Botman van Cyrte zoekt de confrontatie

1 Connectie

Organisaties

Cyrte
0 Bijdragen

Met zijn harde openlijke kritiek op de Telegraaf Media Groep, breekt Frank Botman van investeringsmaatschappij Cyrte met de oude strategie van 'overtuigen door dialoog'.

Frank Botman, de baas van investeringsmaatschappij Cyrte, geeft heel zelden interviews. Vorige week verschenen er opeens twee. Daarin uitte Botman stevige kritiek op de kwakkelende Telegraaf Media Groep. Het Financieele Dagblad opende de krant met de kop "Koers Telegraaf onder vuur". TMG zou zich te veel op de uitbreiding van de internetactiviteiten richten. Botman vindt juist dat het krantenconcern juist zijn krantentak met overnames moet versterken om zo de waarde van het concern op de beurs te vergroten. "Je moet nu consolideren, omdat je winstgevendheid enorm onder druk staat", zei Botman tegen het Financieele Dagblad. "Dat is een veel groter thema dan dat je 350 miljoen euro steekt in nichemedia". Vaste kosten verlagen door de schaalgrootte op te pompen. En passant deed hij ook nog een suggestie voor een overname. Volgens Botman kan TMG door de acquisitie van de NDC Mediagroep, de uitgever van onder andere de Leeuwarder Courant, zijn slag slaan.

Het moge in elk geval duidelijk zijn; Botman ligt op ramkoers met TMG-topman Herman van Campenhout die met zijn strategie juist inzet op groei via internet en niet zo zeer op dagbladen.

 

Consolideren, ofwel; meer kranten kopen om de neergang te stoppen


Breuk met het verleden
Al op zaterdag 31 maart stond in NRC Handelsblad een interview met Botman waarin hij zich ook al kritisch uitte jegens TMG en waarin hij voorspelde dat er op de Nederlandse krantenmarkt een consolidatieslag gaat plaatsvinden. "In het algemeen verwacht ik dat er in Nederland van de zes grote krantenconcerns uiteindelijk nog twee of drie grote spelers overblijven, in combinatie met televisie- en radioactiviteiten", zei Botman. "Het was dus goed dat TMG Hyves kocht, maar het heeft me weer verbaasd dat TMG SBS niet heeft gekocht en niet eens heeft gekeken naar Bol.com."

De harde uitspraken van Botman in de media  over TMG vormen een opvallende breuk met het verleden. Botman zoekt openlijk de confrontatie waar hij voorheen beweerde uitsluitend via de dialoog veranderingen in het beleid te bewerkstelligen. In de slepende rechtszaak die investeerder Marcel Boekhoorn tegen hem, Cyrte en de verzekeraar Delta Lloyd - de grootaandeelhouder van Cyrte -voert, heeft Botman juist meermalen verklaard dat hij confrontaties met het management van deelnemingen (TMG in het bijzonder) juist schuwt. Boekhoorn stelt in zijn zaak dat Botman vanaf 2008 van plan was een coup te plegen bij TMG en het bedrijf van de beurs te halen.

Botman heeft dit altijd tegengesproken. In 2010 verklaarde hij onder ede dat "de enige mogelijkheid die Cyrte ziet om bij TMG iets te veranderen is door samen met het bestuur van de onderneming en in overleg met de grootaandeelhouder, de familie Van Puyenbroek, op te trekken".
En: "De strategie van Cyrte is om samen te werken door te overtuigen, niet door beleidswijzigingen tot stand te brengen tegen de wil van het bestuur in". En dat kan volgens Botman op langere termijn weer vervelende gevolgen hebben: "Als je immers aangeeft bereid te zijn om je tegen het bestuur te keren, accepteert het bestuur je ook niet als gesprekspartner als je wilt investeren."

Cyrte heeft in de persoon Daniel Ropers, de grote man achter het succes van Bol.com, ook een commissaris bij TMG. Hij werd door Botman voorgedragen en in april 2010 benoemd. Of hij vroegtijdig op de hoogte was van de communicatieve voornemens van Botman, wist FTM niet te achterhalen.

"Niets nieuws"
Ook inhoudelijk zijn de adviezen van Botman opmerkelijk te noemen. De aansporingen tot consolidatie hebben een defensief karakter waarbij de nadruk ligt op kostenbesparingen. Dat wijkt af van de innovatieve wijze waarop Cyrte volgens eigen zeggen naar investeringsmogelijkheden kijkt. Ook uit eerdere strategische analyses waarover FTM beschikt ('Investers [sic] Committee Dasym II B.V. Report Q4 2009), wordt er met geen woord over het uitbreiden van de krantentak van TMG gesproken. Integendeel. Juist de digitale ontwikkelingen bieden volgens het rapport de 'opportunities'. Hoe de uitbreiding van de krantentak, een bedrijfsmodel dat overal in de Westerse wereld zwaar onder druk staat, op de lange termijn bij kan dragen aan de winstgevendheid en de waarde-ontwikkeling van TMG, maakte Botman niet duidelijk. Het behalen van kostenvoordelen op de korte termijn lijken de prioriteit te hebben.

Op verschillende vragen van FTM over de precieze bedoelingen van Cyrte beperkt Botman zich tot het volgende antwoord:

"Bij Cyrte zijn wij niet uit op vervanging van het management van de bedrijven waarin wij belangen hebben. Wij zoeken de dialoog met het management. Bij TMG hebben ze dan ook niets nieuws gelezen in het interview met mij."


TMG geen lekkere investering voor Cyrte en Delta Lloyd
Botman is volgens eigen zeggen al sinds 1988 'enthousiast' over TMG. Botman was er in 2008 van overtuigd dat het krantenconcern 'goede vooruitzichten' had. Hij verwachtte dat op korte termijn een fusie of een overname van TMG stond te gebeuren ('al dan niet in de vorm van een openbaar bod'). Vanaf het moment dat Cyrte en moeder Delta Lloyd posities in TMG namen begon de koers te zaken. Bij het uitbreken van de kredietcrisis eind 2008, halveerde de koers van TMG in enkele maanden. Op dit moment fluctueert de koers van TMG rond de 9 euro.
Botman zei in NRC Handelsblad dat rendement op de investering in TMG "alleszins mee[valt]". Hoewel Cyrte geen gegevens over de kostprijs van de aandelen TMG bekend maakt, wijzen de feiten erop dat het rendement van de investeringsmaatschappij enorme tikken heeft opgelopen.

Cyrte bouwde in 2007 een belang van op van 10,3 procent in TMG. Op 1 november 2007 werd daar bij de AFM
melding van gemaakt. Indien de slotkoers van 1 november (24,05 euro) als maatstaf voor de aanschafprijs van de 5.152.529 aandelen wordt genomen (de koers lag in de maanden ervoor beduidend hoger), dan is dit pakket op dit moment ruim 75 miljoen euro minder waard.

Daarna kocht Cyrte nog eens 10 procent in TMG. Die aandelen werden eind 2008 en begin 2009 gekocht. Het prijsniveau schommelde toen tussen de 9 en de 14 euro. Ook dit pakket is waarschijnlijk enkele tientallen procenten minder waard geworden.

Delta Lloyd, dat voor 85 procent eigenaar is van Cyrte, heeft ook een aanzienlijk belang in TMG. In totaal heeft DL 3.401.816 aandelen TMG in bezit (ongeveer 7,12  procent van TMG). Daarvan het grootste deel eind 2007 werd verworven, toen de koers nog rond de 24 euro lag. Dit pakket is op zijn minst met 40 miljoen euro in waarde gedaald.