Britse waakhond moet woekerwinsten 'financials' voorkomen

3 Connecties

Relaties

Verzekeraars Woekerwinsten

Werkvelden

Banken
2 Bijdragen

Britse Bankiers en verzekeraars met vette winsten kunnen hun borst natmaken. Zodra blijkt dat er sprake is van woekerwinsten, kunnen ze op zware straffen rekenen van een nieuwe financiële waakhond.

'Financials' in Groot-Brittannië met riante winstcijfers moeten op hun tellen passen. De Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA) gaat 'excessieve winsten' bij banken en verzekeraars bestraffen. De nieuwe kartelbewaker moet als een 'machtige organisatie' garanderen dat er voldoende concurrentie is op de financiële markt. Met deze onthulling op basis van uitgelekte documenten moet de Britse krant The Independent voor de nodige beroering gezorgd hebben in The City.

 

'Follow the money'
Deze week wordt het mandaat van de FCA uit de doeken gedaan, maar volgens een interne bron is het nu al zeker dat het om een ruime machtiging gaat. 'Follow the Money', zou het credo van de FCA zijn. De FCA zou niet alleen de bevoegdheid krijgen om 'foute' financiële producten in de ban te doen en banken maar ook verzekaars met extreem hoge winsten een boete op te leggen, zo blijkt uit de documenten waar The Independent beslag heeft weten teleggen.

 

Vorige maand tijdens een congres van de Association of British Insurers liet Martin Wheatly, de beoogde baas van de FCA, al doorschemeren dat  alleen verzekeraars zonder excessief winstbejag de goedkeuring kunnen wegdragen van de FCA. Daarnaast zal de FCA op drie andere thema's hameren, aldus Wheatly. Financiële instellingen moeten nieuwe en betrouwbare producten ontwikkelen, ze moeten betere service verlenen dan hun rivalen en de succesvolste banken of verzekeraars zijn degenen die het beste aan de wensen van de consument voldoen.

 

Martin Wheaty, baas van de nieuwe Britse waahond FCA lust The City rauw

 

 

Wat wordt er bedoeld met 'excessieve' winsten?
Maar wat wordt er dan bedoeld met 'excessieve' winsten? De beoogde FCA-chef Wheatly heeft hierover geen uitsluitsel gegeven, zo meldt The Independent, Maar volgens de interne bron zal de rol van de FCA dominant zijn. 'De FCA moet er op toezien dat er naar behoren concurrentie is op de markt en voor de consumenten. Maar de FCA zal het vizier veel meer richten op prijzen en rendement dan op marktaandelen.' Financiële producten met de hoogste opbrengsten zullen in elk geval bijzondere aandacht krijgen van de FCA, aldus de bron.

 

'Shoot first and ask questions later'
Vorige maand tijdens het overleg met verzekeraars liet FCA-chef Wheatly er geen misverstand bestaan hoe de nieuwe waakhond moet gaan opereren. “Shoot first and ask questions later', zo vatte hij de werkmethode samen van de FCA.

 

Verzekeraars en bankiers in Groot-Brittannië krijgen overigens met nog met een andere nieuwe toezichthouder te maken. Onlangs is de Prudential Regulation Authority (PRA) opgericht. De PRA is een onderdeel van de Bank of England.

 

 

(L)