
Het begrotingsbeleid van Rutte 1 en 2 en de gevolgen daarvan hebben voor veel onvrede gezorgd. Volgens minister Dijsselbloem en consorten is Nederland dankzij het gevoerde beleid sterker uit de crisis gekomen. Ewald Engelen meent echter dat de burger een hoge prijs heeft betaald voor de begrotingsfetisj van de overheid, die het begrotingstekort belangrijker lijkt te vinden dan het welbevinden van haar eigen volk.
Het is van een adembenemende vooringenomenheid. Als je als overheid eerst 50 miljard euro extra van de burger meent te moeten vragen om het begrotingstekort tot Brusselse normen te reduceren, en je hem een paar jaar later weer 10 miljard retourneert omdat je te veel hebt gevraagd, is dat geen prudentie maar loepzuivere stupiditeit vermengd met een fikse scheut electoraal opportunisme.
Pijn is in het sadistische universum van het economengilde nu eenmaal beter dan genot
Het was namelijk van begin tot eind evident procyclisch en dus oerstom, zoals deze aardrijkskundige al zes jaar onafgebroken roept. Er werd geknepen toen het slecht ging, waardoor het nog slechter ging. En er wordt geschonken nu het beter gaat, waardoor het nog beter gaat. Natuurlijk schreeuwen de econocraten die van 2010 tot 2014 voor het recessiebeleid van Rutte op de banken klommen nu moord en brand over de sigaar uit eigen doos die Rutte en Dijsselbloem de kiezer toestoppen; pijn is in het sadistische universum van het economengilde nu eenmaal beter dan genot.
Prioriteiten
Erger is wat het zegt over de prioriteiten die men in Brussel en Den Haag koestert. In een democratie zou je verwachten dat het garanderen van de sociaal-economische zekerheden van burgers in tijden van crisis het belangrijkste is: ondanks tegenvallend tij werkgelegenheid en koopkracht zo veel mogelijk beschermen. Sinds 2008 zien we in Nederland precies het omgekeerde. Voor het kolossale falen van overbetaalde bankbestuurders werd stilletjes de tucht van de markt uitgeschakeld, waardoor niet euforische crediteuren maar de staat voor het bancaire bankroet mocht opdraaien. Vervolgens wentelt diezelfde staat de kosten jarenlang op de burger af, onder het motto: witte voetjes in Brussel zijn belangrijker dan uw koopkracht en uw baan.
Dat is waar het vernietigende oordeel van ING over zes jaar Rutte namelijk op neerkwam: door onnodig zware bezuinigingen en lastenverzwaringen zijn maar liefst 365.000 banen verloren gegaan, waarvan 155.000 onder Rutte 2. Het betekent dat als er wat prudenter zou zijn begroot, honderdduizenden Nederlanders het lot van werkloosheid, faillissement, depressie, scheiding, huisuitzetting en alcoholisme bespaard was gebleven. Dat is niet ‘sterker en socialer’, dat is dom en laakbaar.
Met de Franse slag
Dat het anders kan laten door het Nederlandse 'commentariaat' verfoeide landen als België en Frankrijk zien. Het was natuurlijk een provocatie van ING om te pleiten voor wat meer begroten ‘met de Franse slag’. Want Frankrijk, dat is toch die corrupte schurkenstaat die alle Brusselse regeltjes aan zijn laars lapt? Inderdaad trekt de Franse staat zich al zo lang de euro bestaat geen moer aan van die zogenaamde ‘convergentiecriteria’ en zijn tijdens de crisis tekort en schuld aldaar de pan uit gerezen. Maar ik wil hier toch even memoreren dat de groeiprestaties van Frankrijk gedurende de crisis beduidend beter zijn geweest dan die van Nederland, en dat die groei bovendien veel sterker dan in Nederland bestond uit stijgende gezinsbestedingen.
De groeiprestaties van Frankrijk tijdens de crisis waren beduidend beter dan die van Nederland
Hetzelfde geldt voor België. Toen de begrotingskoorts uitbrak, kende België het historische geluk om 541 dagen zonder regering te zitten. Daardoor kon het niet meedoen met de Europese ziekte die politici voorschreef het kille cijfer onder aan de streep zwaarder te laten wegen dan het sociaal-economische lijden van burgers van vlees en bloed. Dat is wat een echt democratische staat namelijk doet: burgers beschermen tegen de macro-economische fantasieën van Brusselse technocraten.
Hoge prijs
Onze eigen staat, die wij liefkozend ‘overheid’ noemen, heeft inderdaad zijn zaakjes bijna weer op orde sinds die bancaire roofoverval op 15 september 2008. Het tekort is laag en loopt sneller terug dan verwacht, terwijl ook voor de staatsschuldenspiegel de Brusselse norm van 60 procent zo langzamerhand weer in het vizier komt. Maar wat een afschuwelijk hoge prijs hebben wij, burgers, daarvoor betaald!
Alle middenpartijen — van GroenLinks tot VVD, van ChristenUnie tot D66 — dragen verantwoordelijkheid voor het zoenoffer dat honderdduizenden Nederlanders hebben moeten plengen op het altaar van de begrotingsfetisj. Denk dus nooit meer dat deze partijen uw welbevinden belangrijker vinden dan het begrotingstekort. En vergeet nooit meer dat zij u rücksichtslos in het ravijn zullen duwen als de balans erom vraagt. Het is de reductio ad absurdum van het boekhouden dat in het postideologische Nederland voor politiek doorgaat: de burger als stelpost, de balans als afgod.
Vergeet dat niet als u straks in het stemhokje staat.
111 Bijdragen
Gerben Gerrits 7
MatthijsK 7
Gevraagd? Genomen hebben ze, teveel toen het 'goed' ging, teveel toen het slecht ging.
Gilles Wattel 1 3
Wat mij tegenwoordig opvalt is overal symptoombestrijding, nergens analyse van oorzaken.
Een dergelijke analyse lijkt ook helemaal te ontbreken in de verhalen van gisteren, begrijpelijk, enerzijds zou z'n analyse vernietigend zijn voor EUro, anderzijds zou zo'n analyse noodzaken tot beleidsvoornemens.
Zo is verbijsterend dat in de verhalen van gisteren elke beschouwing over Brexit, de veel grotere gevolgen daarvan dan de meeste mensen in de gaten hebben, en dus over de toekomst van de EU, ontbreken.
Het past natuurlijk Brusselse loopjongens niet zulke verhalen te houden, hun taak is slechts de opdrachten uit te voeren, en ons koest te houden.
Maar elders is het niet anders, ik zag net op het nieuws Obama een tranenverhaal over vluchtelingen houden, en dat de VS wel 10.000 Syriërs gaat opnemen, uiteraard 'na scherpe selectie'.
Hier sprak de man die de ellende in het Midden Oosten en N Afrika veroorzaakt, in elk geval doorgaat met die ellende niet tegen te gaan.
Met eco is het al net zo, nooit een woord over overbevolking.
De bubbels van euro en dollar komen ook niet ter sprake, evenmin als de ramp van de nul rente.
Gisteravond op Duitse tv werd die ramp uitgemeten, levensverzekeringen die tot uitkering komen leveren iets van een derde op van de oorspronkelijke prognose, 130.000 in plaats van 350.000, een voorbeeld.
Een stel dat dacht een huisje te kopen van hun levensverzekering kreeg 30.000 in plaats van de verwachte 150.000.
Kennelijk doen Duitse levensverzekeraars het veel slechter dat onze pensioenfondsen.
Bij die pensioenfondsen ontbreekt overigens ook elke analyse, men slikt braaf de lage dekkingsgraden die voortvloeien uit de Knotsgekke rekenrente.
Komt dit alles nu van verlaging van het onderwijs niveau, denken dat goochel de hoogste wijsheid is, of toch hersenverweking door mobielstraling ?
Diny Pubben 9
Gilles Wattel 1We hebben meer onafhankelijk denkende wetenschappers nodig die een analyse van de oorzaken durven te maken op tal van terreinen.
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenHet verbaast mij dat nog niet de stok is gevonden om Engelen te slaan.
Diny Pubben 9
Gilles Wattel 1Nu ben ik geen econoom, kom uit de zorg, deze waanzin gezien, ze worden gek van de techneut.
In 5 voud inmiddels en maar privacy gegevens blijven rondpompen.
5 maal het BSN nummer, naam, identiteitsdiefstal overal een fluitje van een cent en dan zwijg ik maar over die levensgevaarlijke transparantie en alles op straat en door iedereen in te zien.
http://nos.nl/artikel/2133673-gebruikers-langdurige-zorg-worden-gek-van-bureaucratie.html
En dan zwijg ik maar even dat het beroepsgeheim totaal is opgeheven afgelopen week helemaal ondergesneeuwd in de donordiscussie.
Ook nog steeds geen artikel daarover op FTM erger dan die eigen bijdrages.
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenNachtmerrie!
Jan Smid 8
Gilles Wattel 1MatthijsK 7
Jan SmidOorzaak ligt natuurlijk bij het feit dat de oudjes jarenlang gestemd hebben om de kosten door te schuiven naar de volgende generatie. Deze generatie wordt geconfronteerd met een gigantische schuldenberg, een oerwoud aan regeltjes en nergens mogelijkheden tot groei.
En dan beginnen de 'oudjes' in ene te klagen over nul procent rente, want het raakt hun in hun portemonnee.
Tja, dit zijn de gevolgen van het systeem wat met je goedkeuren is ingevoerd en de volgende generatie wenst er niet voor te betalen, wat zeg ik, kan het niet betalen!
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKLeg mij eens uit waarom de rekenrente op één procent of zo moet worden gesteld, als pensioenfondsen nog steeds rendementen maken van vier tot zeven, en in een enkel geval nog meer procent.
Ook het doorschuiven van kosten, waar heb je het over ?
Hebben wij niet b.v. de Deltawerken betaald ?
Het enige doorschuiven van kosten wat ik reëel vind is de opslag van afval van kerncentrales, dat moet voor miljarden jaren worden opgeslagen.
Het lijkt mij oudje dat de jongetjes hun schoolgeld terug moeten gaan halen.
Maar ja, je ziet aan vanmorgen, en aan de verhalen van gister, hoe onze volksvertegenwoordigers ook niet verder kijken dan de neus van Pinokkio lang is.
Vier O Europese landen, waaronder Polen, hebben gedreigd een EU Engels handelsaccoord met een veto te blokkeren, als daar niet vrij verkeer van personen aan wordt toegevoegd.
Nu was Brexit in niet onbelangrijke mate vanwege de invasie van O Europeanen, terwijl vrijwel geen Brit oostwaarts ging.
Duitsland en Frankrijk kunnen de export naar Engeland niet missen.
De EU kan dus heel snel uiteenvallen, dat kan dan ook het eind van de euro zijn, in de tweede kamer ruziet men over eigen risico, niet onbelangrijk, maar relatief wel.
PS
Als mijn argumentatie over de rekenrente de pet te boven gaat, kijk dan eens hoe het totale vermogen van de publiekrechtelijke fondsen sinds de crisis van 2008 is gestegen.
Wat er gaat gebeuren is dat na de pensioenhervorming blijkt dat er veel te veel geld is, en dat kan mooi gebruikt gaan worden om banken te saneren.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Kan je behoorlijk wat delta werkjes van leggen, een half biljoen.
En het loopt nog op, maar maakt niet uit, we zetten de schouders er onder, knikkeren ze het binnenhof uit en gaan aan de slag.
500 deltawerken, lees ik net.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKEn inderdaad, zonder inflatie neemt de reële waarde van de staatsschuld niet af.
Bij bijna volledige werkgelegenheid is er enige inflatie.
Verder is het natuurlijk een ramp dat inmiddels een belangrijk deel van de staatsschuld niet meer binnenlands is.
Een binnenlandse staatsschuld is geen schuld.
Jan Smid 8
Gilles Wattel 1Ook een binnenlandse staatsschuld is geen schuld? Ik denk dat het gros van de Japanners geen pensioen meer heeft. Nogmaals, bepalend is waarvoor die schuld is gemaakt. Als het gaat om algemeen voorzieningen of productie is er veel minder aan de hand dan voor leuke dingen die eigenlijk niet nodig zijn.
Gilles Wattel 1 3
Jan SmidJan Smid 8
Gilles Wattel 1MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Sure, want dat hoeven we niet terug te betalen?
Dan ga je er vanuit dat wij de staat zijn, maar wij zijn de staat niet. De staat is gewoon een bedrijf, een niet zo'n netjes bedrijf, maar nog steeds een bedrijf.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKGilles Wattel 1 3
MatthijsKNatuurlijk kreeg ik ook van mijn voorouders, maar toen ik begon te werken was er b.v. nog vrijwel geen autosnelweg, en reden er nog stoomtreinen.
Jan Smid 8
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jan SmidJe kunt dat met elk wetenschappelijke rekenmachientje zo zien, doe maar eens .99 tot de macht veertig, dat is contant maken met één procent over veertig jaar, en .96, contant maken met vier procent, ook tot de macht veertig.
Het werkelijk contant maken van de verplichtingen is veel ingewikkelder, omdat als iemand van 20 premie inlegt je contant moet maken van 20 tot de levensverwachting, zeg tachtig, waarbij dus contant moet worden gemaakt over een lange reeks, 60 rekensommen apart.
De vergrijzende wereld heeft er niets mee te maken , actuarissen gebruiken de laatste sterftetabellen.
Solidariteit ook niet, wel bij het omslagstelsel AOW.
Zo betaalde ik mijn hele werkzame leven voor anderen.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidM. van Deelen 11
Lydia LembeckNog steeds weten heel veel mensen niets over onze 3 pijlers, UFR, gedempte premie, rendementen, kapitaaldekking, defined benefit, defined contribution, och wat lul ik toch .....
De zwaarst getroffenen zijn de mensen die vanuit een verzekeringspolis nu lumpsum een pensioen moeten aankopen. Die zijn dus echt de lul.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenM. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Lydia Lembeck 12
Jan SmidPieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1Het doel van de investmentbankers is om de inflatie naar 2% en liefst 4% (Frankrijk, USA) op te jagen. Hoe hoger de inflatie hoe lager de reële overheidsschulden en hoe meer vraag naar Amerikaanse dollars. Hoe meer vluchtelingen naar Europa komen hoe hoger de Europese overheidsuitgaven en hoe hoger de inflatie en hoe lager de koers van de euro.
De aanbevolen manier van Fransman, Jacobs, Smit en het FNV is om de nominale lonen met veel meer dan de gemiddelde arbeidsproductiviteitsstijging van 1% te laten stijgen en de reële overheidsuitgaven met veel meer dan de economische groei. BIj een gemiddeld loon van zeg 50.000 euro krijgt de gemiddelde werknemer er dus 1500 euro (3%) per jaar bij. Het gevolg is dat de inflatie omhoog kruipt van 0% naar 2% (3-1 = 2). Dit betekent dat de koopkracht van het Nederlandse pensioenvermogen bij een reële rente van 0% met 2% daalt. Aangezien er alleen al aan bedrijfspensioen in Nederland een vermogen is opgebouwd van 1400 miljard euro kun je uitrekenen dat er dus per Nederlander ruim 80.000 euro in de pot zit. Per gezin met 2 kinderen is dit 320.000 euro. Volgens Bartjes is 2% van 320.000 6400 euro. De reële koopkrachtverbeterig van het loon van 3-2 =1% ofwel 500 euro per jaar wordt dus geruild tegen een verlies van 6400 euro aan reëel pensioenvermogen per jaar. (ik laat alle lijfrentes en spaarrekeningen maar buiten beschouwing want anders kan ik niet slapen). Big deal volgens Fransman, Jacobs en Smit. Als man en vrouw alletwee werken is het koopkrachtverlies nog altijd 6400 minus 1000 = 5400 euro per jaar bij een inflatie van 2% en een reële rente van 0%. Kun je dit eenvoudige rekensommetje volgen en zo niet wat begrijp je niet? Dit is echt heel belangrijk.
Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanHet idee dat inflatie dat vermogen in reële waarde doet achteruitgang is een simplificatie die kant noch wal raakt.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Kijk eens naar dit voorstel van Edin Mujagic (tevens auteur FTM) en wat dat zou kunnen betekenen voor pensioenfondsen met hun deels gedwongen winkelnering.
https://jalta.nl/economie/eigen-risico-in-de-zorg-afschaffen-makkelijk-te-financieren/
Aub niet alleen de titel lezen en dan afhaken.
Pieter lijkt me trouwens goed op de hoogte van de werkwijze van pensioenfondsen.
Lydia Lembeck 12
M. van DeelenM. van Deelen 11
Lydia LembeckGilles Wattel 1 3
M. van DeelenHet woord risico vrij papier zal we bedoeld zijn voor staatsobligaties.
Het begint steeds meer onduidelijk te worden van welk land staatsobligaties nog risico vrij zijn.
Ik houd het daarbij dan maar even op landen buiten de euro en dollar zone, die goed lijken te gaan, zoals Australië.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenHoe kan het gepikt worden dat een overheid, die er een janboel van maakt, pensioenfondsen verplicht in die janboel geld te stoppen ?
Zo kan ik ook elk systeem naar de verdommenis helpen.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Pieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1Om aan rendement te komen zal er zoals PIMCO ook aangeeft steeds meer geleveraged moeten worden. Dat betekent meer risico, maar volgens Pimco is dit de new neutral en nemen de risico's helemaal niet toe.
Op het moment dat de rente omhoog gaat (op aangeven van de Amerikaanse investment bankers) zullen de Nederlandse pensioenfondsen enorme verliezen voor hun kiezen krijgen. In feite spelen de Amerikaanse investment bankers een vorm van balletje balletje. Voor een niet-Amsterdammer is dit allemaal nieuw en valt dit niet te begrijpen.Dat wordt dus straks op de blaren zitten. En voor de Amerikaanse investment bankers groot feest.
M. van Deelen 11
Pieter JongejanInteressant in dit verband. Over het Japanse Government Pension Investment Fund (GPIF), dat een belegd vermogen heeft van 1300 miljard Euro: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:rOBJIuQi8k0J:https://fd.nl/beurs/1161897/megaverlies-voor-s-werelds-grootste-pensioenfonds+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Edit. Toevoeging: het kan ook anders: http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/255759/Canadees-pensioenfonds-voorop.aspx
Pieter Jongejan 7
M. van DeelenM. van Deelen 11
Pieter JongejanIk kwam een op mij alleszins redelijk overkomend idee tegen v.w.b. pensioenen.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3Az4bTjHt4ggwJ%3Apensioenpro.fd.nl%2Fnieuws%2F317507-1609%2Fhogere-aow-wapent-pensioenstelsel-tegen-effecten-lage-rente+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Pieter Jongejan 7
M. van DeelenM. van Deelen 11
Pieter JongejanWat ik verwacht is dat fiscalisering van de AOW wel weer om de hoek komt kijken en ik sluit ook niet uit dat "de bijstand" verslechterd wordt in die zin dat je je pensioen eerder moet opnemen. Dat kan immers bijna altijd vanaf 60 jaar. Het is geprobeerd maar Klijnsma stak er een stokje voor. Nu nog wel maar straks?
Pieter Jongejan 7
M. van DeelenHet is toch zonneklaar dat de Nederlandse bevolking hun kinderen wil laten voorgaan. Ieder dier beschermt zijn eigen nakomelingen. Dus waarom zou de Nederlandse bevolking zwaar moeten inleveren ten behoeve van de Franse, Belgische, Italiaanse, Spaanse, Griekse etc. bevolking, die al met 62 jaar met pensioen gaan en hun pensioen (nog steeds) geïndexeerd krigen? Waarom moeten zij van Brussel geholpen worden en de straatarme sloebers in Afrika, die geen geld hebben om de bootreis naar Europa te betalen niet? De prioriteit zou moeten zijn om eerst je eigen kinderen het niet slechter te laten krijgen en tegelijkertijd te zorgen dat er meer werkgelegenheid komt in Afrika en andere arme gebieden. De beste manier om beide te doen is om de reële rente te verhogen in plaats van te verlagen. Interessant is in dit kader wat er thans in Japan gebeurt. De BOJ houdt de korte rente onverminderd laag,maar is gestopt met het opkopen van langlopende staatsobligaties, waardoor de lange reële rente (en de winstvoet?) oploopt.
M. van Deelen 11
Pieter JongejanHet besef dat kinderen het niet zo goed zullen hebben als de huidige oudere generatie is volgens mij wel aan het doordringen in de Westerse wereld. Toch verwacht ik politieke veranderingen die de sociale cohesie geen goed zullen doen. Geld regeert en blijft regeren.
Wat in Japan gebeurt begrijp ik niet. De staat heeft inmiddels virtueel al zo'n 30% van de grote beursgenoteerde bedrijven in handen, las ik (en tast in het duister).
Net zomin als ik begrijp dat iedere scheet van Janet Yellen zoveel ophef veroorzaakt.
Laat ik daar maar blij mee zijn, er zit al zoveel tussen m'n oren ;-)
Pieter Jongejan 7
M. van DeelenDe grote Japanse conglomeraten hebben hun eigen bank. Wat goed is voor de conglomeraten is ook goed voor de Japanse banken. Daarbij komt dat de hogere lange rente ertoe leidt dat de problemen bij de pensioenfondsen en verzekeraars worden verlicht. Wellicht dat de Japanse consument hierdoor wat optimistischer wordt en meer geld gaat uitgeven. In Europa beleggen de grote banken in het zuiden in staatsobligaties en veel minder in bedrijven. Als de lange rente omhoog gaat valt de euro vanwege faillissementen bij overheden en grote banken. De BoJ kan de wisselkoers ondanks een hogere lange rente laag houden door meer geld in omloop te brengen door bijvoorbeeld goud of deviezen te kopen. Benieuwd hoe de BoJ de toestroom van buitenlands kapitaal gaat indammen.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenGöbbels wist het al, de kracht van de overtuiging schuilt in de herhaling.
Dat de EU aan afbraak doet is bekend, en die pil verzachten door propaganda ligt voor de hand.
Ik zie geen enkele reden waarom wij Nederlanders armer zouden moeten worden, dan door achteruitgang van het peil van onderwijs, en hersenverweking door mobieltjes straling.
Japan, dat doet niet aan mondialisatie.
Japan is er voor de Japanners, niet voor bonussen.
Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanDe carrière van meneer Tang zit in de tang van de PvdA, het idealisme van Diederik, de man die z'n gezin met het invalide meisje in de steek liet, en met z'n pr juf in een hypotheek vrij huis van vier ton ging wonen.
Hoe dit soort verdwaasde salon socialisten nog enige aanhang heeft, onbegrijpelijk.
Hij ging ook nog prat op zeewindstroom, 13.5 cent per kwh, dat mogen z'n kiezers gaan betalen, in plaats van kolenstroom van vijf cent.
Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanDat pensioenfonds besturen zo gestoord zijn gaat mijn voorstellingsvermogen te boven.
Maar het zou kunnen, de tot mislukken gedoemde euro kwam er ook, en de EU, gebaseerd op het idee dat Duitsland twee keer een wereldoorlog veroorzaakte.
Vanmorgen werden mijn vrouw en ik lid van FvD, naar ik hoop eindelijk een integere intellectueel in de politiek.
Misschien is die niet bang dingen te zeggen.
Het idee dat de waarde van aandelen gaat dalen door lagere rente, waar is dat op gebaseerd ?
Het omgekeerde lijkt me het geval, winsten gaan stijgen door steeds lagere rentelasten.
En het was al zo dat de beloning van de factor kapitaal relatief steeg t.a.v. arbeid, zoals Engelen hier kort geleden liet zien.
Was ik pensioenfondsbestuur, ik zou alleen nog beleggen in aandelen en onroerend goed.
Over het toekomstig rendement van pensioenfondsen als ze verstandig beleggen, ik zie het aandeel van de factor kapitaal voorlopig nog niet dalen, dan kan dat alleen maar stijgen.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1De tendens is dat de premie-inleg omlaag moet, want te duur, met name voor werkgevers (en de overheid is een hele grote werkgever). Nu wordt al voorgesteld dat je een inlegpauze moet kunnen nemen om een woning aan te schaffen en/of voor de dure tijd met kinderen. De aldus bespaarde premie gaat naar de banken voor je hypotheek en lang leve het onderwijs voor degene die het nog kan betalen. Tegen de tijd dat je huis vrij is mag je het opeten, is het niet om van te leven dan wel voor de zorg die je dan nodig hebt.
De sigaar uit eigen doos is allang in rook opgegaan tegen de tijd dat je er van zou willen genieten.
Zoals ik bij Staalbankiers al schreef:
"Risicoprofiel", dat wordt nog hot stuff in de "pensioenhervormingen".
Wen er maar vast aan. Wij.Zijn.Een.Risico!
Ons geld is welkom, dat dan weer wel....."
Pensioenfondsbesturen hebben gene ene malle moer te vertellen. Hier wordt de dienst uitgemaakt: http://www.toezicht.dnb.nl/2/6/50-232355.jsp#
Vazallen in de besturen zijn natuurlijk welkom, hoe komt anders zo'n trekpop a la Corien Wortmann-Kool bij ABP aan de bak? Gaat heen en verkondig het woord. Of die keur aan weledele voorgangers, Brinkman, Borghouts en Nijpels? Van Henk Brouwer is nooit meer iets vernomen. Van de een op de andere dag verdwenen. Lijkt mij een gevalletje eruit geschopt. De Knot(s) erover! En sowieso, kritische bestuurders in spe overleven de DNB-toets niet.
Pieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1Martin van der Wiel 7
goof 4
Iedereen weet onderhand wel hoe goed politici kunnen strooien met kruimels om het klootjesvolk te behagen voor de verkiezingen.
Wilders staat nu op de eerste plaats en goede alternatieven voor een tegenstem zijn niet op jan roos na maar die zal ook geen potten kunnen breken jammer genoeg .
je kop , witte voetjes halen in Brussel zijn belangrijker dan onze koopkracht zal ook wel meetellen van de huidige prutsers politici maar als ons politieke bestel niet drastisch zal worden hervormd zullen ze het klootjesvolk nog jaren voor de gek houden.
Wat moet je nu stemmen dan ?
je weet als je VVD stemt dat je links cadeau erbij krijgt .
Stem je D 66 dan stem je in feitelijk niets .
Stem je Groen links dan stem je op mooie praatjes maar niet op de economie .
Stem je CDA die alleen ook niets kan krijg je een shake van vvd en d66 .
Er moet een duidelijke antistem komen om dat zooitje in Den haag wakker te schudden voordat het volk echt zal ingrijpen.
Ongelooflijk vind ik ook dat Rutte met het gevoerde ( wan) beleid wat iedereen afkeurt , en dat van econoom tot de jan met de korte achternaam dit bevestigd en toch nog op 25 zetels staat.
Kan dit kloppen of is hier ook de media aan het kloten ?
Gilles Wattel 1 3
goofMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Het enige wat we kunnen doen is schrappen. Schrappen in al die systemen die opgetuigd zijn. Helaas, we kunnen ze niet betalen. Tijd om orde op zaken te stellen.
Niet dat de huidige politici er de noodzaak van inzien. Als ik naar de beschouwingen luister, zijn ze er zich totaal niet van bewust. Hebben het nog steeds over; hoe kunnen wij dit het beste regelen, in plaats van; zullen we eens ophouden met dit te regelen?
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKBij een productie per werknemer van E 30.000 per jaar is dat een verlies aan nationaal inkomen van negen miljard per jaar.
Kun je heel wat mee doen.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Ik kan ook wel voor €30.000,- per jaar water naar de zee dragen en een inkomen genereren van negen miljard, maar we schieten er niets mee op. Sterker nog, het is een last van negen miljard.
Wat je ziet en wat je niet ziet.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Als jij zelf er geen geld aan wil uitgeven, heeft het voor jou kennelijk geen waarde.
Private rechtspraak kan best werken, het zal ook ermee goedkoper worden en kunnen dus meer mensen hun recht halen. Nu is dat totaal niet het geval.
Jan Smid 8
Maar wat ook waar is dat er heel vaak vroegtijdig aan de bel getrokken wordt als er problemen dreigen, maar het soms letterlijk bijna een eeuwigheid duurt eer er iets gebeurt. Denk eens aan de AOW, in de jaren 50 waarschuwde Drees Sr. al dat Nederlanders steeds ouder worden en de AOW gerechtigde leeftijd omhoog moet. We wachten er dik 50 jaar mee eer we er iets mee doen.
Tijdens de crisis is de staatsschuld opgelopen van circa 255 miljard tot zo’n 450 miljard. Dat lijkt mij al een behoorlijk stuk anticyclisch begroten., al hoewel mij mening is dat dit veel eerder al had moeten gebeuren, te weten ergens in 2002. Was daar een draagvlak voor? Nee. Op een gegeven ogenblik ga je de boel opruimen, maar wanneer is nu het beste moment? Tja, dat zegt Ewald niet. Want Ewald, als alle landen in Europa tegelijkertijd hun boeltje gaan opruimen wat denk je wat dit doet met de economie in Europa? Zeg het maar, u bent hoogleraar financiële geografie, ik ben de gewone man in een gewone straat, niet hoog opgeleid maar wel met gbv aan boord en iemand die niet gelooft in Keynesiaanse begrotingen met nog meer stimuleringen door de overheid. En dan is er de euro waar niemand meer in geloo
Gilles Wattel 1 3
Jan SmidDrees opperde de mogelijkheid.
Jan Smid 8
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jan SmidJan Smid 8
Gilles Wattel 1Vroeger nam je kinderen voor je oudedagsvoorziening, totdat Drees zei dat de staat dat kon regelen.
MatthijsK 7
Jan SmidLydia Lembeck 12
MatthijsKMatthijsK 7
Lydia LembeckGilles Wattel 1 3
Jan SmidMichel Fleur 6
Jan SmidDe enige partij die het geldsysteem aan de kaak durfde te stellen was Groen Links. Maar de minister herkent zich niet in de fundamentele kritiek en stelt onderzoek uit. Het hele gebeuren is door onze fijne mainstream media inmiddels volledig in de doofpot verdwenen. En Groen Links lijkt dat te beseffen want ze gebruiken het punt niet zichtbaar meer in hun campagne.
Waar nu op te stemmen als alle politici corrupt, ongeïnformeerd, populistisch of moe zijn?
MatthijsK 7
Michel Fleurgoof 4
Michel FleurWedden dat dan de miljoenen nota er heel anders had uitgezien.
Lydia Lembeck 12
goofJan Smid 8
Michel FleurMatthijsK 7
Jan Smid500.000 / 2 = 250.000 schuld per werkende, twee jaar omzet of bij een winst van 8% op die 125.000 per jaar = 10.000 per jaar is 12,5 jaar lang voor kostprijs aan de slag.
Hoezo, slavernij is afgeschaft?
Je wordt er gewoon in geboren, er is weinig veranderd.
Jan Smid 8
MatthijsKMatthijsK 7
Jan SmidMichel Fleur 6
Jan SmidVervolgens wordt het geld vernietigd bij aflossen, wat dan weer krapte veroorzaakt voor de geldomloop. Het is echt een fantastisch systeem dat alleen werkt bij meer schuld, meer schuld en meer inflatie, meer inflatie.
Apekool 5
Michel FleurKijk ook nog eens goed hoe het BBP wordt berekend: hierin worden (m.i. ten onrechte) ook alle financiële transacties (>7%), subsidies (>12%) en belastingen opgenomen. Het waterhoofd van onze overheid (~22%) waarvan de helft sociale 'zekerheid' is reken ik dan nog even niet mee.
Dat BBP cijfertje met daarin dus bijna 20% aan parasieten en rondpomp subsidies wordt vervolgens weer gebruikt door de EU om ons geld uit de zak te kloppen.
Data 2015:
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=82262NED&D1=a&D2=l&HDR=G1&STB=T&VW=T
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/componenten/infographics/huishoudboekje2015/miljoenennota.jpg
... en het 'huishoudboekje' voor 2016
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/componenten/infographics/huishoudboekje2016/miljoenennota.jpg
Gilles Wattel 1 3
Michel FleurDat niet uitgeven geldt voor overheid, bedrijven en consumenten.
Matthijs 11
Gilles Wattel 1MatthijsK 7
MatthijsJan Smid 8
Matthijshttps://www.youtube.com/watch?v=F_7HIxCg4is
Matthijs 11
Jan SmidMatthijsK 7
Gilles Wattel 1MatthijsK 7
Jan SmidDe crisis is een correctie van de markt, doordat overheden die markt eerst dusdanig verpest hebben.
Waar je overheen stapt is wat een markt nou eigenlijk is en hoe hij werkt. Je kan de markt niet uitschakelen, je kan het proberen, maar de markt wint altijd.
Waar het minste wordt ingegrepen, is het minste last van de crisis. Kijk maar naar een land als Zwitserland.
Je roept ook op dat de overheid eerder had moeten ingrijpen, ik begrijp dat niet. Ze grepen al in, het ging al mis en ze hadden het meer en eerder moeten doen? Waarom? Dat is toch raar?
Jan Smid 8
MatthijsKGilles Wattel 1 3
Jan SmidNiet voor natuurlijke personen.
Jan Smid 8
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jan SmidJij mag best vinden dat het anders moet.
Jan Smid 8
Gilles Wattel 1goof 4
Jan SmidDaarom snap ik niet dat niet iedere MKBér een BV heeft want het kost nu weinig meer om een BV op te tuigen met een beheer daarboven.
Met een BV heb je weinig meer te verliezen en alleen maar te winnen als MKBér.
Alleen voor eenmansbedrijfjes is het wat rompslomp en onnodig .
Het is alleen zo op dit moment bij een nieuwe BV dat je bank dan komt met een overeenkomst wat zg. voor de formaliteit is maar dit noooooit moet tekenen omdat daarin staat in de hele kleine lettertjes in dat je bij een faillissement van de BV toch privé aansprakelijk bent en je ze dus alsnog alles van je kunnen afpakken en nog jaren kunnen achtervolgen.
Het is zelfs zo dat bij een faillissement van je BV je bank zelfs niet bij BKR mag aanmelden wat dat bankentuig wel doet in de meeste gevallen.
Dus teken nooit iets want jou bank kan je dit niet verplichten dit te tekenen en je krediet daardoor ook niet intrekken want dat is strafbaar .
Daarom mijn advies aan het hele MKB wat denkt in moeilijkheden te komen,
Snel een BV oprichten , doe niets waarvan ze u van frauduleus handelen kunnen betichten en teken daarna nooit meer iets bij uw bank .
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKIk schreef hier ooit dat ik zelden in mijn leven ongelijk had, al duurde het vaak lang voor ik dat kreeg.
Maar zo langzamerhand begin ik te denken dat ik heel lang een cruciale fout heb gemaakt, denken dat mensen economie begrijpen, of kunnen begrijpen.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckToch, ja, het gemak waarmee mijn verhalen meestal, in het werkzame deel van mij leven werden geslikt, misschien was dat meer denken 'hij zal het wel weten', dan mijn verhalen begrijpen.
Een keer maakte ik ergens een hele domme fout, weet niet meer wat, wat ik nog wel weet dat velen zich suf peinsden wat ik aan het uithalen was, niets, maar niet op het idee kwamen dat ik ook wel eens blunderde.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MatthijsKgoof 4
MatthijsKGilles Wattel 1 3
Ik zou het zo leuk vinden als jullie eens mijn ongelijk ten aanzien van de rekenrente aantonen.
Mijn redenering is al misschien een jaar hetzelfde, nooit kwam er een tegenbetoog, ook niet van de tweede kamer pensioenwoordvoerders.
Die bevestigen zelfs de ontvangst van mijn mails niet meer.
Ik denk ook dat ze van slag raken, als iemand het aandurft een DNB verhaal af te kraken.
http://bit.ly/29FEYAW
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MatthijsKWij prezen ons gelukkig dat hier zinnige discussies werden gevoerd.
Roland Horvath 7
Hun besparingen en bedrijfslasten verlagingen hadden ten 1e de verlaging van de bedrijfslasten als doel. Niet de waarde van de euro te stabiliseren/niet -te -laten -ontwaarden zoals ze beweerden. Want dan hadden ze ook de bestedingen van consumenten en ondernemingen bvb via de kredietverlening moeten in het oog houden. Wat niet gebeurd is integendeel bvb met Duits kapitaal zijn er in Spanje vastgoedbubbels en inflatie gecreëerd.
2e doel van de besparingen was de overheden van de lidstaten in geld moeilijkheden brengen zodat ze de Sociale Zekerheid SZ moesten afbreken. Want ze moeten de overheidsschuld boven 60% BBP versneld terugbetalen. Terwijl overheidsschuld niemand pijn doet. Het enige effect is dat er door de rente geld gaat van arm naar rijk. De GMO haten de SZ.
De NL overheid en zeker Rutte2 geloven alle drogredenen verteld door de GMO en door de naïeve EU Commissarissen en ze gingen dus als gekken bezuinigen. De bezuinigingen/ besparingen verminderen de productie en het inkomen met hetzelfde bedrag als de bezuinigingen. Gevolgen: Faillissementen bij het MKB en armoede bij consumenten, een interne devaluatie/ deflatie, een neergaande bestedingen/ productie spiraal en minder werkgelegenheid. Groei is er dan zeker niet.
NL wordt net als de EU en BE geregeerd door onwetende sukkels, die onder het toezicht staan van de GMO. Hun volgende bijdrage aan de welvaart en aan het welzijn van NL/ EU/ BE zijn TTIP, CETA en TISA.
TISA: Privatisering van overheidsactiviteiten. Inbegrepen het Torentje en Binnenhof?
M. van Deelen 11
MatthijsK 7
M. van DeelenJan Smid 8
M. van DeelenM. van Deelen 11
Jan SmidErgens moeten de gegevens te vinden zijn. Als ik er tegenaan loop meld ik me.
Jan Smid 8
M. van DeelenDe gegevens? Die zitten bij de Belastingdienst,en bij de Panama en Bahama papers als ze niet bij de eerste bron te vinden zijn, lijkt mij.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenDe laatste keer dat ik er was, 2002, Florida, zag ik de tweedeling, gated communities en eigen winkelcentra voor de rijken, de 'echte' Amerikanen, arrestaties bij de vleet van gekleurden.
En boycot van engelssprekenden zoals ik, door degenen van midden en Z Amerikaanse afkomst.
Wij zijn nog steeds een rijk land, maar het gaat bergafwaarts, zowel qua inkomen als qua culturele conflicten.
Treitervlogger Ismail, hij kan in elk geval in de Van Dale, is nu geschopt in Zaandam, en deed aangifte.
De Zaandamse autoriteiten zullen het zo langzamerhand wel net zo min weten als die in Charlotteburg.
In de VS kwam gelijkheid in 1870, of zo.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Hier gelegerde Amerikaanse militaire gezinnen, vrienden van ons, gingen terug met lood in de schoenen. Van één weet ik zeker dat ze terugkomen. In een dorp nabij zit een Amerikaanse gepensioneerde -niet oud trouwens- militair in de Raad van Elf. Da's pas integratie ;-)
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenOp Russia Today lees ik dat VS militairen genoeg hebben van democratiserings missies.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1