
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Uit vrees voor stikstofcrisis 2.0 keert Nederland zich in Europa tegen de eigen natuurambities
Frans Timmermans: de macht en onmacht van de groene onderkoning van Brussel
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
Brussel worstelt met het weren van schimmige consultants
Toenmalig premier van Zweden Magdalena Andersson en Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen hebben een onderonsje tijdens een ontmoeting in Stockholm in april 2022. © ANP / Stella Pictures
Brussel hield onterecht documenten achter: felle kritiek van Europese ombudsman
De Europese Ombudsman heeft flinke kritiek op het besluit van de Europese Commissie om documenten over gesprekken over het coronaherstelfonds met de Zweedse en Deense overheid geheim te houden.
Wat weet Brussel dat Stockholm en Kopenhagen niet weten? Die vraag roept de Europese Ombudsman op in een poging te begrijpen waarom de Europese Commissie besloot documenten over gesprekken met de twee EU-lidstaten niet vrij te geven.
De discussies gingen over de Zweedse en Deense nationale Herstel- en Veerkrachtplannen. Dat zijn plannen waarin lidstaten beschrijven hoe ze de miljarden uit het coronaherstelfonds – officieel de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit – zullen besteden en welke hervormingen ze zullen uitvoeren om robuustere economieën te krijgen.
Verschillende journalisten die meewerken aan het internationale, door Follow the Money geleide, #RecoveryFiles-onderzoek dienden bij de Europese Commissie Wob-verzoeken in over deze nationale plannen. Zowel in eerste instantie als in beroep weigerde de Commissie toegang tot veel van die documenten.
Een fundamenteel recht
Staffan Dahllöf, een Zweedse freelance journalist woonachtig in Denemarken, diende twee verzoeken in: een over gesprekken tussen de Commissie en Zweden over diens nationale plan, en een identiek verzoek met betrekking tot het Deense plan. De Commissie weigerde toegang tot veel van de documenten, waarop Dahllöf een klacht indiende bij de Ombudsman. Die onderzocht de zaak en publiceerde op donderdag 1 december de uitkomsten van dat onderzoek.
De Ombudsman benadrukt dat ‘publieke toegang tot documenten een fundamenteel recht is’. De Europese regels hierover laten weliswaar uitzonderingen toe, maar het weigeren van toegang tot documenten moet wel worden onderbouwd aan de hand van vastomlijnde uitzonderingsgronden.
In het besluit om documenten niet, of slechts deels, vrij te geven moet worden uitgelegd waarom een uitzonderingsgrond van toepassing is. Een belangrijk deel van het onderzoek van de Ombudsman ging over die uitleg.
De Ombudsman concludeert dat de Commissie er niet in is geslaagd ‘voldoende en overtuigende redenen’ te geven voor het geheim houden van de opgevraagde documenten.
Geen overtuigende weigergronden
Een van de redenen die de Commissie aandroeg, was dat openbaarmaking zou kunnen leiden tot een ondermijning van het ‘financieel, monetair of economisch beleid’ van de twee Scandinavische landen. De Ombudsman stelt echter dat – anders dan de Commissie – Zweden noch Denemarken dat risico ook zagen.
De Ombudsman zegt dat het ‘zeer moeilijk te begrijpen is welk inzicht de Commissie heeft in het financieel, monetair of economisch beleid’ van Zweden en Denemarken dat belangrijker is dan het oordeel van de twee landen zelf.
Ook was de Ombudsman niet overtuigd dat het financieel, monetair of economisch beleid van de EU als geheel in het geding was. ‘De door de Commissie aangevoerde argumenten blijven vaag en algemeen van aard, waardoor het moeilijk is ze te onderscheiden van elke andere willekeurige gebeurtenis die mogelijk van invloed zou kunnen zijn op de economie van de twee lidstaten of de Unie.’
Ten slotte gebruikte de Commissie nog een andere weigergrond: dat openbaarmaking het besluitvormingsproces zou ondermijnen. De Ombudsman oordeelde dat de Commissie ‘niet overtuigend heeft uitgelegd’ waarom dat zo zou zijn. Daarnaast had de Commissie moeten bepalen of het belang van openbaarheid niet zwaarder weegt dan die zorgen over het besluitvormingsproces.
Maar in plaats daarvan bepaalde de Commissie zonder goede onderbouwing dat het belang van de burgers het niet won van het belang van de Commissie om haar besprekingen met de twee lidstaten geheim te houden.
De Ombudsman dringt er bij de Commissie op aan de resultaten van het onderzoek ter harte te nemen bij het behandelen van nieuwe Wob-verzoeken over coronaherstelplannen. Verschillende van dergelijke verzoeken liggen nog bij de Commissie. Zo heeft Follow the Money documenten opgevraagd over gesprekken tussen Brusselse en Haagse ambtenaren van eerder dit jaar. Die werden in eerste instantie geweigerd. Het beroepsverzoek had eigenlijk afgelopen maandag al afgehandeld moeten zijn, maar is nog niet binnen.
RecoveryFiles-deelnemer Matej Zwitter (Ostro) uit Slovenië wacht al veel langer. Hij diende zijn beroepszaak al op 27 december 2021 in, maar de Commissie heeft deze nog steeds niet behandeld.
39 Bijdragen
Roland Horvath 7
Is het misschien beter de EU Commissie en de Raad te verplichten hun besprekingen in het openbaar te houden. Dan weten de burgers wat hun nog te wachten staat.
En dan worden moeilijkheden, zoals in het artikel besproken, misschien op voorhand verhinderd.
Het is een normaal gebruik in Europa dat de Kamer van het Parlement, die de meeste bevoegdheden heeft, zoals de NL Tweede Kamer, in het openbaar vergadert.
De EU overheid is wel vaker stiekem bezig.
j.a. karman 5
Roland HorvathPeter Teffer 3
j.a. karmanj.a. karman 5
Peter TefferJan Ooms 10
j.a. karmanWat een ontzettend kromme (appels en peren) vergelijking is dit weer…
Ziet u het écht niet of wílt u het gewoon niet zien?
j.a. karman 5
Jan OomsOpenheid van bestuur laten ontaarden in een ongelimiteerd sleepnet is de dictatoriale insteek.
Dat u de foute richting niet herkend is zorgwekkend.
Jan Ooms 10
j.a. karmanTelkens andere onderwerpen aansnijden, beschuldigingen (alsof ik FvD tactieken wél als juiste werkwijze zie) maar nooit een inhoudelijke reactie op reacties van anderen op uw bijdragen.
Ik sla uw bijdragen in het vervolg graag over...
j.a. karman 5
Jan Oomshttps://www.nu.nl/politiek/6226879/sommige-partijen-vinden-er-komen-tribunalen-helemaal-geen-probleem.html beter is: https://www.aivd.nl/onderwerpen/extremisme/anti-overheidsextremisme
De alarmbellen bij een niet onderbouwde anti overheidsinsteek zouden intussen een journalistieke alarmbel moeten laten afgaan.
Jan Ooms 10
j.a. karmanEveline Bernard 6
j.a. karmanElmar Otter 6
j.a. karmanj.a. karman 5
Elmar OtterEen volledige dump van alle aangiftes vanuit de belastingdienst met vele details is niet wat je wil.
Voor ondernemingen zou ik de KVK gegevens opvragen waar de jaarverslagen ook aangeleverd moeten worden. Als er een verschil met de aangifte is of ander iets is dat wat om verder te bekijken.
Openheid van gegevens op de juiste wijze
Josephine Tusveld 1
Roland HorvathMaar, heer Horvath, mijn indruk dat de inspraak/toezicht van het EU parlement uiterst beperkt is wordt steeds vaker bevestigd helaas. Mede door het achterhouden van belangwekkende informatie.
Zie evt op Odysee of Youtube: "Bestevidence", voor parallellen met de FED/IMF.
John Janssen 4
Even zonder dollen. Er wordt veel te vaak door journalisten ergens 'iets achter gezocht' zuiver en alleen om hun bestaansrecht deels zeker te stellen. De EU-Commissie onder de loepzuivere leiding van vdL (over schone lei gesproken!) streeft het hoogst haalbare na qua transparantie en integriteit.
Toevallig is het zulks mooi weer, dat ik mijn ramen ga lappen om de kijk op de wereld buiten nog 'helderder te krijgen!
j.a. karman 5
Wat ik lees is dat het om nationale plannen en nationale ideeën zjn. De nationale journalisten gaan ineens zaken over hun staat bij een derde opvragen.
Als je dat normaal vindt is het opvragen en opeisen bij wie dan ook over een ander omdat hij wat weet normaal. Het is de dictatoriale insteek met een sleepnet.
Eveline Bernard 6
j.a. karmanJosephine Tusveld 1
Eveline BernardOngelooflijk dat de EU - Raad zich zoveel macht heeft toegeëigend. Gegeven het feit dat haar ONgekozen leden bepalen hoeveel belastinggeld/premies etc. mede door ons, EU burgers, (later) opgehoest zal moeten worden.
Roland Horvath 7
Josephine TusveldMet wat goede wil zou een gekozen EU Raad al kunnen bij de eerst volgende verkiezing, van het Parlement over drie jaar. De Raad vergadert dan in het openbaar wat in alle democratische staatsstructuren het geval is. Dan wordt de EU ook een land dat voor zichzelf kan opkomen, wat nu niet het geval is.
De EU overheid en de meeste regeringen van de staten werken graag mee aan het in stand houden van een -zeer gevaarlijk- oorlog in UA. Dat duurt daar reeds 7 jaar, begonnen in 2015.
Nog iets, aan de antwoorden van de EU Commissie, 27 leden, kan men ook afleiden dat het werk van de EC nogal amateuristisch is.
j.a. karman 5
Eveline BernardHet ging hier niet om besluitvorming, lijkt meer advies voor eenduidigheid bij besluiten op niveau van de lidstaten. Dan moet je daar de verzoeken als het echt om besluiten gaat indienen.
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanJohn Janssen 4
Vincent Huijbersj.a. karman 5
Vincent HuijbersHet enige argument wat je terugleest: Het zou wel eens interessant voor de journalist kunnen zijn.
Vervolgens het is een fundamenteel recht om alles van een ander op te vragen. Daar gaat het mis.
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanDie vraag is ook relevant omdat tijdens het tot stand komen van het fonds de gemoederen hoog opliepen en precies de voorwaardelijkheid ter discussie stond. Nederland had hier ook een belangrijke rol in. Het gebrek aan openheid hierover is daardoor vrij curieus. De kaders zijn namelijk toen vastgesteld en nu kan beoordeeld word hoe hier praktisch uitvoering aan gegeven wordt.
j.a. karman 5
Vincent Huijbersdat dat openbaar is. Check: https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/recovery-coronavirus/recovery-and-resilience-facility_en#national-recovery-and-resilience-plans
Let op: het mist in het artikel
Voor elk land is er een verhaal wat besproken is.
https://ec.europa.eu/info/publications/2022-european-semester-country-specific-recommendations-commission-recommendations_en bijvoorbeeld:
https://ec.europa.eu/info/system/files/2022-european-semester-csr-netherlands_en.pdf
Het bevat inhoud voor gerichte vragen. het is vervelend en lastig werk om daarin te duiken.
Let op: het mist in het artikel
Dat je dan alsnog alles van koffie en lunch gesprekken onder openbaarheid wil brengen lijkt me gewoon disproportioneel. Eerst gericht met de openbare gegevens aan de slag, pas als daar wat wonderlijks uit blijkt dan gericht doorvragen.
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanOok deze overigens:
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2022/10/10/definitief-nederlands-herstel-en-veerkrachtplan
Wanneer je de stukken diagonaal leest is dat inderdaad geen feest. Wel een mooie start voor hoe hier concreet invulling aan gegeven gaat worden. Welke partijen worden betrokken etc
Ik kan niet goed beoordelen wat disproportioneel is. Dat is afhankelijk van hoe deze overleggen in elkaar steken. Ik denk dat een overheid en zeker de EU bereid moet zijn daar openheid in te geven mits het bijvoorbeeld lopende onderhandelingen o.i.d. schaad. Maar zelfs dan kun je afvragen of de schurende belangen niet bij de EU horen en we er bij gebaat zijn deze te accepteren. Griekenland heeft een heel eigen ontwikkeling doormaakt als Zweden. Dat daardoor verschillen bestaan lijkt mij evident. Een transfer op uitruil kan daarvan een gevolg zijn. Deal with it in plaats van op gezette tijden te doen alsof dat niet aan de orde is.
j.a. karman 5
Vincent HuijbersDisproportioneel is: doe de "documenten" betreffende het deense herstelfonds.
Dat betekent dat van iedereen 24* (sleepnet) nagelopen moet worden op notities een verslag / geluidsopname, whatsapp sms. Wat je maar kan bedenken en dan alles nog eens bekijken of het relevant dan wel te privacyschendend is.
Peter Teffer 3
j.a. karmanU schrijft: "Het mag niet zo min ontaarden dat journalisten een ongebreideld sleepnet wensen zodat ze bij elk gesprekje alles willen volgen in een 24*7 gebeuren." Dat gebeurt ook niet en dat heeft ook niemand gevraagd.
U schrijft: "Hier wordt een ombudsman opgevoerd die inhoudelijk niet op de hoogte is van wat er besproken is." Waar baseert u dat op? De Ombudsman heeft de mogelijkheid om documenten die niet worden vrijgegeven in te zien. Dat heeft ze ook gedaan. De Ombudsman is dus wél inhoudelijk op de hoogte wat er in de documenten staat en geeft op basis daarvan een oordeel over de argumenten van de Commissie.
U schrijft: "Het enige argument wat je terugleest: Het zou wel eens interessant voor de journalist kunnen zijn. Vervolgens het is een fundamenteel recht om alles van een ander op te vragen. Daar gaat het mis. " Opnieuw een karikatuur. De openbaarheid van EU-informatie is niet een fundamenteel recht omdat dit interessant zou kunnen zijn voor een journalist! Dat is een fundamenteel recht omdat het in het EU-verdrag staat. Lees maar na, artikel 15(3). https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:12008E015:nl:HTML
j.a. karman 5
Peter TefferEr zin berbeterpunten om dat beeld te veranderen.
Dat ik zonder moeite interessante openbare documenten kon vinden voor het onderwerp waarna niet verwezen is geeft een onderbouwing.
Eveline Bernard 6
j.a. karmanj.a. karman 5
Eveline BernardDe bronbescherming waar journalisten vaak mee komen is een ernstige aantasting op de openbaarheid van de gegevens die ze brengen, ergo bronbescherming voor journalisten moet afgeschaft worden.
Als ik zo stel begrijp je misschien beter waarom ongelimiteerde sleepnetten niet goed zijn.
Peter Teffer 3
j.a. karmanPaul Sporken 10
Dit vind ik eigenlijk de belangrijkste zin in het artikel die zich cynisch laat vertalen tot “Liever geen pottenkijkers of goed geïnformeerde parlementen van Zweden, Denemarken en de EU.”
Hebben Zweedse of Deense regeringen of parlementen al gereageerd op deze kwestie?
Jan Ooms 10
Paul Sporken…Of zou dat juist de bestaansreden van deze weigergrond zijn?
Walter Boer 3
Peter Ravestein 4
Menig bestuurder kijkt jaloers naar autocratische regimes die aan niemand of niets verantwoording hoeven af te leggen. Tegenwoordig is alles strijd met winnaars en vooral verliezers. Openheid van zaken geven en je kwetsbaar opstellen is dan een risico dat men niet wenst te nemen.
Enrikos Iossifidis 1
Peter Teffer 3
Enrikos IossifidisEnrikos Iossifidis 1
Peter Tefferdethmer 6