
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Waarschuwingsborden voor Covid-19 in de stad; Londen, 31 januari © May James/SOPA Images via ZUMA Wire
Virologen: nog geen sluitend bewijs voor grotere besmettelijkheid Britse covidvariant
De uitbreiding van de lockdown met een avondklok werd ingegeven door de angst voor de grotere besmettelijkheid van de Britse coronavariant. Die vrees lijkt ook de reden dat middelbare scholen en hoger onderwijs voorlopig gesloten blijven. Diverse wetenschappers betwijfelen of de angst terecht is. Ze stellen dat de onderzoeksdata niet eenduidig is en opperen dat de drukte in de Britse ziekenhuizen ook andere oorzaken kan hebben. Update: waarom we de kop van dit artikel hebben gewijzigd én een reactie op het laatste nieuws van het RIVM over de verspreiding van de Britse variant.
De berichtgeving over de Britse variant van het covidvirus liep vandaag nogal uiteen en leidde op sociale media en ook op FTM.nl tot stevig debat. Terwijl FTM kopte ‘Virologen: Britse covidvariant minder besmettelijk dan gevreesd’, bracht de NOS vanochtend het nieuwsbericht ‘Epidemiologen sceptisch over versoepelingen’ en vanmiddag ‘RIVM: twee derde van besmettingen komt nu door besmettelijker 'Britse variant ’.
Binnen onze eigen redactie ontstond discussie over de vraag of de kop van ons artikel niet te scherp was geformuleerd. Strikt genomen is hij feitelijk niet juist: de geciteerde virologen wijzen in het artikel immers op de onzekerheid die er rond de vermeend hogere besmettelijkheid van de Britse variant nog steeds bestaat. Om die reden hebben we besloten om de kop aan te passen in: 'Virologen: nog geen sluitend bewijs voor grotere besmettelijkheid Britse covidvariant'.
De timing van de berichtgeving van het RIVM over de besmettelijkheid van de Britse variant, zo vlak voor de persconferentie van het kabinet, is opvallend omdat er geen nieuwe data over de verspreiding beschikbaar is gekomen. Het gaat, zoals het RIVM zelf zegt, om een schatting ‘op basis van modellen’. In de persconferentie stelde premier Mark Rutte stellig dat die variant ‘anderhalf keer besmettelijker is’.
We hebben viroloog Ron Fouchier om een reactie gevraagd op het RIVM-bericht. ‘De laatste data dateert van 21 januari en toen was de Britse variant verantwoordelijk voor circa 20 procent van de totale besmettingen. Alle berichtgeving over hogere percentages in de media is gebaseerd op wiskundige modellen.’ De verspreiding van de variant neemt volgens Fouchier inderdaad toe, maar de snelheid waarmee dat gebeurt is op basis van de openbare data niet in lijn met een exponentiële toename. ‘En zelfs als die wel exponentieel is, dan nog is dat geen hard bewijs dat de variant meer besmettelijk is.’
De meeste epidemiologen denken er anders over, maar Fouchier blijft bij de analyse die hij in ons artikel onderbouwt. ‘Wat mij betreft is er nog altijd geen overtuigend bewijs dat de VK variant meer besmettelijk is.’
- Epidemiologische onderzoeken uit meerdere landen wijzen erop dat de Britse variant een stuk besmettelijker is dan andere varianten. Het RIVM en OMT delen die zienswijze en adviseerden het kabinet stevig in te grijpen. De angst voor de Britse variant was de voornaamste reden voor de avondklok en het dichthouden van scholen.
- Emeritus hoogleraar farmaceutische biotechnologie Huub Schellekens vindt de reacties in de politiek overtrokken: ‘Pas wanneer je plots een enorme omkering in de daling van de besmettingscijfers zou zien, of wanneer zo’n variant echt een ernstiger ziektebeeld geeft, is er reden tot alarm.’
- Viroloog Ron Fouchier benadrukt dat in Nederland al verschillende varianten zijn opgekomen, dominant werden en weer verdrongen zijn door een andere variant. Volgens hem kun je op basis van de genetische data geen harde conclusies trekken over grotere besmettelijkheid.
- Moleculair bioloog Eric Snijder wijst erop dat alleen relatieve verspreidingsvoordelen worden gemeten. We moeten volgens hem oppassen met de conclusie dat het ook om absoluut grotere besmettelijkheid gaat.
- Toen over de avondklok werd beslist, heeft minister Hugo de Jonge de Kamer niet geïnformeerd over de voorlopige resultaten van het epidemiologisch onderzoek naar de Britse variant in Lansingerland. Die waren al wel bekend: ‘Er is geen sprake van een grootschalige verspreiding van de Britse variant in de gemeente.’
Vanaf zijn spreekgestoelte, waaraan een bord hing met de woorden hands, face, space en icoontjes van handenwassen, een mondkapje, en mensen op afstand, kondigde de Britse premier Boris Johnson aan dat ‘Kerst dit jaar anders wordt’. Ondanks tegenstribbelingen van de libertaire zijde van zijn conservatieve partij en met ‘pijn in mijn hart’, scherpte Johnson op 19 december de lockdown aan. In de aanloop naar Kerst steeg het aantal coronabesmettingen in Zuid-Engeland schrikbarend. Vooral in Londen namen de ernstige ziektegevallen toe. De ziekenhuizen dreigden over te lopen. De verklaring was verontrustend: de stijging werd volgens Johnsons wetenschappelijke adviseurs veroorzaakt door een nieuwe variant van het virus, die ‘tot 70 procent meer besmettelijk’ zou kunnen zijn.
De ’Britse’ variant waart sinds september rond en is ten tijde van Johnsons persconferentie ook al in Nederland en andere Europese landen gesignaleerd. De vrees voor een ‘ tweede pandemie ’ neemt toe. Hoewel in Nederland het aantal positieve PCR-tests en het aantal ziekenhuis- en IC-opnames daalt, zetten de beelden van overspoelde ziekenhuizen in Groot-Brittannië, Ierland en Portugal de Tweede Kamer aan om op 21 januari tot een avondklok te besluiten. Ondanks de onzekerheid over de effectiviteit daarvan, trekken oppositiepartijen SP, PvdA, GroenLinks en coalitiepartner D66 hun oorspronkelijke bezwaren in. Net als de verlenging van de lockdown en het dichthouden van de scholen is dit besluit gebaseerd op de angst voor de Britse variant.
‘De sterke opmars van de Britse variant dwingt ons extra maatregelen te nemen.’ Die uitspraak van Rob Jetten vat het Kamerdebat van 21 januari in één zin samen. Het RIVM gaat dan uit van een tot 36 procent grotere besmettelijkheid. Premier Mark Rutte legt nogmaals uit waarom een avondklok nodig is: ‘Op dit moment zeggen de deskundigen en de wetenschap dat dit het laatste inzicht is. Vanuit voorzorg proberen we daar nu de maatregelen op te plotten die nodig zijn om een verschrikkelijke situatie te voorkomen.’
Wat zijn precies die laatste wetenschappelijke inzichten die volgens Rutte het beleid bepalen? FTM sprak met enkele specialisten op het gebied van RNA-virussen om onderbouwde inschattingen, harde wetenschap en politieke speculatie in kaart te brengen. Wat is er écht bekend over de Britse variant?
Miljoenen mutanten onder ons
‘De Britse variant wint terrein in Nederland.’ Op 26 januari zou het volgens Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM, inmiddels bij 20 tot 30 procent van de besmettingen om de Britse variant gaan. Het RIVM noemt dat ‘zorgelijk’.
Emeritus hoogleraar farmaceutische biotechnologie en microbioloog Huub Schellekens maakt een andere inschatting: ‘Pas wanneer je plots een enorme omkering in de daling van de besmettingscijfers zou zien, of wanneer zo’n variant echt een ernstiger ziektebeeld geeft, is er reden tot alarm.’
Johnsons eigen adviseurs zeggen een dag later dat zijn uitspraken wetenschappelijk gezien voorbarig waren
Dat alarm klinkt prompt in Engeland, op 22 januari. Waar Johnson in december nog zei dat de variant niet gevaarlijker was, meldt hij nu dat ‘nieuw bewijs erop wijst dat het virus dodelijker is’. Verschillende virologen en epidemiologen reageren kritisch op Johnsons uitspraken en Johnsons eigen adviseurs zeggen een dag later dat zijn uitspraken wetenschappelijk gezien voorbarig waren.
Schellekens vindt de reacties in de politiek overtrokken. Volgens hem ligt het niet voor de hand dat varianten die meer ziek maken zich sneller verspreiden, omdat die vaak een nadeel hebben bij de natuurlijke selectie. Schellekens legt uit hoe die evolutie plaatsvindt: ‘RNA-virussen, zoals het coronavirus, zijn slordig in hun voortplanting. Er ontstaan continu mutanten. Dat levert al snel miljoenen of miljarden versies van zo’n coronavirus-mutant op in de cellen van een ziek persoon.’ Wanneer een variant een ‘genetisch voordeeltje’ heeft, bijvoorbeeld een eigenschap die verspreiding naar een ander mens vereenvoudigt, kan zo’n variant dominant worden.
Schellekens: ‘Binnen de anderhalvemetersamenleving heeft een variant die bijvoorbeeld langer buiten het lichaam overleeft, een relatief voordeel. Het coronavirus past zich aan ons gedrag aan.’ De coronamaatregelen zouden volgens Schellekens – paradoxaal genoeg – juist de dominantie van besmettelijker virusvarianten kunnen versnellen. Hij benadrukt dat de opkomst van nieuwe varianten niet per se problematisch is: ‘Dat een variant relatief sneller groeit en dominant wordt ten opzichte van eerdere versies van het virus, betekent nog niet dat die variant ook in absolute zin besmettelijker is.’
De Britse variant onder het vergrootglas
Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie en virusevolutie aan het Erasmus Medisch Centrum, deelt die zienswijze. ‘Er zijn in Groot-Brittannië, maar ook in Nederland al verschillende varianten opgekomen, dominant geworden, en weer verdrongen door een andere variant.’ Dat is ook te zien in de grafieken van Nextstrain waarin de verspreiding van verschillende varianten in kaart is gebracht.
‘Er ontstaan per maand tienduizenden minimaal veranderde versies van dit coronavirus,’ zegt Eric Snijder, hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum gespecialiseerd in de moleculaire biologie van RNA-virussen. ‘Daar was aanvankelijk weinig aandacht voor buiten ons vakgebied. De versie waarmee we in Europa te maken kregen – en die op dit moment dominant is in de wereld – was al een mutant ten opzichte van het originele virus uit Wuhan.’
Snijder zegt dat we onszelf geen illusies moeten maken: ‘Dit virus zal zich nog verder aan de mens aanpassen. Dat doen alle virussen nadat ze zijn overgesprongen vanuit de dierenwereld. Of een nieuwe variant een verhoogd risico met zich meebrengt, kun je nooit meteen vaststellen. Het blijft een kat-en-muisspel, zeker nadat onze immuniteit is opgebouwd dankzij infecties en vaccinaties. Sommige mutanten zullen daaraan ontsnappen en dan zullen wij weer nieuwe immuniteit moeten opbouwen. Dit stopt pas als je het virus volledig kan uitbannen en dat ligt voorlopig niet in de lijn der verwachtingen.’

De wereld kent verschillende varianten van het virus. In Nederland hebben we momenteel zes verschillende varianten, waarvan er twee domineren, met 37 en 26 procent. In de presentatie van Jaap van Dissel, voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT), op 21 januari in de Tweede Kamer wordt dat onderscheid echter niet gemaakt. Van Dissel zette de Britse variant, die toen circa 10 procent van de besmettingen veroorzaakte, tegenover het ‘wild-type’, de noemer waaronder hij de andere vijf hoofdgroepen samenbrengt. Voor Kamerleden die zich niet in virale mutaties hebben verdiept, lijkt het daardoor alsof Nederland voor het eerst met een nieuwe variant te maken heeft.
Waarom krijgt de Britse variant zoveel meer aandacht dan eerdere mutaties die dominant werden? Het RIVM antwoordt op die vraag van FTM: ‘Het belangrijkste verschil is de snelheid waarmee die Britse variant zich verspreidt ten opzichte van andere varianten. Bij andere varianten werd niet eerder zo systematisch zo’n groot verschil gemeten.’ De data van Nextstrain, die wereldwijd wordt verzameld, schetst echter een ander beeld.
Het RIVM verwijst ook naar een publicatie van haar Engelse evenknie waarin wordt gesteld dat sprake is van een hogere absolute besmettelijkheid. Public Health England schat – op basis van contact tracing tussen 30 november en 20 december – dat de gerapporteerde contacten van mensen met de Britse variant 10 tot 70 procent meer kans op een besmetting hadden dan bij andere varianten van het virus.
We vergelijken dus de verspreiding van de Britse variant onder studenten met die van het ‘normale’ virus in bejaardentehuizen
De betrouwbaarheid van cijfers
Fouchier maakt kanttekeningen bij deze cijfers en de conclusies die je eraan kunt verbinden over absolute besmettelijkheid: ‘In de eerste weken ging de nieuwe variant vooral rond onder de Britse jeugd. We vergelijken dus de verspreiding van de Britse variant onder studenten met die van het wild-type in bejaardentehuizen. Die groepen gedragen zich anders. Het is dus heel moeilijk te onderscheiden of de verhoogde besmettelijkheid ontstaat door het virus, of door de verschillende type gastheren van dat moment. Een groot epidemiologisch onderzoek waarbij je een flink aantal mensen met vergelijkbare gedragskarakteristieken volgt, is tot op heden niet uitgevoerd.’
Een relatief verspreidingsvoordeel is eenvoudig meetbaar, maar we moeten oppassen met de conclusie dat het ook om absoluut grotere besmettelijkheid gaat, zegt ook Eric Snijder: ‘Het grote probleem is dat er geen controlegroep bestaat. Er is geen parallel Londen met alleen de oude variant. Je weet dus niet of hier sprake was van een toevalstreffer, het zogenoemde founder effect: was die nieuwe variant toevallig op de juiste plek en het juiste moment toen de Engelsen hun Kerstinkopen deden? Had de oudere variant een vergelijkbare explosie van zieken opgeleverd? Dat weten we niet. Correlatie betekent nog geen causaliteit.’
Op 13 januari presenteerde een groep wetenschappers uit Oxford hun (nog niet peer reviewed) onderzoeksresultaten op basis van keeluitstrijkjes van een nationale surveillancestudie tussen 28 september en 2 januari. Ze concluderen dat binnen de totale viruspopulatie de groeisnelheid van de nieuwe variant 6 procent per dag hoger ligt dan van de oude varianten. Dat klinkt al een stuk minder heftig dan de 70 procent die in december werd genoemd door Boris Johnson, of de 36 procent grotere besmettelijkheid waar Van Dissel op 21 januari in de Tweede Kamer over sprak.
Maar die cijfers blijken niet zo eenvoudig met elkaar te vergelijken. Het RIVM antwoordt op vragen van FTM: ‘Dit onderzoek gebruikt een andere, ongebruikelijke definitie van besmettelijkheid (groeisnelheid) en vindt dan een ander percentage. Als je het omrekent naar de meer gebruikelijke definitie van besmettelijkheid (reproductiegetal) dan kom je op eenzelfde percentage uit.
Dat omrekenen van relatieve verschillen tussen de groeicijfers van varianten (wat is gemeten in het Britse onderzoek), naar een R-getal (hoeveel nieuwe mensen een ziek persoon besmet) voor het nieuwe virus, leidde op 27 januari tot een spraakverwarring in een uitzending van BNR-nieuwsradio. Marino van Zelst, ‘chef cijfers’ van het Red Team, een expertgroep die lobbyt voor een indamstrategie, wees Eric Snijder er via Twitter op dat hij het begrip groeiratio verwarde met besmettelijkheid. Een dag later legt Snijder op BNR uit dat die begrippen inderdaad wat anders betekenen, maar of die 6 procent hogere groeiratio dan ook een 30 procent hogere R-factor oplevert, wil hij niet bevestigen omdat er ook andere factoren meespelen. Van Zelst, geen viroloog of epidemioloog, trekt die conclusie wel en twittert dat ‘de rectificatie niet in orde was.’
Onafhankelijk van Snijder zegt Fouchier tegen FTM dat je voorzichtig moet zijn met dit soort berekeningen: ‘Er worden stevige conclusies getrokken op basis van beperkte epidemiologische data, die vervolgens in mathematische modellen wordt gestopt. Is de data representatief? Was de contact tracing compleet? Welke aannames maken de onderzoekers? De extrapolatie van een kleine onnauwkeurigheid kan grote foutmarges opleveren. Het berekenen van transmissievoordelen is slechts een stukje van de puzzel, maar het wordt nu geïnterpreteerd alsof het de hele puzzel is.’
Ook Schellekens is kritisch: ‘Zulke conclusies over absolute besmettelijkheid kun je niet trekken op basis van een klein aantal metingen van relatieve groei. De cijfers zijn er nog niet.’
Gezondheidseconoom en epidemioloog Koen Pouwels, verbonden aan de Universiteit van Oxford en medeauteur van het onderzoek in kwestie, erkent dat de absolute besmettelijkheid niet goed valt te bepalen met de data die voor hun onderzoek beschikbaar was. Pouwels: ‘Hoeveel personen iemand besmet, is niet alleen afhankelijk van hoe besmettelijk de variant zelf is, maar ook van welke maatregelen ter plaatse gelden.’ Hij vindt dat Fouchier en Snijder de verschillende epidemiologische onderzoeken en wiskundige modellen niet helemaal op waarde schatten. ‘Het onderzoek van Oxford betreft een representatieve steekproef van bijna 400 duizend inwoners van het Verenigd Koninkrijk die over de tijd werden gevolgd.’
Pouwels licht zijn onderzoek toe. Wanneer je een grote groep mensen geruime tijd volgt, kun je wel degelijk schattingen maken over de besmettelijkheid. De mogelijkheid van een toevalstreffer – het zogenaamde founder effect – bij de Britse variant acht hij niet zo groot: ‘Omdat uit allerlei landen en regio’s (verschillende regio’s binnen het VK, de VS, Ierland, Portugal, België, Zwitserland en Nederland) onafhankelijk van elkaar schattingen van een 6 tot 10 procent hogere groeiratio komen, is de kans kleiner dat het puur toeval betreft.’
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de relatief snellere groei van de variant hetzelfde is in verschillende leeftijdsgroepen. Dat wijst er volgens Pouwels op dat er meer aan de hand is dan een uitbraak onder studenten alleen. Andere Britse onderzoekers konden met wiskundige modellen de toename van de nieuwe variant evenmin verklaren aan de hand van gedragsveranderingen.
Pouwels benadrukt dat de snellere relatieve groei van de Britse variant plaatsvond tijdens een periode van hoge ‘prevalentie’ van andere varianten; er waren veel mensen besmet. ‘De kans dat een variant dominant wordt door toevalligheden is veel kleiner gedurende een periode dat veel mensen het virus onder de leden hebben, dan bijvoorbeeld in de zomer toen de prevalentie laag was.’ Pouwels vindt de vergelijking met Nextstrain-data van andere periodes daarom niet helemaal fair. ‘Dan wordt geen rekening gehouden met het verschil in prevalentie van covid over de tijd.’
Pouwels vindt dat de data uit meerdere landen samen gezien kan worden als ‘indicatief dat de variant daadwerkelijk een stuk besmettelijker is dan andere varianten’. De hogere groeiratio van 6 procent is volgens hem eerder een onderschatting dan een overschatting.
Dat de groeiratio een ongebruikelijke definitie van besmettelijkheid zou zijn, zoals het RIVM aan FTM meldde, is volgens hem een misvatting. ‘Het is gebruikelijk om het verschil in besmettelijkheid uit te rekenen aan de hand van het verschil in groeisnelheid per dag en de gemiddelde tijd tussen twee besmettingen (generation time).’ Hij vindt het terecht dat het RIVM de groeiratio in deze situatie omrekent naar een R-getal, dat is een standaardprocedure. ‘Iets wat besmettelijker is kan grote problemen opleveren, zoals we hebben gezien in Engeland en Portugal.’
De andere kijk op het begrip besmettelijkheid heeft ook te maken met de achtergrond van de verschillende experts. Snijder, moleculair viroloog, verduidelijkt dat zo: ‘Stel dat je twee buisjes virus hebt. Eén laat je gesloten op tafel liggen en het andere vernevel je – puur hypothetisch, want dat is geen goed idee – op een druk station, waardoor een grote uitbraak ontstaat. De moleculair viroloog zal stellen dat het virus in beide buisjes even besmettelijk was (want de biologische eigenschappen zijn precies hetzelfde). De epidemioloog zal constateren dat de R0 van het virus in het eerste buisje nul is, terwijl de R0 van het virus in het tweede buisje, dat wel open ging, misschien wel 5 of 6 is. Het R-getal is dus de optelsom van biologische eigenschappen plus allerlei omgevingsfactoren en toevalligheden, en kan dus drastisch veranderen zonder dat het virus zelf verandert.’
Het slechtste scenario als uitgangspunt
Het RIVM gaat uit van het slechtste scenario. Fouchier vindt dat overdreven: ‘De eerste zorgen over de variant waren terecht. Het is dan ook verstandig dat er vervolgens meer onderzoek wordt gedaan. Maar de resultaten die daar tot nu toe uitkomen, bewijzen mijns inziens niet dat de Britse variant besmettelijker is.’
Hij noemt enkele voorbeelden: ‘In eerste instantie werd gedacht dat de viral load hoger was bij de Britse variant. Een aantoonbaar hogere concentratie van het virus in de luchtwegen van besmette personen maakt het waarschijnlijker dat het virus zich makkelijker verspreidt, aangenomen dat het nog infectieus virus is. Dat was een belangrijke aanwijzing, maar uit het Oxford-onderzoek komt naar voren dat hier toch geen sprake van is.’
Een tweede punt heeft te maken met het moment van meten: ‘Aanvankelijk nam de Britse variant exponentieel toe, maar op dit moment zien we een afvlakking van die relatieve groei in Groot-Brittannië. Dat zagen we ook bij eerdere varianten.’
Pouwels wijst echter op andere covid-data, die suggereert dat de afvlakking van de groei in het VK pas bij een hoger percentage plaatsvindt dan de Nextstrain-data doet vermoeden. ‘Het is bovendien logisch dat je een afvlakking ziet wanneer je puur kijkt naar de procentuele aanwezigheid van een nieuwe variant in de gehele viruspopulatie. Dat percentage kan niet exponentieel blijven groeien. Het betreft hier immers logistische groei.’

In Londen liggen de IC’s nog vol, maar in Groot-Brittannië als geheel neemt het totaal aantal besmettingen alweer twee weken af. In Portugal stijgen de aantallen nog steeds en kunnen de ziekenhuizen de druk niet meer aan. De dominantie van de Britse variant wordt hiermee in verband gebracht, al lijkt ook in Portugal de relatieve toename van die variant af te vlakken. Daarnaast wordt inmiddels gespeculeerd over de invloed van de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant.
Maar de oorzaak zou even goed kunnen liggen in zaken die niets met mutaties van doen hebben: ‘Rond kerst en oud en nieuw waren er geen beperkingen op het aantal mensen dat mocht samenkomen.’ En omdat alle winkels in de weekenden daarna om 13.00 uur moesten sluiten, werd de drukte ‘niet over de hele dag verspreid, maar in slechts een paar uur gepropt,’ meldt Metro.
Vergelijkend laboratoriumonderzoek waarin met proefdieren en celkweekjes wordt gewerkt, is nog niet mogelijk
Tot slot wijst Fouchier op het ontbreken van biologische bewijzen voor grotere besmettelijkheid. ‘Op basis van de genetische data kun je geen harde conclusies trekken.’ Vincent Racaniello, hoogleraar microbiologie en immunologie verbonden aan de Universiteit van Colombia in Amerika, waarschuwde daar in december ook al voor. Fouchier en Racaniello stellen dat je van sommige genetische aspecten van de Britse variant juist mag aannemen dat ze het virus eerder verzwakken dan besmettelijker maken.
Vergelijkend laboratoriumonderzoek waarin met proefdieren en celkweekjes wordt gewerkt, het specialisme van Fouchier, is nog niet mogelijk: ‘Er zijn nog geen goede diermodellen of celkweekmodellen voor het coronavirus.’
Testen, testen, testen
Wachten op conclusies over besmettelijkheid op basis van laboratoriumonderzoek is dus geen pragmatische optie. Volgens Schellekens is er gelukkig een snelle en betrouwbare manier om toch meer te weten te komen: grootschalig epidemiologisch onderzoek uitvoeren. ‘Je moet met steekproeven de populatie van een heel gebied testen of mensen over langere tijd in de gaten houden en meermaals testen. Pas dan heb je representatieve data. Meten is weten.’ Schellekens vindt dat dit in Nederland veel te weinig gebeurt en is blij met het grootschalige onderzoek in Lansingerland en de Rotterdamse wijk Charlois dat op 26 januari van start is gegaan.
In Lansingerland was eind november sprake van een grote corona-uitbraak. 46 leerlingen bleken besmet met de Britse variant. ‘Dat was aanleiding om [..] in heel Lansingerland nader onderzoek te doen. We hopen daaruit ook meer te leren over [de vraag] of kinderen een grotere rol spelen bij de verspreiding ervan,’ zei Hugo de Jonge, minister van VWS, tijdens het Kamerdebat op 21 januari over de invoering van de avondklok. ‘Dat onderzoek ligt op 29 januari voor in het OMT. Ik hoop dat we dan zullen besluiten dat de basisscholen sowieso opengaan op 8 februari.’
Wat De Jonge de Kamer niet mededeelde was dat de voorlopige resultaten van het Lansingerland-onderzoek al bekend waren bij VWS, het OMT en het RIVM. Een dag later maakte de GGD ze publiek: ‘Van de 45.000 afspraken hebben we inmiddels de uitslagen van bijna 27.000 inwoners kunnen analyseren.’ Dat is de grootste steekproef die we tot nu in Nederland hebben uitgevoerd. ‘De eerste bevindingen van GGD Rotterdam-Rijnmond en Erasmus MC laten zien dat er geen sprake is van een grootschalige verspreiding van de Britse variant in de gemeente. De uitbraak van deze variant lijkt zich vooral te hebben geconcentreerd op de Willibrordschool. [..]’
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend; de uitwerking ervan nog grotendeels onbekend. Welke oplossingen dienen welke belangen?
Waarom heeft De Jonge deze belangrijke informatie – of de conclusie van het Oxford-onderzoek dat de Britse variant voor alle leeftijdsgroepen even besmettelijk lijkt te zijn – niet met de Kamer gedeeld? Op vragen van FTM antwoordt VWS: ‘[..] Het was niet mogelijk en ook niet zinvol om deze informatie tijdens het debat met de Kamer te delen, zonder nadere analyse en zonder deze in de juiste context te kunnen plaatsen. Dat gaat uiteraard nog gebeuren. De analyse van de ervaringen uit Lansingerland vormt een belangrijke bouwsteen voor toekomstige beleidsbeslissingen.’
Opmerkelijk is dat directeur GGD Rotterdam-Rijnmond Saskia Baas in het persbericht als volgt wordt geciteerd: ‘De resultaten die we tot nu toe hebben, laten zien dat de Britse variant, met name op de Willibrordschool, flink is verspreid onder leerkrachten en leerlingen van deze basisschool en onder de gezinnen/huishoudens van deze mensen. Dit maakt de aanname dat deze variant besmettelijker is dan de ‘gewone’ variant waarschijnlijker.’
Schellekens en Fouchier vinden die conclusie vreemd. Ze benadrukken dat zij niet over de volledige data beschikken, maar de cijfers die openbaar zijn wijzen volgens hen juist in tegenovergestelde richting.
Fouchier: ‘Als ik de beschikbare data bekijk, zie ik dat de Engelse variant proportioneel sneller afneemt dan de gewone variant. Dan kun je natuurlijk zeggen: dat komt doordat we de school hebben gesloten. Maar dan zeg je eigenlijk dat er überhaupt geen conclusies te verbinden zijn aan het Lansingerland-onderzoek.’
Schellekens: ‘Voor mij is de conclusie dat de Britse variant niet besmettelijker is. Je hebt op één school een heleboel gevallen, vindt nog enkele gevallen onder de leraren en ouders, maar niet op andere scholen of in de wijdere omgeving. Dat past niet in het beeld van een besmettelijker variant.’ Hij vindt het opmerkelijk dat die data pas een dag na het Kamerdebat officieel werd bekendgemaakt en niet is meegenomen in de beslissing over de avondklok: ‘Dit lijkt me relevante informatie wanneer je beslist over een ingrijpende nieuwe maatregel. Dit is het beste Nederlandse onderzoek dat we tot nu toe hebben.’
Politiek speelt een rol
Volgens Snijder ligt de Britse variant maatschappelijk onder het vergrootglas. ‘Deze variant werd al in september gevonden, maar pas in december vonden onderzoekers aanwijzingen dat hij in Groot-Brittannië snel terrein won. De media schrijven meteen over 30 tot 70 procent hogere besmettelijkheid. Onderzoeken die erop wijzen dat de besmettelijkheid toch lager lijkt uit te vallen, krijgen vervolgens minder aandacht.’
Snijder wijst erop dat voorlopige cijfers momenteel allerminst betrouwbaar zijn. ‘Dit is niet louter virologie en epidemiologie. Er zit een gedragskant aan en er wordt een politiek sausje overheen gegooid om de mensen op het hart te drukken zich aan de regels te houden. De aandacht voor dit soort cijfers helpt daarbij. Johnsons eigen wetenschappelijke adviseurs floten hem een dag na zijn uitspraken over de dodelijkheid van de variant al weer terug. Dat toont hoe de dynamiek is.’
‘Iedereen buitelt over elkaar om als eerste iets te claimen’
Haastige wetenschap speelt volgens Snijder ook een rol. ‘Iedereen buitelt over elkaar om als eerste iets te claimen. Het kan geen kwaad om data eerst wat nauwkeuriger te analyseren en voor te leggen aan collega's. Dat proces van peer review staat al een jaar onder druk in deze crisissituatie. Dat heeft risico's: voor niet-ingevoerden is het erg lastig om het kaf van het koren te scheiden.’
Spreken over een ‘tweede pandemie’, zoals bijvoorbeeld de NOS en NRC Handelsblad doen, is volgens Snijder echt overdreven zolang de virussen 99,85 procent genetisch identiek zijn en door dezelfde immuunrespons worden uitgeschakeld. Het is ook niet vol te houden voor onderzoekers of journalisten: ‘Gezien het aantal varianten aan de horizon is het uiteindelijk onmogelijk om die allemaal op dit niveau te blijven volgen, bestuderen en bediscussiëren.’
Pouwels vindt dat we waakzaam moeten blijven: ‘Als verschillende onderzoeken uit meerdere landen erop duiden dat een variant een stuk besmettelijker is, is het niet meer dan logisch om op zijn minst te bespreken of extra maatregelen nodig zijn.’
Fouchier wijst op een ander fenomeen: ‘Het is vrijwel onmogelijk om te bewijzen dat iets er niet is. Maar als het bewijs dat iets er wel is eigenlijk zwak is en steeds zwakker wordt, moeten we er misschien minder aandacht aan besteden. De escalatie gaat snel. Dat is belangrijk, want je wilt het virus voorblijven. Maar terugschakelen duurt een stuk langer en dat heeft gevolgen. De Kamer besliste over de avondklok op basis van een rapportage van het RIVM waarin de nieuwste data en laatste wetenschappelijke inzichten ontbraken.’
Schellekens: ‘Niet alleen het virus muteert, maar ook de manier waarop zo’n variant in de media en politiek wordt beschreven. In de hoofden van mensen wordt deze mutatie steeds gevaarlijker, terwijl de data in de andere richting wijst.’
131 Bijdragen
Erik de Jonge 1
Ik weet zeker dat de politici dit allemaal ook wel wisten toen ze de beslissing voor de avond klok namen. Maar ze denken ook allemaal dat e VVD de grootste partij wordt tijdens de verkiezingen en willen graag in beeld blijven als coalitie partner. Zit er allemaal een groter plan achter? Ja ongetwijfeld. Maar niet elke politici is daar bij betrokken. De meesten zijn gewoon bang voor hun baantje en hebben geen last van de maatregelen.
Overigens lijkt het mij dat Hugo de Jonge nu door de kamer weggestuurd moet worden. Maakt fout op fout en heeft blijkbaar cruciale informatie achter gehouden in het avondklok debat. Demissionair of niet, individueel kan je alsnog een motie van wantrouwen tegen krijgen waarna je moet vertrekken. Er zijn ministers voor minder vertrokken (bonnetjes affaire bijvoorbeeld).
Alexander Verdouw 2
Erik de JongeJohn Koopman 1
Alexander VerdouwErik de Jonge 1
Alexander VerdouwAlexander Verdouw 2
Erik de JongeJohn Koopman 1
Alexander Verdouw[Verwijderd]
Alexander VerdouwJohan Theunissen (Theunissen.nl) 2
Erik de JongePetrus Harts 3
Erik de JongeVerder moet Hugo weg, en daarbij geldt; beter laat dan nooit.
Dieles Stolk 3
Petrus Hartsrvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/huisdieren-houden-en-fokken/vervroegd-verbod-op-pelsdierhouderij
Petrus Harts 3
Dieles StolkMarie-Antoinette Wassenaar
Erik de JongeWillem de Vroomen 4
Erik de JongeBehalve natuurlijk als het een complot is van Rutte, de Jonge, de VVD, andere politici, plus natuurlijk het RIVM en andere wetenschappers. Wie zitten er nog meer in het complot?
En natuurlijk, zoals jij heel goed weet: wetenschap is ook maar een mening! Weg met de wetenschap! Leve het boerenverstand!
Andries Munnik 3
Ik las elders dat wetenschappers met een afwijkende (of zelfs, zoals critici beweren, genuanceerde mening) uit het OMT zijn geweerd. Vallen de wetenschappers die in dit artikel worden geciteerd hier ook onder?
Ben erg blij met dit artikel.
Jonette Groeneveld 3
Andries MunnikPrettige dag allemaal en bedankt FTM
Erik Jonker
Paul Huygen 2
Erik JonkerFleur Van Dijk
Eén puntje van de orde: het woord ‘data’ is een meervoudsvorm. Het wordt in dit stuk in enkelvoud gebruikt. Niet te doen...voor mij dan...😬
Hoe dan ook: dank voor het artikel.
Grt,
Fleur van Dijk
John Koopman 1
Fleur Van DijkIk hoop dat je de transitieperiode goed doorkomt ;-)
Co Stuifbergen 5
John KoopmanB Beer 2
Fleur Van DijkPieter Zijlstra 2
Fleur Van DijkElmar Otter 6
Fleur Van Dijk(overigens kan ik ook nog steeds niet wennen aan het woord uitprinten of ‘als’ en ‘zijnde’ in een zelfde zin met de zelfde betekenis. Maar goed...)
Maarten WK 1
Fleur Van DijkMartien van Dongen 4
Er is nog veel onderzoek nodig.
Hopelijk komt daarvoor een ruim budget vrij.
Ivo de Kogel 3
Joost Versteegh 4
Ivo de KogelEdwin Brouwmeester
Hetty Litjens 6
Edwin BrouwmeesterTheo van Beuningen 4
Hetty LitjensWaarom _ook_ denken aan de noden van mensen van wie de houdbaarheidsdatum nog lang niet verstreken is als een uiting van 'hardvochtigheid' moet worden gezien is me niet duidelijk.
Edwin Brouwmeester
Theo van BeuningenVraagje buiten het topic om: Heeft iemand een idee waarom de medewerkers van het RIVM wel naar de kapper mogen ? Is dat omdat zij ook allemaal op kantoor mogen werken ?
Theo van Beuningen 4
Edwin BrouwmeesterWalter Boer 3
Marc Fahrner 7
Walter BoerMarieke Reintsema
Marc FahrnerDieles Stolk 3
Marieke ReintsemaTel daar eens bij op, het ziekteverzuim in de Zorgsector: Tussen 2014 en 2019 groeide het verzuimpercentage geleidelijk van 5,5 naar 6,8 (+1,3 procentpunt). Tussen 2019 en 2020 ging het percentage van 6,8 naar 7,9 (+1,1 procentpunt). En realiseer je dan: de opleiding tot verpleegkundige duurt vier jaar. Die voor IC-verpleegkundige nog eens 18 maanden.
Maar luister eens naar Ernst Kuipers zelf, tijdens een van zijn laatste briefings, toen Van Haga weer eens begon over de capaciteit op de I.C.
https://t.co/YsyUgw9e6L
Claudia Kamsteeg
Marc FahrnerMarc Fahrner 7
Claudia KamsteegWalter van Dijk 3
Marc FahrnerJP JP
Marc FahrnerMarc Fahrner 7
JP JPJP JP
Marc FahrnerMarco Fredriks 4
Alexander Verdouw 2
Marco FredriksMarieke Reintsema
Marco FredriksJudith Engelen
Marieke ReintsemaJan Ooms 10
Marco Fredriksgerard te Meerman 3
Marco FredriksMarco Fredriks 4
gerard te MeermanOnder IFRS 17 moer er een duidelijke verschuiving in het resultaat zichtbaar zijn omdat sterfte ervaringen significant wijzigen met een pandemie. Hierdoor zullen de verschillen optreden tussen de waargenomen sterfte en de aangenomen sterfte. Omdat dit een negaties effect heeft op de verwacte sterfteresultaat of winst van het contract moet er een last genomen worden tegen het verwachte resultaat tijdens de inceptie van het contract. Blijf dit volgen!!!!
Hetty Litjens 6
De druk om de voorwaarden te versoepelen neemt toe en beslissingen worden niet genomen vanuit een medisch standpunt maar vanuit de maatschappelijke druk van mensen die lak hebben aan menselijkheid. Heleen Dupuis spant de kroon om duidelijk te maken dat dood de normaalste zaak van de wereld is als het om corona gaat tenminste. Afschuwelijk! De bewijslast omkeren is schering en inslag. Nu ligt het al aan de manier waarop het virus beschreven wordt in de media.
Een deel van onze maatschappij heeft geen boodschap aan bescherming van zwakkeren. Dat komt dicht bij de nazidoctrine dat de zwakkeren maar uit de maatschappij moeten verdwijnen.
Intussen lees je in de media ook berichten van mensen die niet meer overweg kunnen met hun eigen kinderen, zodanig zelfs dat het woord 'haten' regelmatig terugkomt. De jongeren schijnen ook erg eenzaam te zijn. Hebben die dan geen ouders of zijn de verhoudingen in gezinnen al volkomen verziekt? Nog nooit hebben jongeren het zo makkelijk gehad, ze beschikken over meer geld en bezittingen (o.a. sneakers), vullen hun tijd met gamen en social media, dus wat is hun probleem? Ze zijn zo verwend dat ze niet meer tegen wat tegenslag kunnen. Of zijn het de ouders die hun kinderen niet meer in de hand hebben? Ze zijn zo gewend aan feesten dat ze die zelfs belangrijker vinden dan de levens van anderen. Ik huiver als dit allemaal zie.
We weten allemaal dat de enige oplossing is om hard en snel op te treden. Dat wordt door onze overheid steeds vaker genegeerd. Het in bedwang houden van de hardvochtige opstelling van delen van de bevolking en het vermijden van rellen lijkt een grotere prioriteit dan het bedwingen van het virus.
Marc Fahrner 7
Hetty LitjensUpdate: Misschien heb ik deze ervaring iets te snel weergegeven. Maar mijn jongste zoon vond dit echt. Ik realiseer me echter dat er legio voorbeelden zijn waarin gezinnen met 4 of meer kinderen in een, soms krappe, flat moeten bivakkeren. Nu was mijn jeugd ook in een flat en dat is mij prima bevallen, maar inderdaad, elke avond vanaf 21:00 met je broertjes, zusjes en ouders in één huis, kan spanningen opleveren.
John Koopman 1
Hetty Litjenshttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/eci.13484
"Een deel van onze maatschappij heeft geen boodschap aan bescherming van zwakkeren." En vervolgens de problemen met (kwetsbare) jeugd laatdunkend beschrijven. Daar huiver ik van.
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/grote-bezorgdheid-igj-over-toegenomen-zorgvraag-jeugd-ggz-.htm
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/vandaag-op-de-werkvloer-1/werkvloer/jeugd-zit-in-een-soort-mentale-hongerwinter.htm
"Het in bedwang houden van de hardvochtige opstelling van delen van de bevolking en het vermijden van rellen lijkt een grotere prioriteit dan het bedwingen van het virus." Het gebruik van hardvochtig in deze zin lijkt mij een stuitende contradictie.
Dat de jeugd het tegenwoordig makkelijk heeft lijkt vanuit materialistisch oogpunt heel aannemelijk, maar ik zou voor geen goud mijn (relatief simpele) jeugd willen ruilen voor een jeugd in deze tijd.
Alexander Verdouw 2
John KoopmanMaar dan toch deze nog ter aanvulling:
https://groningerkrant.nl/opinie/column-hoe-medeplichtig-ben-jij-aan-de-coronaschade
Of deze:
https://www.volkskrant.nl/ws-ba1791ff
Wat zijn (worden) ‘we’ verdeeld terwijl ‘we gezamenlijk’ hetzelfde voor ogen hebben: gezondheid voor allen...
John Koopman 1
Alexander VerdouwHet is inderdaad wel jammer dat alles zo gepolariseerd wordt. Ik moet daarbij ook hand in eigen boezem steken, want ik merk dat ik steeds minder begrip kan opbrengen voor het corona angstbeeld, terwijl dat ook echt wel aanwezig is bij mensen.
Alexander Verdouw 2
John KoopmanOndertussen is het verleidelijk om de schuld bij de bevolking te leggen, afwijkende meningen en/of wetenschappelijk onderbouwde observaties te negeren dan wel direct in de complot- en/of wappiehoek te plaatsen: wij bevolking onderling schieten daar weinig tot niets mee op, voedt het verdeel-en-heers spel en rara wie daar nou van profiteren?
Maar, ja, ook ik roer mij vast niet altijd opbouwend. Het is gewoon een klote tijd met een obscuur toekomstplaatje.
John Koopman 1
Alexander VerdouwMarieke Reintsema
Hetty LitjensAlexander Verdouw 2
Marieke Reintsema[Verwijderd]
Marieke Reintsemaruud hendriks
Hetty LitjensWat de jongeren betreft, als het beeld is dat het hebben van sneakers en geld en social media kunnen gebruiken wordt ervaren als redenen dat ze het makkelijker hebben dan ooit, dan is dat een voorbeeld van redeneren van binnenuit en eigen beleving in plaats van verplaatsen in die ander.
Ik huiver als ik de reactie van Hetty lees.....
M. van de Sande 1
Hetty LitjensIk hoop dan ook dat je het fatsoen hebt dat je excuses maakt vanwege deze opmerking. Ik krijg echt buikpijn van mensen die vergelijkingen maken met de 2e wereldoorlog. Je hebt de grenzen van fatsoen overschreden.
John Koopman 1
M. van de SandeJan Ooms 10
Hetty LitjensHetty Litjens 6
Marc Fahrner 7
Hetty LitjensJohn Koopman 1
Marc FahrnerMarc Fahrner 7
John KoopmanHH Manders 4
Marc FahrnerDan gaan we het nog niet eens hebben over indirecte gezondheids-schade als gevolg van de stress, banenverlies en welvaartsverlies.
Marc Fahrner 7
HH MandersOver welvaart. Ik snap dat we een bepaalde standaard hebben, waaraan veel mensen gewend zijn. En het dus tegenvalt als een stuk daarvan tijdelijk wegvalt. Maar pas echt indruk maken bij mij de beelden uit landen die een lagere levensstandaard hebben, die nu zelfs helemaal wegvalt. Denk aan Libanon. Half Beiroet is recent ontploft, de economie ligt volledig op z'n gat én er is een stevige Covid-golf. Stress? Als ik zie hoe families in half ingestorte huizen proberen te overleven, onderwijs er voorlopig een utopie is, er nauwelijks eten is te krijgen en de patiënten op straat voor de ziekenhuizen bivakkeren, dan vind ik dat we in Nederland best wat nederiger mogen zijn en eerst onze zegeningen maar eens moeten tellen.
HH Manders 4
Marc FahrnerAldus een Nederlandse microbioloog uit Bergamo (toen was er trouwens NIEMAND die stelde dat hij als niet-epidemioloog niet gekwalificeerd was om zijn mening te geven over de situatie zoals nu door sommigen wel gebeurd) hadden wij met het beleid van de Nederlandse overheid in Februari en Maart ook uitpuilende mortuaria, ziekenhuisbedden tot buiten het ziekenhuis en 24/7 draaiende crematoria moeten hebben.
Alleen al kijkend naar de gemiddelde leeftijd van de overledenen (rond de gemiddelde levensverwachting!) en de mensen die later door uitgestelde zorg problemen krijgen (vroegtijdig overlijden) acht ik de kans zeer groot dat die balans wel klopt.
Nergens heb ik trouwens gezegd dat we beter helemaal niets hadden kunnen doen en de ziekte gewoon op zijn beloop hadden moeten laten. Er wordt alleen gekeken naar hoeveel gezonde levensjaren we nu redden, en wat deze huidige maatregelen op de lange termijn aan gezonde levensjaren kosten.
De modellen die daarvoor trouwens gebruikt worden zijn in de grond vergelijkbaar met de modellen die de epidemiologen gebruiken voor hun voorspellingen over het één en ander.
Volgens mij zou je als overheid - maar ook als wetenschappers! - moeten kijken naar de belangen op korte en op (middel)lange termijn VOOR DE SAMENLEVING ALS GEHEEL als je maatregelen neemt. En dat wordt NIET gedaan, er wordt mijns inziens alleen maar gekeken naar de korte termijn en in tunnelvisie (zoals duidelijk uitgesproken door Jaap van Dissel in de Volkskrant van 9 maanden OMT). Zie ook met de toewijzing van vaccinaties, het (niet)lockdown beleid, de scholen, etc.
John Koopman 1
Marc Fahrnerc19study.com
httphcqmeta.com
c19legacy.com
Marc Fahrner 7
John KoopmanMaar ik wil geen welles/nietes spelen. Vrij land.
Maar ik heb vertrouwen in onze medici. Ook al spelen daar echt wel wat interne belangen (denk aan het in eerste instantie niet willen uitbesteden van analyses aan grote testlaboratoria omdat artsen directe belangen hadden bij 'hun' clubjes. Maar over het algemeen...
Maar als Twitter, dat nou niet bekend staat om haar makkelijk blokkeren van account, dit recent wel gedaan heeft bin c19legacy, is er meer aan de hand. Dat HCQ bij ons geen poot aan de grond heeft gekregen lijkt mij niet te danken aan de goede werking ervan.
Want waarom zou onze overheid geen slagkracht willen?
John Koopman 1
Marc Fahrnerc19study.com toont resultaten van 197 trials. Lijkt me dus geen match. De WHO heeft HCQ ondertussen stilzwijgend als behandeloptie meegenomen, maar dit is nog niet tot het protocol in Nederland doorgedrongen.
Heeft u ook naar Ivermectine gekeken? Vitamine D?
"Ik heb vertrouwen in onze medici". Achter alle onderzoeken op c19study.com staan duizenden wetenschappers. Ze zitten alleen niet naast de premier.
"Ook al spelen daar echt wel wat interne belangen". Bijzonder eufemisme
Over de censuur van sociale media: FB en Twitter bepalen nu wat wetenschap is? Excuus, maar dit is echt ridicuul.
https://www.oversightboard.com/decision/FB-XWJQBU9A
Antwoord op laatste vraag: Omdat er is ingezet op één paard/traject: lockdowns tot aan vaccinatie. Daar zijn miljarden en veel politiek gewicht aan verbonden. Die miljarden contracten waren al vroeg ondertekend en dan wordt een middel het doel. Daarnaast werd de spoedwet ook zwaar bevochten, en dan moet deze wel gebruikt worden natuurlijk.
Kortom: tunnelvisie.
Marc Fahrner 7
John KoopmanEn nee, FB en Twitter bepalen niet wat wetenschap is (Zie The Social Dilemma; ik zit er sowieso niet actief op) . Het leken mij signalen. Weet je wat? Vergeet de opmerking maar. Je hebt gelijk in deze.
Nu is het toch ook niet zo dat alléén achter c19study.com duizenden wetenschappers staan?
Dat die ultra harde lockdown en vaccinaties toch werken, bewijst Wuhan. De economie draait al maanden en er wordt weer als vanouds gefeest. Ok, daar raken tegenstanders regelmatig "kwijt", maar toch. Iets minder polderen en een crisisteam iets meer de koers voor iedereen laten bepalen, (zie Italië) lijken mij simpelweg wenselijk.
Nu vinden velen in ons land elke vorm van inperking primair gewoon niet zo leuk. Wij hebben dan ook geen totalitair regime. Gelukkig niet. Maar ik denk wel dat als wij nou een Wuhan-light lockdown hanteren, dat ook tot resultaat moet leiden. Hoogstens trager. Ons kabinet wil uiteindelijk ook dat de economie zo snel mogelijk aantrekt. Zeker met de verkiezingen voor de deur. (Dat het daardoor nu ook rare beslissingen neemt als het mogelijk opheffen van de avondklok, nog voordat er data beschikbaar is, snap ook ik weer niet).
Maar om mijn afwijkende mening tov de jouwe in de hoek te zetten als 'tunnelvisie', is niks meer dan een labeltje plakken met een negatieve klank.
John Koopman 1
Marc FahrnerAchter elke meningen staan groepen wetenschappers, maar er zitten maar een paar in het Catshuis en dissidente meningen zijn wel degelijk de kop ingedrukt. De Erasmus kliek domineert.
De data uit China is erg troebel en lastig in te schatten. China laat wellicht zien wat het wil laten zien. Daarnaast heeft China wel ingezet op medicatie (ook traditionele Chinese medicijnen).
Er zijn over de hele wereld verschillen in aanpak geweest en die kun je tegen elkaar afzetten. Zie bv:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/eci.13484
https://www.nber.org/papers/w27719
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.06.11.20128520v1
https://www.bloomberg.com/graphics/2020-opinion-coronavirus-europe-lockdown-excess-deaths-recession/
https://www-sciencetimes-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.sciencetimes.com/amp/articles/28777/20201223/lockdown-to-stay-at-home-shown-as-ineffective-way-of-dealing-with-pandemic.htm
En daar blijkt niet uit dat striktere maatregels te rechtvaardigen zijn.
Marc Fahrner 7
John KoopmanZo heeft elke aanpak dus voors en tegens. Ik zou vooral graag de eenduidigheid aanhangen. Niks is keihard en waterdicht, zoveel is wel duidelijk.
John Koopman 1
Marc FahrnerHet is inderdaad een complexe zaak en het zal je duidelijk zijn hoe ik erin sta. Laten we in ieder geval hopen dat hoe dan ook de goede kant op gaat.
Marc Fahrner 7
John KoopmanJan Ooms 10
Marc FahrnerDat doet het al eeuwen en is vandaag de dag niet anders!
Alexander Verdouw 2
Hetty LitjensZeer beperkte, zo niet bekrompen zienswijze:
Qua a) verdiep je in Michael Levitt cs.
Qua b) volg/neem contact op met Hans Koppies (pedagoog): hij heeft een lawine aan wetenschappelijk onderzoek qua jeugd en kijk dan ook vooral naar Zweden. Op Twitter, onomwonden helder materiaal.
Aan jou de keuze, ervan uitgaande dat je je oprecht zorgen maakt over de huidige toestand in de wereld en niet het belang van een ‘stroom’ dient: blijf in je koker of verbreed je je horizon.
Walter van Dijk 3
Hetty LitjensMarc Fahrner 7
Vooral de media hebben een grote rol. Met name de talkshows. Kijkcijfers zijn leading. Nieuws maken is daarbij effectiever dan alleen verslaan. Hun tactiek in de strijd om kijkcijfers is het voortdurend zoeken naar barstjes in de beleidskeuzes. Deze worden elke avond breed uitgedragen, ondersteund door verschillende 'experts'. En ook daarmee zeg ik niet dat die onzin uitkramen; zelf ben ik helemaal geen wetenschapper. Maar als er een onderzoek zou zijn dat de verlammende effecten van 'ruis' zou meten op de slagvaardigheid....
Want net als alle burgers probeer ik die informatie een beetje eenduidig te interpreteren. Maar wat doen media en met name talkshows? Als het kabinet 'A' kiest, zit er 's avonds een team klaar om kritisch te 'analyseren' of het niet beter 'B' had geweest. En een week later is het andersom. Kijk naar de avondklok: Eerst eindeloos doorzagen of het toch niet een te buitenproportioneel middels zou zijn, want ach o en wee. Nu wordt overwogen deze er weer af te halen, roepen diezelfde critici dat dat veel te snel is. (Even los van de wetenschappelijke discussie erover).
En laten we wel zijn, dit poldermodel, met haar oeverloze discussies en ontelbare stakeholders die hun plekje opeisen, is naar mijn mening ook een oorzaak waarom een hi-tech en super welvarend land als dat van ons, nu zo matig scoort op de Europese hitlijsten van een effectieve aanpak.
In tijden van crisis is het niet dom om een gekozen kabinet met een beperkt team van experts hun slagkracht te laten tonen, knopen te laten hakken en meters te laten maken. Dan worden er vast ook wel keuzes gemaakt, waarover je je wenkbrauwen kunt fronsen. Maar in the end zullen de positieve effecten sneller en beter zijn. Je kunt nu eenmaal niet iedereen, altijd, volledig tevreden stellen.
R. Eman 8
Marc FahrnerSubtiel geformuleerd.
'En laten we wel zijn, dit poldermodel, met haar oeverloze discussies en ontelbare stakeholders die hun plekje opeisen, is naar mijn mening ook een oorzaak waarom een hi-tech en super welvarend land als dat van ons, nu zo matig scoort op de Europese hitlijsten van een effectieve aanpak.'
Het zijn niet zozeer de discussies die een effectieve aanpak belemmeren, maar de mensen die in de discussies zo overtuigd zijn van hun eigen gelijk dat ze daar vervolgens naar handelen.
Marc Fahrner 7
R. EmanArthur Venis 3
R. EmanR. Eman 8
Arthur VenisArthur Venis 3
R. EmanR. Eman 8
Arthur VenisJan Ooms 10
Marc FahrnerSterker nog, dit is dodelijker dan het corona-virus zelf!
Vincent van Polanen Petel
Amrish Baidjoe
Thomas Bollen 7
Amrish BaidjoeWat ik wilde aankaarten is dat er nog meer speelt dan alleen epidemiologie. Dat er door sommige virologen en microbiologen dus al weer heel anders wordt gedacht over dit vraagstuk. Dat miste ik in het publieke debat en daar heb ik idd de focus op gelegd, maar wel met de insteek een genuanceerd verhaal op te schrijven. Wat mis je inhoudelijk? De links naar Imperial College en PHE (op basis van NERVTAG) die je noemt staan in het stuk. Pouwels noemt die ook.
ruud hendriks
Amrish BaidjoeAndries Micke 1
Amrish BaidjoeZijn betreffende wetenschappers onbetrouwbaar? Welke argumenten kloppen niet? Zijn er fouten in de data?
Blijkbaar, (of heb ik het mis, u vind wel dat het interdisciplinair geduid moet worden) is het volgens u toch uitsluitend de taak van specifieke epidemiologen om cijfers met betrekking tot besmettelijkheid van een virusvariant te duiden en zijn hier niet de juiste wetenschappers/instituten gekozen? Waarom meent u dat?
Vind u dat de Britse variant wel zo besmettelijk en dodelijk is als genoemd door Boris Johnson?
Dit artikel behandeld niet alleen die vermeende besmettelijkheid maar ook de wijze hoe er wordt omgegaan met die duiding door beleidsmakers. Vind u die juist of gaan die ook voorbij aan epidemiologen? Wie moet er dan beslissen? We hebben niet zoals in Zweden een opperepidemioloog...
Uw reactie voegt (nog) weinig toe. ‘Veel meer data’ betekent niet per se meer inzicht. Als deze data afkomstig is uit een slechte bron of gegenereerd door een slecht model is meer data zelfs meer bagger. Uw argument dat aan ‘veel meer data’ voorbij wordt gegaan zou ook een compliment kunnen inhouden.
Het lijkt me een diskwalificatie voor een wetenschapper om zulke slechte argumenten te gebruiken. Ik ben blij dat er nog journalisten zijn die een hogere standaard hanteren en hun kritische vragen inhoudelijk onderbouwen.
Misschien kunt u dat bij een volgende reactie ook als leidraad kiezen?
Walter van Dijk 3
Amrish BaidjoeRinus ten Haaf 3
Deze beslissing is de lastigste: er zijn altijd deskundigen, specialisten op hun terrein, die nog een rest risico zien of nieuwe dreigingen ontdekken. (hier: eerst aantal IC patienten, dan aantal opnames, dan aantal besmettingen, nu nieuwe "onbekende"varianten) . Deze deskundigen zijn in hun aard vaak risico-mijders. Prima voor het werk dat ze doen, maar laat ze niet bepalend zijn in de beslissing. Dat is aan managers/bestuurders!
Tot nu toe is te veel ruimte gegeven aan "deskundigen", zonder ruimte voor tegenspraak, discussie of twijfel.
Goed dat dit nu wel op gang mag komen om de intussen breed gezaaide angst te reduceren!
Prima bijdrage dit artikel!
Alexander Verdouw 2
Alexander Verdouw 2
En zoals de Bakersfield (CA) doktoren al in het begin zeiden:
‘In a civilized society, opinions differ...’
Inhoudelijk beschouwend:
Waarom gaat het alleen over besmettelijkheid? En niet vooral/ook om ernstig ziek makend tot dodelijkheid? En altijd weergegeven in heldere context met andere ziektes en hun data van besmettelijkheid/ernst in de maatschappij? Het belichten van 1 aspect van 1 iets binnen een palet aan meerdere ietsen, trekt iedereen alsmaar die tunnel in.
En waarom is de insteek dat besmettelijkheid slecht/naar/vervelend zou zijn? Vanaf het begin geeft Stanford professor en Nobelprijswinnaar Michael Levitt met co-auteurs invulling aan de wetenschappelijke onderbouwde visie dat we de besmettelijkheid juist nodig hebben om van Covid-19 af te komen: zeker nadat de meest geciteerde wetenschapper (ja, ik papegaai, dit zeker niet zelf gecheckt) John Ioannidis het CDC erop gewezen zou hebben dat de IFR extreem veel lager ligt dan de oorspronkelijke fors hogere ‘van’ de WHO.
Het rond laten ‘razen’ onder de 98% of zo gezonde bevolking is dan juist dat wat we toe moeten laten, jammer dan voor de ego’s van modelbouwers, containmentvisionairs en/of anderen met persoonlijke (geldelijke) belangen.
Jij volgt per slot van rekening ook Michael Levitt op Twitter. En zult ongetwijfeld John Ioannidis ook in het vizier hebben.
En, uitspraken in het interview over (grootschalig) testen: gezien bovenstaande uiteenzetting een ‘no go’ -> niet nodig lijkt me dan, hoe lekker ‘meten is weten’ ook klinkt; ik sluit me daar volledig aan bij de uiteenzettingen van Jan Bonte, welke hij zoals velen bekend stevig articulerend als ook wetenschappelijk onderbouwend, via onder andere Twitter en zijn nieuwsbrieven deelt.
Elmar Otter 6
Alexander VerdouwEn dan ligt de nadruk niet eens zo dat een deel daarvan overlijd, maar dat ziekenhuizen hierdoor toch weer overspoeld raken met COVID-19 patiënten.
Dus, tenzij je zegt dat ziekenhuizen voor maar een x percentage beschikbaar zullen komen voor COVID-19 patiënten zodat de reguliere zorg gewoon door kan gaan is het laten rond ‘razen’ van het virus zeer problematisch voor de druk op de zorg. Dat kun je beslissen natuurlijk, maar dat is een ethische / politieke kwestie, waarbij je de ene groep moet afwegen tegen de ander en dan moet beslissen.
Rita Vermeulen
https://www.facebook.com/rita.vermeulen.940/posts/413458043297786
Walter van Dijk 3
Arno Fransen 2
Ik vind het goed dat dit soort onderzoek gedaan wordt en dat de wetenschap onderling kritische vragen stelt. Ik betwijfel of het goed is dat deze bijdragen constant op halfslachtige manieren gebruikt worden om gelijk te krijgen. Ook in de reacties op dit artikel zie ik alweer redelijk wat verwijten die volgens mij helemaal niet op hun plaats zijn.
[Verwijderd]
Alexander Verdouw 2
[Verwijderd]https://visie.eo.nl/artikel/2020/09/ingo-piepers-binnen-twee-jaar-breekt-derde-wereldoorlog-uit
https://www.facebook.com/100000541656765/posts/4240544962640184
Eveline Bernard 6
[Verwijderd]Wietze van der Meulen 6
"Er worden stevige conclusies getrokken op basis van beperkte epidemiologische data, die vervolgens in mathematische modellen wordt gestopt".
Een goed artikel waarin helder wordt aangegeven dat we erg voorzichtig moeten zijn met het te snel trekken van conclusies.
Mijn complimenten voor Thomas Bollen!
Hopelijk kunnen we de komende tijd wat meer rationeel en wat minder emotioneel naar de Corona-problematiek kijken.
Alexander Verdouw 2
Wietze van der MeulenThomas Bollen 7
Wietze van der MeulenArthur Venis 3
Thomas BollenDirk Hakkesteegt
Wietze van der MeulenHenrik Kroon 2
Bob Schrage 1
Paul Braun
Martin Haarmans 5
Een groeisnelheid van 6% (95% CI 4-9%) hoger dan de normale variant is nogal wat. De generatietijd van Covid is 4 dagen. Volgens mij betekent dat de R van de Britse variant 1,06 tot de macht 4 hoger is, oftewel een factor 1,26. Neem je het hele interval dan ligt deze factor tussen de 1,17 en de 1,41, volgens het Oxford onderzoek van 13 januari.
Het RIVM had als schatting op 1 januari :
Samen gemiddeld 0.98 (0.96 1.01)
● VOC 202012/01 : 1.32 (1.18 1.48)
● wild type 0.97 (0.95 1.00)
De getallen die Kuipers in zijn presentatie noemde enkele weken geleden van 1350 IC bedden op 1 maart en 1700 IC bedden op 15 maart komen overeen met het worst case scenario, dat is een R van de Britse variant van 1,48 tov de gewone variant van 0,98.
Het interval 1,18-1,48 op 1 januari van het RIVM kunnen we nu dus vervangen door 1,17-1,41 van het Oxford onderzoek.
Thomas Bollen 7
Martin HaarmansMartin Haarmans 5
Thomas BollenJe maakt niet duidelijk dat als het OMT voor het best case scenario zou kiezen wat het effect zou kunnen zijn als dat tegenvalt, bijvoorbeeld de poorten van de ziekenhuizen gaan dicht. Daarmee verhelder je niet de besluitvorming van het OMT of dat men moeten varen op een grote mate van onzekerheid.
gerard te Meerman 3
HH Manders 4
gerard te MeermanWaar was dit soort kritiek toen niet-epidemiologen vergelijkbare uitspraken deden in het voorjaar maar dan de andere kant op, over hoe het Nederlandse beleid veel te laks was, en we in Nederland de situatie van Bergamo en Noord-Italië achterna zouden gaan?
Toen (winter/voorjaar 2020) was er niemand die stelde dat niet epidemiologen hun mond moesten houden over de gevaren.
Daarnaast getuigt een gedachtegang als door u hierboven opgeschreven het van een akelige en extreem gevaarlijke technocratische tunnelvisie als alleen epidemiologen over een situatie als deze hun mond open mogen doen, met als achterlijke (ik heb er geen ander woord voor) redenering dat alleen zij gekwalificeerd en in staat zijn om dit soort statistieken en modellen te kunnen interpreteren. Zo een manier van denken heeft namelijk vaak tot grove fouten geleid (met als schoolvoorbeeld de economie - waar ook vaak gesteld werd dat alleen economen die data en modellen juist konden interpreteren, terwijl die modellen voor geen meter klopten, en ook de interpretatie van uitkomsten door economen structureel niet bleek te kloppen - met bijvoorbeeld de crisis van 2008 als resultaat).
Arthur Venis 3
HH Mandersgerard te Meerman 3
HH MandersPieter Jongejan 7
Dit roept de vraag op of de hoge besmettingscjfers in Spanje het gevolg zijn van de Britse variant meegebracht door bv Britse touristen. De ziekenhuize in Valencia liggen vol. Is er iets bekend over de mogeijke oorzaak van de afwijkend hoge besmettingscijfers in Spanje? Britse variant of te weinig inentingen of iets anders?
Verder valt me op dat de media totaal geen aandacht besteden aan de hogere steftecijfers aan corona bij mannen vergeleken met vrouwen (ruim 20% meer).
Waarom krijgen (oudere) mannen geen voorrang boven (oudere) vrouwen als er een derde golf dreigt en de meest kwetsbaren volgens de medici en de regering het eerst ingeent moeten worden?
K. Peters
Hans Boer 1
De Jonge zei in de Kamer inderdaad dat de snelheid van de besmettingen bij de Engelse variant 150% is van die van de klassieke vorm, in de diverse brieven stond duidelijk dat het om 130 - 150% gaat. De Jonge heeft zich nu eenmaal ontpopt als frequente blunderaar.
Het is al vaak gezegd: RIVM en OMT moeten adviseren op basis van onvolledige kennis. Dan is het natuurlijk verstandig om aan de veilige kant te blijven.
Naar mijn gevoel is het niet voor het eerst dat FTM vooral de sensatie zoekt. In het vorige FTM-artikel over corona, over de sneltesten, noemde FTM de Abbott-test voor 70% betrouwbaar. Uit de statistiekjes bleek echter dat het op de ene proefplek 70 en op de andere 81,8 % was, en daarmee boven de norm.
Jammer!