BRIC banken winnen terrein

  Banken in China, Brazilië en Rusland slaan volgens De Nederlandsche Bank hun vleugels uit

  ICBC, de Chinese bank die begin 2011 de deuren opende van haar eerste Nederlandse kantoor aan het Amsterdamse Museumplein, is de grootste bank ter wereld (naar marktwaarde) met 240 miljoen particuliere en 40 miljoen zakelijke klanten. In de internationale top 25 van grote banken staan acht banken uit opkomende landen: naast ICBC zijn dat drie andere Chinese banken, drie Braziliaanse en een Russische bank. In 2010 waren de banken van opkomende landen bij elkaar genomen goed voor zo’n 30% van de winsten, een derde van de inkomsten en de helft van het totale TIER-1 kapitaal van alle banken wereldwijd. Dit meldt De Nederlandsche Bank op zijn website.

   

  Rooskleuriger
  Banken uit opkomende landen groeien, net als de economieën aldaar, harder dan hun collega's in Westerse landen. De kredietcrisis heeft in deze landen veel minder impact gehad. Dat is volgens DNB deels te wijten aan de "totaal andere verhouding tussen leningen en spaartegoeden: banken in opkomende landen hebben relatief weinig leningen uitstaan tegenover de hoeveelheid spaargeld". En dat heeft ze "een boel ellende bespaard" omdat ze minder geraakt zijn door problemen op de internationale geldmarkten, kunnen ze nog steeds grif leningen verstrekken.
  Tegelijkertijd ligt er in die landen nog een enorme markt braak omdat de lokale bevolking voor een groot deel nog geen toegang heeft tot banken. "Voeg daarbij dat de groeivooruitzichten voor deze landen een stuk rooskleuriger zijn dan die voor rijke landen anno 2011 en de conclusie is dat deze ontwikkeling nog wel even aan zal houden.

  DNB betwijfeld echter dat de Amsterdamse Zuidas over enkele jaren vol zal staan met BRIC-banken omdat deze financiële instellingen eerst hun thuismarkt zullen bedienen alvorens ze naar buitenlandse markten zullen expanderen.

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren