Buffett: van miljardair tot krantenjongen

8 Connecties
0 Bijdragen

Hallo Herman van Campenhout. Er is hoop voor de door zakelijke tegenslag geteisterde Telegraaf Media Groep (TMG). Warren Buffett koopt noodlijdende kranten op. Maar eens snel bellen met de multimiljardair?

Overal ter wereld vallen kranten bij bosjes om. Reden hiervoor te over: recordverliezen, ontslagen, wegrennende adverteerders en alsmaar groeiende concurrentie van internet. Maar Multimiljardair en superbelegger Warren Buffett koopt goedgemutst noodlijdende kranten op, zo viel onder meer prominent te lezen in het Amerikaanse zakenblad Business Week.

 

Misschien moet  "de Giraffe"  maar eens zijn nek uitsteken richting Warren Buffett? Zou een telefoontje richting Omaha van Herman van Campenhout, bestuursvoorzitter van de met kelderende winstval kampende Telegraaf Media Groep (TMG), voor financiële verlichting kunnen zorgen? Het zijn zomaar vragen die tegen hoop en vrees in dezer dagen moeten opborrelen in het TMG-bolwerk aan de Amsterdamse Basisweg.

 

In de VS voltrekt zich namelijk een nieuwe mediavariant op het Marshall-plan onder aanvoering van de 81-jarige beleggerslegende Buffett. En de cijfers van de investeringen liegen er niet om: Buffett heeft zijn portemonnee getrokken en 142 miljoen dollar neergeteld voor de overname van bedrijf Media General, een uitgever van 63 titels, voornamelijk lokaal gepubliceerde kranten en magazines. Daarbovenop verschaft Buffet de groep een lening van 400 miljoen dollar plus extra kredieten van 45 miljoen dollar.

 

Groot gemeenschapsgevoel
Twee weken geleden had Buffett had het nog zo beloofd op de aandeelhoudersmeeting in Omaha: hij zou nog wel eens in de krantensector kunnen investeren. Zo kocht Buffet enkele maanden geleden al de Omaha World Herald op, de krant van zijn geboortestad. Tot groot genoegen van de mega-investeerder zelf.

 

'Kranten houden al jaren de mensheid geïnformeerd', zo hield Buffett zijn toehoorders voor tijdens de bijeenkomst in Omaha. 'Nu is die informatie op andere manieren beschikbaar. Gratis en meer up to date. Kranten moeten zich dus focussen in de eerste plaats op wat de lokale lezer wil. Maar kranten zijn nog altijd heel belangrijk. De Omaha World Herald zal mij niks bijleren over Afghanistan, maar wel over mijn buren en de lokale sportteams.'


Buffett gelooft dan ook heilig in een florerend voortbestaan van de schrijvende pers met regionale roots. 'Er is een toekomst voor kranten in gebieden met een groot gemeenschapsgevoel, waar mensen bezorgd zijn om wat er lokaal gebeurt, in scholen en met lokale sportteams en zo.'


Wedstrijdje kranten gooien

Maar waarom investeert de bejaarde superspeculant zo massief in deze traditionele mediawereld. Is er toch nog een tweede leven voor deze dode bomen-tak? Handelt Buffett uit een soort liefdadigheid? Buffett heeft in elk geval goede zakelijke gronden. Zo is hij al grootaandeelhouder van The Washington Post en eigenaar van Buffalo News.

 

Maar nostalgie speelt misschien ook wel een rol. Buffett verdiende zijn eerste centen als paperboy, die naar eigen zeggen met een welgemikte worp de krant op de deurmat van de abonnee wist te gooien. Niet voor niets organiseert Buffett na elke jaarvergadering traditioneel een wedstrijdje kranten gooien samen met kompaan en collega-miljardair Bill Gates.