Britse premier zoekt (wanhopig) overzeese steun voor ubo-register

4 Connecties
0 Bijdragen

De Britse premier Cameron slaakt in de strijd tegen belastingontduikers een wanhoopskreet richting de Britse overzeese gebieden zoals Bermuda. Europarlementariërs wisten met minder moeite steun te vinden voor hun uiteindelijk-belanghebbenregister.

De Britse premier David Cameron ging vorig jaar november nog voorop in de strijd tegen belastingontduikers en belastingontwijkers. Hij presenteerde in aanloop naar de G8 vergadering zijn plan om een openbare database aan te leggen met alle daadwerkelijke belanghebbenden van Britse vennootschappen, de zogeheten ultimate beneficial owners (ubo’s). Het doel: bedrijven, banken en particulieren helpen met een stukje Know Your Customer, oftewel: met welk natuurlijk persoon doe ik uiteindelijk zaken als ik met bedrijf X in zee ga? Maar opmerkelijk genoeg liet Cameron zowel de Krooneilanden (Jersey, Guernsey en het eiland Man) als de Britse overzeese gebieden (o.m. Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden, Turks & Caicos eilanden) buiten beschouwing in zijn voorstel tot meer transparantie. Terwijl de Britse eilandstaatjes juist gewilde offshore bestemmingen zijn waar discretie vaak gegarandeerd is. Zo maakten onder meer Mitt Romney (Bain Capital’ Bermuda-route) en Prinses Christina gebruik van de route. Laatstgenoemde schonk om erfbelastingtechnische redenen haar vermogen aan een trust op Guernsey.

Overzees verzet

Cameron heeft eind vorige week de blinde vlek enigszins rechtgezet door een brief te sturen aan de verschillende eilandstaten. Daarin benadrukt hij het belang van een ubo-register moedigt de eilandstaten hartgrondig aan om mee te doen met zijn plan. ‘I therefore wholeheartedly welcome all those Overseas Territories who are joining us in leading this work, either by already having a central registry in place or by consulting on establishing one. I particularly welcome those that are already considering making their central registry publicly accessible,’ schreef Cameron vanuit Downing Street. De oproep van Cameron lijkt echter vooral iets voor de bühne, want de eilanden staan niet te springen om meer transparantie. Zo liet Craig Cannonier, de premier van Bermuda, vorig jaar al weten dat de Britse premier niet op voorhand op zijn ongedeelde steun hoefde te rekenen. De overzeese eilanden verweten Cameron ook van ‘old colonialism’ en plaatsten zichzelf bovendien op een hoger voetstuk dan de Verenigde Staten (waar het in sommige Staten zoals Delaware mogelijk is om anoniem een bedrijf op te richten). Het plan van Cameron bevat ook de afschaffing van aandelen aan toonder, de zogeheten bearer shares. Het (letterlijk) overdragen van de eigendomspapieren – zonder passering van akten – zou dan niet meer mogelijk worden bij de Angelsaksische vennootschapsvormen de limited (ltd) en private limited company (plc). De afschaffing van aandelen aan toonder is essentieel voor het onderscheiden van een duidelijke ubo.

Europa volgt

Cameron ondervindt weliswaar overzeese tegenstand voor zijn uiteindelijk belanghebbenden-register, maar zijn plan kreeg wel in Brussel navolging van Europarlementariër Judith Sargentini. Zij wist met succes steun te vinden voor het voorstel om een openbaar register te verplichten in alle landen binnen de Europese Unie. Het aangenomen wetsvoorstel moet nu nog langs de Raad van Ministers om het daadwerkelijk te implementeren in Europese wetgeving. Het voorstel van Cameron moet nog door het Parlement geloodst worden.