Britten verliezen 'hun' Libor

2 Connecties

Onderwerpen

Schandaal Libor

Kamerleden in het Verenigd Koninkrijk zijn teleurgesteld dat de Londense interbancaire rente in handen is gekomen van een Amerikaans bedrijf.

The New York Stock Exchange (NYSE) heeft gisteren de strijd van de London Stock Exchange (LSE) gewonnen om het beheer van de Libor. Dat is een klap in het gezicht voor de Britten want de benchmark is voorheen altijd in hun handen geweest.

London loses Libor’, verklaren Amerikaanse televisiestations. Kamerleden uit het Verenigd Koninkrijk zijn boos dat zo’n belangrijke financiële indicator in handen is gekomen van de Amerikanen. Sinds 1 juli wordt bovendien ook de Bank of England bestuurd door een buitenstaander: de Canadees Mark Carney.

John Mann, een kamerlid namens de Labour Partij die zich bezighoudt met financiën, zegt. ‘This is a wholesale surrender. Because the Government did not get on top of this scandal and the regulator messed around, we let America take the lead on investigating Libor fixing and they are now getting the prize.’

De Britse waakhond Serious Fraud Office heeft inderdaad nagelaten om het Libor-schandaal, dat vorige zomer aan het licht kwam, te onderzoeken. Ook heeft de Britse toezichthouder Financial Services Authority niet daadkrachtig opgetreden.

Banken hebben tot dusver in totaal miljarden dollars aan boetes moeten betalen vanwege het gesjoemel met de interbancaire rente. Barclays moest 450 miljoen dollar aftikken, UBS kon 1,5 miljard dollar inleveren en Royal Bank of Scotland betaalde 615 miljoen dollar aan boetes.

Momenteel bepaalt de British Bankers’ Association nog de benchmark door middel van een rondgang bij grootbanken. Vanaf begin 2014 neemt het Amerikaanse beursbedrijf NYSE deze taak over. De bedoeling is dat NYSE de Libor meer gaat baseren op daadwerkelijke financiële transacties in plaats van de losse schattingen die de Britse bankenlobby gebruikte.

Als concessie heeft NYSE in ieder geval beloofd om de Libor-beheertaak uit te voeren in zijn Londense kantoor, en dus niet in New York, waar de hoofdzetel is gevestigd.