Brit moet Egyptisch toerisme redden

Grote problemen voor de hoteliers van Egypte. Door alle onrust zijn bijna al hun gasten vertrokken. Maar er is één lichtpuntje voor de uitbaters aan de boorden van de Rode Zee: “De Engelsen zijn er nog.”

Vraag de manager van een willekeurig Egyptisch hotel aan de boorden van de Rode Zee of hij in deze barre tijden zijn prijzen omlaag gooit, en hij reageert fel. “We snijden hier niet in de prijzen”, zegt Haggag El Ammari, general manager van viersterrenresort Fayrouz Plaza in de zuidelijke badplaats Marsa Alam. “Er is niets veranderd. De gasten die de afgelopen week zijn gekomen genieten nu van een heerlijke vakantie.”

Volgens El Ammari is het in de badplaatsen 'erg veilig'. Helaas voor de hotelier denken een hoop landen daar anders over. Veel regeringen haalden de afgelopen week hun toeristen terug. Zo vlogen de bijna vijfduizend Nederlanders terug naar huis en zijn ook alle 20.000 Russische toeristen vertrokken.

 

Onnodige orders


“En dat terwijl normaal een groot deel van de gasten uit Rusland komt”, zegt de manager van het luxueuze Panorama Hotel in Sharm el-Sheikh, die liever niet met zijn naam in de krant komt. “De bezettingsgraad is daarom nu extreem laag.” Ook El Ammari voelt de pijn: tweederde van zijn  hotel staat leeg. Een deel van zijn staf heeft hij maar op vakantie gestuurd.

De managers zijn teleurgesteld over de 'onnodige orders' van de buitenlandse regeringen. “De problemen zijn hier ver weg. Het schaadt onze sector”, zegt de Panorama-manager. Simone van  den Berk van TUI Nederland nuanceert dat beeld. “Ook in de badplaatsen was het onrustig, er waren plunderingen. De toerismebranche in Nederland heeft vorige week besloten dat de veiligheid niet langer te garanderen viel.” TUI blijft tot minimaal eind maart weg uit Egypte.

 

Dobberen


Er is één lichtpuntje. “De Engelsen zijn er nog”, vertelt El Ammari. “De Britse maatschappijen hebben hun vluchten niet geannuleerd. Al onze huidige gasten komen uit Engeland.” Ook in het Panorama zijn vrijwel alle overgebleven gasten van Britse origine. Anders dan veel andere landen raadt Londen alleen niet-essentiële reizen af naar een paar stedelijke gebieden.

En dus zijn het, net als in Thailand na de tsunami van 2004, weer eens die vaak verfoeide Britse toeristen die de sector moeten redden door onverstoorbaar in een hotelzwembad te blijven  dobberen. Toch hoeven ook de 30.000 aanwezige Britten niet op verdere prijsdalingen te rekenen, zegt de Panorama-manager fel: “We zitten al op de laagst mogelijke prijs.”