Bonus-editie

1 Connectie

Relaties

Code Banken
0 Bijdragen

Voormalig bankier en FtM-columnist Peter Verhaar denkt dat het wel meevalt met de huidige bonussen van Nederlandse bankiers

Succesvolle artiesten brengen altijd een 'bonus-editie' van hun CD uit. En daarom lijken onze politici, die toch vooral dromen van een carrière op de politieke bühne, te denken: dat willen wij ook! En dus volgt hier de bonus-editie van de column van 7 februari 'Hard gelach'. Aanleiding het debat van de 2e kamer met Minister Jan Kees de Jager over de Commissie de Wit, die van de bankencrisis, Icesave en ABN AMRO.

De dag begon goed. Kamerlid Huizing (VVD) had de Telegraaf bereid gevonden af te trappen. In vette chocoladeletters kondigde Huizing aan dat de banken dicht gaan bij te royale bonussen. Kijk dat is aanpakken; de 333 reaguurders reageerden vol scepsis en hoongelach. Het was natuurlijk geen toeval dat Huizing als eerste een betoog mocht afsteken van voorzitster Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, eh ook VVD (motto: werken moet écht lonen). Het was weer 'van dik hout zaagt men planken': er zijn weer gigantische bonussen, banken lappen Code banken aan hun laars, minachting parlement. De andere kamerleden deden Copy-Paste. Nieuwsuur laat bonus-expert Wawoe reclame maken voor zijn boekje (slimme vent hoor).

 

Arrogantie
Ik heb geen zin om de arrogantie van banken te verdedigen, maar dit roeptoeteren werkt averechts. Er ís een Code Banken waar parlement mee akkoord ging, maar óók Commissie de Wit. En JA, die is door de banken zelf opgesteld. En JA, er mogen bonussen worden uitgekeerd tot 100 procent van het vaste salaris. En JA, de Code geldt alleen voor top van de bank. En JA, banken mogen afwijken, maar moeten dit dan uitleggen in het jaarverslag (pas toe of leg uit).

Dáár moeten de banken op afgerekend worden of je het leuk vindt of niet. Dan toch maar de feiten over die gigantische bonussen die weer betaald zouden worden.

In december 2010 kwam Monitoring Commissie Code Banken (aan commissies geen gebrek in NL) met rapport over stand van zaken. De commissie geeft een 7 minnetje, maar noemt geen namen (waar blijft 'Naming&Shaming' zoals Irrgang van SP - en ik ook- graag wil?). Een aantal banken wijkt af, maar er zijn 43 banken bekeken, en dus heel veel kleintjes en veel buitenlandse banken (17!). Het gaat natuurlijk om de Grote-4 die 80 procent van het personeel hebben.

ABN AMRO, RABO, ING en SNS Reaal  hebben aangegeven zich aan de bonuscode te houden. ABN AMRO is hierin het verst gegaan met een gedetailleerde beschrijving (zie hier en hier).

 

Cruciaal
De jaarverslagen over 2010 zijn cruciuaal, dat weten ook de kamerleden. SNS Reaal publiceerde deze week en wat blijkt? De heren hebben zich aan de code gehouden (zie hier); gevolg? door verlies in 2010 geen bonus voor de top (zie hier).

Maar helaas geen enkel woord over eventuele bonussen aan gewone bankpersoneel, hoeft wettelijk ook niet. Heel jammer en vooral heel dom van SNS Reaal. Zo roep je de toorn van kamerleden op.

De boodschap is dat de banken zich vooralsnog houden aan de regels die we zelf de banken opgelegd hebben. In de VS en UK is het inderdaad bonusbal en business as usual, maar in de polder wordt er toch echt gepolderd. Toch maar 'effe dimmen', kamerleden.