de uitstoot van stikstof omlaag gaat, valt hier iets aan te doen. De agrarische sector speelt hierin een bepalende rol: de sector is goed voor 61 procent van de totale stikstofuitstoot in Nederland. Bijna de helft van die uitstoot komt van runderen. Met andere woorden: koeien zijn in Nederland met afstand de grootste stikstofbron van allemaal.
Om de stikstofcrisis te bezweren, heeft de overheid inmiddels een enorme zak geld klaar staan. In het regeerakkoord is afgesproken dat hier 25 miljard euro voor wordt uitgetrokken. Met dit geld wil minister Van der Wal onder meer boeren en fabrieken verleiden om te verduurzamen. Doen ze dat niet, dan kan ze de boeren uitkopen of zelfs onteigenen.
Kortom: peak-koe ligt achter ons. De Nederlandse melkveestapel krimpt, en zal dat blijven doen. Dat betekent ‘een achterblijvende aanvoer van boerderijmelk,’ aldus een woordvoerder van FrieslandCampina. Dit slinkende aanbod kan ook niet zomaar door productie uit andere Europese landen opgevangen worden.
Liever een graanschuur dan een stal
Sinds Vladimir Poetin Oekraïne binnenviel, van oudsher een belangrijke graanproducent, breekt de graanprijs alle records. Drie jaar geleden kostte een ton graan nog minder dan 163 euro, vlak voor de Russische inval in Oekraïne was dat een kleine 344 euro, en inmiddels kost een ton graan bijna 500 euro.
De gestegen graanprijs raakt de zuivelindustrie indirect. Het wordt voor boeren immers aantrekkelijker om afscheid te nemen van de productie van zuivel en over te stappen op het verbouwen van graan. Dat laatste is doorgaans veel minder arbeidsintensief. Bij een gemiddeld Nederlands melkveebedrijf ligt de inzet van arbeid ongeveer 30 procent hoger dan bij een gemiddeld Nederlands akkerbouwbedrijf, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen.
Daar komt bij dat niet alleen Nederland, maar heel Europa te maken heeft met een krappe arbeidsmarkt. Hierdoor wordt arbeid duurder, wat het verbouwen van graan nog aantrekkelijker maakt ten opzichte van het houden van melkkoeien.
Bovendien is er sinds de oorlog in Oekraïne sprake van politieke druk op de agrarische sector om meer graan te verbouwen. Afgelopen voorjaar was er bijvoorbeeld al een oproep aan de landbouwministers van de G7 om de productie van voedsel op te voeren. Minder melk en meer graan produceren sluit daarbij aan, aangezien graan per hectare meer voedsel oplevert dan gras, dat door koeien eerst moet worden omgezet in melk.
Niet overal kan je grasland zomaar omzetten in graanakkers. Maar waar boeren wel die keuze hebben, wordt het aantrekkelijker om weides in te ruilen voor akkers. Dit jaar stijgt volgens onderzoeksinstituut S&P alleen al in Frankrijk, de grootste graanproducent van Europa, het areaal waarop graan wordt verbouwd met 18 procent. Voor komend jaar verwacht de Europese Commissie dat het areaal waarop zomertarwe en zomergerst verbouwd wordt, met respectievelijk 10 en 8 procent stijgt.
De productie van zuivel laat juist een tegenovergestelde beweging zien. In Duitsland, Frankrijk en Nederland – de drie grootste zuivelproducenten van Europa – neemt de melkproductie volgens de Europese Commissie af. Dat wordt deels gecompenseerd door een stijgende zuivelproductie in Oost-Europa, maar niet volledig. Voor het eerst sinds het opheffen van de melkquota in 2015 stagneert in Europa de productie van melk.
Voor het klimaat lijkt dit goed nieuws. Natuurlijk gaat ook akkerbouw gepaard met uitstoot van broeikasgassen: tractoren verbranden diesel en kunstmest wordt van aardgas gemaakt. Niettemin is het in de strijd tegen klimaatverandering wenselijk als mensen overstappen op een veganistisch(er) dieet. Dat er vanuit de productieketen een beweging richting plantaardig voedsel wordt ingezet draagt daar aan bij.
Gigantische investeringen
De Nederlandse zuivelindustrie staat hierdoor op een tweesprong. FrieslandCampina reorganiseerde fors: de zuivelcoöperatie sloot fabrieken en voegde andere samen.
Zuivelgigant A-ware zet juist in op meer productie, blijkt uit een vergunningsaanvraag die het Friesch Dagblad eind vorig jaar inzag. Hieruit blijkt dat A-ware, eigendom van Quote 500-miljonair Jan Anker, in zijn fabriek in Heerenveen jaarlijks 100.000 ton kaas extra wil produceren. Ook Arla Foods trok enkele jaren geleden 527 miljoen euro uit ‘om zo weer dichterbij de groeiambities te komen’.
Met een gestegen zuivelconsumptie in Europa hebben deze investeringen overigens niet zoveel te maken: die is al jaren nagenoeg vlak. De Nederlandse zuivelgiganten zoeken actief naar afzetgebieden elders. FrieslandCampina boort met haar merk Dutch Lady bijvoorbeeld marktaandeel in Zuidoost-Azië aan, terwijl Arla over zijn investeringen schrijft dat ze zijn ‘gericht op het verhogen van de omzet [...] buiten Europa. De snelst groeiende strategische markten van de onderneming zijn het Midden-Oosten en Noord-Afrika, China en Zuidoost-Azië, Sub-Sahara Afrika en de Verenigde Staten.’
De prijs voor ‘melk‘ is zelfs zo gestegen, dat die de prijs voor biologische melk nauwelijks nog ontloopt
Deze investeringen verdienen zich alleen terug als de zuivelgiganten jaarlijks enorme stromen melk kunnen verwerken. Dus doen ze er momenteel alles aan om te voorkomen dat melkboeren overstappen op een ander product of gaan samenwerken met een concurrent. Met record-melkprijzen tot gevolg.
De prijs voor ‘melk‘ is zelfs zo gestegen, dat die de prijs voor biologische melk nauwelijks nog ontloopt. FrieslandCampina betaalt momenteel 60 euro voor 100 kilo gewone en 62,75 euro voor biologische melk.
Dit is inmiddels ook terug te zien in de prijs die consumenten betalen voor zuivelproducten. Uit cijfers van het CBS blijkt dat die momenteel harder stijgt dan de inflatie. De prijs in de supermarkt voor boter steeg sinds vorig jaar ruim 18 procent, de prijs voor kaas en kwark ging met ruim 11 procent omhoog. In sommige supermarkten is de prijs voor biologische zuivelproducten nu zelfs lager dan die van ‘gewone’.
Natuurlijk kunnen melkveehouders de stijging van de melkprijs niet volledig in eigen zak steken. Ze hebben te maken met gestegen kosten: ook veevoer en kunstmest zijn bijvoorbeeld flink duurder geworden. Niettemin is duidelijk dat de melkveehouder dit jaar onder de streep meer overhoudt dan ooit tevoren. ‘Veel boeren krijgen door de gestegen melkprijs eindelijk weer vaste grond onder de voeten,’ zegt melkveehouder Dirk-Jan Schoonman.
Vette jaren voor een overstap
De zuivelverwerkende industrie spreekt met regelmaat steun uit voor de boerenprotesten. Met name A-ware, het bedrijf van zuivelmiljonair Jan Anker, is een van de drijvende krachten achter de steeds gewelddadiger boerenbeweging. A-ware financierde bijvoorbeeld Agri Facts, een stichting met erg korte lijntjes met de Nederlandse landbouwlobby.
A-ware noemt de stikstofplannen van het kabinet ‘onrealistisch, onnodig en onacceptabel’ en stelt ten onrechte dat er ‘discussie is’ over de bijdrage van de landbouwsector aan de stikstofcrisis. Ook FrieslandCampina meent dat boeren in Nederland ‘wat meer steun mogen krijgen’.
Duidelijk is dat veel melkveehouders die woorden ter harte nemen. Nederland is al weken in de ban van hun protest, waarbij een deel van de boeren radicaliseert, snelwegen blokkeert en politici bedreigt.
Maar de hoge melkprijzen maken het voor melkveeboeren makkelijker dan ooit om over te stappen op een extensievere, duurzame melkveehouderij. Bestuurslid Annette Harberink van Caring Farmers, een organisatie die natuurinclusieve kringlooplandbouw beijvert: ‘Slimme boeren gebruiken de vette jaren om over te stappen. De hoge melkprijs maakt die overstap minder zwaar, dus dit is hét moment.’ Melkveehouder Schoonman is het met haar eens: ‘Als wij de eerlijke prijs voor ons product krijgen, dan zijn de transities die de maatschappij van ons vraagt binnen vijf jaar gerealiseerd.’
Die transitie wordt evenwel bemoeilijkt doordat de prijs voor biologische en gewone melk nu dichtbij elkaar liggen. Biologisch melkveehouder Rick Huis in ’t Veld: ‘Wie extensief boert, produceert minder melk per hectare. Normaal gesproken wordt dat deels gecompenseerd door een hogere opbrengst voor biologische melk. Door de gestegen prijs voor gangbare melk is het verschil nu echter heel klein.’
Niettemin adviseert hij boeren nu toch over te stappen: ‘Nu kun je de omschakelkosten betalen. Over twee jaar kan de gangbare melkprijs weer een stuk lager zijn, terwijl de prijs voor biologische melk behoorlijk stabiel is.’
Niet iedere melkveehouder wil overstappen. ‘Een deel van de melkveehouders ziet niets in een duurzamer model,’ zegt Harberink. ‘Zij reageren heel anders op de stijging van de melkprijs: ze zetten in op uitbreiding.’
Dat is terug te zien in de prijs voor fosfaatrechten. Sinds 2018 moeten boeren die willen groeien fosfaatrechten bijkopen. Nu de overheid heeft aangekondigd dat de melkveestapel moet krimpen, ligt daling van die prijs in de lijn der verwachting. Veel ruimte voor groei van de melkveestapel is er niet meer. Het tegendeel is echter het geval: fosfaatrechten worden momenteel fors duurder. Ten opzichte van begin dit jaar is de prijs met 16 procent gestegen. Bewijs dat een aantal melkveehouders inzet op een zo groot mogelijk aantal koeien; niet op krimp.
Zo kan het momenteel twee kanten op met de Nederlandse melkveehouderij. Voor boeren die willen overstappen op een duurzamer bedrijfsmodel heeft de overheid tientallen miljarden gereserveerd. Door de fors gestegen melkprijs kunnen boeren rondkomen met minder koeien en kunstmest per hectare.
Boeren die sowieso al niet veel op hebben met een duurzamer bedrijfsmodel, zien in de gestegen melkprijs alle reden om alles bij het oude te laten, of sterker nog: te intensiveren. Zeker nu het verschil tussen gangbare en biologische melk zo klein is.
Daarmee is het boerengeweld van de afgelopen weken meer dan een reactie van ‘de’ melkveehouderij op het stikstofbeleid van de overheid. De verschillen zijn simpelweg groot. Bij een deel van de boeren gaat het niet om de vraag of ze aan de regels kunnen voldoen door te verduurzamen. Het is de vraag of ze dat willen.
275 Bijdragen
Jeroen van der Smissen 3
En overigens, "broeikasgassen" vind ik newspeak.
Alex Hoen 4
Jeroen van der SmissenJeroen van der Smissen 3
Alex HoenAlex Hoen 4
Jeroen van der SmissenDick van der Woude 2
Alex HoenWord wakker Alex.
Mark Osterloh 2
Dick van der WoudeJeroen van der Smissen 3
Alex HoenAlex Hoen 4
Jeroen van der SmissenPW Axel
Jeroen van der SmissenRobin van V 3
Jeroen van der SmissenRuud Leether 1
Robin van VJeroen van der Smissen 3
Ruud LeetherLia 4
Ruud Leetherhttps://www.groene.nl/artikel/onder-de-dikste-ammoniakdeken-op-aarde
Jeroen van der Smissen 3
Robin van VJacob H. van de Pol 3
Jeroen van der SmissenZie het Hegeliaanse principe;
Hegeliaans principe:
De groep rond David Rockefeller met zijn Trilaterale
Commissie, de Council on Foreign Relations - de C.F.R., noemen
het systeem De Nieuwe Wereldorde.
De tweede groep die we nu willen signaleren is de zg. new
age beweging, hetgeen ongeveer hetzelfde betekent: De Nieuwe Wereldorde, en
die, zij het langs andere wegen, hetzelfde beoogt-de geestelijke stroming van
de Nieuwe Wereldorde.
De eerste groep hanteert een techniek die zo oud is als de
politiek zelf. Zij volgen het Hegeliaans principe van het 3-stappenproces:
thesis, antithesis, synthesis. De eerste stap (thesis) is het scheppen van een
probleem. De tweede (antithesis) is het veroorzaken van verzet tegen het
probleem (vrees, paniek, onbehagen). De derde stap (synthesis) is het aanbieden
van een oplossing van het probleem, een verandering die onmogelijk aan het volk
opgedrongen zou kunnen worden zonder de juiste psychologische conditionering,
die bereikt wordt in stap een en twee.
Bij het Hegeliaanse principe komen nog een onweerstaanbare
financiële invloed en geheime maatregelen teneinde sociale en politieke
structuren te ondermijnen door welke de vrije wereld zich ten koste van strijd
en moeite een gunstige sociale positie verworven heeft.
Het doel is soevereine staten te verzwakken, landen en
volken onder één wereldregering en de mens en zijn levensbronnen onder controle
te brengen.
HH Manders 4
Jeroen van der SmissenEn de boeren weten al DERTIG JAAR dat ze niet door kunnen gaan op de oude weg. Helaas heeft de agrarische sector als geheel (inclusief de industrie) daar lak aan gehad, en is gewoon doorgegaan op de oude weg - omdat zij in feite het landbouw en milieubeleid bepaalden, en niet de politiek (lang leve de agrarische lobby). Ze hebben in die tijd de schade structureel af kunnen wentelen op de samenleving als geheel (schade door lage grondwaterstanden, allerlei vergoedingen ivm crisis (gekke koeien, vogelgriep, fipronil) veroorzaakt door EIGEN handelen bij volle bewustzijn, uiteindelijk betaald door de belastingbetaler).
De agrarische sector heeft 30 jaar de kans gehad om geleidelijk te veranderen, heeft dat - op enkele individuele boeren na - structureel geweigerd, en krijgt nu eindelijk het deksel op de neus, omdat rechters en enkele politici eindelijk ruggengraat hebben. Als reactie gedraagt zich alsof ze boven de wet staat (zie gewelddadigheden met tractorprotesten die in vergelijking met andere protesten structureel onbestraft (of onderbestraft) blijven - u kent het wel, de strondverwende kleuter die staat te krijsen en schreeuwen in de winkel omdat hij niet zijn zin krijgt, waar hij dat eerder door krijsen en schreeuwen wel altijd kreeg.
Mark Osterloh 2
HH MandersJeroen van der Smissen 3
Mark Osterlohjonnie van peursem
HH MandersEen kind kan begrijpen dat je op een postzegel, want dat is NL, niet zoveel beesten kunt houden. De natuurlijke kringloop is door import van o.a. voer geheel uit balans.
De sector is te lang gepamperd en die vond het allemaal best, oogkleppen op, subsidie in de zakken en doorrrrrrrr!
Lia 4
HH MandersUiteraard zijn beide sectoren heel belangrijk voor Nederland, maar in de huidige vorm zijn ze gewoon té groot. Ze leveren heel belangrijke diensten, maar daarnaast ook teveel diensten waar Nederland weinig profijt van heeft terwijl de maatschappelijke kosten voor die diensten heel hoog zijn. Dat is al tientallen jaren bekend. Op enig moment keert de wal het schip, misschien is dat moment nu aangebroken, misschien (nog) niet... we zullen zien.
Argumenten voor en tegen in het kort:
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/938200/rug-wetenschapper-over-stikstofprobleem-we-produceren-vooral-voor-duitsland
Wilco de Rijck 3
LiaLia 4
Wilco de RijckHelp jij dan mee zorgen dat ook de megaboeren en hun toeleveranciers-afnemers-banken daar hun eigen bijdrage aan leveren?
Kunnen boeren dan onderling afspreken dat geen enkel boerenbedrijf meer mag uitstoten dan 2x het gemiddelde? Dus niet tot 60 keer meer, zoals sommige van deze boeren:
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/als-deze-25-boeren-stoppen-lijkt-de-stikstofcrisis-voorbij-maar-zo-simpel-is-het-niet~bdb8683e
En dat de steun van PvdA voor het CETA verdrag olie op het vuur is, daar heb ik alle begrip voor!
Maar... is dit ook niet wat je logischerwijs kunt verwachten, als je gelooft in het 'winner takes all'-principe? Daar mag de agrarische sector ook eens wat meer over nadenken...
Dick van der Woude 2
Alex HoenJij klinkt als de politieke categorie mensen die niet mét maar óver praten.
In 10 - 15 jaar laten dergelijke politici op alle fronten Nederland escaleren: onderwijs, gezondheidszorg, energie, volkshuisvesting, jeugdzorg, landbouw etc.
1x in de vier jaar je plek veroveren om vervolgens 4 jaar lang alleen nog maar te luisteren naar de destructieve lobbies van het grote geld.
Wees trots op een arbeidsstand die zo hecht vecht voor zijn belang: PRAAT MET ÓNS
Alex Hoen 4
Dick van der WoudeJan Ooms 10
Alex HoenWilco de Rijck 3
Alex HoenAlex Hoen 4
Wilco de RijckLia 4
Dick van der WoudePRAAT MET ONS ALLEMÁÁL!
Heel graag een burgerberaad over de toekomst van de landbouw!
Wedden dat de burger het dan heel goed eens kan worden met minstens 90 % van de boeren?
Alex Hoen 4
LiaDick van der Woude 2
Alex HoenWilco de Rijck 3
Alex HoenAlex Hoen 4
LiaLia 4
Alex HoenNou dit is wel een hele mooie illustratie: u schaart u mij onder de voorstanders van snelwegblokkades en CDA lobbyclubs? Goh ;-)
Alex Hoen 4
LiaPS Remkes is alweer afgeschoten door LTO (Sjaak vd Tak) omdat beleidsdoelstellingen staan. Deze onbenul snapt weinig van een democratie /rechtsstaat maar bepaalt wel deels het radicale sentiment in het land. En zo zijn er meer uit de ex-CDA familie vb. Henk Bleeker die weer zijn zegje mag doen nationale tv.
PS2 ik klamp me vast aan John Cleese' uitspraak dat we blij mogen zijn in dit kikkerlandje maar het kost me soms moeite
Lia 4
Alex HoenAls heel veel mensen daar heel vaak om vragen komen die burgerberaden er misschien ooit eens.
Verder zijn we het best wel eens over die CDA-achtige lobbyclubs, mocht je dat nog niet gemerkt hebben ;-)
Alex Hoen 4
Lia-hoe en waar vindt je draagvlak voor burgerberaden? ik denk dmv een nieuwe, traditionele politieke partij want ik geloof in verandering van binnenuit.
Lia 4
Alex HoenPrecies! Daar moeten de spelregels op worden aangepast en gehandhaafd, dan gaat de overgrote meerderheid uit eigenbelang keuzes maken die goed zijn voor het algemeen belang.
En natuurlijk moet er breed draagvlak zijn voor zijn, en dat draagvlak krijg je niet als je een handjevol lobbyisten of schreeuwers laat bepalen wat "goed gedrag" is: de stille, niet altijd even assertieve meerderheid moet mee kunnen praten.
En ook een beetje met twee voeten op de grond worden gezet: sommige wensen gaan nu eenmaal niet samen... aan goedkope karbonades hangt een prijskaartje, aan schoon drinkwater ook. Volgens mij kunnen de meeste mensen dat heel goed begrijpen als het bredere plaatje ze wordt uitgelegd.
Sommige bestaande politieke partijen zijn voor burgerberaden (oa. PvdD, Bij1). Maar misschien wordt er ooit eens speciaal een nieuwe partij voor opgericht? of een TikTok beweging, of wat dan ook ;-)
Wilco de Rijck 3
Alex HoenAlex Hoen 4
Wilco de RijckDick van der Woude 2
LiaLia 4
Dick van der WoudeDe kracht van een burgerberaad lijkt mij nu net dat heel veel mensen, met allemaal hun eigen kennis, ervaring en vooroordelen, worden genoodzaakt om heel goed naar elkaars argumenten te luisteren, over en weer, en gaten in hun eigen kennis te ontdekken. Te ontdekken dat hun eigen voor de hand liggende oplossingen pijn kunnen doen bij anderen, ook over en weer.
En dan een compromis te vinden waarbij iedereen kan begrijpen waarom hij maar gedeeltelijk zijn zin kon krijgen, en weet dat er niet één partij met een onevenredig groot deel van de buit vandoor gaat.
Jeroen van der Smissen 3
LiaJacob H. van de Pol 3
LiaMeestal trekt en krijgt een linkse minderheid heel veel aandacht met hun geschreeuw. Jammer voor hen dat zij geen John Deere 's hebben.
Lia 4
Jacob H. van de PolGeen enkel probleem als rechtse boeren hard schreeuwen. Het probleem zit in de illegale, soms ronduit gewelddadige acties met trekkers, brandstichten en vernielingen. Linkse activisten worden voor veel minder achter de tralies gezet.
Die trekkers hadden stuk voor stuk in beslag genomen moeten worden. Iedere relschoppende boer had zonder pardon opgepakt moeten worden. Jammer dat zij wel John Deere's hebben.
Bizar dat u dit soort machtsmisbruik verdedigt. Ik kan alleen de gematigde boeren nog serieus nemen, gelukkig zijn zij de meerderheid.
Jacob H. van de Pol 3
LiaEn over rechts geweld, wat denk u dan van antifa en blm. Die moeten gewoon ongehinderd rellen, vernielen en winkels plunderen. Het verhard telkens meer. Geweld is kennelijk aanstekelijk.
Lia 4
Jacob H. van de PolEven verduidelijken: bij deze aanslag was Greenpeace niet de dader maar het slachtoffer. Inderdaad met dodelijk gevolg voor een actievoerder.
Wat betreft de daders (de medewerkers van de geheime dienst die handelden met toestemming van de Franse president):
"Frankrijk onthaalde hen als helden, gaf hun de hoogste militaire onderscheiding, het Legion d'Honneur, en liet hen na een kort en licht huisarrest vrij."
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rainbow_Warrior_(schip,_1955)
Dat 'het telkens meer verhardt', daar zijn we het over eens. Of dat dan een goed excuus is voor boeren om politieruiten in te slaan, strobalen langs de snelweg in brand te steken, illegaal snelwegen te blokkeren met grote machines? ik weet nog steeds niet hoe u daarover denkt.
Ik weet alleen dat geweldloze boerenacties bij mij veel meer begrip en sympathie zouden oproepen.
Jacob H. van de Pol 3
LiaIk ben geen boer en heb geen grote John Deere en het ligt ook niet in mijn aard om te demonstreren. Nog nooit gedaan. Maar als kleine zelfstandige ondernemer begrijp ik hen heel goed en daarom kan ik accepteren wat zij doen, al keur ik niet alles goed.
Al kan ik weken lang geen gebruik maken van snelwegen en provinciale wegen, ik kan er mee leven. Terwijl ik best nog wel eens naar klanten moet.
Een onbetrouwbare overheid mag van mij weg, het zijn geen volksvertegenwoordigers. Zij vertegenwoordigen kennelijk degenen die dit beleid willen. Er komt steeds meer vanuit Brussel en van buiten Europa. VN, WHO e.d. Ik begrijp die Engelsen wel, die willen weer zelf zeggenschap hebben. De invloed van buiten ons land wordt veel te groot.
Als zij blijven zitten en zo doorgaan, is het te verwachten dat het steeds harder gaat worden. Radeloosheid en wanhoop kan mensen tot alles in staat stellen. Dat moet voorkomen worden, het wordt dan veel te geweldig.
Lia 4
Jacob H. van de PolMaar het misleidende van de stikstofprotesten is dat die juist heel bewust worden aangewakkerd door een handjevol grootverdieners die vol inzetten op schaalvergroting! Dat vind ik een essentieel verschil met de truckerprotesten.
Die grote agro-bedrijven en hun multinationals hebben zélf decennialang de transitie naar kleinschaliger en duurzamer boeren getraineerd (ten koste van boeren die wel duurzamer wilden). Precies zoals de overheid bij corona doet, gebruiken ze de wetenschap selectief en manipuleren de publieke opinie. Natuurlijk weten ze heel goed dat er teveel stikstof in Nederland is en dat de meeste 'technische oplossingen' niet effectief zijn, zelfs ‘stikstofprofessor’ Han Lindeboom zegt dat.
Ze weten ook heel goed dat ze zwaar overdrijven met die ‘gedwongen uitkoop’. Boeren mogen kiezen tussen verduurzamen of stoppen, er staat een enorme zak geld klaar - alleen als ze weigeren worden ze uitgekocht. Menig horeca-ondernemer of zzp-er had vorig jaar graag ‘ja’ gezegd tegen zo’n deal!
En die enkeling die toch moet worden uitgekocht voor het algemeen belang? Heel pijnlijk, maar dat gebeurt ook bij, ik noem maar wat, verbreding van snelwegen. Daar heb ik Baudet c.s. nooit over horen klagen...
Sommige 'boeren' stoten zestig keer meer stikstof uit dan gemiddeld! Als zij een beetje zouden willen inschikken omwille van hun collega's, dan was deze drukte niet nodig.
Maar dat deze opportunistische overheid steeds meer mensen wanhopig maakt, dat ben ik met je eens.
Jacob H. van de Pol 3
LiaDe boeren en tuinders vinden te weinig consumenten die de prijs willen betalen die zij nodig hebben. Daar kunnen die boeren en tuinders niets aan doen, de meesten moeten dus produceren voor een markt die weinig wil betalen. De laatste 20 jaar wel iets meer bewustzijn. Maar het kost dus heel veel tijd en die krijgen zij nu niet. Omschakelen naar gezonder produceren en product, okay. Maar zij krijgen nu lang niet allemaal de prijs die zij daar voor nodig hebben.
Er is het artsencollectief.nl dat ook pleit voor een gezondere levensstijl. Bewust en gezonder leven om zo ook de druk op de zorg te ontlasten. Niet alleen maar symptoombestrijding. Zij worden gewoon helemaal genegeerd door de overheid. En weggezet als hmmm, oh ja die.
Voor die levenstijl hebben we boeren en tuinders nodig die we nu niet grotendeels op moeten ruimen. Het kost gewoon veel tijd.
Op school worden kinderen al beïnvloed om kunstvlees en laboratorium vlees te gaan eten, goed voor het milieu. Slecht voor hun gezondheid. Maar goed voor Big Tech. Waar zit die big tech allemaal met hun invloed? Kennelijk ook in de overheid. Die zou juist wijzer moeten zijn en het beste moeten zoeken voor het volk dat hen gekozen heeft.
Lia 4
Jacob H. van de Pol"In 1984 kwam de toen alom gewaardeerde minister van Landbouw Gerrit Braks met een perspectief voor de boeren. Simpel: in 2000 mag een boer niet meer mest uitrijden dan het gewas op zijn land kan opnemen. Hij had normen voor maisland, grasland en akkers. Kortom: een perspectief van 16 jaar, waarin de boeren samen met de overheid aan de slag hadden gekund. We zijn 38 jaar verder. Er is niets gebeurd, op intensief overleg na. En dan zeuren boeren nog steeds om perspectief en overleg."
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/nederlandse-boeren-zijn-slachtoffer-van-hun-eigen-slachtoffergedrag~bfe07f30
Willen de protesterende boeren echt ondernemen? of alleen maar krampachtig vasthouden aan verworven 'rechten'?
Bij ondernemen hoort ook inspelen op veranderende omstandigheden - en soms failliet gaan als je verkeerd gegokt hebt. Bij ambtenaar zijn hoort meer inkomensbescherming, maar ook uitvoeren wat van hogerhand beslist wordt.
De kleinere boeren mogen zeker geholpen worden om onder het juk van hun onverstandige investeringen uit te komen (beetje pijn mogen ze daarbij best voelen, want ondernemers) en daarna moeten ze voor een redelijk (dus niet vele keren modaal) inkomen gezond, echt voedsel verbouwen. Van zulke boeren hebben we er juist meer nodig. Dat kan: er ligt veel geld, er is tijd tot 2030, duizenden boeren willen het al (o.a. https://toekomstboeren.nl/groenboeren).
Er is een groot verschil tussen agro-industriëlen en echte, kleine tot middelgrote boeren.
De agro-industriëlen hebben dezelfde belangen als big tech en produceren vooral voor bewerkt 'voedsel'. Zij zijn de groep die zich nu het hardst verzet, maar als ze winnen zal dat ten koste gaan van de kleinere boeren.
Jacob H. van de Pol 3
LiaToen dacht ik, ach het zal wel meevallen.
Toen die oudere boeren dat zeiden, begon de overheid roostervloeren met mestkelders eronder te promoten. Daar had de overheid o.a. de DLV voor opgericht. Daar werkten ingenieurs en economen en die adviseerden de boeren. Wie dat advies opvolgde bleef boer en werd almaar een grotere boer. Wie er niet aan meededen waren weldra boer af. Te klein. Efficiënter boeren voor goedkoper voedsel en meer export. Zo zijn er eerst kleine stallen gekomen. Wanneer je een stuk land had en je ging naar de gemeente met de vraag, mag ik op dat stuk land een huis bouwen? Nee, dat mag niet. Maar als u eerst een stal of andere schuur bouwt en er zit vee in, dan krijgt u ook een vergunning voor een woning. Zo kreeg de overheid meer stallen, die almaar groter moesten worden om de kostprijs en allerhande verplichte investeringen te kunnen betalen.
Als Den Haag zich er niet mee bemoeid had, weten we natuurlijk niet hoe het dan gelopen was. Maar als de boeren boer gebleven waren met 6 melkkoeien, een paar honderd kippen en een paar zeugen waar ze de biggen van voerden totdat ze groot waren, dan was alles heel natuurlijk gebleven.
Alleen was een eitje dan nu een ontzettend luxe product geweest en de rest ook ontzaglijk duur.
Hoe nu verder? Ik wil graag gezond en betaalbaar voedsel. De boeren moeten praten met een overheid die erg veel liegt en heel onbetrouwbaar is. Corona beleid, Groningen (aardbeving schade), toeslagen affaire. Hoe moeilijk is het om die mensen nog te vertrouwen. Ik vertrouw hen nooit meer.
Ben benieuwd wat je straks moeten eten.
Lia 4
Jacob H. van de PolIk had nog niet eerder gehoord dat een veestal een voorwaarde was om vergunning voor een woning te krijgen (de laatste jaren is het juist andersom dacht ik, 'rood voor rood regeling'). Daar zou ik graag meer over willen weten, dus als u meer informatie heeft graag!
Het is in elk geval weer duidelijk dat de overheid (VVD en CDA voorop maar andere partijen ook) al decennialang heeft aangestuurd op schaalvergroting, daarbij innig heeft samengewerkt met danwel zich heeft manipuleren door de grote agro bedrijven.
Ondanks alle mooie woorden maken ze het biologische boeren onnodig moeilijk (goed voorbeeld: biologische boeren die mee moeten inkrimpen - en dus hun investeringen niet kunnen terugbetalen - opdat hun gangbare collega's derogatie kunnen krijgen https://www.ftm.nl/artikelen/fosfaatwet-bioboeren).
Dit is telkens weer waar partijen als FDF en BBB op inzetten. Daar worden alleen een handjevol grote veehouders beter van, de andere boeren hebben er niets bij te winnen -hooguit een paar jaar uitstel van executie.
Zullen we straks zien dat de overheid dit vuurtje een paar maanden rustig laat uitbranden, waarna er een 'compromis' komt waarbij opnieuw een paar honderd grote veehouders aan het langste eind trekken (want "export, belangrijk voor de economie")...
Hoe dan verder? Aan ons om een reële prijs te betalen voor echt, gezond voedsel. Desnoods buiten de overheid om. Mijd de super zoveel mogelijk, koop direct bij een vriendelijke boer. Of sluit je aan bij coöperaties als https://landvanons.nl/, https://www.herenboeren.nl/, https://www.odin.nl/, lokale initiatieven. Besteed er wat je kunt missen, 10% inkomen naar eten ís ook wel karig.
En als je die reële prijs echt niet kan betalen, misschien eens aankaarten bij die boer? Als hij ontdekt dat hij zelf veel meer verdient dan zijn klanten, misschien wil hij dan ook wel solidair zijn?
Jacob H. van de Pol 3
LiaIk zie het ook hoofdschuddend en met verbazing aan dat er nu een bouwkavel gegeven wordt als de stal verdwijnt met de rechten om vee te mogen houden. Ik weet voorbeelden hier in de omgeving waar voor één stal met hooguit een paar honderd varkens drie bouwkavels gegeven werden. Afhankelijk natuurlijk in welke omgeving (natuur) zo 'n stal staat.
Ik denk dat we voorlopig verder zouden moeten met (een deel van) die grote bedrijven en gefaseerd omschakelen naar milieu, diervriendelijker en vooral gezond voedsel. Als ze teveel van die grote bedrijven te snel opruimen ontstaat er mogelijk tekort en/of heel duur redelijk gezond voedsel. Nederland is door het overheidsbeleid wel een voedsel grootmacht in de EEG geworden. Als plotseling heel veel aanbod wegvalt drijf je mensen in de handen van die Big Tech bedrijven. Die maken ultra bewerkt voedsel, wat altijd ongezond tot vaak zelfs slecht voedsel is. Alleen ontstaan er pas gezondheids problemen op de langere termijn. Daarom wil ook dat artsencollectief preventie door een gezondere levensstijl en uiteindelijk ook minder farmacie. Dat moeten ze in het onderwijs promoten i.p.v. ultra bewerkt junkfood, omdat het beter zou zijn voor
het klimaat.
Meneer Gates vliegt met zijn privéjet (1.600 L. kerosine/uur) de wereld rond om zijn investeringen te promoten. Het CO2 /Klimaat beleid (Gates zit qua ecologische voetafdruk in de top van de wereld), corona vaccins, laboratorium vlees en
nepvlees. Zo 'n multi miljardair doet dat om zijn vermogen nog meer te laten groeien en nog meer macht te krijgen. Niet omdat hij begaan is met het klimaat, gezondheid en voldoende voedsel voor iedereen. Honderden miljoenen aan de vaccins verdient. Daar investeert hij o.a. in. Ook in Mc Donalds, omdat hij vindt dat zij de goede weg wijzen. Naar junkfood dus. Mij niet gezien daar.
Lia 4
Jacob H. van de PolHelemaal eens dat we juist minder technisch (ook farma en bewerkt voedsel) nodig hebben als we gezond willen blijven. Bill Gates heeft daar totaal geen verstand van. Hij is een buitengewoon getalenteerde zakenman, maar met weinig gevoel voor kwaliteit (zelfs niet met computers, ik baal nog steeds dat WordPerfect uit de markt is gedrukt door Word, hoeveel totaal onnodige tijdverspilling dat niet heeft opgeleverd...) Van natuur begrijpt hij al helemaal niets, vandaar zijn bizar technische ideeën over gezondheid. Ik richt me liever op de vele kleine grondgebonden initiatieven die er zijn, grondgebonden en gebaseerd op samenwerking, en hoop dat er de komende jaren genoeg kleine en middelgrote boeren over mogen blijven om voor echt voedsel te zorgen.
Jacob H. van de Pol 3
LiaEen (boeren)bedrijf moet produceren waar vraag naar is. Anders ben ten dode opgeschreven. Nu wil de regering de boeren anders laten produceren. Enkelen doen dat. Die enkelen kunnen hun producten al niet kwijt. Produceren dus voor een markt die niet bestaat.
Onrealistisch. Heel erg jammer. Maar een feit. Wij eten graag gezond, maar de meesten geven het kennelijk liever uit aan vliegreizen en lekker ongezond op een terrasje zitten drinken en snacken.
De overheid moet ook realistisch zijn. Maar zij laten zich leiden en waarschijnlijk belonen door Big Tech.
Jeroen van der Smissen 3
Dick van der WoudeTies Joosten 5
Jeroen van der SmissenJan Ooms 10
Ties JoostenPeter Bos 1
Ties JoostenTheo van Beuningen 4
Ties JoostenDe wilg, brandnetel onder de bomen? En een knotwilg, bedoeld om wilgentenen te oogsten, is een op ± 2 meter hoogte afgezaagde wilg en na enige tijd vaak half verrot. Kan wel tegen een stootje.
Martijn Woltjer 1
Ties JoostenJeroen van der Smissen 3
Ties JoostenWilco de Rijck 3
Ties JoostenLara Oude Alink 3
Jeroen van der SmissenWietze van der Meulen 6
Lara Oude Alinkhttps://www.parool.nl/wereld/gas-en-kernenergie-krijgen-groen-stempel-eu~b1e851e1/
En naast dat bij gasverbranding CO2 vrijkomt, komt er ook nogal wat CO2 vrij bij de winning, zuivering en verwerking van het uraniumerts tot brandstofstaven. Of zie ik dat verkeerd.
Maar ja, je moet toch wat als EU als je de kachel brandende wilt houden.
Wilco de Rijck 3
Wietze van der MeulenLia 4
Wilco de RijckJeroen van der Smissen 3
Lara Oude AlinkSjoerd Koster
Jeroen van der SmissenMarjolein Luijten-van der Tas
Jeroen van der SmissenB Oostrom
Jeroen van der SmissenJeroen van der Smissen 3
B OostromSimon Jolmers
Jeroen van der SmissenJacob H. van de Pol 3
Jeroen van der SmissenHet CO2 gehalte in de atmosfeer is historisch laag. Het hele klimaatbeleid is dus tegengesteld aan wat de overheid en milieu activisten willen en daarmee uitermate dom.
Of het is gewoon allemaal bedrog om waarschijnlijk financiële belangen van een kleine groep te dienen.
Wij willen hier gezonde boeren bedrijven houden, die gezond (liefst zo min mogelijk bewerkt) voedsel produceren voor ons burgers.
Wij willen geen ultra bewerkt kunstjes en melk en al helemaal geen ultra bewerkt GMO nepvlees uit een laboratorium.
Gezond voedsel is onbewerkt natuurlijk voedsel. Daarvoor moet je dus bij de boer zijn. Helaas wordt tegenwoordig bijna alles bewerkt, alleen al om de houdbaarheid te verlengen.
Maar ultra bewerkt voedsel is niets meer en niets minder dan JUNKFOOD.
Jacob H. van de Pol 3
Jeroen van der SmissenHet CO2 gehalte in de atmosfeer is historisch laag. Het hele klimaatbeleid is dus tegengesteld aan wat de overheid en milieu activisten willen en daarmee uitermate dom.
Of het is gewoon allemaal bedrog om waarschijnlijk financiële belangen van een kleine groep te dienen.
Wij willen hier gezonde boeren bedrijven houden, die gezond (liefst zo min mogelijk bewerkt) voedsel produceren voor ons burgers.
Wij willen geen ultra bewerkt kunstjes en melk en al helemaal geen ultra bewerkt GMO nepvlees uit een laboratorium.
Gezond voedsel is onbewerkt natuurlijk voedsel. Daarvoor moet je dus bij de boer zijn. Helaas wordt tegenwoordig bijna alles bewerkt, alleen al om de houdbaarheid te verlengen.
Maar ultra bewerkt voedsel is niets meer en niets minder dan JUNKFOOD.
Willem Van Dijk 1
Jeroen van der Smissen 3
Willem Van DijkLia 4
Jeroen van der SmissenGeleidelijke hervormingen zouden natuurlijk ook mijn voorkeur hebben, maar eerlijk is eerlijk, heeft de agrarische sector daar afgelopen decennia ook zelf geen kansen laten liggen? Dat we hier teveel mest hebben (want veel meer veevoer van buiten NL importeren dan we in NL kunnen laten groeien) is al bekend sinds de jaren '80...
Wilco de Rijck 3
LiaLia 4
Wilco de RijckJeroen van der Smissen 3
Willem Van DijkTies Joosten 5
Jeroen van der SmissenWietze van der Meulen 6
Ties Joostenhttps://www.ftm.nl/tag/mhp
Jeroen van der Smissen 3
Ties JoostenWilco de Rijck 3
Ties JoostenGodfried westen 1
Jeroen van der SmissenJeroen van der Smissen 3
Godfried westenjonnie van peursem
Jeroen van der SmissenZullen we maar alle regelgeving afschaffen er is immers ergens op de wereld altijd wel een plek waar iets mag wat hier niet is toegestaan.
Mijn hemel, hoe naïef kun je zijn 🙄
Lia 4
Willem Van DijkDick van der Woude 2
LiaEveline Bernard 6
Dick van der WoudeDe banken moeten mee betalen!
Tom Nijbacker 4
Eveline BernardSowieso blijft het heel erg stil vanuit die hoek. Waarom zou dat zijn?
Lia 4
Eveline Bernardhttps://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2435724-agro-industrie-moet-miljarden-meebetalen-aan-stikstofcrisis
Wilco de Rijck 3
LiaWietze van der Meulen 6
Dick van der WoudeJeroen van der Smissen 3
Dick van der WoudeNico Janssen 7
LiaLia 4
Nico JanssenNico Janssen 7
LiaKan je ook mooi in lezen dat er goed verdiend wordt door melkveehouders.
Lia 4
Nico JanssenGemiddeld 90.000 vrij besteedbaar inkomen, dat is inderdaad niet slecht en niet eens zoveel minder dan dat van de gemiddelde "werkzame miljonairs" (122.000).
In elk geval fors meer dan de gemiddelde hoogopgeleide ZZP'er (https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/zzp/hoeveel-verdienen-zzp-ers-en-hoeveel-vermogen-hebben-ze-)
Jeroen van der Smissen 3
Nico JanssenNico Janssen 7
Jeroen van der SmissenJeroen van der Smissen 3
Nico JanssenNico Janssen 7
Jeroen van der SmissenJeroen van der Smissen 3
Nico JanssenEveline Bernard 6
Willem Van DijkHier is een plan!
https://toekomstboeren.nl/groenboerenplan-aangeboden-aan-ministers-staghouwer-en-van-der-wal/
https://toekomstboeren.nl/groenboeren/
Hier een fragment:
.. "Landbouw en natuur zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Boeren die grondgebonden werken, geen of heel beperkt gebruik maken van geïmporteerd veevoer en afzien van kunstmest en chemie hebben een rijke biodiversiteit en bodemkwaliteit nodig om hun oogst te beschermen tegen ziektes en plagen. Deze boeren leveren ook een grote bijdrage aan dierenwelzijn, bodem- en waterkwaliteit, leggen koolstof vast en stimuleren biodiversiteit. Ze dragen bij aan voedselzekerheid en zorgen in samenhang met natuurgebieden voor een platteland waar natuur en landbouw hand in hand gaan. Ook boeren ‘in transitie’ kunnen stap voor stap bijdragen aan deze thema’s. Dat is de inzet van onderstaande aanbevelingen. " ..
Tom Nijbacker 4
Eveline BernardElke boer mag net zoveel dieren houden als hij met zijn eigen land kan voeden. Weg import van stikstof en fosfaat via het voer uit het buitenland, weg stikstofprobleem.
Lia 4
Tom Nijbacker"Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen"
Wilco de Rijck 3
Eveline BernardEveline Bernard 6
Wilco de RijckBertie Steur
Alex Hoen 4
Bertie SteurBertie Steur
Alex HoenIk zou hier het rapport van de focusgroep stikstof van een denktank vanuit D66 eens bekijken, misschien dat u dan wijzer word.
Alex Hoen 4
Bertie SteurJeroen van der Smissen 3
Alex HoenWietze van der Meulen 6
Jeroen van der SmissenDick van der Woude 2
Alex HoenJeroen van der Smissen 3
Alex HoenAlex Hoen 4
Jeroen van der SmissenDick van der Woude 2
Alex HoenAlex Hoen 4
Dick van der WoudeJeroen van der Smissen 3