Brokers gepakt

  De onderzoekers van de Flash Crash op Wall Street, 6 mei van dit jaar, lijken een schuldige op het oog te hebben. Volgens de Financial Times moeten stock brokers zich zorgen maken.

  De precieze oorzaak van de crash is nog steeds niet duidelijk. In de middag van 6 mei verloor de Dow Jones binnen enkele minuten het onwaarschijnlijke aantal van meer dan 1000 punten. Een paar minuten later volgde een bijna even grote rebound, maar toen was de totale paniek op de beursvloer al uitgebroken.

   

  Menselijke fout

   

  Volgens veel betrokkenen is de crash hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een menselijke fout tijdens de handel. De Financial Industry Regulatory Association, de toezichthouder die de vreemde beursval onderzoekt, zou daarom mogelijk boetes aan de tussenhandelaren gaan uitdelen. De brokers zouden te weinig hebben gecontroleerd welke klanten via hun computerprogramma's in grote hoeveelheden aandelen aan het handelen waren.

  Door die nalatigheid zou een enkele beurshandelaar door bijvoorbeeld een tikfout de wereldwijde beurshandel in paniek kunnen hebben gebracht. “Brokers moeten weten wie er met hun systemen werkt”, aldus een betrokkene. Nu is vaak onduidelijk wie echt achter de grootschalige handel zit, maar die regels zouden naar aanleiding van de Flash Crash wel eens aangescherpt kunnen worden.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 240 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren