Roompot vakantiewoningen in aanbouw. Nieuwvliet-Bad, Zeeland.

Roompot vakantiewoningen in aanbouw. Nieuwvliet-Bad, Zeeland. © Maikel Samuels

BouwputPitch: dit gaan we onderzoeken

1 Connectie

Relaties

BouwputPitch
20 Bijdragen

We vroegen ons publiek in welke bouwput Follow the Money moet gaan graven. Dat leverde ruim 120 onderzoeksvoorstellen op, waarvan er één de duidelijke winnaar is geworden. De pitch over de ‘verroompottisering’ van de Nederlandse kust haalde de meeste stemmen binnen.

‘Machtsgreep in kustrecreatie: wie is gebaat bij de #verroompottisering?’

Dat is de intrigerende titel van de pitch van Jos van der Maarel. Met 365 van de in totaal 2743 stemmen kreeg dit voorstel duidelijk de meeste steun van onze lezers. Daarnaast werden er nog enkele voorstellen ingediend met een vergelijkbare strekking als dat van Van der Maarel. Bijeengevoegd zou het om een overweldigende meerderheid gaan. 

Daardoor was de keuze voor de redactionele jury deze keer relatief eenvoudig: dit is het onderzoeksvoorstel dat we gaan uitvoeren. Het is bovendien een maatschappelijk relevant onderwerp, dat goed past in het bredere thema ‘Bouwput Nederland’.

Dat gold overigens ook voor de twee andere, uitstekende onderzoeksvoorstellen die de top 3 haalden: over de macht van projectontwikkelaars in Capelle aan de IJssel en de verwikkelingen rond de Lutkemeerpolder. Maar zij haalden beduidend minder stemmen dan het winnende. 

Maar wat is dat, ‘verroompottisering’? Het woord verwijst naar Roompot, een van oorsprong Zeeuwse exploitant van campings. Roompot begon in 1965 en groeide uit tot een grote aanbieder van vakantiehuisjes en campings, in heel Nederland en ook in het buitenland. Het heeft nu 215 locaties in vijf Europese landen.

Roompot is sinds juni 2020 eigendom van het  roemruchte Amerikaanse private equity-bedrijf KKR

Roompot was tot 2012 een familiebedrijf, maar is sindsdien in handen van verschillende participatiemaatschappijen. In juni 2020 werd het bedrijf eigendom van het roemruchte Amerikaanse private equity-bedrijf KKR. Dat geeft de nodige financiële slagkracht, zo blijkt. Vorige week maakte Roompot bekend concurrent Landal Greenparks over te nemen. De combinatie zou in een klap de grootste speler van de Europese markt worden, met parken in het Verenigd Koninkrijk en verschillende landen op het Europese vasteland.

Eenheidsworst en drukte

De spectaculaire groei van het aantal vakantieparken voldoet kennelijk aan een vraag, maar kan niet iedereen bekoren. In Nederland bestaan er al jaren zorgen dat het open karakter van de kust zal verdwijnen en dat klassieke duinlandschappen veranderen in een ‘eenheidsworst’ van parken. 

Vast staat dat de druk op de kust sterk is toegenomen. Cijfers van het CBS laten zien dat er sinds 2012 een grote toename is van het aantal vakantieparken en van het aantal slaapplaatsen in vakantieparken. De toename van het aantal slaapplaatsen is het sterkst aan de Noordzee.

Pitcher Jos van der Maarel, zelf eigenaar van een huisje in het park Duinrand in Zeeland, beschrijft het fenomeen zo: ‘De kust komt in handen van buitenlandse investeerders. Campings en eigen huisjes/chalets moeten wijken voor mooie resorts met verplichte verhuur. Onbetaalbaar voor de modale burger.’

Ook zijn bescheiden vakantiehuisje dreigt te moeten wijken als gevolg van een voorgenomen upgrade van het park. Volgens Van der Maarel gaat het hier om een landelijke trend, die hij ‘verroompottisering’ noemt. 'Ik wil die term niet claimen, hij is niet van mij,’ zegt Van der Maarel. ‘Maar hij geeft goed weer wat ik bedoel en ik denk dat veel mensen er wel een beeld bij hebben.’ 

Intussen heeft Roompot ons via een mail laten weten niets te maken te hebben met het vakantiepark waar Van der Maarels vakantiehuisje staat. De woordvoerder zegt dat Roompot vaker te maken heeft met 'valse beschuldigingen en verwijten’ en spreekt de hoop uit dat Follow the Money daar ‘doorheen zal prikken’. 

Uiteindelijk hebben 365 mensen op deze pitch gestemd en na 22 bijdragen van anderen heeft zich een team gevormd dat zou kunnen helpen bij het onderzoek. Hoe dit onderzoek er uit gaat zien, zal in de komende weken duidelijk worden. Voor Follow the Money staat voorop dat we onafhankelijk, journalistiek onderzoek doen. Dat betekent dat de uitkomst kan afwijken van wat de pitchers en hun voorstemmers beogen. We laten ons bij onze waarheidsvinding niet leiden door welk belang dan ook. 

Zondag 27 juni publiceren we een interview met pitcher Van der Maarel. Klik hier om de winnende pitch en het verdere verloop van BouwputPitch te zien.