Rabobank, hoe zit het met vervalsing Euribor?

3 Connecties

Relaties

Libor Euribor

Organisaties

Rabobank
1 Bijdrage

Rabobank krijgt een boete van 440 miljoen dollar voor het manipuleren van de Libor-rente, meldt Bloomberg. En hoe zit het dan met Euribor?

Rabobank krijgt volgens persbureau Bloomberg een boete voor het manipuleren van de Libor-rente (rente die banken elkaar onderling rekenen). Het zou gaan om 440 miljoen dollar, als onderdeel van een schikking met Amerikaanse en Britse autoriteiten. Officieel komt de aankondiging van de boete in mei, luidt de verwachting.
 
Dat Rabobank moet betalen, is geen verrassing. Zomer vorig jaar werd al bekend dat Rabo verdacht werd van deelname aan het mondiale prijskartel, waar ook Barclays, UBS en RBS toe behoren. Rabobank ontsloeg naar aanleiding van het onderzoek vier medewerkers die bij de manipulatie betrokken waren.
 
Toezichthouders verwijten de banken de rente structureel te laag te hebben voorgesteld, zodat ze er financieel gezonder uitzien en meer verdienen aan allerlei derivaten als renteswaps, die van Libor afhankelijk zijn. Dat gaat om zulke grote bedragen, dat het erop lijkt dat de boetes aan de lage kant zijn.        
 
Verboden prijsafpraken
Onduidelijk is of Rabobank nu van alle ellende af is. De Europese Commissie (EC) kijkt ook naar het Libor-schandaal, nu zij bevoegd is op te treden tegen verboden prijsafspraken. Bovendien is er een Europese variant van Libor, de minder vaak gebruikte Euribor-basisrente, die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor het vaststellen van de variabele hypotheekrente. De EC heeft in verband hiermee al invallen gedaan bij enkele financiële instellingen.   
 
Banken hebben dezelfde prikkel voor wanpraktijken met Euribor. Op de totstandkoming daarvan door het “bankenpanel” was begin dit jaar flinke kritiek van de Europese bankentoezichthouder EBA en Europese beurstoezichthouder ESMA. Bezwaar is vooral het gebrek aan onafhankelijke controle op de totstandkoming van de rente: er worden geen formele eisen gesteld aan de banken die Euribor bepalen en de tarieven die zij doorgeven worden niet genoeg getoetst aan de werkelijke tarieven.
 
Actie Europese Commissie
De Rabobank is inmiddels uit het Euribor-panel gestapt om “bedrijfseconomische redenen”. De reputatie van het panel is kennelijk dusdanig beschadigd dat het de bank verstandig leek daar niet meer bij betrokken te zijn. De Euribor-rente wordt nu bepaald door tientallen grote Europese banken die nog wel in het panel zitten, inclusief ING bank.
 
Het is nu wachten op actie van de Europese Commissie, die de affaire naar verwachting nieuw leven in gaat blazen.