Britse Bank doorvoerhaven voor Iraans geld

2 Connecties

Relaties

Iran Smokkelen

Standard Chartered Bank sluisde in het afgelopen decennium ruim $250 miljard door naar Iran volgens een lokale toezichthouder in New York die zwaar geschut inzet om de bank te straffen.

De Britse Standard Chartered Bank (SCB) wordt er door de New York Financial Services Department (NYFSD), de financieel toezichthouder in de staat New York, van beticht tussen 2001 en 2010 illegaal $250 miljard aan transacties te hebben verricht met Iraanse banken. Ook lopen er nog onderzoeken naar soortgelijke transacties die SCB met Libie, Myanmar en Sudan zou hebben gedaan.

Iraans geld mocht door het Amerikaanse financiële systeem stromen, zolang het maar niet in een Iraanse bank belandde. Voorwaarde is dat transacties niet starten of eindigen in Iran. Om te bepalen of transacties zijn toegestaan moet de informatie op de overschrijving in orde zijn. Volgens de NYSFD werd informatie door SCB echter systematisch vervalst, zodat de namen van Iranese banken verdwenen van de overschrijvingsformulieren.

Uitzonderlijk is dat de NYFSD, een tot nog toe onbekende toezichthouder, er gelijk met twee benen in vliegt. Benjamin Lawsky, het hoofd van de NYFSD, dreigt de banklicentie in New York in te trekken en de toegang tot het dollar clearing systeem te ontzeggen. Op 15 augustus mag SCB op een hoorzitting uitleggen waarom ze niet haar banklicentie en toegang tot het dollar clearing systeem moet verliezen. De koers van Standard Chartered daalde dinsdag door de aankondiging met ruim 20 procent.

Verschillende Britse commentatoren lijken echter laaiend over de keiharde acties van Benjamin ‘The Rogue Regulator’ Lawsky en zien het als een Amerikaans complot tegen Britse banken. John Mann, parlementslid voor de Labour Party, beklaagde zich bijvoorbeeld over de ‘steeds grotere anti-britse vooringenomenheid van Amerikaanse toezichthouders en politici’.

Vreemd, omdat de aanklacht op het eerste gezicht redelijk hard lijkt. Uit de aanklacht blijkt dat er intern ook rode vlaggen werden gehesen. In 2006 uit de CEO van SCB in Amerika in een e-mail aan zijn Londense collega’s zijn zorgen. ‘We believe [the Iranian business] needs urgent reviewing at the Group level to evaluate if its returns and strategic benefits are . . . still commensurate with the potential to cause very serious or even catastrophic reputational damage to the Group,’ schreef de CEO. “[S]econdly, there is equally importantly potential of risk of subjecting management in US and London (e.g. you and I) and elsewhere to personal reputational damages and/or serious criminal liability.” Volgens oud-medewerkers reageerde Londen gedecideerd. 'You fucking Americans. Who are you to tell us, the rest of the world, that we’re not going to deal with Iranians.’