Meer winst maar minder belasting bij Britse bedrijven

2 Connecties
0 Bijdragen

De grootste bedrijven in Groot-Brittannië betalen minder belasting dan twaalf jaar geleden terwijl ze over deze periode wel meer winst zijn gaan maken.

Uit onderzoek van Reuters blijkt dat grote bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, die meer dan 1,5 miljoen pond omzet draaien, het afgelopen fiscale jaar in totaal 21 miljard pond aan vennootschapsbelasting hebben afdragen. Dat is 5 miljard pond minder dan in 2001. Oftewel een daling van meer dan een vijfde.

Ondertussen is de totale operationele winst van deze bedrijven in dezelfde periode met maar liefst 65 procent gestegen naar 329 miljard pond. Daarnaast is de Britse economie met 55 procent gegroeid in de afgelopen elf jaar. Ook het gemiddeld persoonlijk inkomen en de totale belastingsom van kleinere bedrijven is in die periode gestegen.

Het Britse ministerie van Financiën ontkent dat grootcorporaties meer belasting zijn gaan ontwijken. Volgens het ministerie betalen grote bedrijven minder belasting vanwege de slechte economische omstandigheden en de verlaging van de vennootschapsbelasting, die is gedaald van 30 procent in 2007 naar 26 procent op het heden. Reuters brengt daar tegenin dat de belastingverlaging goed is voor slechts de helft van de lagere fiscale afdracht.

Prem Sikka, een professor accountancy aan de Essex Universiteit, zegt dat - zelfs inclusief de belastingverlaging - de ontwikkeling dubieus is. “Hoe kunnen grote bedrijven hogere winsten draaien terwijl ze minder belasting betalen? Dat kan niet. Behalve als ze hun winsten ergens anders in de boeken hebben staan.”

Onlangs is er in Europa veel maatschappelijk ophef ontstaan over de lage fiscale lasten die grote bedrijven als Amazon, Starbucks en Google hebben. Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk hebben onlangs gezegd dat ze gezamenlijk iets willen doen aan deze kwestie.

LEES OOK:
Starbucks fuckt de fiscus vanuit Amsterdam
'Nederland is schadelijk belastingparadijs'
Is Nederland een belastingparadijs?
Waarom is Nederland populair bij belastingontwijkers?