Cycli onder de loep

3 Connecties

Onderwerpen

Bull-markt Aandelenmarkt

Werkvelden

Beleggen
1 Bijdragen

Welke cycli bepalen de komende tijd het klimaat voor aandelen? Vanuit een besneeuwd Zwitserland zet belegger en columnist Jan Dwarshuis de belangrijkste op een rij.

Pfäffikon SZ, Zwitserland – De financiële markten zijn vandaag de dag een stuk lastiger te doorgronden dan grofweg 20 jaar geleden. Daarom hanteer ik een werkwijze die sterk afwijkt van wat ik vaak tegenkom. Eén van de vele factoren waar ik naar kijk zijn cycli. De periode november – januari is bijvoorbeeld een bepaalde cyclus waarin aandelen het over het algemeen goed doen. Zo is de recente kerstrally er eentje van korte duur binnen deze cyclus. Maar interessant zijn ook de wat langere cycli die, verrassend genoeg, samen komen in 2014.  

Presidentscyclus

Al meerdere malen heb ik u gewezen op de zogenaamde Presidential Cycle. Het is de cyclus die verband houdt met de Amerikaanse presidentverkiezingen. Het maakt overigens niet uit of de Democraten of de Republikeinen aan de macht zijn. Het is een cyclus die we als belegger wel degelijk serieus moeten nemen. In 2014 zijn we over gegaan van het post-verkiezingsjaar naar een tussenjaar. Feit is dat dit tussenjaar historisch gezien niet één van de beste beleggingsjaren is. De theorie hierachter is dat presidenten de neiging hebben om eerst een goede start te maken, met veel beloftes. Op deze manier proberen ze iedereen tevreden te houden. Daarna nemen ze impopulaire maatregelen om toch het vuile werk op te knappen. En dat zet het grote publiek op het verkeerde been. De laatste twee jaar proberen presidenten zéér positief voor de dag te komen om zich op die manier voor te bereiden op hun eigen herverkiezing, of om hun eigen politieke partij te steunen. President-Election-Cycle De redenering hierachter is minder belangrijk dan de werkelijke statistieken. We bevinden ons op basis van deze cyclus in het begin van de slechtste periode, die ongeveer 13 maanden zal aanhouden. Dit is interessant omdat in deze cyclus het pré-verkiezingsjaar (2015) en het verkiezingsjaar zelf (2016) de beste periodes voor aandelen zijn. Het patroon vertelt ons dat er een flinke correctie voor de deur staat en dat deze periode eindigt in de maand september van dit jaar.

Tienjaars cyclus

Een andere cyclus waar we mee te maken hebben is de tienjaars cyclus. We zijn gisteren op de beurs begonnen aan het vierde jaar van deze tienjaars cyclus. Het trackrecord van dit vierde jaar is best goed te noemen. Het probleem is echter dat deze cyclus niet consistent is. Het vierde jaar werd op basis van de tienjaars cyclus slechts twee van de drie keer positief afgesloten. Een ruggensteun is echter het vijfde jaar. Het vijfde jaar is binnen deze cyclus zonder uitzondering het beste jaar. Elf van de twaalf keer sloten de indices hoger. Het verlies van het twaalfde jaar was overigens zeer beperkt. Dit zou suggereren dat bij een eventuele neergang van de markten een uitstekend koopmoment zich zou aandienen dat jaar.

Bull of bear?

De laatste cyclus waar ik u op wil wijzen is of de markt zich momenteel in een lange termijn bear of bull markt bevindt. Hierover verschillen de meningen nogal en er kan oeverloos over worden gediscussieerd. Historisch gezien wist de S&P 500 zich iedere keer weer te ontworstelen van haar neerwaartse patroon. De vraag is of dit nu weer gaat gebeuren na de forse correctie in 2009. Het is niet ongebruikelijk dat de markt eerst nog een keer een flinke correctie tegemoet kan zien alvorens zich de nieuwe bull markt bevestigend zal aandienen.

Correctie op de loer

Als we op basis van deze drie cycli 2014 tegemoet treden, dan is er een scenario denkbaar waarbij er op de zéér korte termijn wellicht nog nieuwe all time highs te noteren zullen zijn. Dit in verband met de instroom van verzekeringspremies, welke hoe dan ook belegd zullen worden. Daarna ligt er een flinke correctie voor de hand. Dit zou dan een ultiem koopmoment opleveren dat zelfs de opmaat kan zijn naar een nieuwe seculaire bull markt. Rest mij u succesvol 2014 te wensen.
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jan Dwarshuis

Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...