
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Ziekenhuismedewerkers in Barcelona bedanken het publiek dat hen vanaf balkons toejuicht uit dank voor hun werk aan de frontlinie van de coronacrisis. © Reuters/Nacho Doce
Bracht ‘advies’ van de EU de zorg in Spanje aan het wankelen?
De Spaanse premier Pedro Sánchez vraagt ‘solidariteit in de oorlog’ tegen het coronavirus. Feit is dat Spanje ernstig onder de uitbraak lijdt, en dat de gezondheidszorg er implodeert. De Europese Commissie maande het land jarenlang op het zorgstelsel te bezuinigen.
Het is eind februari als op Tenerife de eerste Spaanse coronabesmetting wordt geconstateerd. Anderhalve maand later zijn er bijna tweehonderdduizend mensen geïnfecteerd, is de noodtoestand uitgeroepen, en ligt de economie volledig plat. Ziekenhuizen kampen met personeelstekorten, mortuaria kunnen het aantal overledenen niet aan. In die chaos moet Spanje halsoverkop tienduizenden nieuwe verpleegkundigen zien aan te nemen, om te voorkomen dat de gezondheidszorg volledig instort.
In Brussel touwtrekken lidstaten van de Europese Unie om financiële noodpakketten voor het ernstig getroffen Zuid-Europa. Een vreemde gewaarwording, vindt secretaris-generaal Jan Willem Goudriaan van de European Public Service Union (EPSU). Volgens de vakbondsman is de gezondheidscrisis daar een direct gevolg van jarenlange Europese bezuinigingspolitiek.
Hoogste levensverwachting
Na de Verenigde Staten telt Spanje nu de meeste Covid-19 gevallen. Goudriaan: ‘Natuurlijk heeft de Europese Commissie de coronacrisis niet veroorzaakt. Maar de vanuit Brussel gecoördineerde bezuinigingen, in antwoord op de kredietcrisis in 2008, hebben geleid tot forse problemen. In Spanje zijn tienduizenden zorgmedewerkers wegbezuinigd. In Italië is het aantal bedden op de intensive care sterk verminderd. Zorginstellingen hebben nog maar weinig financiële buffers. Dat wreekt zich nu in de coronacrisis.’
Het Spaanse gezondheidssysteem wordt betaald uit belastinggeld, is van hoge kwaliteit en bijna gratis toegankelijk voor iedereen. Spanjaarden hebben de hoogste levensverwachting in de EU. Maar ze gaan ook vaker naar de dokter dan andere Europeanen. En de zorg is er decentraal georganiseerd. Dat werkt inefficiëntie in de hand en kost relatief veel geld. Als na de crisis van 2008 de Spaanse huizenmarkt instort, de werkloosheid in rap tempo oploopt en de economie stagneert, drukt het stelsel opeens zwaar op de overheidsbegroting.
Door bankencrisis in Spanje gaan in Brussel de alarmbellen af: het Stabiliteitspact is in gevaar
Als Spanje in 2012 geld moet lenen om zijn banken te redden, gaan in Brussel de alarmbellen af. Het land dreigt de controle over zijn overheidsfinanciën te verliezen, en daarmee de begrotingsregels te overtreden die de lidstaten zelf in het Stabiliteits- en Groeipact hebben vastgelegd: overheidstekorten dienen onder de 3 procent van het bbp te blijven.
Toen dat Stabiliteitspact eind vorige eeuw werd ingevoerd, hield niemand er rekening mee dat een crisis als die in 2008 overheden in heel Europa in de knel zou brengen. Om de lidstaten alsnog te manen tot begrotingsdiscipline is in 2011 het Europees Semester in het leven geroepen: een jaarlijkse cyclus waarin de Commissie de algemene beleidsdoelen vastlegt, en de economische prestaties van elke lidstaat tegen het licht houdt. Na goedkeuring door de Europese Raad komt de Commissie vervolgens voor alle lidstaten met een economische evaluatie. Die reageren daar weer op met een voorstel waarin ze hun plannen uiteenzetten voor de arbeidsmarkt, het onderwijs, het klimaatbeleid en voor publieke diensten als de zorg. Daarnaast leveren ze een financiële onderbouwing waaruit moet blijken dat hun plannen binnen de normen van het Stabiliteitspact blijven. Op basis daarvan publiceert de Commissie ten slotte in mei voor elke lidstaat een ‘landenrapport’. Daarin staan de aanbevelingen voor het daaropvolgende jaar.
Kafkaëske procedures
De Europese Commissie doet met de Semesterprocedure voorstellen, aanbevelingen die formeel niet bindend zijn. Maar wie er nu exact de verantwoordelijkheid voor draagt, gaat verloren in een bijna kafkaëske keten van procedures.
De Commissie werkt met duizenden interne en externe experts, clusters van ambtenaren, en verschillende directoraten die elk sleutelen aan een eigen stukje EU-beleid. De aanbevelingen worden centraal gecoördineerd, maar inhoudelijk uitgewerkt in kleine groepjes dossierkenners en landendelegaties, zegt een woordvoerder van de Commissie. ‘Wij hebben intern allerlei experts rondlopen, die veel weten over gezondheidszorg of milieu. Zij stellen in samenspraak met ambtenaren op andere departementen technische beleidsanalyses op, die dan weer leiden tot de aanbevelingen die wij doen. Consultaties daarover vinden plaats tot op het niveau van de Eurocommissarissen zelf.’
De landenrapporten met aanbevelingen zijn vaak complexe combinaties van economische analyse en abstract geformuleerd advies. De Duitse Europarlementariër Martin Schirdewan (Die Linke) besloot ze eens te onderzoeken. Hij turfde alle concrete aanbevelingen tussen 2011 en 2018 en vond dat 63 keer aan een lidstaat is gevraagd om te snijden in de zorgsector, 105 keer om te bezuinigen op de pensioenvoorziening, en 50 keer om de lonen te matigen.
De aanbevelingen kunnen worden gekoppeld aan financiering en zijn dan alsnog een pressiemiddel
Nederland - met een sinds 2006 in grote mate geprivatiseerde zorgsector - krijgt bijvoorbeeld meerdere malen het advies om de pensioenleeftijd te verhogen en zijn private hypotheekschulden terug te brengen. De Spaanse regering ontvangt diverse keren het verzoek om de dienstenmarkt te liberaliseren; het spoornetwerk open te stellen voor buitenlandse aanbieders; hogere belastingen te heffen op brandstof; én om te bezuinigen op de zorg.
In 2012 krijgt Spanje van de Europese Commissie vier jaar de tijd om zijn begroting op orde te brengen. Een jaar eerder al voert het land een grondwetswijziging door die een schuldenplafond introduceert voor de overheidsfinanciën. Maar als Spanje later dat jaar toch aanklopt voor financiële steun om zijn banken te redden, stelt de Commissie een Memorandum of Understanding (MoU) op. Daarin verplichten de Spanjaarden zich om voortaan alle aanbevelingen onder het Europees Semester op te volgen.
Het op deze manier bindend maken van formeel vrijblijvende aanbevelingen is geen uitzondering. Volgens een beleidsnotitie van het European Trade Union Institute (ETUI) uit 2014 is de wijze waarop de Europese Commissie kan ingrijpen in nationaal beleid ‘radicaal veranderd’ sinds de introductie van de Semesterprocedure. De aanbevelingen kunnen immers gemakkelijk worden gekoppeld aan toegang tot financiering. En aldus worden de niet-bindende aanbevelingen alsnog een pressiemiddel.
Dagenlange protestgolf
Zo vraagt de Commissie al in 2011 aan de Spaanse regering om beter toezicht te houden op de budgetten van regionale overheden. Een jaar later wordt er een bezuiniging van 13,6 procent op het Spaanse zorgsysteem doorgevoerd. In de stadsregio Madrid betekent dit dat er 500 miljoen euro moet worden bezuinigd op de zorg. Het stadsbestuur rekent vervolgens uit dat er een besparing van maar liefst 20 procent kan worden gerealiseerd door alle ziekenhuisdiensten openbaar aan te besteden. Het kondigt aan om 6 ziekenhuizen en bijna 30 gezondheidscentra in en rond de hoofdstad te privatiseren. Er volgt een dagenlange protestgolf van duizenden doktoren en verpleegkundigen; bang voor gedwongen ontslagen, stijgende werkdruk en langere wachtlijsten.
Als dan ook de Madrileense rekenkamer concludeert dat niet afdoende is hardgemaakt dat privatisering werkelijk de gewenste kostenbesparing dichterbij brengt, verdwijnt het voorstel van tafel.
Maar de Europese Commissie blijft er in de Semesterrapporten op hameren dat Spanje de ‘kosteneffectiviteit van de zorgsector moet vergroten’ (2013) en de uitgaven van ziekenhuizen moet ‘rationaliseren’ (2015) om zo – binnen een jaar – het ‘excessieve tekort’ te verminderen tot een acceptabel niveau.
In 2016 constateert de Commissie vervolgens dat er weliswaar maatregelen zijn genomen, maar ook dat ‘de meeste regionale overheden tekortgeschoten zijn in het behalen van hun fiscale doelen’; dat ‘de uitgavenregels niet zijn nageleefd’; en dat er in ziekenhuizen toch weer ‘meer is uitgegeven aan medicijnen.’
Carmen Esbrí van gezondheidsactiegroep Marea Blanca: ‘Dit hele theater begon toen de Europese Commissie de Spaanse regering dwong om de grondwet te wijzigen. Sindsdien zijn er tienduizenden zorgmedewerkers door bezuinigingen op straat beland. En dat zijn precies de mensen die nu halsoverkop opnieuw moeten worden aangenomen om de coronacrisis te bestrijden. Er zijn bedden verdwenen, testcapaciteiten verminderd. Doktersconsulten en dienstverlening zijn sterk afgebouwd. Dat komt allemaal door de druk die de Europese Commissie – vaak op indirecte manieren – uitoefent.’
Voorraad mondmaskers kost ook geld
Volgens onderzoek van burgernetwerk Audita Sanidad waren de lonen van zorgmedewerkers in 2016 al 30 procent lager dan voor de economische crisis. Het langdurig bevriezen van de salarissen leidde tot een exodus van Spaanse zorgmedewerkers, op zoek naar werk in Duitsland of Nederland.
In de meest recente begroting reserveert Spanje 5,9 procent van het bbp voor gezondheidszorg – vér beneden het EU-gemiddelde van 7,5 procent. In 2010 spendeerde het land nog 9,6 procent van zijn bbp aan de zorg.
Ook de Europese Commissie constateert in 2019 in haar jaarlijkse verslag over de toestand van de Europa gezondheidszorg dat Spanje lijdt aan een gebrek aan arbeidsplaatsen, een tekort aan ziekenhuisbedden, en een verontrustend hoog aantal tijdelijke contracten. ‘De vanuit Brussel doorgeduwde bezuinigingen hebben geleid tot een gebrek aan investeringen in de zorg,’ stelt vakbondsman Goudriaan. ‘Financiële buffers zijn verdwenen en instellingen kunnen in de coronacrisis hun werknemers zelfs geen veilige werkomgeving meer bieden. Het jarenlang aanhouden van een voorraad mondmaskers of beschermende kledij kost immers ook geld.’
Er zijn al jaren vragen over de effectiviteit van te grote zorgbezuinigingen. Onderzoek in het British Medical Journal waarschuwt er in 2013 al voor dat snijden in de Spaanse zorgsector om het overheidstekort onder controle te krijgen, kan leiden tot ‘ontmanteling van het gezondheidssysteem’ met ‘potentieel ongunstige gezondheidseffecten’ voor de Spanjaarden zelf.
In Brussel twijfelt het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid (SANTE) van de Europese Commissie al veel langer over de effectiviteit van de verregaande zorghervormingen die onder de Semestercyclus worden voorgesteld. In een onderzoeksrapport uit 2013 concludeert het dat ‘het expertpanel geen wetenschappelijk bewijs kon vinden dat publiek-private partnerschappen meer kosteneffectief zijn vergeleken met traditionele vormen van publiek gefinancierde gezondheidszorg’. Volgens de onderzoekers is een vergelijking tussen publieke en commerciële gezondheidszorg simpelweg niet mogelijk vanwege ‘het ontbreken van gelijkwaardige patiëntenpopulaties’: commerciële zorginstellingen kunnen zich gemakkelijker richten op rijkere patiënten en laten daarom vaak hogere winstcijfers zien. Volgens het directoraat-generaal is ‘eigendomsstructuur’ daarom ‘geen determinant als het gaat om de efficiëntie van dienstverlening.’
'Landenrapport is hamerstuk'
Maar als het Europarlement in 2014 vragen stelt over het rapport, antwoordt Commissaris Vytenis Andriukaitis dat gezondheidszorg de verantwoordelijkheid is van de lidstaten. En dat Europees advies altijd ‘informeel blijft en onder geen enkele omstandigheid bindend is’. Ook een woordvoerder van de Europese Commissie benadrukt dat zij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de manier waarop lidstaten omgaan met de landenrapporten en Semesteraanbevelingen: ‘Wij doen alleen voorstellen voor zorghervormingen of milieumaatregelen. De goedkeuring daarvan ligt formeel bij de lidstaten zelf. De Europese Commissie schrijft natuurlijk geen nationaal beleid.’
De bekrachtiging van alle landenrapporten vindt plaats in Brussel, elk jaar in juni. In marathonvergaderingen moeten Nederlandse en Duitse ambtenaren de haalbaarheid van zorghervormingen in Italië of de economie van Roemenië beoordelen. ‘Die voorstellen worden meestal als hamerstuk goedgekeurd,’ vertelt een woordvoerder van het ministerie van Financiën in Den Haag. ‘Het is niet de rol van Nederland om te betwijfelen of een door de Europese Commissie opgesteld landenrapport goed is onderzocht. Wij hebben hier immers helemaal geen gedetailleerde kennis in huis over de zorg in Oostenrijk of Spanje. Uiteindelijk is het de Commissie die moet toezien op naleving van het Stabiliteitspact. Nederland trekt hoogstens aan de bel als we signaleren dat andere EU-lidstaten hun begroting niet op orde hebben. Dan sporen we de Commissie aan daar consequenties aan te verbinden.’
De coronacrisis zet de strikte naleving van het Stabiliteits- en Groeipact echter op scherp. In maart stuurden Europese vakbondskoepels in een zeldzame alliantie met de werkgeverslobby’s BusinessEurope en CEEP een verzoek aan de Europese Raad om het Pact volledig op te schorten en kritisch te gaan evalueren welke handelsverdragen de zorgsector verder zouden kunnen ondermijnen.
‘Dat opschorten van het Stabiliteitspact is op korte termijn nodig om overheden voldoende financiële ruimte te geven om hun zorgstelsel te ondersteunen,’ zegt Jan Willem Goudriaan van de Europese vakbondsfederatie. ‘Als deze crisis voorbij is, moeten we het echter nog steeds niet accepteren dat medewerkers een kleine 16 minuten krijgen om patiënten uit bed te halen, aan te kleden, te wassen, eten te geven en medicijnen toe te dienen. Niemand wil dat er geld verspild wordt in de zorg. Maar zorgbeleid van bovenaf laten opleggen door de Europese Commissie is niet langer een optie.’
62 Bijdragen
Martha van Loo 3
Martien van Dongen 4
Martha van LooWelk medicijn voor 3 euro?
Welke geheime stukken?
Martha van Loo 3
Martien van DongenMartha van Loo 3
Martien van DongenArne van der Wal 10
Martha van LooMartien van Dongen 4
Arne van der WalAl Dam 3
Moet gezondheidszorg gratis zijn? Een euro kan ook maar 1x uitgegeven worden dus keuzes moeten gemaakt worden. Het is logisch, uit solidariteit, dat je de overige landen niet belast met je eigen nationale problemen. Iedereen moet immers keuzes maken en geen enkel land kan alles betalen wat zij wilt.
Vraag is ook wat er nog meer mogelijk was om financiën te beteugelen maar de gezondheidszorg nog enigzins betaalbaar te houden.
Nog een vraag is idd of de marktwerking in de zorg wat oplevert. Daar zou best wel eens goed naar gekeken mogen worden
Misschien goed om eens te herijken wat wij in nl eigenlijk willen en hoe we dit betaalbaar kunnen houden.
Bart Klein Ikink 6
Al DamSowieso zijn dit ongemakkelijke keuzes.
Uiteraard hebben rijke landen een morele plicht arme landen te ondersteunen maar dit soort vragen moeten wel gesteld en beantwoord worden, maar niet op het hoogtepunt van de crisis.
Dit is een probleem met een muntunie van soevereine staten.
Met de Peseta had Spanje zijn eigen keuzes kunnen maken. Het Stabiliteitspact zou daarvoor in de plaats komen. Als je begroting op orde is, kun je je eigen keuzes maken, was de gedachte.
En ook in 2014 had Spanje andere keuzes kunnen maken, bijvoorbeeld belastingen verhogen of op andere zaken bezuinigen.
Al Dam 3
Bart Klein IkinkDe regels in het verdrag van Maastricht zijn volgens mij vrij helder; ieder land is verantwoordelijk voor zijn eigen financiën.
Dat er herverdeling plaats vind via de EU subsidies is het enige wat feitelijk mag. Hieruit blijkt de solidariteit. Wat de ECB nu doet, het op grote schaal monetair financieren van het zuiden, mag feitelijk niet. Ze hebben alleen een geiten pad gevonden via de banken, waardoor het nu gedoogd wordt. Ook hieruit blijkt al solidariteit.
Overigens is het goed om in de gaten te houden wie rijk en arm is. De italiaanse overheid is arm (vooral vanwege rente die betaald moet worden. De burgers echter bezitten veel meer dan de nederlandse bevolking, die juist kampioen schuld is in de EU. De nederlandse overheid is zuiniger geweest, heeft flink bezuinigd en heeft daardoor een beter saldo dan de italiaanse overheid. Ten koste van de burger dus.
Dus nee, genoeg is genoeg. Wij zijn al solidair. Solidariteit gaat beide kanten op. De afgelopen 10j heeft de italiaanse overheid keer op keer gekozen om de status quo te handhaven itt het financieel weerbaarder maken van de overheids financiën.
Het onderliggende probleem, wij in de EU hebben verschillende culturen en de euro is een gemeenschapsmunt die frictie veroorzaakt. Beter is het om 2 munten te maken, neuro en zeuro.
Bart Klein Ikink 6
Al DamJe kunt Italië failliet laten gaan maar zelfs uit puur economisch oogpunt is dat voor ons niet aantrekkelijk.
Op de langere termijn gaan deze overwegingen wel weer spelen.
Al Dam 3
Bart Klein IkinkDaarnaast dragen we al extra bij (1 miljard extra voor corona), maar solidariteit houdt niet in dat we de hypotheek lasten over hoeven te nemen lijkt mij. Daarnaast is NL zelf ook hard getroffen en wij mogen het zelf financieren.
Roger Jeurissen
Bart Klein IkinkAl Dam 3
Roger JeurissenWe zijn niet europeaan, we zijn onderdeel van nationale entiteiten. Het beste wat we kunnen krijgen is een goede samenwerking met gedeelde belangen. (EEG) De eu is gedoemd te mislukken. We hebben geeneens 1 taal, wat hebben we dan gemeen met elkaar?
Bart Klein Ikink 6
Al DamAl Dam 3
Bart Klein IkinkIn onze nederlandse cultuur denken wij idd zo. Op korte termijn bezuinigen zodat op lange termijn je er voordeel van hebt. Een italiaan denkt heel anders en de illusie dat jij denkt dat zij dit anders gaan doen met gezond verstand toont aan dat jij in mijn ogen niet in de werkelijkheid leeft. Hun hele leven is anders ingericht dat ga je met de beste bedoelingen niet veranderen. Verandering moet altijd van binnen komen. Als ze nu bezuinigen dan staat de wereld daar op zijn kop. Men vertrouwt (terecht) de overheid niet daar.
Er is een reden dat het zuiden telkens op de rand van faillissement zit. Ze zijn gewend monetair te financieren als het fout gaat. Even door de afgrond, producten worden goedkoop, economie stijgt weer agv toegenomen export agv goedkope munt. Juist dit kan nu niet meer.dus op lange termijn onhoudbaar
Bart Klein Ikink 6
Al DamRoger Jeurissen
Al DamAl Dam 3
Roger JeurissenDat dit bedrog er was, was ook toen al duidelijk maar het toegelaten, want het is frankrijk.
Bart Klein Ikink 6
Roger JeurissenAl Dam 3
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Al DamHet is namelijk zo dat de spaarders hun geld niet uit willen geven, en als niemand anders dat doet, de economie instort.
Al Dam 3
Bart Klein IkinkHet probleem zit in mijn ogen niet bij de spaarders maar bij de bedrijvigheid. De overheid pompt niet voor niets zoveel in de economie om de ondernemers te stutten. Als we geen bedrijven hebben, krijgen werknemers geen loon. Dan kunnen ze ook niet meer sparen iig 😁
Ferdi Scholten 5
Al DamWim Verver 5
Al DamAl Dam 3
Wim VerverMaar wat kunnen we er aan doen? Behalve het stoppen van monetaire financiering van bedrijven door de ECB?
Wim Verver 5
Al Dam.https://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/14/centrale-banken-zijn-gevaarlijk-en-zinloos-bezig-a1493724
Japan heeft geen ECB dus kan politiek deze keuze maken naar eigen inzicht. Neemt niet weg dat de ECB akkoord kan gaan dat landen zelf hun staatsschuld laten oplopen als nodig en dat met gerichte maatregelen enkel noodzakelijk tegen de gevolgen van het virus, met uitsluiting het redden van wankele banken ten gevolge van de kredietcrisis. Dit met hulp van de ECB enkel de overheden van de betrokken landen te helpen in plaats van de financiële sector. Zie het plan Hoogduin een noodloket openen door de nationale banken tegen nul procent rente voor de nationale overheden.
"bepaalde aandeelhouders zich nu tegen bonussen en hogere topsalarissen keren. Belangrijk om dit onderscheid te maken."
Dat is zeker te waarderen, maar gezien de kapitalen welke naar aandeelhouders vloeien, is dat klein bier.
Roger Jeurissen
Bart Klein IkinkHenk Zoer 7
Roger Jeurissen[Verwijderd]
Al DamDrie hoofdzaken.
voeding, namelijk voldoende goed eten.
Een dak boven je hoofd.
Toegang tot gezonheidszorg.
De rest (economie) is bijzaak.
Het jaren 50 brynzeel keukentje 2 kastjes en een gordijntje in het midden en water uit de kraan blijk je net zo rijk als met een luxe Keuken.
Er vanuit gaande dat de nutsvoorzieningen in stand blijven.
Al Dam 3
[Verwijderd]Zo te horen kun jij beter amish worden 😅
Martha van Loo 3
Al DamAl Dam 3
Martha van LooMartha van Loo 3
Al Damhttps://www.trouw.nl/nieuws/china-pakt-ons-gewoon-in~bc482d03/
Al Dam 3
Martha van LooWe moeten gewoon ons eigen plan trekken en ons niet laten omkopen. Uiteindelijk eindigt elke dictatuur
Martha van Loo 3
Al Damhttps://www.scientias.nl/in-2018-beschreven-onderzoekers-de-perfecte-ziekteverwekker-en-het-nieuwe-coronavirus-lijkt-er-verdacht-veel-op/
Al Dam 3
Martha van LooMartha van Loo 3
Al Damhttps://www.nporadio1.nl/gezondheid/23055-misschien-komt-er-wel-geen-vaccin-tegen-corona
Al Dam 3
Martha van LooVolgens mij is dit puur toeval. It was bound to happen. Dat er over na wordt gedacht zodat men zich kan voorbereiden lijkt mij zeer verstandig
Martha van Loo 3
Al DamHartontstekingen bij Franse kinderen, mogelijk door coronavirus.
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200429_70944157/hartontstekingen-bij-franse-kinderen-mogelijk-door-coronavirus?utm_source=google&utm_medium=organic
Martha van Loo 3
Al Damhttps://youtu.be/tnbV7IY9uq0
HH Manders 4
Al DamMarktwerking in de zorg levert bijna niets op in efficiëntie, eerder het tegenovergestelde. Omdat in een hoop opzichten de zorg op maar zeer beperkte wijze voldoet aan de voorwaarden van een 'markt' zoals die door Adam Smith is gedefinieerd, en waarop de hele vrije markt theorie is gebaseerd.
In veel gevallen is de zogenaamde 'efficiëntie-winst' niets anders dan jezelf voorliegen; de kosten zijn in directe zin uit je boeken verdwenen, maar komen indirect weer terug (want hetzelfde werk moet gedaan worden, waar je nu vaak iets duurders (want inhuren) en inefficiënters voor terug krijgt).
Al Dam 3
HH MandersQua minste waar, ben ik benieuwd waar je dit op baseert?
Dat marktwerking in de zorg, eufemistisch gezegd, niet ideaal is, was het oude systeem dat ook zeker niet. Sterker nog, ik heb onlangs bij een mentale zorgverlener gewerkt. Er vallen je behoorlijk wat schellen van je ogen. Maand checklists mogen testen omdat men het niet wil automatiseren. reden, het geld wordt toch wel betaald door de regering was de mededeling. Dat is echt ouderwets ingesteld, waarom efficiëntie behalen als het niet uit maakt?
Wat is je voorstel hoe we het beter kunnen maken?
Co Stuifbergen 5
Al DamIn Nederland worden meestal niet zulke hoge schadeclaims uitgekeerd.
Dat komt ook weer doordat in Nederland uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid e.d. blijkbaar hoger zijn, of doordat ze niet verhaald worden op iemand die een ongeluk veroorzaakt.
Al Dam 3
Co StuifbergenHH Manders 4
Co StuifbergenEnige jaren geleden heb ik een vergelijkbare discussie gehad op een Amerikaans forum; waarbij verschillende artikelen (NY Times, Newsweek, The Economist werden aangehaald waaruit duidelijk werd dat dit voor het grootste gedeelte een mythe is (waarvan gretig door alle partijen misbruik wordt gemaakt).
HH Manders 4
Al DamAls je kijkt naar wat de gezondheidszorg oplevert (toegankelijkheid, gewonnen levensjaren, en andere kwaliteits-criteria) en dat afzet tegen de kosten, dan vallen de zwaar geprivatiseerde systemen erg tegen.
En de gedachte dat die checklists er niet zijn in de geprivatiseerde zorg? Sinds de privatisering in de zorg is de bureaucratie en management tussenlaag alleen maar gegroeid. Ook in de VS, de grootste afdeling van het ziekenhuis is vaak de administratie. En automatiseren kan maar een zeer beperkt gedeelte van het probleem oplossen.
- Terug naar volksverzekering (met evt inkomensafhankelijke zorgpremie of belasting). Maakt einde aan zorgverzekeringsbureaucratie en de 'gecontracteerd of niet' onzin en inefficiëntie.
- Alle medici in vaste dienst.
- Volledige openheid over de opbouw van tarieven en kosten. Voor medici EN farmaceutische en medische industrie.
- Een flink gedeelte van het management in ziekenhuizen en zorgorganisaties er uit.
- Maximum beloning voor ziekenhuisbestuurders.
- Aanpakken van patentrecht op medicijnen en apparatuur, en indien prijzen excessief zijn, medicijn of apparaat in Nederland produceren en namaken.
- Nadenken over en aanpassen en evt opschorten Europese aanbestedingsregels.
- Deel van de bezuinigingen op basis en specialistische GGZ zorg terugdraaien.
- Aanpakken belangenverstrengeling politiek en gezondheidszorg en wereld daaromheen.
Ik denk dat daar al veel mee te winnen valt.
Wim Verver 5
HH Mandersmarcel 7
Europa de schuld geven lijkt me daarom niet het complete verhaal. Het gaat om de keuzes die men nationaal en regionaal maakt.
Bronnen:
2015: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/ziekenhuiszorg/cijfers-context/trend-aanbod#node-trend-aantal-ziekenhuisbedden
2020: https://venticare.nl/nieuws/nvic-geeft-dagelijks-inzicht-in-ic-capaciteit-voor-covid19.html
Al Dam 3
marcelDan mogen de pulsvissers ook weer veel energiezuiniger de zee op
HH Manders 4
marcelDus voor Nederland de schuld bij de EU leggen voor de problemen in de gezondheidszorg mbt Covid-19? Niet, of maar zeer beperkt.
Voor Spanje? Waarschijnlijk voor een heel groot deel. Direct en indirect, gezien het afgedwongen beleid tussen 2008 en 2019 (waarin elke andere route dan het neo-liberale faal verhaal om te privatiseren en de kosten bij de schuldigen te leggen, ipv af te wentelen op de bevolking, doelbewust vanuit Brussel onmogelijk werd gemaakt).
Ferdi Scholten 5
marcelPieter Lakeman rekent precies uit hoe drie opeenvolgende kabinetten Rutte de intensieve zorg in Nederland gehalveerd heeft, waardoor het huidige vermeende capaciteitsprobleem werd veroorzaakt.
Pieter Jongejan 7
Geldontwaarding wordt sinds mensenheugenis door machthebbers toegepast om van te hoog opgelopen schulden af te komen
De grote winnaars van de huidige geldontwaarding zijn assetbezitters (aandelen, onroerend goed, grond), speculerende investeringsbanken, hedgefunds en overheden met te hoge schulden. De grote verliezers zijn de mensen zonder assets, zzpers, depositospaarders en winkeliers. Het MKB wordt eruit geconcurreerd door Big Tech (Amazon, Google, Alphabet, Apple, Facebook). De kunstmatig lage rente (om de euro te handhaven) maakt kapitaal en technologie goedkoop en arbeid en winkels duur.
Nog meer geldontwaarding is in het voordeel van de Amerikaanse en Chinese internetgiganten en in het nadeel van Europa.
Al Dam 3
Pieter JongejanHH Manders 4
Volmondig JA.
Allereerst is het Semester Advies mbt Gezondheidszorg zelf al twijfelachtig (het marktdenken mbt de zorgsector). Iets wat ieder weldenkend en zelfstandig nadenkend persoon toen al wist. De argumenten voor marktwerking in een sector van de zorg bestaan voor een belangrijk gedeelte namelijk uit ongefundeerde aannames (en regelmatig is historisch gezien is het bewijs juist het tegenovergestelde), drogredeneringen en valse vergelijkingen.
Daar gaat fundamenteel al iets mis.
Iedereen had in die tijd ook al lang kunnen weten dat vanaf het begin dit soort adviezen misbruikt zouden worden in combinatie met andere voorwaarden om de boel af te breken. Stellen dat de opstellers van dit advies niet hadden kunnen of moeten weten dat de EU op de een of andere manier de toepassing van dit advies zou afdwingen (via een omweg) getuigt wederom van wegkijken of willens en wetens naïef zijn over hoe de EU machinerie - en dit soort processen in zijn algemeenheid - werken. Als de opstellers van dit advies dit toen niet inzagen is dat een keuze, of een niveau van naïviteit dat hun wat mij betreft compleet ongeschikt maakt voor deze positie.
Al veel langer (zie o.a. grondwetsreferendum) is al duidelijk dat de EU machtspolitiek bedrijft, en een algemeen beleid voorstaat van privatisering en neo-Liberalisering ten koste van alles. Dit was bij de uitbraak van de crisis ook vanaf dag 1 duidelijk. Dan de EU van zulke wapens voorzien maakt je medeplichtig.
Roland Vanderschaeghe 4
Gerard van Dijk 6
De kant van het grootbedrijf is dat zij geen belasting hoeven betalen, de wetgeving door handelsverdragen minder nauw hoeven te nemen, gratis kennis die universiteiten leveren, geld kunnen lenen om winstuitkering te kunnen doen en op die lening ook weer rente ontvangen omdat deze rente negatief is en daardoor hun winst toeneemt, zij een rekening bij de centrale bank kunnen aanhouden en een mooie rente-apartheid in stand kunnen houden.
Maatschappelijk gezien qua financiële waardering zijn de schoonmakers, leraren, zorgmedewerkers etc. onze ratten van de samenleving. Ze kosten geld en leveren geen directe inkomsten op. Zij zijn degene die moeten opdraaien voor de misstappen die in de financiële dienstverlening worden gemaakt.
Hoe anders zou de samenleving eruit komen te zien als we een basisinkomen invoeren. Wat nooit zal gebeuren omdat de financiële belangen zou omdraaien. Het idee dat een loonslaaf werk zou kunnen weigeren omdat die voor €1,25 per uur niet het bed uit zou willen komen. Zou ondragelijk zijn omdat er dan opeens wel een een financiële waardering tegenover zou moeten staan, alleen applaus zou echt onvoldoende zijn. Dat zou inkomensongelijkheid onder druk zetten ten nadele van de veelverdieners. Ook zou het moeten leiden tot moreel beter gedrag van de werkgevers. Alleen een REVOLUTIE brengt verandering!
GJ van Vorst 2
Gerard van DijkBen voorstander van een dergelijk basisinkomen, maar dan om de juiste redenen en niet als ontsnappingscapsule uit deze bizarre tijden, want dan lever je zoveel meer in dan alleen je paycheck ben ik bang.
Pieter Pekelharing 1
Daar leek schot in te komen, mede dank zij jullie goede werk, maar de laatste tijd lees ik er weinig over. Ondergesneeuwd door Corona?
GJ van Vorst 2
Roland Horvath 7
GJ van VorstZe is uitgedacht en gesticht door de GMO. Uitgedacht inbegrepen een eenheidsmunt zoals de euro.
Roland Horvath 7
Het artikel illustreert hoe schadelijk de EU overheid is.
Zo kan het niet langer.
De EU is neoliberaal. Ze is uitgedacht, gesticht en geregeerd door de GMO.
En ze is ook anti sociaal. Alles wat sociaal is moet afgebroken worden.
En alles moet geprivatiseerd en liefst gratis aan de superrijken gegeven.
De EU vervult haar internationale rol niet. Ze bemoeit zich met zaken die haar zaken niet zijn. Zoals de zorg, die een bevoegdheid is van de staten.
Uitermate kwalijk is het bedrog van het stabiliteitspact dat van een op de andere dag moet afgeschaft worden. Het heeft als enig doel de overheden in geldmoeilijkheden te brengen door hen te verplichten van alles tegelijkertijd te doen zoals de schuld afbetalen, geen belastingen heffen, ook niet lenen en vooral de bedrijfsbelastingen te verminderen. Daardoor moeten de nationale overheden uiteindelijk wel bezuinigen in de Sociale Zekerheid SZ en de SZ volledig afbouwen of privatiseren zoals in de VS.
Het bedrog van het stabiliteitspact: Alleen de overheden moeten minder besteden zogenaamd om de waarde van de euro niet in gevaar te brengen. De consumenten en de ondernemingen moeten niet bezuinigen op hun bestedingen. Dat is niet voorzien.
Welke politici keuren zo een vals en voor de maatschappij schadelijk verdrag goed.
Als het zo verder gaat met het bedrog en met de brutaliteit van de EU dan zal er steeds meer reden zijn om de EU af te schaffen of te verlaten.
De 13 staten, die in 1776 de VS vormden, een confederatie, werden na 11 jaar in 1787 een federatie om een sterke centrale regering te hebben, die hoge tolmuren kon handhaven tegen de invoer van buitenlandse industriële producten. Daardoor konden de VS zich van een agrarisch land tot een industriële natie ontwikkelen. Na tientallen jaren zien de EU nog niet in dat ze van een zwakke confederatie een federatie moet worden. Maar geen federatie die zich met de staten bemoeit maar met grensoverschrijdende problemen.
Martha van Loo 3
Karel van Wolveren over Corona.