Het tijdsgewricht is broos

2 Connecties

Onderwerpen

ETF indices
4 Bijdragen

De recente opleving van beursindices doet beleggers vrezen dat er een correctie in het verschiet ligt. Misschien zelfs een herhaling van 2008. Gastcolumnist Jan Dwarshuis vertelt wat we kunnen verwachten.

Beleggers bivakkeren al jaren tussen hoop en vrees. Centrale bankiers zijn de gladiatoren van de 21e eeuw; zij vervormen uw financiële plaatje alsof het een stukje zilverpapier is. Om hier zonder al te veel schade tussendoor te laveren, is zowaar geen sinecure. Omdat het historisch besef bij velen is gereduceerd tot vrijwel nihil, is de kans op ongelukken echter groot. Het tijdsgewricht is broos.

De wispelturige volatiliteit van de afgelopen maanden zegt veel over de gemoedsrust van investeerders. Ze worden heen en weer geslingerd en lijken weinig houvast te hebben. De waardebelegger met een lange horizon en een fatsoenlijk mentaal gestel zal echter probleemloos overleven. De markt bezorgt u veel kansen, die door emotie vaak over het hoofd worden gezien. Vooropgesteld, ik vind de huidige situatie niet vergelijkbaar met 2008. Dit neemt niet weg dat de kans dat markt omrolt wel degelijk is toegenomen. In 2007, 2008 en 2011 zagen we vergelijkbare patronen, als voorbereiding op een daadwerkelijke correctie.

Op het verkeerde been

De schil om de ETF is schandalig opgetuigd en maakt zogenaamd goedkoop beleggen opeens schreeuwend duur

Diepgaand onderzoek van een index is nodig om te begrijpen wat er werkelijk aan de hand is. ETF’s zetten u daarbij continu op het verkeerde been. Zij werken verstorend, zijn éénzijdig ontworpen en hebben een te grote invloed op het koersverloop van sommige aandelen. De schil om de ETF is schandalig opgetuigd en maakt zogenaamd goedkoop beleggen opeens schreeuwend duur. De ETF-commune probeert dit nadelige effect weliswaar te corrigeren, maar ik vraag mij af hoe? De heren zijn succesvol in het verkopen van het product, echter wanneer er verkocht moet worden, geeft er niemand thuis; die rekening krijgt de ETF-belegger vanzelf gepresenteerd.

Lokale aandelen

De recente opleving van de indices wordt met name gedreven door lokale aandelen. Dit bevestigt mijn beeld dat de aanleiding van een mogelijke correctie niet gezocht moet worden bij een aanstaande recessie; structurele laagconjunctuur laat hoogstwaarschijnlijk nog even op zich wachten.

Het vertrouwen in monetair beleid brokkelt bij verschillende beleggers al jaren af

Het motief van een eventuele correctie moet gezocht worden in het vertrouwen in de centrale bankiers gecombineerd met de wispelturige olieprijs en de Chinese (schuld)ontwikkelingen. Het vertrouwen in monetair beleid brokkelt bij verschillende beleggers al jaren af. Mario Draghi van de ECB wil koste wat het kost over de rug van velen de schuldenbergen laten verschrompelen. Het is terecht dat president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank bij de ECB tegen stemde deze maand. De stijgende olieprijs gaat waarschijnlijk voor een omgekeerde werking zorgen, hetgeen veel beleggers zich nog niet realiseren. Het oliemes zou op deze manier aan twee kanten precies verkeerd om snijden. Aan de ene kant zijn investeringen in de oliesector fors teruggeschroefd, en aan de andere kant is de consument opeens toch weer duurder uit door de opgelopen olieprijs.

Afbouwen

In mijn market outlook van afgelopen week schreef ik al dat het op twee na grootste pensioenfonds van de VS (CalSTRS: $191 mld. AUM) overweegt haar aandelenportfolio van grofweg 105 miljard dollar structureel af te bouwen. Het fonds wil een volgende correctie hoe dan ook voor zijn. Daarnaast wil het pensioenfonds actieve hedgefunds inhuren om een aanstaande daling het hoofd te bieden. Ik heb nog steeds geen enkel bewijs gevonden dat institutioneel geld achter de huidige stijging zit; dit geeft te denken en lijkt opgezet door snelle traders.

Ondergetekende predikt zeker geen herhaling van 2008, echter het tijdsgewricht is broos. Een periode van nederigheid op de mondiale beurzen lijkt te zijn aangebroken.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Lees verder Inklappen
Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...
Gevolgd door 36 leden