Bram Moszkowicz tuchtrechtelijk met billlen bloot

Advocaat Bram Moszkowicz moet tuchtrechtelijk met de billen bloot. Voor de Raad van Discipline moet hij tekst en uitleg geven over series ontvangen contante betalingen.

Dit bevestigt Germ Kemper, de deken van de Amsterdamse orde van advocaten. Volgens advocaat Kemper moet Bram Moszkowicz zich voor de tuchtrechter binnenkort verantwoorden wegens 'het stelselmatig in ontvangst nemen van contante betalingen zonder dat sprake was van feiten en omstandigheden die dat rechtvaardigen.'

 

Deze cashtransacties van Moszkowicz vormden voor Kemper voldoende aanleiding om een zogenaamd 'dekenbezwaar' in te dienen bij de Raad van Discipline, de tuchtrechtelijke kamer van advocaten. Volgens Kemper had Moszkowicz ook het in ontvangst nemen van contante betalingen boven 15 duizend euro moeten melden bij de deken. Door dit niet te doen, heeft de flamboyante strafppleiter in strijd gehandeld met een gedragsregel.

 

'Traag en ontwijkend'

Kemper kan niet volmondig beamen dat Moszkowicz voorbeeldig heeft samengewerkt met het tuchtrechtelijk onderzoek. Zo is Kemper in bezit van klachten van enkele cliënten van Moszkowicz met dezelfde strekking: de Amsterdamse strafpleiter wordt door hen verweten facturen te hebben gestuurd die ze naar eigen zeggen keurig netjes cash hebben afgerekend.

 

Bij dit klachtenonderzoek heeft Moszkowicz in de ogen van Kemper 'traag, ontwijkend en soms in het geheel niet heeft gereageerd'. Met deze nalatigheid heeft Moszkowicz het vertrouwen in 'behoorlijke beroepsuitoefening' geschonden, aldus Kemper.


Fiscale claim opgehoogd
Moszkowicz wordt verdacht van het ontduiken van belasting ter waarde van één miljoen euro tussen 2003 en 2006. Ondanks herhaaldelijke verzoeken van de Belastingdienst om hierover helderheid te verschaffen, gaf Bram steeds niet thuis. Op 1 mei 2010 was de maat vol voor de fiscus: Op het monumentale kantoor- en woononderkomen van Moszkowicz aan de Herengracht 464 plaatst de fiscus een nieuwe hypotheek ter waarde van 1 miljoen euro. De hypotheekhouder is de Belastingdienst Limburg, zo blijkt uit het Kadaster.

 

Inmiddels is de fiscale claim in de vorm van een hypotheek opgehoogd naar 1,136 miljoen euro. Deze zekerstelling van onderpand hanteert de fiscus vaak in geval van belastingschulden en kan de voorbode zijn van beslagleggingen. Mocht de fiscus toeslaan dan zal niet meer de advocatenfamilie worden getroffen, want eervorige maand brak Bram met de familiemaatschap.


Alle tijd voor tweede carrière

De raadsman van PVV-leider Geert Wilders kan in elk geval zijn borst natmaken bij de Raad van Discipline. De tuchtrechtelijke  procedure kan leiden tot een waarschuwing, berisping of schorsing van maximaal één jaar. Mocht Raad van Discipline de bonnetjes van Bram beoordelen als zeer ernstig, dan kan hij zelfs van het tableau worden geschrapt.

 

In niet-advocaten jargon komt dat neer op een royement. In dat geval heeft Bram binnen de door malheur geplaagde advocatenfamilie één illustere voorganger: zijn oudere broer Robert was ooit de jongste strafpleiter van Nederland, maar is nu geschorst voor het leven.

 

En dan heeft Bram eindelijk alle tijd voor zijn tweede carrière. De juridische sidekick bij RTL Boulevard heeft er nooit een geheim van gemaakt talkhost te willen worden van een eigen 'serieus praatprogramma.' In september zou deze jongensdroom van de betere wederhelft van tv-coryfee Eva Jinek in vervulling moeten gaan.


Bram Moszkowicz was overigens niet bereikbaar voor commentaar.