Britse onvrede over JSF-besluit

2 Connecties

Relaties

JSF

Organisaties

Ministerie van Defensie
0 Bijdragen

De Britse regering bestelde in 2010 de verkeerde straaljager.

Politieke besluitvorming en de JSF blijken wederom geen gelukkige combinatie. Waar in ons land en bij de Canadezen gerede twijfel heerst over de vraag of de straaljager überhaupt besteld moet worden, blijken de Britten de verkeerde versie besteld te hebben. Kosten voor de grootste partner van de VS in het JSF-programma? Miljoenen ponden en vertraging.
 
De Labour-regering besloot in een eerder stadium om haar nieuw te bouwen vliegdekschepen uit te rusten met de F-35B. Dat is de versie van de JSF die weinig ruimte nodig heeft om op te stijgen en verticaal kan landen. Niet onlogisch voor een vliegdekschip dat beperkte plaats voor lift-off en landing heeft.
 
De huidige Britse regering draaide onder bezuinigingsdruk. Onder leiding van de net aangetreden Tory-premier David Cameron besloot de regering in 2010 om de bestelling aan te passen. Van de F-35B naar de F-35C, omdat deze ‘Carrier’-versie goedkoper is en meer kilometers kan maken. In 2012 draaide dezelfde regering deze wijziging weer terug.
 
"Overhaast en ondoordacht"
Een Britse parlementaire onderzoekscommissie boog zich onder leiding van over de beslissing van de huidige regering van David Cameron om de bestelling in 2010 aan te passen. Hun vandaag uitgekomen rapport is hard tegen Cameron cum suis. Volgens James Arbuthnot, de voorzitter van the House of Commons defence committee was de beslissing overduidelijk overhaast en gebaseerd op incomplete en inaccurate beleidsontwikkeling. Kortom, er werd alleen naar kostenbesparingen gekeken, zonder te kijken naar hoe de wijziging in de praktijk zou uitwerken. Deze fout kost volgens de commissievoorzitter miljoenen ponden en heeft voor vertraging gezorgd.
 
De Britse regering zegt in een verklaring dat het toen een juiste beslissing was.