
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
Britse beleggers wonen Nederlandse sociale woningmarkt uit
Sociale huurwoningen van het Wooninvesteringsfonds dreigen in handen van schatrijke Britse beleggers te belanden. Maatschappelijk verlies: 120 miljoen euro. De woningcorporaties verzetten zich tegen de 'uitverkoop'. Maar nu blijkt dat als de deal wordt afgeblazen, de leden-corporaties van het fonds een boete van 45 tot 50 miljoen euro aan de Britten moeten betalen. Hoe kon dit gebeuren?
Net buiten het centrum van Zeist, aan de Utrechtseweg, staat een mooi gerestaureerd kantoorpandje. Daarin is het Wooninvesteringsfonds (WIF) gevestigd. De uitstraling van het pand past helemaal bij de gouden jaren die de corporatiesector heeft gehad. Een sobere uitstraling werd toen als achterhaald beschouwd. Tegenwoordig zou je in het pand eerder een private banker verwachten, dan een kleine, in doodsnood verkerende woningcorporatie.
Maar goed, WIF heeft zichzelf altijd al meer als een soort financiële dienstverlener beschouwd, dan als een doorsnee corporatie. Het fonds werd in 2005 opgericht met als taak complexen van reguliere woningcorporaties over te nemen. Het idee was dat corporaties op die manier in bakstenen opgeslagen vermogen liquide konden maken, om het vervolgens in te zetten voor de financiering van nieuwbouw.
Weglekken
Hoe werkt dat systeem? Het WIF koopt de woningen met van banken geleend geld en door corporaties ingebracht garantievermogen. De sociale huurcontracten van de aangekochte woningen lopen na aankoop gewoon door. Maar zodra de huurders vertrekken, wordt de woning te koop gezet.
Er wordt in de berekeningen vanuit gegaan dat per jaar 6 tot 7 procent van het bezit wordt verkocht. En daarmee kan, of liever kon, het WIF interessante rendementen behalen voor de aangesloten corporaties en geld vrij maken voor investeringen door de sector.
Niemand hield er rekening mee dat de woningmarkt onderuit kon gaan en die mooie geldmachine dan zou vastlopen
Het garantievermogen van het WIF bestaat uit vermogen dat is binnengehaald met achtergestelde obligaties (WIF-certificaten). Die zijn in de beginjaren geplaatst bij ledencorporaties. Doordat de rendementen via rentebetalingen aan de certificaathouders weer terugvloeiden naar de sector, lekte er geen maatschappelijk vermogen weg uit het corporatiestelsel. Een belangrijk gegeven, want weglekken van maatschappelijk gebonden kapitaal is een hoofdzonde in de sector.
Kerngezond
Tot 2009 was het verdienmodel van WIF kerngezond. De vraag naar koopwoningen was enorm. De leegwaarde van woningen bleef stijgen en de gemiddelde periode van leegstand was beperkt. Het voortdurend verkopen van leegstaande woningen – het zogenoemde uitponden – was een gouden greep. En niemand hield er eigenlijk rekening mee dat de woningmarkt hard onderuit kon gaan en die mooie geldmachine dan zou vastlopen.
In 2009 gebeurde dat toch. Na zo’n twintig jaar van stijgende woningprijzen keerde de trend en zette er een waardedaling in van meer dan 20 procent. De beoogde 6 tot 7 procent verkoop van het bezit werd ook op geen stukken na meer gehaald en de gemiddelde periode van leegstand liep op van vijf naar negen maanden. Het WIF was in een perfect storm beland.
Het kantoor van het Wooninvesteringsfonds, Utrechtseweg 129 te Zeist
Karin de Graaf, sinds 2010 directeur-bestuurder, wist geen goede oplossing te bedenken en stapte per 1 januari 2014 op. Interim-bestuurder Jacques Thielen, een oude rot in het volkshuisvestingsvak die net klaar was met zijn interim-klus bij Vestia, nam het roer over en had al snel door dat hij voor een bijzonder lastige klus stond.
Herfinanciering
Er was sprake van een portefeuille van circa 3.800 woningen. Die moest voor 1 april 2015 zijn geherfinancierd. Maar door de gedaalde WOZ-waarde van de panden, was er te weinig onderpand om de hele portefeuille opnieuw volledig te kunnen financieren. De particuliere banken hadden er in ieder geval geen trek in.
Met welke geldverstrekker er ook werd gesproken, er bleef telkens een gat over van tussen de 40 en 80 miljoen euro. Thielen besloot het over een andere boeg te gooien
Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) was ook niet bereid het hele benodigde bedrag te borgen. WSW borgt altijd maar tot 50 procent van de WOZ-waarde van een portefeuille en met dat bedrag redde het WIF het niet. Er kon dus ook niet goedkoop worden geleend via de sectorbanken.
Thielen moest toch in totaal zo’n 290 miljoen euro aan nieuwe leningen zien te regelen. Maar met welke geldverstrekker hij ook sprak, er bleef telkens een niet-financierbaar bedrag over van tussen de 40 en 80 miljoen euro. Hij besloot het over een drastisch andere boeg te gooien.
Hij ging op zoek naar een koper voor de héle portefeuille. En maakte daarbij een blunder die voor de betrokken woningcorporaties duur zou kunnen uitpakken.
Verkoop
Als interim-manager bij Vestia had Thielen al eens zo’n ronde gemaakt. Hij kende de belangstelling bij Britse partijen voor dergelijke portefeuilles. Thielen kreeg een aantal aanbiedingen, legde die naast elkaar en koos voor Round Hill Capital. Deze vastgoedbelegger was bereid om 75 procent van de WOZ-waarde te betalen. Als je ervan uit gaat dat de marktwaarde in verhuurde staat gemiddeld 70 procent van de WOZ-waarde bedraagt, lijkt dat op het eerste gezicht een mooi bedrag. (Hoe die waardebepaling precies in elkaar steekt, leest u hier.)
Pikant detail: de Nederlandse vastgoeddeal van Round Hill wordt gefinancierd door staatsbank ABN Amro
Inclusief die ‘premie’ van 5 procentpunt komt het bod van Round Hill uit op 365 miljoen euro. Dat is genoeg om alle schulden af te lossen en ook nog een uitkering aan de certificaathouders te doen. Bovendien neemt Round Hill voor die som al het personeel van het WIF over. Pikant detail: de Nederlandse vastgoeddeal van Round Hill wordt gefinancierd door staatsbank ABN Amro. Die bank is samen met de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) tevens eigenaar van de lening van 290 miljoen euro aan het WIF.
Thielen dacht eind november 2014 de klus te hebben geklaard. Maar dat bleek een volledige misrekening. In december begon de harde kern van de certificaathouders te muiten. Ze vonden dat Thielen de mogelijkheid van een herfinanciering te snel ter zijde had geschoven. Daarmee had hij volgens hen in strijd gehandeld met de statuten. Ze dreigden met juridische stappen.
Klem
Medio januari 2015 kwamen alle 73 leden-corporaties van het WIF samen. Op die bijeenkomst stemde 90 procent van de vertegenwoordigde certificaten voor een opdracht aan het bestuur van het WIF om nogmaals de optie van herfinanciering te bestuderen.
Beleggers uit de Londense City staan niet bekend om hun vrijgevigheid. Het team van Round Hill is gepokt en gemazeld in de eredivisie van de financiële wereld
Thielen zat opeens tussen twee vuren. De lening moest voor 1 april 2015 worden afgelost. Hij had al een overeenkomst gesloten met Round Hill. Over de mogelijkheid dat de deal uit hun vingers zou kunnen glippen zijn de Britten not amused. Beleggers uit de Londense City staan niet bekend om hun vrijgevigheid. Dat het hier gaat om sociale woningbouw is voor hen niet relevant. Zakendoen is nu eenmaal geen liefdadigheid.
Het team van Round Hill is bovendien gepokt en gemazeld in de eredivisie van de financiële wereld: Morgan Stanley, global M&A van KPMG, Lazard Bros. & Co, Deutsche Bank, Credit Suisse etcetera. Interim-directeur Thielen van het WIF kan ook bogen op een brede ervaring: hij was onder meer directeur van een samenwerkingsverband van woningcorporaties in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam. Is hij opgewassen tegen de sluwe Britten? De vraag stellen is hem beantwoorden.
Bij navraag door Follow The Money blijkt inderdaad dat de deal die Thielen sloot absoluut niet vrijblijvend is. WIF erkent dat als de levering niet wordt nagekomen, het fonds een boete van tussen de 45 en 50 miljoen euro aan de Britten moet betalen. In de praktijk zal die boete zeker ten koste gaan van het door de certificaathouders ingebrachte garantievermogen. Lees: de toch al armlastige leden van het Wooninvesteringsfonds draaien voor een mogelijk mislukken van de Thielen-deal op. De Britse beleggers trekken hoe dan ook aan het langste eind.
Intussen geeft Stef Blok, minister van Wonen en Rijksdienst, ingefluisterd door de externe toezichthouders, wél groen licht voor de verkoop. Dat was een opsteker voor Thielen.
Een van Thielens uitgangspunten was dat een technisch faillissement van het WIF koste wat het kost voorkomen moest worden. Dan zou de corporatie, net als Vestia en WSG, de status van saneringscorporatie krijgen en ten laste komen van de hele sector. Die kreunde toch al onder torenhoge sanerings- en verhuurderheffingen.
Als de levering niet wordt nagekomen, moet het WIF een boete van tussen de 45 en 50 miljoen euro aan de Britten betalen
In de buitenwereld, waar men geen idee had van de gifpil in het Roundhill-contract, begon het verzet tegen de uitverkoop steeds meer momentum te krijgen. Op 5 februari stelde PvdA-kamerlid Jacques Monasch aan de minister een reeks kritische Kamervragen over de zaak. Op 23 februari stapte Thielen op en werd hij opgevolgd door Rien Lammertink. En om op een eventueel afketsen van de verkoop aan Round Hill te zijn voorbereid, diende het WIF op 13 maart een aanvraag in voor saneringssteun bij het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Allemaal zaken die er op leken te wijzen dat de oplossing van Thielen wankelde.
Nekslag
De nekslag voor de verkoop had de Rotterdamse corporatie Woonbron op 19 maart willen uitdelen. Deze belangrijke certificaathouder daagde het WIF in kort geding voor de rechter. Woonbron eiste een fors bedrag als de overeenkomst met Round Hill niet van tafel ging. Deze corporatie stelde dat Thielen te solistisch en in strijd met de statuten had gehandeld. Maar tot Woonbrons verbazing stelde de rechter het WIF in het gelijk en veroordeelde Woonbron tot betaling van alle met het geding verbonden kosten.
Tot grote opluchting van alle partijen verlengden de twee huisbanken, ABN Amro en BNG, van het WIF op 31 maart de kredietovereenkomst tot 1 juli 2015. De komende weken zal het conflict dus moeten worden beslecht. Het wachten is nu eerst op een uitspraak van zes bij de zaak betrokken gemeenten. Volgens Woonbron leeft ook op dat niveau veel verzet tegen de overname.
Filantropie
Interessant is de vraag waarom er zo veel verzet is tegen de verkoop van de portefeuille. Die woningen waren vanaf de overdracht aan het WIF immers al geoormerkt voor verkoop en de prijs lijkt technisch gezien redelijk. Met een verkoop is het hele probleem in een keer opgelost en in de prijs zit zelfs een deel van de toekomstige uitpondwaarde verdisconteerd.
Woonbron gaat uit van een uitpondwaarde van de WIF-portefeuille van minimaal 500 miljoen euro; Round Hill betaalt slechts 365 miljoen
Maar Bert Wijbenga, directeur/bestuurder van Woonbron, kijkt heel anders tegen de verkoopprijs aan. ‘Beleggers kopen geen sociale huurwoningen uit filantropie, maar vanwege harde euro’s. De rente en de vastgoedprijzen zijn laag en de potentiële rendementen dus hoog. De WIF-portefeuille nu verkopen betekent een fors vermogensverlies voor de aangesloten corporaties. Leden van het WIF hebben voor 170 miljoen euro aan achtergestelde WIF-leningen in portefeuille. Daar krijgen we bij verkoop van de portefeuille 50 miljoen van terug. Verlies aan maatschappelijk vermogen: 120 miljoen euro.’
Woonbron gaat uit van een uitpondwaarde van de portefeuille van minimaal 500 miljoen euro en Round Hill betaalt slechts 365 miljoen euro. Dat verschil wil Wijbenga niet ten goede laten komen aan ‘kapitaalkrachtige rendementszoekers'.
Wijbenga heeft als topman van Woonbron ook te maken met het belang van zijn eigen corporatie. Zijn corporatie bezit WIF-certificaten met een waarde van 41,6 miljoen euro, inclusief achterstallige rente. Met de verkoop aan Round Hill zou Woonbron volgens Wijbenga een bedrag van 28 miljoen euro kwijtraken: ‘Geld dat ik graag wil investeren in sociale huisvesting.’
Opmerkelijk genoeg blijkt Woonbron niet op de hoogte te zijn van de boeteclausule van 45 tot 50 miljoen euro bij het klappen van de deal. Als Follow The Money Woonbron daarover om een reactie vraagt, reageert men verbaasd. 'Voor zover bij ons bekend, is in het contract opgenomen, dat, mocht de minister de verkoop afwijzen, WIF als een soort onkostenvergoeding 500.000 euro betaalt aan Roundhill.' Woonbron zegt in de veronderstelling te zijn dat 'er dus geen sprake is van schadevergoedingsrecht als de minister de verkoop niet bekrachtigt.' Maar volgens WIF is er wel degelijk sprake van zo'n schadevergoeding en was Woonbron daarvan op de hoogte.
Is het onwetendheid? Naïviteit? Een fout geïnterpreteerde komma? Of heeft Thielen geen openheid van zaken gegeven? Hoe dan ook plaatst dit nieuws zijn vertrek in een ander licht.
Extra garanties
Hoe nu verder? Het alternatief van de opstandige certificaathouders is om toch weer het scenario van een herfinanciering uit de kast te halen. Daarbij moet het leeuwendeel worden binnengehaald via door het WSW geborgde leningen bij een van de sectorbanken. Via extra garanties van enkele grote gemeenten en een overbruggingslening van een groep grote corporaties moet het hele bedrag volgens Woonbron zijn binnen te halen.
Woonbron, QuaWonen en nog een aantal andere corporaties stellen dat de zaken met WSW, een aantal financiers en de betrokken gemeenten zijn doorgesproken. Ze noemen zo’n herfinanciering een reële optie, maar benadrukken dat alleen het WIF kan besluiten om deze variant uit te voeren.
De bedoeling van zo’n herfinanciering is ook om te kunnen profiteren van de stijgende waarde van woningen. De certificaathouders zien een gunstige verwachtingswaarde voor de portefeuille en vinden daarom een prijs van 75 procent van de huidige WOZ-waarde geen reële afspiegeling van de waarde op termijn.
Achteraan in de rij
Wijbenga’s redenering is goed doordacht. Zijn streven om uitpondwinsten en mogelijke toekomstige stijgingen van de leegwaarde te behouden voor de sector is sympathiek. Maar zouden gemeenten, die het financieel allemaal zwaar hebben, op dit moment zin hebben om garant te staan voor tientallen miljoen aan leningen? Dat soort beleid lijkt niet te passen in het huidige, risicomijdende en door karigheid gedomineerde tijdsgewricht.
Ongetwijfeld hebben de City-juristen van Round Hill Capital hun messen al geslepen
Het allerbelangrijkste is dat de ruziënde partijen de deadline van 1 juli niet laten verstrijken. Round Hill trekt zich dan definitief terug en dan volgt er een saneringsscenario waarvoor de hele corporatiesector moeten bloeden. En als zure kers op de taart hangt de WIF-leden ook nog eens die boeteclausule van 45 tot 50 miljoen euro boven het hoofd. Ongetwijfeld hebben de City-juristen van Round Hill Capital hun messen al geslepen. De Round Hill-optie lijkt op het moment dan ook de beste papieren te hebben.
Het is droevig voor de certificaathouders dat ze zo een deel van hun geld kwijtraken. Maar de facto is het WIF failliet en die certificaten zijn vermomde achtergestelde leningen. Het is niet voor niets dat ze mogen worden ingezet als eigen vermogen. Net als aandeelhouders, staan houders van achtergestelde leningen bij een faillissement per definitie achteraan in de rij.
Gastauteur Peter Hendriks heeft voor Follow the Money de parlementaire enquête Woningcorporaties gevolgd en van commentaar voorzien. Hij blijft de ontwikkelingen op het gebied van volkshuisvesting volgen. Ga voor een compleet overzicht naar ons dossier Woningcorporaties. Email: P.Hendriks.Senior@Gmail.com
31 Bijdragen
Jan
Heeft FTM inzage gehad in de gewraakte overeenkomt, of baseert zij zich op de uitspraken van het WIF? Zou het WIF er dan wellicht gebaat bij zijn om de zaken zo voor te stellen dat de deal met Round Hill wel door MOET gaan?
Peter Hendriks
JanHilterman
JanIn leveringsovereenkomsten en koopcontracten voor onroerend goed is een schade vergoeding van 10% van de koopsom bij niet nakomen van de overeenkomst vrijwel standaard. Dat de Britten daar 15% voor aanhouden is niets bijzonders.
De insteek van het artikel is zielig doen en de Britten de zwarte piet toespelen.
Kennelijk vinden de banken de zekerheden die de woningcorporaties kunnen bieden onvoldoende om de financiering voort te etten. Dat dezelfde banken wel met de Britse beleggers in zee willen gaan zegt genoeg.
Ronald Florisson
of rechter toch nog een streep door de verkoop zet. Als de feiten als uitgangspunt waren genomen; had dit artikel er heel anders uit gezien.
Ronald Florisson woordvoerder WIF
Peter Hendriks
Ronald FlorissonDe stelling dat Woonbron niet van de genoemde gifpil op de hoogte was, komt direct bij de directie van Woonbron vandaan. Ook die bewering heeft Florisson niet meer teruggelezen. In beide gevallen was input van Florisson overigens niet van wezenlijk belang. Directies behoren zelfstandig met de pers te kunnen spreken. De rest van de informatie in het stuk komt uit openbare bronnen.
WtW
Peter HendriksTuinkabouter
WtW"Pikant detail: de Nederlandse vastgoeddeal van Round Hill wordt gefinancierd door staatsbank ABN Amro. Die bank is samen met de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) tevens eigenaar van de lening van 290 miljoen euro aan het WIF."
jan
Peter HendriksWaarop is de aanname gebaseerd dat die 50 miljoen klopt, en dat Woonbron wellicht een komma verkeerd leest?
pubben
Waar komt dat toch vandaan? Woningcorporaties die boetes krijgen, landen die boetes krijgen, het UWV als boete machine. Alsof wij de echte wereld proberen aan te passen aan de "aard van een elektronische machine'. Ik kan de woorden bonus en boete zo langzamerhand niet eens meer horen.
jefcooper
pubbenHilterman
Het lijkt me dat een deal van enige honderden miljoenen waarbij de corporaties flink wat geld verliezen toch in detail had moeten worden voorgelegd en besproken met de corporaties.
Veranderende marktomstandigheden zijn aanleiding van dit drama. Toch is de overheid met name het kabinet Rutte II voor een belangrijk deel veroorzaker van de problemen.
Woningcorporaties zijn opgezadeld met een absurd zware last om bij te dragen aan de algemene middelen. Hoe ze dat doen interesseert de overheid niets. Het is deze vorm van grof geld binnenhalen die het cement in de samenleving steeds meer laat afbrokkelen.
De sector gaat zeker niet vrijuit, daarvoor zijn er te veel schandalen geweest, maar een land dat niet eens in staat is de sociale woningbouw behoorlijk te organiseren glijdt snel af naar een asociale samenleving.
Ik ben pessimist: ook hier zal de politiek niet ingrijpen alleen al omdat ingrijpen zonder de knip te trekken niet gaat.
dicko
Ik begin steeds minder tegenstander van de doodstraf te worden. Mag het behoud van een mensenleven in medische setting ook 150 miljoen kosten?
MvdB
dickoNF reageert sowieso niet, da's een trol maar dicko lees ik graag. Valt me gewoon even tegen ;-(
jopie1978
Ongeacht wat er gebeurt gaat e.e.a. waarschijnlijk weer geld kosten wat zal worden verdisconteerd in de "marktconforme huren", VVD bedankt.
Gast
No Future NL
ellen
Zo visieloos weer van onze zwakke regering. Andere EU landen komen wél op voor sectoren die ze belangrijk vinden, wij niet, wij laten ALLES over aan de internationale markten, met dank aan de hier oppermachtige VVD.
Ludovikaa
ellenPietje
Cabaret Voltaire
PietjeZo is het Duitse Patrizia helemaal niet zo Duits als het lijkt..
Een 30% eigenaar van Patrizia is First Capital Partners GmbH, een partner daarin is Theo de Raad -ex-CEO van SHV Makro - dus een deel van de winst komt gelukkig toch weer in Nederland terecht..
Ik denk dat Theo VVD stemt en het is fijn dat ons kabinet Theo zo'n fijn oude dag bezorgt...
Cabaret Voltaire
Cabaret Voltairevisible hand
PietjeHet waarnemend vermogen van de britten is om zeep geholpen door het krankzinnige onderwijssysteem, dat erop neerkomt dat als je het kunt betalen je goed onderwijs krijgt en in de bovenkaste beland. De rest (ca 93 procent) krijgt beroerd onderwijs beland dus in de onderkaste en mag zich laten cederen door de kranten van Rupert Murdoch, alcohol en goedkoop en ongezond eten. De brit uit de onderkaste kan niet eens meer protesteren want hij kan niet meer uit zijn stoel komen.
Omdat de city in eigen land niet meer kan plunderen, richten ze zich nu op Nederland. Nederland is een echte vrije markteconomie waar een naïef kabinet graag van allerlei verantwoordelijkheden (lees publieke diensten) afwil en via de Thielens van deze wereld denken het intelligent op te lossen. In Frankrijk en Duitsland gaat het de city niet lukken om te plunderen. Daar zijn ze wat slimmer. Heb altijd VVD gestemd maar ben kennelijk toch ook niet zo slim geweest. De city heeft in ieder geval een leuke nieuwe groeimarkt met Nederland. Er kunnen daar weer wat grote boten worden besteld.
Als dit zo doorgaat dan zal Nederland snel op de UK gaan lijken.
John Timmermans
Leren we nu nooit eens iets, of wordt er bewust niets aan gedaan zodat zulke 'blunders' mogelijk blijven?
Redelijkerwijs zou je toch mogen aannemen dat het niet al te moeilijk zou moeten zijn om maatregelen te nemen die dat voorkomen. En dat dat toch (nog) niet (is) gebeur(d)(t) zou toch ieder weldenkend mens achterdochtig moeten maken over de gang van zaken, niet?
I rest my case.
Ludovikaa
John Timmermansfred
Als je overigens 1 huis verkoopt en je levert niet krijg je toch ook 10%boete. Dus ook dit artikel is weer stemmingmakerij.
Peter Hendriks
fredfred
Peter HendriksKrijg overigens ook het gevoel dat u met stemmingmakerij bezig bent. De heer thielen krijgt overal de schuld van????
carthago
edurardv3
Peter Hendriks
edurardv3edurardv3
Peter HendriksHet is verder ondenkbaar dat Thielen een cart blance zal hebben gehad voor zo'n belangrijk beslissing. Het is gebruikelijk dat sit soort verkopen worden gedaan onder voorbehoud van de RvC en/of RvC.
Indien het zo is gegaan zoals u schrijft, de € 50 miljoen claim van Patrizia, dan hebben ze allemaal boter op hun hoofd gehad en nog. Ik zou P eens de statuten van het WIF laten lezen en als die goed in elkaar zit heeft P. geen poot om op te staan.
Een NL belegger die bekend is bij WIF, zou meer hebben geboden en wilde per sé niet uitponden en dat is zeer correct. Immers, de nederlandse samenleving, vroeger gemeenten, nadien mogelijk ook Provincie, en de staat hebben deccenia lang ingevesteerd in de sociale sector dat door onkunde van WonVer besturen, met name na de uitkering van de DKP subsitie medio jaren '90 volledig verkeerd is gegaan. Weet ook dat bijvoorbeeld gronden voor de sociale woningbouw werd afgedekt, zeg maar dat er een zeer lage grondprijs voor moest worden betaald, door de vrije sector. Dus de duurdere woningen betaalde buiten de normale inkomstenbelasting e.d., ook nog eens direct mee met de financiering aan de soc. bouw.
Alle bobo's hadden zich moeten houden aan het beleid en doelstelling cf de statuten van de WoCo's (zie statuten ). Een schip kopen van 250 miljloen hoort daar dus niet bij , et zoals winkelcentram kantoren en de vrije sector huur/koop.
De gedachte om daar geld mee te verdienen was en is een utopie.
Tot slot, waar bleef en blijft de contrrole van bovenaf.
Niets van geworden en alle bobo's zitten weer op hun plaats.
Ik weet uit het verleden dat de voorzitter van het bestuur van de Nieuwegeinse WoCo eigenaar was van een kantoorboekhandel. Wat weet zo'n man nu van bouwen, de wet en regelgelving.
En ook nu is dat weer aan de orde.
Succes verder herieem