Buffett valt buiten ereschavot allerrijksten

3 Connecties

Warren Buffett is niet langer meer de twee na grootste rijkaard ter wereld. De Amerikaanse superbelegger is ingehaald door de Spaanse Zara-baas Amancio Ortega, zo blijkt uit de nieuwe rijkenlijst van Bloomberg.

De ene gouden generatie moet wijken voor een nieuwe gouden generatie. Dat is de voornaamste conclusie van de nieuwe rijkenlijst van Bloomberg. De 81 jaar oude Warren Buffett moet zijn derde plaats op de rijkenlijkst van het Amerikaanse zakennieuwsmedium afstaan aan de 76 jaar oude Amancio Ortega. Of dat te maken met de winstval van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway als gevolg van in verkeerd uitgepakte beleggingen in derivatenproducten, laat Bloomberg in het midden.

Het vermogen van Ortega steeg met maar liefst 32 procent naar 46,6 miljard dollar. De winst van zijn concern Inditex, moederbedrijf van Zara, zit al twaalf kwartalen achter elkaar in de lift. Met dank aan grote opkomende markten, zoals Brazilië, China en Rusland. Europa wordt als markt steeds minder belangrijk voor Ortega.
 

Ruim twee maanden alweer is de Spanjaard de rijkste Europeaan. Hij haalde toen de Ikea-eigenaar Ingvar Kamprad in. Volgens Bloomberg  was de Zweedse baas van het naar Nederlands verkaste interieurconcern goed voor een totaal vermogen van 37 miljard dollar. 

 

 Amancio Ortega, de nieuwe nr.3 op de rijkenlijst van Bloomberg

 

Charitatieve bestemming
Een groot deel van het vermogen van Buffett heeft overigens een charitatieve bestemming. In juli dit jaar gaf Buffet nog voor de lieve som van 22,1 miljard dollar aan aandelen van zijn bedrijf Berkshire Hathaway weg. Het leeuwendeel van deze donaties ging richting de goede doelen-stichting van Bill en Melinda Gates.

 

De allerrijkste op aarde is nog altijd Carlos Slim alias 'de Generaal van Mexico.' Bloomberg raamt zijn vermogen op bijna 74 miljard dollar.

 

 

Carlos Slim is nog steeds de allerrijkste mens ter aarde volgens Bloomberg

 

Top-tien allerrijksten volgens Bloomberg

1. Carlos Slim Helú (Mexico) 73.9 miljard dollar

2. Bill  Gates (VS)  63.3 miljard dollar
   
3. Amancio Ortega Gaona    (Spanje) 46.2 miljard dollar

4. Warren E. Buffett (VS) 45.4 miljard dollar

5. Lawrence "Larry" Joseph Ellison (VS) 39,7 miljard dollar
 

6. Ingvar Kamprad (Zweden) 37,6 miljard dollar

 

7. Charles De Ganahl Koch (VS) 35,8 miljard dollar
   
8. David Hamilton Koch (VS) 35,8 miljard dollar
   
9. Christy R. Walton (VS) 29,9 miljard dollar
   

10. Jim C. Walton (VS)    28,8 miljard dollar

 

(L)