Obama pak BP aan

3 Connecties

Relaties

Olieramp

Organisaties

BP ABP
0 Bijdragen

Britse gepensioneerden betalen de rekening.

De snoeiharde kritiek van president Obama op BP is veel Britten in het verkeerde keelgat geschoten. Zelfs sir Richard Branson, oprichter van Virgin, beschuldigde Obama ervan 'een bedrijf te trappen dat al op z'n knieën ligt.'

 
 
Het fonds van 20 miljard dollar dat BP woensdag in het leven riep wordt gezien als een concessie aan de Amerikanen. Het wordt gefinancierd door onder meer uitkering van dividend stop te zetten. 
 
De zorgen in Groot-Brittannië om BP zijn begrijpelijk. De meeste pensioenfondsen bezitten aandelen in BP, dat ooit gold als een veilig weduwen-en wezenfonds dat ook nog eens goed presteerde. Een op de zes pond aan dividendinkomsten van de Britse pensioenfondsen zou van BP afkomstig zijn. Dat betekent een gevoelige klap. 
 
Overigens blijft de schade voor de pensioenfondsen niet beperkt tot Groot-Brittannië. Ook het Nederlandse ABP, een van de grootste pensioenfondsen ter wereld, bezit een flink pakket aandelen in de oliemaatschappij. 
 
BP hoort tot de top 10 aandelenbeleggingen van ABP. Het belang van ABP is sinds begin dit jaar zo'n 260 miljoen euro minder waard geworden.