Belastingontwijkers in het vizier

2 Connecties

Relaties

Belastingontwijking

Werkvelden

Bankieren
0 Bijdragen

21 biljoen dollar wordt er volgens het onderzoeksbureau Task Justice Network verborgen gehouden voor de fiscus. De top 50 private banks adviseren erop los. En de Britten ruiken geld.

Wereldwijd is er 21 biljoen dollar geparkeerd in belastingparadijzen. Althans, dat berekende onderzoekbureau Taks Justice Network  onder leiding van James Henrey, voormalig hoofdeconoom van McKinsey. Het is een voorzichtige schatting, het zou volgens de onderzoeker ook 10 biljoen meer kunnen zijn.

 

Private banks
Henry onderzocht de cashflow richting banken en investeringsfondsen door gebruik te maken van cijfers van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), centrale banken, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en nationale overheden. Onroerend goed en roerende zaken zijn niet in het onderzoek meegenomen.
Er is een speciale sectie gewijd aan de top 50 private banks, die eind 2010 ruim 12 biljoen dollar voor haar particuliere klantenkring had ondergebracht in buitenlandse vennootschappen. Vooral de private banking-tak van UBS, Goldman Sachs en Credit Suisse spelen een actieve rol in het wegzetten van gelden. De belastingvlucht neemt bovendien toe, want volgens het onderzoek bedroeg het buitenlandse kapitaal in 2005 nog maar de helft: in casu 5,4 biljoen dollar.

 

Klik op de afbeelding om te vergroten


Britten ruiken geld
De oplossing voor de nationale begrotingstekorten ligt volgens onderzoeker Henrey binnen handbereik. “De wereld heeft zojuist een gigantische stapel met geld ontdekt en dat kan gebruikt worden om enkele van onze meest urgente problemen aan te pakken. […] Het bedrag is groot genoeg om een significant verschil te maken in de overheidsfinanciën van veel landen.”
Dat klinkt natuurlijk lekker, maar het vinden van de bijbehorende namen en rugnummers is het grote probleem, zeker als er trustkantoren en advocaten (met een beroepsgeheim) tussengeschoven worden.

In het Verenigd Koninkrijk bezigt secretaris David Gauke van het Ministerie van Financiën vandaag stoere taal om de verborgen ponden terug in de schatkist te krijgen. Zijn aanleiding is het belastingschandaal rond de comedian Jimmy Carr, die via een belastingconstructie slechts 1 procent rente betaalde over zijn inkomsten uit dvd’s en televisie-optredens. Het is een outperformance van Mitt Romney die 13,9% betaalde. De door Carr gebruikte K2-constructie - waarbij hij zichzelf vooral liet uitbetalen in de vorm van een lening (van een eigen offshore bedrijf) liep via het accountantskantoor Peak Performance.

Gauke wil bedrijven als Peak Performance, de aanbieders van “aggressive tax avoidance schemes” aanpakken door ze mogelijk te dwingen om inzage te geven in hun klantenbestand. Gauke pleit bovendien voor “naming and shaming” van de aanbieders.