KRO's Brandpunt wijdde zondagavond een reportage aan het ontluikende schandaal rond rente-derivaten in het MKB. Rabobank mocht de klappen namens de gehele bancaire sector in ontvangst nemen.
De bankiers van de Rabobank zitten in de hoek waar de klappen vallen. Zondagavond was het weer raak. KRO's Brandpunt wijdde een uitgebreide reportage aan de praktijken van bankiers die op grote schaal rente-derivaten aan het midden- en kleinbedrijf hebben verkocht en de Rabo stond daarbij als enige bank in de aandacht. Pech voor de Rabo, want de coöperatieven zijn beslist niet de enigen die zich actief op deze markt bewegen. Dit blijkt onder andere uit
het onderzoek dat Follow the Money al eerder deed en waar de collega's in Hilversum dankbaar - helaas zonder bronvermelding - gebruik van maakten.
'Belazerd door de bank', luidde de titel van de
reportage waarin de zaak van de Friese touringcarondernemer Wytze Koopmans werd uitgediept. Koopmans bankierde bij de Rabobank in Heerenveen en zijn lokale bankier had hem geadviseerd een rente-swap te nemen. Een financieel product waar veel grote bedrijven en instellingen op een deugdelijke manier risico's mee af weten te dekken, maar waar bij onprofessioneel gebruik serieuze gevaren aan kleven.
Duur advies
De misstand in dit
dossier is dat banken jarenlang op grote schaal een product voor professionele partijen zijn gaan verkopen aan kleine onwetende ondernemers zonder deze ondernemers precies te vertellen wat de risico's waren. De bankiers verdienden er goed aan, maar voor veel ondernemers blijken de rente-swaps (derivaten) een fatale uitwerking te hebben op de gezondheid van hun financiële bedrijfsvoering. Dat werd ook in de reportage van Brandpunt duidelijk gemaakt. Ondernemer Koopmans vertelde voor de camera dat de rente-swap, die hij op advies van zijn oude vertrouwde Rabo-bankier had verworven, hem zakelijk de das om had gedaan.
Koopmans vertelde dat hem niets over de risico's van het product was uitgelegd. Er was nog wel iemand van de afdeling treasury uit Utrecht speciaal naar Heerenveen gekomen om het iets meer over de rente-swap te vertellen, maar de Fries had er geen barst van begrepen. De bankier die Koopmans adviseerde snapte waarschijnlijk ook niet waarover hij sprak, maar adviseerde hem toch het product te kopen. De ondernemer vertrouwde op zijn oordeel en dat kwam hem jaren later duur te staan.
In Groot Brittannië begint het schandaal rond de rente-derivaten de laatste tijd
steeds grotere vormen aan te nemen. Ook in Nederland staat de banken nog wat te wachten. In Brandpunt liet advocaat Hendrik Jan Bos daar in elk geval geen misverstand over bestaan: 'In euro's zal de affaire groter worden dan de woekerpolisaffaire'.
Het zal de praktijk van de Amsterdamse advocaat die uitsluitend tégen banken en verzekeraars procedeert, beslist geen kwaad doen.
14 Bijdragen
Kollie
Wanneer komt er vanuit de overheid nu eens echt onderzoek naar al die boefjes zodat de schuldigen met terugwerkende kracht kaalgeplukt kunnen worden. En kom niet aan met: het is je eigen verantwoording en als je de zgn. deskundigen vertrouwd ben je naief, want een chirurg hoef je ook niet te vertellen welk gereedschap hij dient te gebruiken.
Jason
Stel je voor dat ze miljarden moeten terugbetalen, incl. HRA aan de staat.
Wie had het ooit gedacht, de RABO sluit z'n deuren in .... 2015?
Speculaas
JasonJason
SpeculaasSpeculaas
Jason- de bewijslast, die ligt grotendeelsl op de eisende partij, de bank/verzekeraar kan achterover leunen en veelal volstaan met alles ontkennen of lastig door te prikken sprookjes ophangen bij de rechter;
- de vaak extreme mate van lijdelijkheid (lees: passiviteit) bij de rechter en daarmee samenhangend;
- gebrek aan waarheidsvinding in civielrechtelijke procedures;
- de bestaande verkokering tussen het civiele recht en de vaak evenzeer niet nageleefde publiekrechtelijke regels;
- de kennelijk bestaande angst bij veel rechters dat een klip-en-klare veroordeling tot een aanzuigende werking leidt van vele nieuwe rechtszaken (met van de weeromstuit een bijbuiging van het recht om dit te voorkomen; zie bijvoorbeeld de aandelenlease-affaire );
- de lange doorlooptijd van dit soort rechtszaken, vanaf geding in eerste aanleg bij rechtbank, hoger beroep bij gerechtshof en daarna cassatie bij de Hoge Raad, alles bij elkaar genomen al snel 7 tot 10 jaar procederen.
Oscar
Op zelfreinigend vermogen heb ik deze vrije financiële markt de laatste jaren niet kunnen betrappen. Ergo denk ik dat we allemaal een Lakeman-pet op moeten zetten.
Tot slot een klein vraagje: hoeveel 'erfenisjes' van Wellink moet deze burger nog slikken voordat DNB eens (aantoonbaar) gaat doen waarvoor ze betaald worden?
Arie
Maar wat was precies het probleem met het derivaat (renteswap) was werd totaal niet duidelijk. En wat was het verschil geweest wanneer hij had gekozen voor een lening met een vaste rente? Wanneer hij de lening wilde verlagen en dit niet kon door de negatieve waarde van de swap, dan had hij ook gezeten met een boeterente. Of was er nu sprake van een margin call? Je weet het als kijker niet!
willem
Jolanda
Yvonne
Frits1960
Molotov
Molotov
Franc