
© Rosa Snijders
Breek Facebook op in duizend stukjes
Facebook staat aan de vooravond van ingrijpende maatregelen. In Amerika pleit het Congres voor anti-trustmaatregelen om de monopolies van Big Tech op te breken, in de EU is besloten om ‘gerichte advertenties’ te weren. Facebook probeert uit alle macht zichzelf als het beste jongetje van de klas te presenteren. Het kan er écht niets aan doen dat het zo groot is.
Nick Clegg, de voormalige vice-premier van Groot-Brittannië en tegenwoordig hoofd communicatie en publiek beleid van Facebook, maakte vorige week zondag zijn opwachting in het tv-programma Buitenhof. De interviewer van dienst was Pieter Jan Hagens, een journalist die over het algemeen weet hoe je een kritisch kruisgesprek moet voeren.
Het gesprek beloofde extra pikant te worden, omdat een scoop van The Wall Street Journal van een dag eerder eens te meer aantoonde dat Facebook niet terugdeinst voor politieke manipulatie. Volgens het artikel in de WSJ verleende Mark Zuckerberg in 2017 persoonlijk zijn goedkeuring aan een verandering van Facebooks algoritme, een verandering die ten doel had om een progressief journalistiek platform als Mother Jones uit het directe zicht van de gemiddelde Facebook-gebruiker te houden. Die operatie was dusdanig succesvol dat Mother Jones in achttien maanden tijd 600 duizend dollar aan inkomsten verloor.
De onthulling riep wederom de vraag op in hoeverre Zucks mondiale platform een verhulde pro-Trump machinerie is, zoals Jan Kuitenbrouwer hier al eens suggereerde. Met de Amerikaanse verkiezingen voor de deur en in de wetenschap dat de geheime receptuur van het bedrijf – lees: de algoritmen – extremistische uitingen bevordert, had Hagens genoeg munitie in handen om de oud-politicus het vuur aan de schenen te leggen. Vol verwachting nestelde ik mij voor de buis.
Zolang Facebook een monopolie heeft en de groei niet in gevaar is, ligt Zuckerberg niet wakker van zijn gebutste imago
Al binnen een minuut tuimelde ik van verbazing zowat van mijn stoel. Op Hagens vraag of hij de veelbesproken Netflix-documentaire The Social Dilemma had bekeken, waarin de manipulatie van het nieuws op sociale media een wezenlijk element was, antwoordde Clegg – blijmoedig leek het haast – van niet. Al snel besefte ik hoe naïef mijn verbazing was en dat deze publiekelijk beleden argeloosheid van Zuckerbergs zetbaas, verantwoordelijk voor de beeldvorming van de techreus, past bij een tech-elite die zich onaantastbaar waant.
Zolang Facebook een monopoliepositie bezit en Zuckerbergs obsessie met oneindige groei van zijn imperium niet in gevaar komt, zal men in Palo Alto nauwelijks wakker liggen van het gebutste imago bij het grote publiek. Dat de communicatie-afdeling van het concern poogde om de aantijgingen te weerleggen, doet hier weinig aan af.
Opbreken tech-monopolies
Wat de top van Facebook wel reden tot zorg geeft, is de dreiging van het Amerikaanse Congres om het bedrijf op te splitsen, zoals eerder gebeurd is toen telefonie- en oliebedrijven te monopolistisch werden. Toen Hagens daarover begon, schoot Clegg in een haast passief-agressieve kramp. We worden simpelweg gestraft omdat we succesvol zijn, luidde zijn schrale repliek. Hij zette nog een tandje bij door dat succes te wijten aan het zogeheten netwerkeffect van het internet, waardoor nieuwe diensten of innovaties in een mum van tijd explosief kunnen groeien. Oftewel: Facebooks succes – in feite een synoniem voor almacht – is geen keuze, maar het resultaat van hogere krachten waar het bedrijf geen invloed op heeft.
"Dat netwerkeffect van Facebook is vooral een opkoopeffect"
‘Pardon?’ had Hagens hier kunnen tegenwerpen, ‘uw broodheer heeft de afgelopen jaren miljarden gespendeerd aan het inlijven van WhatsApp, Instagram en tal van andere bedrijven en diensten. Dat netwerkeffect van u is vooral een opkoopeffect. Bovendien lijkt die wil tot acquisitie, in het geval van Instagram bijvoorbeeld, ingegeven door de wens om mogelijke concurrenten voortijdig de nek om te draaien. Zoals u weet is dat in strijd met de mededingingsregels, wat precies de reden is waarom uw ceo en zijn collega’s van Google, Amazon en Apple onlangs bij het Amerikaanse Congres op het matje werden geroepen. Uw suggestie dat de macht en schaalgrootte van Facebook te danken zijn aan netwerkkrachten, doet toch een beetje denken aan een notoire bumperklever of recidiverende snelheidsduivel die het wegennet de schuld geeft van zijn roekeloze gedrag.’
Helaas liet Hagens zich afschepen met het technocratische netwerkargument. Ook bij een daaropvolgend schot voor open doel, toen Clegg zich voorstander betoonde van regulering van de tech-industrie, liet zijn journalistieke behendigheid hem in de steek. Hagens had kunnen vragen waarom een bedrijf dat zich altijd hevig heeft verzet tegen elke vorm van regulering plots overstag gaat. Was het misschien onderdeel van een charme-offensief om de dreiging van opsplitsing af te wenden? Of heeft regulering wellicht als bijkomend voordeel dat die het toekomstige start-ups lastiger maakt een concurrerende plek op de markt te veroveren, zeker nu Facebook een welhaast onoverbrugbare voorsprong heeft verworven.
Als Facebook regulering zo belangrijk vindt, waarom neemt het dan zo zelden zijn verantwoordelijkheid?
Bovenal had Hagens de olifant in de kamer mogen benoemen. Als Facebook regulering echt zo belangrijk vindt, waarom neemt het bedrijf dan keer op keer zijn verantwoordelijkheid niet? Waarom heeft Facebook drie jaar lang de extreemrechtse samenzweringscultus van QAnon geen strobreed in de weg gelegd? Hoe komt het dat Zuckerberg zo vaak z’n excuses moet aanbieden voor privacy-schandalen of voor het zoveelste geval van datamisbruik? Is het verdienmodel van de multinational überhaupt wel te verenigen met welke vorm van dataregulering dan ook? En wat is er eigenlijk gebeurd met het ongenoegen van stakende medewerkers of klokkenluiders over Zuckerbergs weigering om opruiende of misleidende boodschappen van Trump of anderen van het platform te weren?
‘Wees maar liever blij met ons’
Tegen het einde van het interview toverde Clegg een konijn uit zijn hoge hoed. Hij waarschuwde dat de macht van Facebook in het niet valt bij de tech-titanen die nu uit de buik van de Volksrepubliek China tevoorschijn komen. Het onderschrift bij deze opmerking luidde: wees blij dat wij er zijn:, een westers bedrijf dat de open en democratische samenleving een warm hart toedraagt en tegengewicht kan bieden aan de totalitaire en staatsgeleide tech-molochs die in het Verre Oosten verrijzen.
"China’s staatsgereguleerde surveillancemodel steunt in essentie op dezelfde principes als de marktgerichte Silicon Valley-variant"
Facebook als baken en beschermheer van de westerse beschaving en waarden: datzelfde geluid verkondigde Zuckerberg afgelopen zomer tijdens de antitrust-hoorzitting in het Amerikaanse Congres. Daar waarschuwde hij – je zou het ook een impliciet dreigement kunnen noemen – dat democratische waarden als openheid en vrijheid van meningsuiting het onderspit delven wanneer China’s versie van het internet geëxporteerd wordt.
Destijds vond ik dat al een gotspe, al was het maar omdat inmiddels is gebleken hoezeer Facebooks monopoliepositie, in combinatie met de polariserende werking van diens in nevelen gehulde algoritmen, allerlei democratische beginselen juist ondermijnen. Bovendien zou je kunnen betogen dat China’s staatsgereguleerde surveillancemodel in essentie op dezelfde principes steunt als de marktgerichte Silicon Valley-variant. Beide zijn gebaseerd op de kunst van het Grote Gluren, met als doel het gedrag van mensen te beïnvloeden.
Als klap op de vuurpijl volgde nog een kolderieke maar veelzeggende uitsmijter, toen Clegg bijna jennerig opmerkte dat het opbreken van Facebook nutteloos is, omdat de afgeslankte onderdelen binnen de kortste keren weer tot hun obese natuurtoestand zullen uitgroeien. Oftewel: de sociale mediareus is een veelkoppig monster dat niet klein te krijgen is, een octopus die zijn afgehouwen armen weer laat aangroeien.
Een verbod op micro-targeting zaagt de poten onder Facebooks verdien- en manipulatiemodel vandaan
Misschien was het beter geweest om een kritische techjournalist of een deskundig Europarlementariër bij het vraaggesprek met Clegg te betrekken. Die had Clegg kunnen vragen of hij, gezien zijn enthousiasme voor regulering, ook zo opgetogen is over het recente besluit van het Europese Parlement om de zogeheten ‘behavioral ads’ te weren. Dat zijn reclames die op basis van datasporen uit het verleden het gedrag van individuele gebruikers proberen te beïnvloeden, ook wel micro-targeting genoemd.
Omdat een dergelijk verbod de poten onder Facebooks verdien- en manipulatiemodel wegzaagt, was ik erg benieuwd geweest naar Cleggs reactie. Ondanks de gemiste kansen om Zuckerbergs spindoctor tegen de touwen krijgen, bevestigde het interview eens te meer dat Facebooks hooghartigheid ongebroken is, dat het bedrijf er alles aan doet om zijn verantwoordelijkheden af te schuiven en dat zoiets als zelfreinigend vermogen bij Mark ‘they trust me, dumb fucks’ Zuckerberg een illusie is.
Kortom, #DeleteFacebook en #BreakThemUp.
24 Bijdragen
Roel Westhoff 1
Het was inderdaad een zwak optreden van Pieter Jan Hagens en pr-verhaal van Facebook. De EU is bezig met het 'aanpakken' van de techreuzen maar wat ik zie zijn nogal 'oppervlakkige' oplossingen die - zoals je zelf al aangeeft - waarschijnlijk geen invloed zullen hebben. De menselijke natuur om bij een 'groep' te horen zal meespelen. Dit is de reden dat alle 'anti-facebook' acties tot niets hebben geleid. Na een bepaalde tijd ebt het sentiment weg een vervalt men weer in oude patronen. Aka aansluiten bij de groep: facebook.
De intro van de GDPR geeft de EU-burgers een goed handvat om hun privacy te waarborgen maar ik zie nog weinig actie. Passiviteit alom. In Ierland - waar veel tech-reuzen zitten - is de Ierse-AP (Authoriteit Persoonsgegevens) zo traag als dikke stront in een trechter. Waarschijnlijk met een reden. Je slacht niet de kip met de gouden eieren.
Vraag: Hoeveel onderzoek en artikelen zijn er geschreven om met gerichte 'acties' de tech-reuzen het vuur aan de schenen te leggen. Welke 'acties' heeft men inmiddels bedacht om het deze tech-bedrijven moeilijk te maken en zich aan de regels te houden? Opbreken? Algorithmes openbaar maken? De burger invloed geven op de algoritmes. 10 klonen maken. Geografische scheiding? Een functionele scheiding tussen input en output. Hiermee bedoel ik dat de gegevens (van de burgers) wordt gescheiden van de verkoop gegevens
Alles wat ik tot nu toe lees zijn de spreekwoordelijke 'verschuiven van de stoelen op de Titanic'. Zoals uit het verleden de Microsoft-Internet Explorer rechtszaak. De essentie wordt niet aangeraakt waarom een bedrijf een monopolie heeft. Bij Facebook zijn dat de advertentie-inkomsten uit het feit dat EU-burgers als schapen hun (persoonlijke) gegevens ter beschikking stellen en er niet wordt gevraagd wat Facebook er mee doet. Google precies hetzelfde maar dan via de zoekvragen die men stelt. Microsoft heeft nog steeds het Windows platform en breek mij de bek niet open over Amazo
Joop Klinkhamer 1
Roel WesthoffAndries Micke
Regulering kan wel e.e.a. verbeteren overigens en een kritisch pleidooi kan daar bij helpen en is niet ongewenst maar ik denk wel: Walk the talk.
Marc Fahrner 6
Zolang gebruikers denken (en ervaren) dat er persoonlijk of zakelijk voordeel te behalen is met gebruik van een platform, door het enorme bereik, zal het de meesten worst zijn dat hier een (data)prijs voor betaald wordt. Het gros van de gebruikers is er immers van overtuigd, praat zichzelf aan of laat zich graag aanpraten, dat de negatieve effecten voor hen persoonlijk wel mee zullen vallen.
En als dat voor die argeloze integere gebruiker leidt tot aandacht of business met harde inkomsten tot gevolg... Die groep is helemaal niet bezig met de effecten van QAnon-achtige bewegingen. Die maakt hoogstens de eenvoudige afweging: Stoppen uit principe of blijven vanwege zakelijk belang? Dan worden de argumenten al snel zaken als: "Mijn volgers rekenen op me" of "Mijn klanten zitten er nu eenmaal ook op".
Markie en consorten weten helaas maar al te goed dat ideologie het (nog) niet wint van (potentieel) direct eigenbelang. De wintersport-vakantie of kekke AMG-Mercedes moet ergens van betaald worden..
Jan Everhard
Ik ben het daar helemaal mee eens. Waarom zit FTM eigenlijk op FB? Dat is nooit uitgelegd!
David de Jongh 1
Jan EverhardTheo van Beuningen 3
Josette van Os 2
Theo van BeuningenVoor de vrolijke noot:
https://www.youtube.com/watch?v=BP6w3QrlpMY
Jesse Kamps 1
Josette van OsMartin van den Broek 4
Theo van BeuningenB. Hotting
Theo van Beuningenzie de genoemde netflix documentaire "The Social Dilemma"
Theo van Beuningen 3
B. HottingAnnemiek van Moorst 10
Hans Schnitzler 1
Annemiek van MoorstBert Kerkhof 1
De vrije meningsuiting is een erkend kritisch vermogen van de westerse beschaving. Het levert kennelijk onrust in de zittende arena van de politiek maar wordt toch vooral geduld en gerespecteerd. In het verleden was kritiek op Nederlandse televisiekanalen onder noemers zoals 'vertrossing' en/of ‘verzuiling, vergrijzing’. Waarschijnlijk zullen de Chinezen die te maken hebben met staatsgereguleerde surveillance hun gecensureerde internet ervaren zoals jongeren in de 80s de Nederlandse staatsmedia.
Op het moment is met Facebook iets ánders gaande dan 'vertrossing' en in grote lijnen dringt zich een vergelijking op met de vrije Noordzee zenders zoals Veronica en later 538 radio en het gewaardeerde NPO Nederland 3. Soms wordt een idee geponeerd zoals 'de Chinese censuur steunt in essentie op dezelfde principes als Facebook'. Eigenlijk is dat niet houdbaar nu blijkt dat de vele en diverse meningen en plaatjes op Facebook eerder diametraal staan op wat de zittende Haagse politieke elite wenselijk acht dan dat zij van hen waardering krijgen.
Bert Kerkhof 1
De boom structuur was ooit het technologisch meest geavanceerde element in grafisch programmeren, nu is video dat. Video nodigt net als een blog veel meer uit tot voorbereiden van een aaneensluitend verhaal en is eigenlijk nu al de meest gewaardeerde, meest populaire vorm.
Het is gemakkelijk schieten op het Facebook nu ook de babyboom generatie de website van Mark Zuckerberg en de 'attentie: buurtpreventie' WhatApp hebben gevonden.
Mag de Nederlandse investeerder ook inzicht verwachten en constructieve ontwerpen voor de Nederlandse ICT in plaats van het gedachteloos bekritiseren van ondernemerschap en het beperken van vrije meningen? Is het ook mogelijk om de technologische infrastructuur naar grotere hoogte te stuwen met behulp van journalistieke stukken?
Bert Kerkhof 1
Robert van der Velden
Om de focus op groei van de onderneming bij Zuckerberg een obsessie te noemen zegt meer over
de naïviteit van Hans Schnitzler inzake ondernemerschap dan over Mark Zuckerberg. Pas wanneer je net als ik belangrijkere zaken te doen hebt dan ondernemen, zoals opereren vanuit het antropoceen, wordt de focus op groei van de onderneming een obsessie. En het lijkt er niet op dat Facebook daar last van heeft. Het geniet van haar technische superioriteit en leert gaandeweg steeds meer verantwoorde keuzes te maken in de zichzelf in hoog tempo vernietigende wereld. Ik zie wel deze vernietigende kracht bij Trump, niet of beslist in veel mindere mate bij Zuckerberg. Natuurlijk is elke vorm van winstbejag niet noodzakelijkerwijs kwaadaardig, mits die winst maar wordt omgezet voor het algemeen belang.
Wat ik mis bij de krachttermen argeloosheid, techreus, tech-elite en onaantastbaar is de onderbouwing. Bij opsplitsing van Facebook, Instagram, WhatsApp en dergelijke loert het sprookje van De Tovenaarsleerling echter om de hoek. Zoals Clegg terecht vaststelt, zullen de opgeknipte delen zich gedragen als de splinters van de bezem en opnieuw groeien als kool. Want zo werkt de formule van Zuckerberg. Ik weet het, omdat ik zelf een goed functionerende formule heb ontwikkeld.
Dat Clegg dit niet verklapt en ik wel heeft te maken met hoeveel je te delen hebt. Ik ben tegen opknippen wanneer er nationale Facebook-delen ontstaan als gevolg hiervan. Dat druist in tegen het basisprincipe van internet waar we zo veel aan te danken hebben. Regulering is alleen in orde als het gevaarlijke uitwassen helpt voorkomen.
Clegg heeft dus mogelijk gelijk als hij insinueert dat jaloezie een niet te onderschatten factor is in dit verband; naast hogere krachten zijn er ook lagere die een rol spelen in het universum.
Robert van der Velden
Opnieuw worden vervolgens krachttermen als notoire bumperklever, recidiverende snelheidsduivel en roekeloos gedrag niet onderbouwd. Al ben ik even sceptisch als Schnitzler waar het technocratie en de snelheid daarvan betreft. Maar daar zet Trump juist op in, zo is onlangs nog gebleken toen ASML aan de orde kwam. En ik weet juist van de high tech industrie wat de gevaarlijke effecten zijn. Toch is mijn aantal bezoekers recentelijk gehalveerd door de draai aan een duivelse knop.
Dat er allerlei vragen rijzen in dit digitale veld is begrijpelijk en gewenst. Maar hol geen politieke dooddoeners als de olifant in de kamer verder uit, die zijn hun betekenis allang kwijt en daardoor het noemen niet meer waard. Facebook heeft in zoverre een voorsprong dat het idealisme ervan voor een aanzienlijk deel overlapt met dat van mij. Neem hem de slechtheid van de wereld niet kwalijk die hoort bij de huidige destructieve economie. Terecht stelt Clegg dat we met Chinese giganten slechter af zijn.
Hans Schnitzler zou er beter aan doen zich af te vragen waarom de term kenniseconomie sinds een jaar of tien in onbruik is geraakt. Want daar ligt de sleutel tot de afstand die Facebook en andere tech-giganten zich politiek kunnen permitteren. Wat voor hem reclame is, is voor mij waarschijnlijk inspirerende muziek die via Facebook en YouTube op me af komt.
Gideon Schnitzler
Robert van der VeldenHans Schnitzler 1
Gideon SchnitzlerGert van de Kraats 6
Robert van der VeldenWelke vorm van idealisme zit er achter Facebook? Ik zie 3 "idealen" : gratis (inspirende muziek) voor de klant, overwinst voor het bedrijf en geen afdracht van belasting.
Gert van de Kraats 6
Ik zie echter niet in, welk probleem wordt opgelost door het opdelen van Facebook. De duizend stukjes uit de titel lijken me niet serieus bedoeld. Dit zou er ook toe leiden dat er dan minimaal duizend linkjes in een persoonlijke bijdrage bij FTM komen te staan.
Het probleem, dat Facebook en ook Google via een onbekend algoritme bepalen welke informatie aan een gebruiker wordt getoond is daarmee niet opgelost. Ook het probleem van verzamelen en verkopen van data over de gebruikers niet.
Hier zouden wel afspraken over gemaakt kunnen worden, maar dat zal een grote impact hebben op het huidige verdienmodel.
Censuur door deze commerciele tech-reuzen bij fake-news en andere ongepaste web-pagina’s is gewenst, maar een ondoenlijke taak en staat op zeer gespannen voet met de persvrijheid. Dit zou een taak moeten zijn van een internationale overheid(VN???).
Thijs Terpstra 1