
Omtzigt en Snel bij een eerder debat, november 2017. © ANP / Remko de Waal
Brakke modellen, foute schattingen – en teveel CO2-uitstoot
Het rekenmodel achter de fiscale stimulering van elektrisch rijden in het Klimaatakkoord is op weg naar de sloop. Staatssecretaris Snel (Financiën) mag de Kamer komen uitleggen waarom er, zonder aanbesteding, tonnen zijn uitgegeven aan een oncontroleerbaar model van een enkele consultant; waarom hij de Kamer daarover verkeerd informeerde; en waarom we voor een uitgave van honderden miljoenen moesten vertrouwen op een set Excel-sheets. Het CPB: ‘Modellen als dit zijn veel te complex voor een spreadsheet.’
-
Volgende week is er in de Kamer een interpellatiedebat met staatssecretaris Menno Snel van Financiën over de fiscale stimulering van elektrisch rijden. Snel lijkt de Kamer verkeerd te hebben geïnformeerd over het rekenmodel Carbontax, waarmee de ‘Tesla-subsidie’ is doorgerekend. Het model bleek – anders dan Snel beweerde – niet te zijn gevalideerd, zo onthulde FTM. Carbontax is een black box: zowel Financiën als het Planbureau voor de Leefomgeving kennen de aannames niet precies en weten niet hoe het model technisch is gebouwd.
-
Het rekenmodel is eigendom van een consultant van adviesbureau Revnext en inmiddels berucht: het onderschatte de effecten van de lage bijtelling voor leaserijders, met als gevolg dat de subsidie honderden miljoenen euro’s duurder uitpakt dan voorspeld.
-
Carbontax is ook het rekenmodel achter de doorrekening van de plannen voor elektrisch rijden in het Klimaatakkoord, die 12 miljard kosten. Het kabinet heeft laten weten hiervoor een eigen model te zullen ontwikkelen. Ondertussen is onduidelijk of de huidige doorrekening wel enig hout snijdt en of de voorgestelde stimulering niet veel te kostbaar is voor het reduceren van CO2-uitstoot.
-
Het is de vraag waarom de overheid zoveel vertrouwen stelt in een oncontroleerbaar model. Bovendien is de vraag waarom er geen aanbesteding heeft plaatsgevonden voor de doorrekening. Hoogleraar aanbestedingsrecht Chris Jansen zet grote vraagtekens bij de gang van zaken.
De soap rond de geldverslindende Tesla-subsidie voor leaserijders – die de overheid de komende jaren honderden miljoenen zal kosten – is nog niet aan zijn laatste aflevering toe. In de episode van volgende week wordt staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) op het matje geroepen: hij moet uitleggen waarom hij de Kamer verkeerd geïnformeerd lijkt te hebben over het rekenmodel achter de subsidies voor elektrisch rijden in het Klimaatakkoord.
Dat gebeurt tijdens een interpellatiedebat, een zelden gebruikt politiek paardenmiddel, van stal gehaald door CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. Daaraan voorafgaand op 16 april vindt een een hoorzitting plaats met onder meer hoogleraar overheidsfinanciën Bas Jacobs, die kritisch is over manier hoe de peperdure Tesla’s een fiscale duw in de rug kregen in de vorm van een zeer lage bijtelling.
De staatssecretaris ligt onder vuur omdat hij beweerde dat het zogeheten Carbontax-model wetenschappelijk zou zijn ‘gevalideerd’. Maar uit onthullingen van Follow the Money eind maart bleek dat TNO en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), belast met de doorrekening van het klimaatbeleid, het invloedrijke model niet hebben gecontroleerd. De achterliggende aannames – de zogenoemde ‘parameters’ van de calculator – zitten in een black box. Bovendien, zei TNO, is dit model helemaal niet geschikt voor de lange termijn. ‘Het is ronduit bizar dat dit model niet openbaar is, zeker gezien het enorme budgettaire belang,’ zegt Jacobs.
Voor elektrisch rijden is tot 2030 ruim twaalf miljard euro begroot
Het probleem is dat Carbontax, het rekenmodel in kwestie, eigendom is van consultant Robert Kok van Revnext. En deze Kok, die ook voor Tesla werkt, houdt de samenstelling van zijn model geheim voor de buitenwereld. Dat komt de geloofwaardigheid van het PBL en de cijfers van het concept-Klimaatakkoord niet ten goede. Voor elektrisch rijden is tot 2030 ruim twaalf miljard euro begroot, op basis van berekeningen van Revnext, dat er in 2018 al flink naast zat met zijn voorspellingen.
Zowel Financiën als het PBL hebben zich op deze manier afhankelijk gemaakt van een oncontroleerbaar model van één persoon, die tegelijkertijd ook de autofabrikant bedient die het meest profiteert van de lage bijtelling.
Met andere woorden: Revnext is exit, er komt een nieuw, verifieerbaar model
Vanwege de aanzwellende kritiek stuurde Snel op 29 maart een brief naar de Kamer, waarin hij meedeelt dat een model onderworpen moet zijn aan ‘reguliere peer-review, monitoring en evaluatie door het PBL’. Om die reden onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om in de toekomst zelf te kunnen beschikken over een model. Met andere woorden: Revnext is exit, er komt een nieuw, verifieerbaar model.
Het Klimaatakkoord is enthousiast ontvangen, maar inmiddels is de sfeer omgeslagen. Het vertrouwen in een eerlijke verdeling van de lasten is tanende, net als het vertrouwen in de onderbouwing van miljardensubsidies voor elektrisch vervoer.
In dit licht zijn er een aantal prangende vragen te stellen:
#1: Waarom zijn Financiën en Infrastructuur & Waterstaat geen eigenaar van een rekenmodel waarvoor ze 9 ton hebben betaald?
De geschiedenis van Carbontax begint in 2011, toen Financiën het bureau Ecorys – destijds werkgever van Robert Kok – de opdracht gaf fiscaal beleid door te rekenen. Vervolgens verkaste Kok, met het model onder de arm, naar de Research Policy Corporation (RPC), dat in 2014 een aanbesteding van Financiën won om onderzoek te doen naar de ‘evenwichtige stimulering van (zeer) zuinige auto’s’. Financiën kreeg geen grip op het model, want het bedong noch een eigendomsrecht noch een licentie op het model, teneinde zelf berekeningen te kunnen uitvoeren. De belangstelling strekte kennelijk niet verder dan de uitkomsten.
In de herfst van 2016 richtte Kok Revnext op, om het model zelf te exploiteren. Daar ging hij ook aan de slag voor het Planbureau voor de Leefomgeving, maar opnieuw zonder hen inzage te geven in de onderliggende calculaties. De overheid heeft sinds 2011 ruim 9 ton betaald voor het doorrekenen van het beleid met Carbontax, waarvan circa 5 ton ten goede kwam aan Kok zelf.
Het Carbontax-model bestond in elk geval tot 2018 uit Excel-sheets
Waarom zowel I&W als Financiën akkoord zijn gegaan met een black box en geen eigendomsrecht of licentie claimden, is een goed bewaard geheim. Dit klemt des te meer daar de overheid voor 9 ton gemakkelijk een model in eigen beheer had kunnen ontwikkelen. Vragen hierover worden ook na herhaaldelijk aandringen niet beantwoord.
Zo’n eigen model had dan gemaakt kunnen worden volgens de kwaliteitsstandaarden van bijvoorbeeld het Centraal Planbureau (CPB), waarvan de modellen zonder uitzondering volledig openbaar en toetsbaar zijn. Bovendien zou zo’n model dan professioneel geprogrammeerd kunnen worden. Het Carbontax-model echter bestond in elk geval tot 2018 uit Excel-sheets, zo bevestigt consultancybureau Policy Research Corporation tegenover FTM. Dit bureau werkte vanaf 2014 aan de doorrekening van fiscaal autobeleid voor Financiën.
‘Excel is alleen geschikt voor heel simpele modellen,’ zegt een medewerker van het CPB. ‘In Excel krijg je al snel een gedrocht: het wordt onoverzichtelijk zodra het groot wordt. Onze modellen zijn er te ingewikkeld voor.’ Daarom maakt het CPB gebruik van software (zoals R) die de gevraagde complexiteit wel aankan.
Op de vraag of het model van Revnext nog steeds een Excel-sheet is, geeft Kok geen helder antwoord. ‘Het Carbontax-model maakt gebruik van allerlei software. Gegevensuitwisseling met departementen en PBL ten aanzien van modelinvoer, modelparameters en modeloutput vindt plaats in Excel.’ Het Planbureau voor de Leefomgeving zegt niet te weten of het model in Excel is gebouwd. Desondanks acht het PBL het model 'geschikt' voor doorrekening van het Klimaatakkoord en een uitgave van 12 miljard euro.
#2: Waarom is de opdracht voor doorrekening niet aanbesteed, maar direct aan Revnext gegund?
Normaal gesproken is het wettelijk verplicht zulke grote opdrachten openbaar aan te besteden, wat wil zeggen dat meerdere partijen de gelegenheid krijgen offertes uit te brengen. Maar vorig jaar besloot Infrastructuur & Waterstaat dat niet te doen, en de opdracht direct aan Revnext te gunnen. Volgens staatssecretaris Snel is die keuze gemaakt omdat er op dat moment geen ander model beschikbaar was voor ‘zulke ingewikkelde beleidsstudies’.
Een woordvoerder van I&W verwijst ter rechtvaardiging naar een wettelijke uitzonderingsgrond voor de aanbestedingsplicht. FTM legde de kwestie voor aan hoogleraar aanbestedingsrecht Chris Jansen (VU) die als autoriteit op dit gebied geldt. ‘Als er een redelijk alternatief bestaat mag I&M geen gebruik maken van de uitzonderingsregel’, zegt hij. Dat alternatief lijkt er te zijn, bijvoorbeeld in de vorm van adviesbureau CE Delft.
Over de voorgaande aanbestedingen in 2011 en 2014 heeft Snel de Kamer bovendien verkeerd geïnformeerd
Maar ook als er nu (nog) geen andere rekenmodellen bestaan waarmee de opdracht kan worden uitgevoerd, plaatst hij kanttekeningen bij het beroep op de uitzonderingsbepaling. ‘Als het zo is dat er grote twijfels kunnen worden geplaatst bij de geschiktheid van het rekenmodel van Revnext, dan zou kunnen worden betoogd dat dit model eigenlijk niet voldoet om de opdracht mee uit te voeren. En als dat inderdaad zo is, dan mag de uitzonderingsgrond niet worden gebruikt. ’
Over de voorgaande aanbestedingen in 2011 en 2014 heeft Snel de Kamer bovendien verkeerd geïnformeerd, zo berichtte RTLZ maandag. Eerder meldde de staatssecretaris de Kamer dat de opdrachten bij Ecorys en PRC ‘openbaar’ waren aanbesteed, maar het blijkt om een onderhandse aanbesteding te gaan. Volgens Financiën kon dat, omdat de opdracht onder de drempelbedragen voor openbare aanbesteding bleef.
Zo wordt de toepassing van aanbestedingsregels politiek toch nog spannend. De wijze waarop dit spel rond Carbontax is verlopen, kan zicht bieden op de manier waarop de ambtelijke molens miljarden kostend klimaatbeleid doordrukten, waarvan de doelmatigheid ter discussie staat. Waarom lijken er zoveel bochten te zijn afgesneden?
Wellicht weten we binnenkort meer, nu Omtzigt de staatssecretaris heeft gevraagd de Kamer alle stukken rond de aanbesteding te geven.
#3: Hoe kan het dat de overheid geen lering trok uit het vorige subsidiedrama?
Zou de Tesla-subsidie de eerste keer zijn dat een fiscale stimulering veel duurder uitpakt dan verwacht, dan was dat tot daar aan toe. Maar deze ezels stoten zich kort na elkaar aan dezelfde steen.
Weet u nog? Dankzij de lage bijtelling ging half lease-rijdend Nederland opeens in plug-in hybrides rijden, zoals de Mitsubishi Outlander en de Volvo V60. Dat kostte zes miljard aan gederfde belastinginkomsten, en de milieuwinst daarvan beoordeelde voormalig staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes later als nul. Door het zogeheten waterbedeffect konden autofabrikanten in andere delen van Europa meer vervuilende auto’s verkopen.
In een interview met Autoweek zei Wiebes in 2016: ‘We hadden er nooit aan moeten beginnen. We hebben er zes miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen.’ Na jaren belastingvoordeel voor auto’s met een stekker draaide Wiebes de subsidiekraan dicht.
Maar niet veel later, in 2018, zette zijn opvolger de kraan weer wijd open, ditmaal voor de dure Tesla Model S en X, en de Jaguar I-Pace. Deze auto’s worden ‘emissievrij’ genoemd, maar zijn dat geenszins, aangezien het opladen van de auto niet zo schoon is. Eind 2018 werd 83 procent van onze elektriciteit opgewekt uit fossiele energiebronnen. De CO2-reductie van elektrische auto’s verkocht in 2018 is daarom beperkt en uiterst kostbaar: gemiddeld 1700 euro per vermeden ton CO2, volgens cijfers van Financiën zelf (ter vergelijking: een CO2-emissierecht kost nu zo’n 23 euro per ton).
Sinds dit jaar is de bijtellingsregeling iets versoberd, maar dat zal weinig belemmering vormen om de Tesla Model 3, het goedkopere massamodel, in grote aantallen aan de man te brengen. Door de grens voor de 4 procent bijtelling op 50.000 euro te leggen (in plaats van bijvoorbeeld op 40.000 euro, de verkoopprijs van de meeste concurrenten), rolde het ministerie van Financiën de rode loper uit voor de introductie van de Model 3 in Nederland, merkte analist Roel Gooskens eerder op. In februari 2019 was de Model 3 al goed voor 22 procent van alle elektrische autoverkopen in Nederland.
De soap wordt ronduit kluchtig nu blijkt dat de Tesla-subsidie niet eens erg effectief is
De vraag is hoe de aannames in het Klimaatakkoord zullen uitpakken. Het risico op oversubsidiëring is aanzienlijk, leert de ervaring. Revnext rekende uit dat er met 12 miljard euro stimulans anderhalf miljoen stekker-auto’s rondrijden in 2030. Maar een studie van TNO naar de ontwikkeling van het elektrisch wagenpark verwacht dat, wanneer de overheid in 2021 stopt met elke vorm van subsidiëring, er in 2030 niet minder elektrische auto’s zullen rondrijden. Kamerlid Omtzigt verzoekt de staatssecretaris daarom het Planbureau voor de Leefomgeving te vragen hoe de TNO-studie ooit als input voor het Revnext-model gediend kan hebben.
De soap wordt ronduit kluchtig nu blijkt dat de Tesla-subsidie niet eens erg effectief is. De autofabrikant maakt gebruik van de Europese mogelijkheid zijn wagenpark te ‘poolen’ met andere fabrikanten die daarmee binnen de CO2-normen blijven en zo boetes kunnen voorkomen, berichtte de Financial Times afgelopen weekend. Met de verkoop van van zogeheten 'regulatory credits' aan Fiat Chrysler heeft het bedrijf vorig jaar volgens een SEC-melding 360,3 miljoen dollar verdiend.
De conclusie dringt zich op dat de belastingbetaler diep in de buidel moet tasten om de verkoop van ‘schone’ Tesla’s in Nederland te stimuleren, terwijl andere, meer vervuilende autofabrikanten meer kunnen blijven uitstoten dankzij datzelfde Tesla. Het laat zich raden wat dat betekent voor de CO2-reductie die bereikt wordt met het oppompen van de verkoop van de Model S.
VVD-Kamerlid Helma Lodders stelde naar aanleiding hiervan gisteren de volgende kamervraag: ‘Hoe groot is het effect van het stimuleren van elektrisch rijden in het Klimaatakkoord (in bespaarde tonnen CO2) in de EU (en dus niet alleen in Nederland) nadat rekening gehouden is met het waterbedeffect in de EU?’
Het woord is aan Menno Snel.
82 Bijdragen
Mz59 7
Henk Bakker 6
Mz59Nico Janssen 7
Mz59Ik vind dit een heel rare opmerking eerlijk gezegd. In systemen geprogrammeerde rekenmodellen (heb ik gedaan, overigens niet in systeem R), zijn voor buitenstaanders juist onbegrijpelijk omdat alle berekeningen in het systeem zitten geprogrammeerd. Je zal b.v. eerst de programmeertaal zeer goed moeten leren om te doorgronden wat er allemaal in het model gebeurt. En daarna een enorm grootschalig testprogramma moeten optuigen om alle mogelijke scenario's door te rekenen (of er wel uitkomt wat je bedoelt, kortom of je alles goed geprogrammeerd hebt).
Bij Excel kan je met enige moeite de berekeningen nog (zelf) volgen / doen. Dat Excel slecht onderhoudbaar en foutgevoelig is ben ik overigens met iedereen eens.
Verder kun je in Excel waanzinnig complexe modellen programmeren. De hele financiële handel / wereld hangt (vroeger en nog steeds) van de Excel modellen aan elkaar. Hoe langer ik hierover denk, hoe grotere lulkoek ik de uitspraak vind.
Mz59 7
Nico Janssen"Je zal b.v. eerst de programmeertaal zeer goed moeten leren om te doorgronden wat er allemaal in het model gebeurt".
Ja, zo is dat nu eenmaal. Daarom heeft de overheid zo'n moeite met ICT projecten.
Nico Janssen 7
Mz59Neem zelf eens een kijkje in de functielijst die Excel standaard beschikbaar heeft. Dan begrijp je wat ik zeg / stel.
Mz59 7
Nico JanssenNico Janssen 7
Mz59Maar goed, je laat je moeilijk overtuigen. Value at Risk berekeningen? Kan je prima in Excel maken. Inderdaad, niet voor je hele portfolio als je een hele grote partij bent met veel assets, omdat Excel dat niet aan kan. Maar dan zet je dat dus in een 'professioneel systeem'.... Je basis is en blijft bijna altijd Excel. Ook statistische en simulatie pakketten zijn bijna altijd in Excel begonnen.
En laten we het niet ingewikkelder maken dan het is. Bij het CPB en CBS maken ze echt geen gebruik van, ik noem maar wat, laminaire grenslaag modellen of eindige elementen methode modellen. Dat is pas ingewikkeld. Ga wat dat betreft maar eens bij CERN kijken. Daarbij komt dat heel veel econometristische modellen bullshit modellen zijn die niets met de echte werkelijkheid te maken hebben.
Mz59 7
Nico JanssenNico Janssen 7
Mz59Mz59 7
Nico JanssenEindig is niet genoeg, de elementen moeten klein genoeg zijn. En eindig kan heel groot zijn.
Nico Janssen 7
Mz59Nico Janssen 7
Mz59?????
Mz59 7
Nico JanssenNico Janssen 7
Mz59Jan Ooms 10
Nico JanssenHoe betrouwbaar is het dan? Als niemand de crises van 2008 en daarna zag aankomen?
Nico Janssen 7
Jan OomsDat 'niemand' de crises zag aankomen had niet zozeer met de Excel sheets / modellen e.d. te maken, als wel het denkraam (zie heer Bommel) waarin betrokkenen (of eigenlijk vrijwel de hele wereld) opereerden. Als je denkt dat de wereld alleen maar uit spijkers en schroeven bestaat, koop je alleen maar hamers en schroevendraaiers en maak je daar modellen van / voor in (b.v.) Excel. En dan kom je erop eens achter dat er ook nog lijm bestaat! Of zwaluwstaarten! 'Ja, maar die zaten niet in mijn model / Excel-sheet....!'
Aan wie ligt het dan? Aan je Excel sheet of degene die daar een modelletje in wilde stoppen / voor bedacht?
Jan Ooms 10
Nico JanssenEn dat risico zou met professionele software een stuk kleiner kunnen zijn. Dan zou er als het goed is om meer parameters gevraagd zijn en was de uitkomst daarmee ook anders geweest.
Aan de andere kant is elk systeem manipulatief te beïnvloeden bij geen of onvoldoende transparantie.
Zoals je zelf al schreef, "...om alle mogelijke scenario's door te rekenen (of er wel uitkomt wat je bedoelt, kortom of je alles goed geprogrammeerd hebt)", hier zou je ook kunnen schrijven: "of er wel uitkomt wat je WILT".
Zo is de output van elk programma afhankelijk van de input.
Blijft lastige materie.
Nico Janssen 7
Jan OomsVerder vind ik de uitdrukking 'professionele software' heel ongelukkig. Excel is een prima werktuig, juist ook voor de professionals. Bovendien wil je niet weten hoeveel zogenaamd 'professionele modellen' zeer onprofessioneel, slecht geprogrammeerd, gestructureerd en gedocumenteerd in elkaar zitten. Ik weet zeker dat ik als 'leek' geen blik op/in de CBS / CPB / TNO modellen kan werpen, terwijl dat toch heeeeel relevant zou zijn.
De basis is het model dat je erin stopt en de hierbij gehanteerde uitgangspunten. Dat zou gewoon goed gedocumenteerd, op papier, beschikbaar moeten zijn, met een goede openbaar toegankelijk (en begrijpelijke) uitleg hoe het model (van de werkelijkheid) werkt / samenhangt en in het rekentuig gestopt gaat worden. Dit zou normaal moeten zijn, want is namelijk gewoon het PvE.
Helaas is dit niet normaal (in ICT / modellenbouw land) en daar zou je het LPB / CPB / CBS / TNO / RevNext / De Overheid, etc op moeten aanspreken. Want dat is imo het echte falen (mooie conclusie voor Jan-Hein Strop).
Misschien dat Pieter Omzich/gt hier nog vragen over kan stellen aan het kabinet...? Hij leest vast mee...
[Verwijderd]
Jan OomsBart Klein Ikink 6
Nu betaalt iemand die een oud barrel rijdt omdat hij geen geld heeft voor een nieuwe auto wegenbelasting waarvan zijn baas een splinternieuwe Tesla kan rijden.
[Verwijderd]
Jan Ooms 10
[Verwijderd]Men neme:
150 gram Staatsgeheim;
150 gram Sorry;
150 gram Coalitiediscipline;
Mix vervolgens alle ingrediënten en giet het geheel in een 'debat-vorm'.
Plaats de vorm in een voorverwarmde 'achterkamertjesoven' op 150 C en uw 'sjoemel-cake' is na een middagje bakken klaar. Eet smakelijk!
Nico Janssen 7
Jan OomsJan-Hein Strop 5
Jan OomsNico Janssen 7
Jan-Hein Strophttps://www.netbeheernederland.nl/_upload/Files/Rekenmodellen_21_54c5509fb2.pdf
https://www.netbeheernederland.nl/dossiers/rekenmodellen-21
Ferry de Boer 7
Ik heb als programmeur genoeg excel sheets onder ogen gekregen om te importeren of om te zetten naar een applicatie. Daar zaten de nodige rommelige knutselwerkjes tussen waardoor je snel tot jet inzicht komt, rubbish in is rubbish out.
Toppunt voor mij was toch wel een excel die ik als junior programmeur moest zien te ontcijferen waar medicijnvoorschriften uit kwamen rollen. Ik kon dat werk zelf onmogelijk valideren, en of de arts dat heeft gedaan weet ik niet. Ik vond het niet kunnen maar was te onervaren om hier goed mee om te gaan.
Mz59 7
Ferry de BoerFerry de Boer 7
Mz59Nico Janssen 7
"De CO2-reductie van elektrische auto’s verkocht in 2018 is daarom beperkt en uiterst kostbaar: gemiddeld 1700 euro per vermeden ton CO2 (ter vergelijking: een CO2-emissierecht kost nu zo’n 23 euro per ton)."
Hoeveel een vermeden ton CO2 kost is afhankelijk van de reductie van CO2-uitstoot door elektrisch rijden. Daarover zijn hier op FTM berekeningen gemaakt die zeer discutabel (en veel te beperkt) zijn. Dan zou ik me toch wenden tot een deskundige als Auke Hoekstra, die hier beroepsmatig (op de universiteit) aan rekent. Dan zal blijken dat de gemiddelde kosten / subsidie per ton vermeden CO2 uitstoot veel lager is.
Dergelijk info zou de geloofwaardigheid van dit artikel sterk doen toenemen. Nu lijkt het toch weer (wat) op EV / Tesla subsidie pesten.
Jan-Hein Strop 5
Nico JanssenWillem Verhoeven 5
Wietze van der Meulen 6
Kan ook bijna niet anders als klimaatpolitiek vooral een verdienmodel voor een kleine minderheid is en een kostenmodel voor de massa..
En of het klimaat er maar ook iets door verandert?......
Roland Horvath 7
1. Men krijgt de indruk dat men bij de overheid niet goed op de hoogte is van de meest normale kennis op het eigen vakgebied bvb. ambtenaren die berekeningen maken zijn niet realistisch over de mogelijkheden van al lang bekende rekenschema's als Excel. Dat is een heel algemeen en neutraal model en of het geschikt is voor allerlei berekeningen hangt af van degene, die Excel programmeert.
2. Er wordt bij de overheid niet nagedacht.
Dat politici dat niet doen is al langer bekend.
Dat ambtenaren dat niet doen is nieuw. Daardoor krijgen ze ook geen overzicht over de problematiek, sukkelen ze van de ene fout, vergissing, in de andere en weten ze blijkbaar niet van welke hout pijlen maken. Kortom, er heerst bij de ambtenaren hulpeloosheid.
3. Zijn die twee opmerkingen belangrijk. Wellicht niet, alles is al beslist en het geld daarvoor is al voorzien.
- Bvb. dat de Sociale Zekerheid SZ stap voor stap afgebouwd wordt bvb. de participatie maatschappij oftewel, rot maar op.
- Bye American not European bvb. de F35 Joint StarFighter JSF.
- Voor de rijken, bvb. de Tesla eigenaren, moet een deel van hun auto gesubsidieerd worden. Niet voor de armen of de 99%.
- Voor de hele omschakeling naar een duurzame economie willen de bedrijven geen belastingen meer betalen, hun belastingen moeten nu door de burgers betaald worden, die hebben daar het geld niet voor maar dat is niet belangrijk. De bedrijven hebben wel het geld: Als de bedrijfslasten verhoogd worden dan wordt de koopkracht met hetzelfde bedrag verhoogd. Die geld bron is dus onuitputtelijk, de grenzen daarvan zijn dan o.a. de mogelijkheden van de economie en het concurrentie vermogen. Dat laatste is de valse dooddoener om de belastingen voor de bedrijven af te schaffen en 'over te hevelen ' naar de burgers: Een onmogelijkheid maar in NLBE/EU gebeurt dat toch.
Nico Janssen 7
Roland HorvathDe oorzaak ervan is vrij simpel. De ambtenarij is afgelopen decennia sterk gepolitiseerd. Een wethouder, gedeputeerde of minister is met het in zwang raken van het post-modernisme steeds meer gaan vinden dat inhoudelijke deskundigheid en ' feitelijke juistheid' er steeds minder toedoet en de onderbuik, eigen partijpolitieke ideologie, communicatie en vrije markteconomie steeds meer. Kortom, lastige inhoudsdeskundige ambtenaren die het algemeen maatschappelijke belang voor ogen hebben moe(s)ten eruit, en op proces sturende leidinggevend ambtenaren erin. Dat heeft geleid tot een steeds verdere uittocht van inhoudsdeskundige ambtenaren ("inhoud koop je toch gewoon in in de markt?"), want hun superieuren houden net als de politici steeds minder van (politiek) gedoe en lastige ambtenaren / ondergeschikten die het beter weten. Bovendien gaat het toch om imago en communicatie? Voila, het probleem van de overheid en reden voor (ook) het mislukken van zovele meer technische invoeringsvraagstukken. Ik denk even aan de decentralisatie van de zorg, bijvoorbeeld, maar ook het klimaatbeleid / energietransitie (dus).
O ja, niet vergeten dat Tweede Kamerleden e.d. ook steeds minder inhoudelijk zijn (vooral alfa en gamma georiënteerd, met een overvloed aan juristen) en denken dat als je morgen zegt dat de belastingdienst een specifieke regeling moet gaan uitvoeren, dat dat overmorgen gebeurt / geregeld is. "Zo moeilijk kan het toch niet zijn?"
Mz59 7
Nico JanssenNico Janssen 7
Mz59Mz59 7
Nico JanssenNRC.nl:
"Doel was de ICT-systemen van de 23 inspectiediensten van de NVWA samen te brengen in één nieuw systeem".
"Niet de eerste mislukking
Het is niet de eerste stukgelopen digitale vernieuwingsoperatie bij de overheid. Vorig jaar mislukte de digitalisering van de rechtspraak, nadat al 220 miljoen euro was uitgegeven. Eerder ging het onder andere mis bij de Belastingdienst, het landelijk persoonsregister, het UWV en bij de politie.
Een parlementaire onderzoekscommissie concludeerde in 2014 dat bewindspersonen vaak slecht op de hoogte waren van ICT-projecten in hun eigen portefeuille en dat de Tweede Kamer te laat in actie kwam.
Ook slaagden de uitvoerende ambtenaren er niet in projecten aan te sturen. ICT-leveranciers maakten vervolgens misbruik van de wanorde door de kosten aanvankelijk te onderschatten en vervolgens op te drijven, concludeerde de commissie."
De onkunde bij de overheid is het grootste probleem.
Nico Janssen 7
Mz59Ik kan me nog een totaal bizar project bij Centraal Beheer herinneren, waarbij honderden ingehuurde consultants betrokken waren, en waar de beleggingsfondsen (integraal) werden geautomatiseerd. Zonder knipperen met de ogen is daar zeker 100 miljoen (gulden) over de balk gegooid en waarschijnlijk veel meer. Nooit iets over in de pers verschenen.
Mz59 7
Nico JanssenNico Janssen 7
Mz59Roland Horvath 7
Nico JanssenAlles is oppervlakkiger geworden bij de overheid: De regering, het parlement, de ambtenarij, want de beslissingen worden toch genomen door de partijleiders en door de GMO: Particratie en corpocratie.
De overheid doet er niet meer toe en dat voelt men nu ook bij de ambtenaren. Alleen de schijn moet opgehouden worden, de inhoud doet er niet meer toe. de GMO nemen het bestuur over, totaal: Ook de politie, de strijdkrachten, justitie, financiën, regering, parlement, alles moet geprivatiseerd en beheerd door een zeer kleine minderheid zonder enige controle van de 99%. Al het collectieve zoals de Sociale Zekerheid SZ moet er uit en dus ook de democratie. Democratie, het collectieve, een egalitaire maatschappij; die worden gehaat door de meeste superrijken. waarvan sommige menen dat de mensheid maar één fout gemaakt heeft namelijk, de afschaffing van de slavernij.
Wietze van der Meulen 6
Roland HorvathTsja, de uitkomst van zo’n proces is duidelijk. De problemen kunnen een tijdje onder het kleedje worden geveegd maar op een gegeven moment is het kleedje te klein.....
RM Kemme 1
Joost Visser 5
RM KemmeEn zo kan ik er nog wel een paar noemen die op termijn veel effectiever zullen zijn dan CO2-reductie.
Ik vind het van heel veel arrogantie getuigen om de denken dat de mens de aarde via een thermostaat kan regelen.
[Verwijderd]
Joost VisserJoost Visser 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Joost VisserEr komt dan altijd een keerpunt moment. Er valt zoveel sneeuw op zo een grote oppervlakte waardoor er heel veel zonnestraling terug de ruimte in gekaatst wordt. Dat is dan het moment waarop de afkoeling inzet.
De tijd waarin we nu leven doet het omgekeerde. We zijn met teveel mensen op aarde. Waardoor we met het teveel aan bebouwde omgeving en een steeds groter tekort aan verkoelende bossen. En, en ,en, tel daar alle mede oorzaken nog bij op. Onze eigen warmte producerede activiteiten en broeikas veroorzakend gedoe. Die we ook nog niet kunnen stoppen. Dus rest ons 1 oplossing en dat is heel veel zon terugstralend wit oppervlak creeren.
Als we dat wereldwijd doen zal mogelijk de opwarming nog gekeerd kunnen worden. Waarna we zullen ontdekken dat er dringend behoefte zal zijn aan computermodellen die aangeven waar op wereld het wit oppervlak vergroot danwel verkleind moet worden. Want dat het een gigantische impact kan hebben op de plaatselijk verschillen.
Vindt als mensheid die thermostaat of accepteer het alternatief diep triest een vermindering van de wereldbevolking van 7 miljard naar minder dan 2 miljard.
Joost Visser 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Joost VisserJoost Visser 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Joost VisserEn dan vooral wat snapt van; straling, convectie, condens. Dan ga je vanzelf ook zien dat een grote parkeerplaats vol auto's in de zon, hetzelfde is als een flinke kachel in de dampkring. En een gebouwde omgeving zoals een dorp, met daken en opgaand gevelwerk, in de zon zo'n beetje vergelijkbaar is met een elektra centrale aan warmte productie in de dampkring. Dan barst het in de wereld ook nog van de miljoenen steden. Elk vergelijkbaarwarmte producerend als een grote kernenergie centrale. Een zweef vliegtuig zou boven een stad in de zon een hele dag in de lucht kunnen blijven, zoveel thermiek.
En de aardbol kan de warmte alleen maar kwijt als straling richting de ruimte. En dat lukt niet met het dagelijkse teveel aan bewolking.
Joost Visser 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Joost VisserWaar het nog niet over ging, 1 kg benzine verbruikt is goed voor 51.000 kg lucht 1 graad C in temperatuur verhoogd.
Joost Visser 5
[Verwijderd]Vindt als mensheid die thermostaat of accepteer het alternatief diep triest een vermindering van de wereldbevolking van 7 miljard naar minder dan 2 miljard
Erik 107 2
Ik zie het als volgt:
- Tesla is minder afhankelijk van subsidies. Dit is iets goeds.
- Die 360 miljoen dollar aan Tesla heeft FiatChrysler's winst met 9% gedrukt. Als dit geen financiële prikkel is om te elektrificeren, dan weet ik het niet meer.
- Het is niet eerlijk om slechts bij elektrische auto's te kijken naar productie en transport van de energie en dit bij brandstof weg te laten (een auto die 150g/km uitstoot, stoot dat uit aan de uitlaat). Olie komt niet vanzelf uit de grond naar een raffinaderij en vervolgens naar de pomp. De olieindustrie zelf is een gigantische veroorzaker van CO2-emissies en dit zit niet in de uitlaat-emissie getallen van de auto inbegrepen. In Well To Wheel analyses en lifecylce-analyses komen elektrische voertuigen wel gunstig naar voren op het gebied van broeikasgassen.
- Deze targets zijn heel zacht, door zelf slechts een minderheid van z'n auto's te elektrificeren (en verkopen) had FiatChrysler deze pooling-kosten kunnen voorkomen. Het is inderdaad ernstig dat deze dinosaurussen meer kans op uitsterven hebben dan dat je ze stimuleert te veranderen. Dit soort eisen waar de gehele autoindustrie zich aan moeten houden zijn van tevoren aangekondigd en worden steeds aangescherpt. Ook die van 2021 zijn nu al bekend.
lesman01 1
Wim 238
lesman01MaartenH 10
Hierbij baseert hij zich op de officiële cijfers.
Maar als je gewoon gaat rekenen blijft er weinig over van de cijfers. Dat zit hem in de CO2 die het kost om een elektrische auto te laten rijden.
Er zijn twee zaken mis, 2 feiten:
1) waar komen die kWh vandaan?
2) hoeveel kWh kost het om een elektrische auto daadwerkelijk te laten rijden?
1) Als je nu het hele elektrische wagenpark zou verdubbelen, is er geen extra groene stroom beschikbaar en moet extra grijze elektriciteit worden opgewekt. Conclusie, kWh's gebruikt door elektrische auto's leiden direct tot meer grijze stroom. Dat is dus waar je naar moet kijken.
2) Op basis van praktijkcijfers verbruikt een elektrische auto 40-50 kWh per 100km. Bij berekeningen van voorstanders wordt hier een CO2 waarde aan toegekend op basis van de productie van de elektriciteit, zeg maar op het moment dat het de centrale uitkomt. Vergeten (?) wordt dat daar een aantal dingen tussen zitten. Transport van elektriciteit, omzetten van wisselspanning naar gelijkspanning voor het laden van de accu en accu verliezen. Om een accu 100% te laden heb je meer dan 100% input nodig en de output is lager dan 100%.
Voor transportverliezen vind ik een getal van 48%. Voor omzetten van wisselspanning naar gelijkstroom 30%. Als we ons alleen daarop baseren, dan is er om 100% input voor het laden van de accu te leveren, 275% output van een energiecentrale nodig: 100% / (1-30%) / (1-48%).
Nu verbruikt die elektrische auto dus geen 40-50kWh, maar 110-137 kWh/100km. Dat betekent weer dat de CO2 uitstoot van een elektrische auto juist stukken hoger is dan van een auto met verbrandingsmotor.
Correct me if I'm wrong maar wel op basis van controleerbare feiten en niet op basis van autoriteit - zo van hier heb je een link naar Jantje op Pietje die er veel meer van afweet en wat anders zegt.
Nico Janssen 7
MaartenHMaartenH 10
Nico JanssenJe hebt nog geen enkele keer een goed argument ingebracht. Als je het onzinverhaaltjes vindt, geef aan wat er mis is. Mijn verhaal is van A-Z volgbaar.
Als ik een denkfout maak, of uitga van de verkeerde feiten, is het super eenvoudig om dit te laten zien. Doe dat dan, en ga me niet minnen, of etiketten 'onzinverhaaltjes' plakken. Daarmee geef je alleen een brevet van eigen onvermogen af.
Voor andere lezers, Nico en ik hebben inderdaad al eerder 'de degens gekruist'.
Zie hiervoor:
https://www.ftm.nl/artikelen/tno-rekenmodel-elektrisch-rijden
https://www.ftm.nl/artikelen/nederland-teslaland-2
Overtuigt u zelf..
Wietze van der Meulen 6
MaartenHIk denk dat je in principe wel gelijk hebt maar de getallen lijken me zo wel erg fors.
Voor de combinatie van het hoogspanningsnet (het Tennet-net) en het retailnet (regionale netbeheerders) kom ik getallen tegen van zo rond de 5-6% aan totale verliezen. Dat lijkt me wel aardig te kloppen.
Voor de omzetting van wissel- naar gelijkspanning zijn verliezen van zo rond de 10% reëler in mijn ogen. Als je verliezen van rond de 30% zou hebben bij het laden van een accu, dan moet dat allemaal als warmte vrijkomen. Dan kan wellicht wel maar dan is er wel wat mis met de accu c.q. ben je bezig om die op te blazen o.i.d. Als er zoveel warmte vrijkomt, gaat er iets mis....
Wat je niet vermeldt, is dat het snel kunnen inspelen op een fluctuerende stroomvraag (ontstaat vanzelf met veel elektrische auto's) dat alleen kan worden opgevangen met inefficiënt elektriciteit opwekkende systemen als gasturbines. Die hebben zo'n 25% rendement (i.p.v. zo tegen de 60% van een goed (uit)geregelde STEG-turbine o.b.v. een vrij stabiel net; dus niet met een sterk fluctuerende vraag en aanbod (als met, periodiek, veel PV en wind...).
Dan kost het ook nog wat aan energie om die accu te maken, deze t.z.t. weer te ontmantelen etc.....
Resumerend: met EV's verplaats je vooral het CO2-probleem van A naar B. Veel kleiner wordt het niet....
MaartenH 10
Wietze van der MeulenAls je naar het hele well-to-wheels verhaal kijkt, dan lijkt vooral het stuk tussen energiecentrale en afgegeven energie aan de wielen van een elektrische auto te ontbreken in veel beschouwingen. Naar het maken en ontmantelen van de accu lijkt wel gekeken te worden.
Misschien zijn de 48% en 30% te hoog. Die komen uit https://radar.avrotros.nl/forum/radar-uitzendingen-seizoen-2010-2011-f120/netverlies-t87385.html en https://www.nrc.nl/nieuws/2010/07/31/stroom-blijft-wisselen-11926363-a360331. Ik weet niet hoe betrouwbaar dat is.
Aangezien die getallen al hoog waren, ben ik niet meer verder ingegaan op het accurendement, maar ook daar is sprake van een serieus verlies. Energie in is niet gelijk aan energie uit.
Mijn conclusie, de officiële cijfers zijn sowieso veel te optimistisch, we hebben behoefte aan reële cijfers. Maar de bereidheid om met de echte cijfers te komen is laag, omdat dat politici, industrie en lobbyisten tegen de haren in strijkt.
Als je echt groen wilt zijn, moet je je hersens gebruiken!
[Verwijderd]
MaartenHMaartenH 10
[Verwijderd]MaartenH 10
Wietze van der MeulenWat ik na verder zoeken tegen kom is inderdaad in de orde van 5% voor transmissie en distributie (tot de meterkast) en 15% voor het opladen. Dat laatste is tamelijk variabel. Ik kom trouwens ook tegen dat een Tesla koeling gebruikt bij het laden. Dat is veelzeggend.
Al met al betekent het dat je op basis van vrij gunstige getallen nog steeds 24% extra energie nodig hebt voor het opladen. Dat betekent dat ook dan de kleine efficiency winst, die geclaimd wordt voor elektrisch rijden, verdampt en - waarschijnlijker - omslaat in een verlies. Dat verandert pas, als we met z'n allen een overschot aan duurzame energie hebben. Wat mij betreft blijft het de vraag, of we dat stadium ooit gaan bereiken, zeker met het huidige beleid.
Wietze van der Meulen 6
MaartenHIk denk overigens dat de koeling ook tot minder weerstandsverliezen leidt (en dat dat 1 reden voor de koeling is). Al met al zeker de moeite waard om zelf eens grondig te onderzoeken.
En wat dat overschot aan duurzame energie betreft, dat valt ook niet mee. In Duitsland is ruwweg 100 GW aan wind- en PV-anlagen opgesteld. Piekvermogen dus. De gemiddelde vraag is zo’n 75 GW. Daarmee kan ruim 1/3 van de stroom worden opgewekt. Veel meer capaciteit opstellen leidt periodiek tot nog meer overschotten. Overschotten kun je exporteren zo lang het buitenland geen (piek)overcapaciteit heeft opgesteld. En overschotten opslaan in accu’s, waterstof etc. heeft weer zowel financiele als energetische nadelen.
En dan is stroom nog maar zo’n 20% van de energievraag.....
MaartenH 10
Wietze van der MeulenAls we minder gaan werken voor dezelfde welvaart zal de verdeling anders en beter moeten.
[Verwijderd]
MaartenHB.v. Minder dan een minuut wachten op warmwater, dat kleine beetje dat je op een bepaalt moment nodig hebt, als je daarvor je snelkoker op het aanrecht even aanzet.
Waarom zou je daarvoor 24uur per dag een slecht geisoleerde 10 liter boiler warm houden. Temeer als je snachts in je bed ligt en overdag niet thuis bent. Verliezen meer dan 1 KWh/dag. Maar ja gemak he.
En ja, druk druk druk he. Boodschap doen kan makkelijk op de fiets, alleen nu even niet he.
paul Hoogendijk 8
MaartenHMaartenH 10
paul Hoogendijkf. van Dam 6
Als er meer koeien zijn, neemt de CO2 uitstoot toe.
Als je achter de koe loopt en er komt CO2 tevoorschijn, heb je een probleem. Je gaat dan niet meten wat de uitstoot is, want het is al vervlogen. Is de hele CO2 Hoxa nu nog niet doorzien?
Marco Roepers 6
Wim 238
Marco RoepersFouk Tsang 5
In een interview met Autoweek zei Wiebes in 2016: ‘We hadden er nooit aan moeten beginnen. We hebben er zes miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen.’ Na jaren belastingvoordeel voor auto’s met een stekker draaide Wiebes de subsidiekraan dicht.”
Wiebes spreekt hier twee keer niet de waarheid, de genoemde 6 miljard is in totaal uitgegeven aan zowel “zuinige” fossiele auto’s als aan hybride en elektrische auto’s. https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/14/6-miljard-uitgegeven-en-nul-klimaateffect-3746582-a1516237
3,85 miljard ging naar diesel en benzineauto’s dus bijna 2/3 van de genoemde 6 miljard. Laten we dat van nu af aan de Volkswagen subsidie noemen. Het PBL deed onderzoek naar de 3,85 miljard en die heeft nul milieu effect gehad en koste 2300 euro per ton vermeden CO2 . Door deze Volkswagen subsidie gingen relatief veel mensen over op een schone diesel. Die diesels bleken laten vooral liegdiesels te zijn en die stootte ook nog eens veel meer het schadelijke NOX uit. Milieueffect was dus 0. Lees eens na in dit PBL onderzoek https://www.pbl.nl/sites/default/files/cms/publicaties/pbl-2018-fiscale-vergroening-en-de-auto-van-de-zaak-2733.pdf
Pooling van CO2 door Tesla stond al jaren in de jaarrekening van Tesla. Ook andere autofabrikanten maken daar gebruik van dus is helemaal niet zo bijzonder.
MaartenH 10
Fouk TsangHet maakt wel duidelijk hoe pervers het systeem is. Als die Tesla al een voordeel oplevert qua CO2, wordt dat door poolen totaal teniet gedaan. Wat het nóg erger maakt, is dat het CO2 voordeel van een Tesla veel kleiner, zo niet totaal fictief is, hetgeen ertoe leidt dat er meer in plaats van minder CO2 wordt uitgestoten.
Fouk Tsang 5
MaartenHOverigens doen andere automerken dit ook op grote schaal. En vergeet ook niet dat dit ook bij de dieselfraude speelde. “Zuinige diesels” werden gepoold met grote onzuinige auto’s.
MaartenH 10
Fouk TsangWim 238
Fouk TsangFouk Tsang 5
Wim 238Wim 238
Fouk TsangMz59 7
Fouk TsangDan vraag je je wel af hoe die besluitvorming is verlopen. Heeft men geen idee van hoe de markt zal reageren op dit soort maatregelen? Blau-äugig, heet dat in Duitsland.
Fouk Tsang 5
Mz59