Boos op belastingvlucht Microsoft e.a.

  Verontwaardiging in de Amerikaanse senaat: Microsoft heeft via offshore dochters $4,5 miljard weggesluisd.

  Belastingontwijking is op dit moment een gevoelig thema in de Amerikaanse politiek. De enorme staatsschuld schreeuwt om geld dat verdiend is, in plaats van gedrukt. Maar dat geld is schaars: zelfs rond een der presidentskandidaten hangt de geur van belastingontduiking.
   
  Onderzoek door de senaat heeft nu uitgewezen dat vooral technologgiebedrijven volop gebruik maken van offshore constructies om uit de grijpgrage klauwen van de belastigdienst IRS te blijven.

  Als verdediging voor hun gewiekste ontwijkgedrag voeren de bedrijven vaak aan dat ze, als ze geen gebruik zouden maken van offshore constructies, dubbel belasting zouden betalen. De IRS wil immers dat al het wereldwinkomen van een onderneming in de VS wordt belast, ook al is daar reeds belasting over betaald. 
   
  Publieke verontwaardiging over tax dodgers
  neemt toe 
   
   
  Dat kan inderdaad voorkomen. Maar uit het senaatsonderzoek blijkt dat de bedrijven ook omzet die in de VS zelf is gegenereerd via offshore paradijzen laten lopen. Op die manier zou Microsoft bijvoorbeeld in de periode 2009-2011 $4,5 miljard hebben ontweken.
   
  Uit berekeningen van de website Demos blijkt dat de Amerikaanse belastingdienst in de periode 2001 t/m 2010 $3.090.000.000.000 misliep door belastingontwijking. 

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 240 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren