Brandpunt legt Rabobank over de knie

KRO's Brandpunt wijdde zondagavond een reportage aan het ontluikende schandaal rond rente-derivaten in het MKB. Rabobank mocht de klappen namens de gehele bancaire sector in ontvangst nemen.

De bankiers van de Rabobank zitten in de hoek waar de klappen vallen. Zondagavond was het weer raak. KRO's Brandpunt wijdde een uitgebreide reportage aan de praktijken van bankiers die op grote schaal rente-derivaten aan het midden- en kleinbedrijf hebben verkocht en de Rabo stond daarbij als enige bank in de aandacht. Pech voor de Rabo, want de coöperatieven zijn beslist niet de enigen die zich actief op deze markt bewegen. Dit blijkt onder andere uit het onderzoek dat Follow the Money al eerder deed en waar de collega's in Hilversum dankbaar - helaas zonder bronvermelding - gebruik van maakten. 'Belazerd door de bank', luidde de titel van de reportage waarin de zaak van de Friese touringcarondernemer Wytze Koopmans werd uitgediept. Koopmans bankierde bij de Rabobank in Heerenveen en zijn lokale bankier had hem geadviseerd een rente-swap te nemen. Een financieel product waar veel grote bedrijven en instellingen op een deugdelijke manier risico's mee af weten te dekken, maar waar bij onprofessioneel gebruik serieuze gevaren aan kleven.

Duur advies

De misstand in dit dossier is dat banken jarenlang op grote schaal een product voor professionele partijen zijn gaan verkopen aan kleine onwetende ondernemers zonder deze ondernemers precies te vertellen wat de risico's waren. De bankiers verdienden er goed aan, maar voor veel ondernemers blijken de rente-swaps (derivaten) een fatale uitwerking te hebben op de gezondheid van hun financiële bedrijfsvoering. Dat werd ook in de reportage van Brandpunt duidelijk gemaakt. Ondernemer Koopmans vertelde voor de camera dat de rente-swap, die hij op advies van zijn oude vertrouwde Rabo-bankier had verworven, hem zakelijk de das om had gedaan. Koopmans vertelde dat hem niets over de risico's van het product was uitgelegd. Er was nog wel iemand van de afdeling treasury uit Utrecht speciaal naar Heerenveen gekomen om het iets meer over de rente-swap te vertellen, maar de Fries had er geen barst van begrepen. De bankier die Koopmans adviseerde snapte waarschijnlijk ook niet waarover hij sprak, maar adviseerde hem toch het product te kopen. De ondernemer vertrouwde op zijn oordeel en dat kwam hem jaren later duur te staan. In Groot Brittannië begint het schandaal rond de rente-derivaten de laatste tijd steeds grotere vormen aan te nemen. Ook in Nederland staat de banken nog wat te wachten. In Brandpunt liet advocaat Hendrik Jan Bos daar in elk geval geen misverstand over bestaan: 'In euro's zal de affaire groter worden dan de woekerpolisaffaire'. Het zal de praktijk van de Amsterdamse advocaat die uitsluitend tégen banken en verzekeraars procedeert, beslist geen kwaad doen.