Zweden balen van Amerika

5 Connecties

Onder druk van de VS en bezuinigingen, heeft Brazilië de beslissing over de aankoop van de Zweedse straaljager Saab Gripen NG uitgesteld. De Zweden vrezen nu dat ze opnieuw het onderspit delven.

De Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner kan Zweden voorlopig beter mijden. Dachten de Zweden de deal om Brazilië hun Saab Gripen NG te verkopen rond te hebben, komen de Amerikanen ineens weer met hun F-18 Super Hornet op de proppen. Knarsetandend kijken de Zweden toe hoe Geithner deze week de Braziliaanse presidente Dilma flufte. En prompt duiken ook de Fransen weer op met hun Rafale.   De Brazilianen gaan bepaald niet over een nacht ijs. Ze zijn al jaren aan het onderhandelen over de aankoop van een nieuw gevechtsvliegtuig, 36 stuks in totaal. Aanvankelijk leek president Sarkozy in een onderonsje met president Lula de deal voor het Franse Dassault te hebben binnengehaald. Maar na kritiek van de luchtmacht en de concurrentie kwam president Lula daar snel op terug.
Goedkoop
Daarna leken de Zweden over de beste kaarten te beschikken. De Saab Gripen NG is relatief goedkoop, betrouwbaar en ook al is de jager niet combat proven, het toestel is zover uitontwikkeld dat er geen kinderziektes meer zijn. Bovendien zijn de Zweden het meest bereid om de productie gezamenlijk aan te pakken. En, niet onbelangrijk, het pakket Gripen NG is minstens een miljard dollar goedkoper.
Maar door de financiële crisis, de ramp in Rio de Janeiro en de komst van een nieuwe president - ook Brazilië moet zuinig aan doen – hebben de Brazilianen nog minder haast  dan gewoonlijk. Er moet dit jaar $30 miljard op de begroting worden bezuinigd. De kans is klein dat er in 2011 überhaupt een vliegtuigdeal wordt gesloten. En dus ligt alles weer open, ruiken de Amerikanen.
Salesman Geithner
Deze week bezocht de Amerikaanse minister van financiën Geithner de nieuwe Braziliaanse president Dilma Roussef. Voor een eerste kennismaking, maar ook ter voorbereiding van het bezoek van president Obama in maart. Dan zullen er de nodige deals worden gesloten, zo is de verwachting.
Zeer ongebruikelijk voor een schatkist-bewaarder, bracht hij de voorgenomen aankoop van een nieuwe straaljager ter sprake. Het is tekenend voor de nood waarin de Amerikaanse schatkist zich bevind.
Volgens bronnen van de Brazliaanse krant Folha  zou Geithner zijn gehoor er op hebben gewezen dat Brazilië een wereldmacht is en dus zijn natuurlijke rijkdommen moet beschermen. En dat dus het onverantwoordelijk zou zijn om een straaljager aan te schaffen die niet het beste is. Daarbij refereerde hij aan de Rafale. Waarom niet eenvoudig kiezen voor een vliegtuig dat het machtigste land ter wereld zelf ook gebruikt?
Voor Brazilië zijn goede betrekkingen met de VS van groot belang. Vanuit de industrie speelt mee dat F-18 fabrikant Boeing experimenteert met bio-brandstof, een terrein waarin Brazilië een leidende rol wil spelen.
Redactie
Redactie
Gevolgd door 698 leden