Brokkenpiloot Joep van den Nieuwenhuyzen treedt op als 'topondernemer'

1 Connectie

De vrolijke braboboef Joep van den Nieuwenhuyzen spreekt op seminar als 'topondernemer'. Maar..."Per saldo heeft hij een hoop mensen werkloos gemaakt".

Verdacht van fraude, op de hielen gezeten door schuldeisers, maar immer vrolijk: Joep van den Nieuwenhuyzen. In de jaren tachtig stond hij bekend als de grote 'bedrijvendokter' en vormde hij voor velen het grote voorbeeld van de daadkrachtige ondernemer. Met de nodige celdagen achter zijn naam, is van die reputatie weinig meer over. Hoewel, vanavond staat hij in Leusden op de planken als 'topondernemer'.

In een door congresorganisator Buro van Oranje georganiseerd seminar, 'De lessen van topondernemers' zal de flamboyante Bredanaar samen met Jort Kelder - een groot bewonderaar van Joep - een lezing geven over zijn ervaringen als zakenman.

"Een tikkeltje potsierlijk"
De kwalificatie 'topondernemer' voor de omstreden Van den Nieuwenhuyzen is niet geheel onbetwist. Van den Nieuwenhuyzen zou als de karbonnen versie van koning Midas kunnen worden omschreven; wat hij aanraakt, verandert in houtskool. De lijst met door hem geproduceerde mislukkingen, deconfitures en faillissementen is indrukwekkend. Journalist Philip de Witt Wijnen, biograaf van Van den Nieuwenhuyzen, verwondert zich over status die Buro van Oranje  aan het onderwerp van zijn boek meegeeft.

"Van Joep van den Nieuwenhuyzen kun je veel zeggen – hij is creatief, hij is slim, hij is charmant, hij is geslepen, en ja, hij is ondernemend– maar je kunt hem bezwaarlijk tópondernemer noemen", zegt De Witt Wijnen. "Een succesvol zakenman moet in mijn ogen iets blijvends neerzetten; voor de economie, voor de werkgelegenheid, voor de samenleving. In mijn boek som ik een lange lijst op van de bedrijven waar Van den Nieuwenhuyzen ooit, sinds 1983, bij betrokken was. Van de meeste bedrijven is weinig tot helemaal niets meer over. Vele gingen failliet of werden bij gebrek aan winstgevendheid geliquideerd. Aan het eind van zijn Begemann-tijd werd hij door banken gedwongen veel dochterbedrijven te verkopen -  denk aan Holec, denk aan Bredero Price – om vervolgens in de vergetelheid te raken. Zijn tweede imperium dat RDM heette is grotendeels failliet gegaan. Van den Nieuwenhuyzen had de reputatie altijd goed voor zijn personeel te zorgen, maar hij heeft per saldo een hoop mensen werkloos gemaakt."

 

Het affiche voor het seminar

Dat Joep ook nog eens de hoofdrolspeler in een "gigantische fraudezaak" is, maakt de kwalificatie 'topondernemer' volgens De Witt Wijnen, zelfs "een tikkeltje potsierlijk".
Dat weerhoudt hem echter niet om de vroegere bedrijvendokter in actie te zien komen. "Ik heb een kaartje gekocht en ga er naar toe. Ik ben benieuwd hoe het met hem gaat en of aanwezige ondernemers die voor 99 euro een kaartje hebben gekocht, hem enige kritische repliek zullen geven. En wie weet gaat Van den Nieuwenhuyzen nog zingen. Hij schijnt een goeie Frank Sinatra in huis te hebben."
 
Spannender
Maurits Ouweneel van Buro van Oranje is zelf afkomstig uit Apeldoorn waar Van den Nieuwenhuyzen ooit meerdere bedrijven had. Zijn moeder werkte zelfs voor een van die ondernemingen (traktoren- en machinefabriek Werklust).
Van den Nieuwenhuyzen wist met zijn prestaties in de jaren tachtig ook op Ouweneel grote indruk te maken. De congresorganisator beseft niettemin goed dat hij een controversiële zakenman een podium biedt. "We maken graag spraakmakende programma's waar je wat van kunt opsteken", zegt Ouweneel. "Ik denk dat mensen onder andere wat kunnen leren van de veerkracht van iemand als Joep van den Nieuwenhuyzen. Hij heeft daarnaast een ongelooflijke ervaring met het ondernemen in binnen en buitenland. Dat hij onder vuur ligt, maakt de avond alleen maar spannender."
Dat Van den Nieuwenhuyzen ook hoofdverdachte is in een grote fraudezaak, vindt hij geen bezwaar. "Ik ben geen rechter. Als hij over een jaar in de gevangenis zit, dan is dat niet mijn zaak. Tot die tijd is hij onschuldig. Daar ligt voor mij ook de grens; wij houden van spraakmakende persoonlijkheden, maar we gaan niet zo ver dat we veroordeelde fraudeurs voor onze seminars uitnodigen".