
© National Archives and Records Administration
‘Zonder Roundup is er risico op voedselschaarste’
Een nieuw burgerinitiatief vraagt de Europese Commissie om onkruidverdelger Roundup te verbieden. ‘Goed idee,’ zegt GroenLinks. ‘Beetje laat,’ vindt het CDA. FTM voelde beide partijen aan de tand.
Bas Eickhout, Europarlementariër namens GroenLinks, is enthousiast over het op 25 januari ingediende burgerinitiatief om onkruidverdelger Roundup te verbieden (zie kader). ‘Alle extra aandacht vergroot de kans dat dit vermoedelijk kankerverwekkende middel verboden wordt.’ Zijn CDA-collega Annie Schreijer-Pierik stelt zich gereserveerder op. ‘Heel goed dat mensen zo betrokken zijn,’ zegt ze diplomatiek. Verder verwacht ze dat glyfosaat — de werkzame stof in Roundup — gewoon op de markt blijft. Want wat haar betreft is het onwaarschijnlijk dat glyfosaat via voedsel tot kanker leidt. Wat is hun motivatie?
Het is een spannende tijd voor de fabrikanten van onkruidverdelgers als Roundup. Het middel bestaat al sinds de jaren ’70, maar de laatste jaren is er twijfel gerezen over effecten op de gezondheid en het milieu. Hoewel er ook onderzoek is dat aantoont dat het middel veilig is, ontstond er onder EU-lidstaten een heftige discussie of het middel al of niet verboden moest worden. Als compromis werd de toelating van het middel, die op 30 juni 2016 afliep, met niet meer dan 18 maanden verlengd. Eind dit jaar loopt die toelating af.
De bal ligt nu bij de Europese Commissie, die onderzoekt of het inderdaad verstandig is om de toelating inderdaad weer te verlengen. Actievoerders grijpen het moment aan om voor een verbod te pleiten. Vandaar dus ook dit burgerinitiatief van organisaties als Greenpeace.
Hobbelvrij is het indienen van zo’n initiatief niet. Eerst moeten de initiatiefnemers in totaal minstens één miljoen handtekeningen uit minstens zeven landen verzamelen. Als dat lukt, gaat de Europese Commissie vervolgens kijken of het inderdaad een goed idee is om Roundup en andere onkruidbestrijdingsmiddelen met de stof glyfosaat als basis, te verbieden.
Het staat de Commissie dus vrij het plan van de initiatiefnemers naast zich neer te leggen, al moet ze haar besluit wel motiveren. Veel werk voor de initiatiefnemers dus, aangezien de Europese Commissie sowieso al onderzoekt of het middel, dat mogelijk de gezondheid kan schaden, opnieuw toegelaten moet worden.
GroenLinks wil een verbod, neem ik aan?
Eickhout: ‘Er is een te groot risico dat het middel slecht is voor de gezondheid en het milieu. Als dit een nieuw middel was geweest, was het nooit toegelaten. Maar ja, het is een bestaand middel en producent Monsanto heeft er veel belang bij dat het middel op de markt blijft. Er zijn te veel onzekerheden. Een commissie van de Wereldgezondheidsorganisatie oordeelde dat het middel waarschijnlijk kankerverwekkend is.’
Waarschijnlijk kankerverwekkend; hoe kan het CDA dan pleiten voor een nieuwe toelating?
Schreijer-Pierik: ‘De WHO bevestigt juist dat het onwaarschijnlijk is dat glyfosaat via het reguliere voedseldieet enig kankerverwekkend risico vormt. Mensen zouden bijvoorbeeld elke dag duizend liter bier moeten drinken om boven de risicodrempel uit te komen. Dat is natuurlijk absurd. Groene zeep en schoonmaakazijn zijn ook dodelijk bij te hoge doseringen en innames.
‘We moeten tevens veel gewicht toekennen aan onze eigen EU-agentschappen, die dit soort risico's onafhankelijk onderzoeken op basis van feiten. We hebben die agentschappen niet voor niets ingesteld. De wetenschappers van het agentschap EFSA concludeerden dat het onwaarschijnlijk is dat glyfosaat een kankerverwekkend risico vormt voor mensen. Ik heb geen doorslaggevende reden om te twijfelen aan dit oordeel in geval van deskundig gebruik van dit middel, dus daar baseer ik me op.’
Die oordelen zijn er inderdaad ook. Zelfs binnen de Wereldgezondheidsorganisatie oordeelden drie van de vier commissies dat het middel helemaal niet zo gevaarlijk is. Doet GroenLinks niet aan bangmakerij?
Eickhout: ‘Veel onderzoek is betaald door de industrie. Vaak ontbreekt de achterliggende data. Onafhankelijk onderzoek laat zien dat er risico’s zijn. Die moeten we niet willen nemen. Landen als Frankrijk hebben hun verantwoordelijkheid al genomen.’
Rood vlees en hete thee zijn ook ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. Ik heb trouwens begrepen dat middelen als azijnzuur en koper veel giftiger zijn dan Roundup.
Eickhout: ‘Dat is onzin. Er is geen enkele studie die oordeelt dat koper kankerverwekkend is, terwijl bij glyfosaat die link wel gelegd is.’
Tja, we dachten heel lang dat glyfosaat volledig risicovrij was. Ook nu suggereren de meeste studies dat het veilig is, maar andere studies leggen wel bloot dat er wel degelijk een risico is. Moeten we dat risico wel willen nemen?
Schreijer-Pierik: ‘Om de risico's verder te verkleinen heb ik zelf een amendement ingediend om onbevoegd en ongetraind gebruik van het middel te beperken. Het Europarlement heeft dat gelukkig aangenomen. In België was Roundup bijvoorbeeld te koop in de supermarkt. Sommige consumenten gebruikten de onkruidverdelger in enorme hoeveelheden in eigen tuin en straat. Dat is inderdaad niet verstandig. Wij willen dat het middel voortaan alleen door professionals gebruikt mag worden.’
En dan blijven we het middel dus gebruiken bij het verbouwen van voedsel. Kunnen we het niet helemaal afschaffen?
Schreijer-Pierik: ‘Een verbod zou de tuin- en akkerbouw minder grondstoffenefficiënt maken en tot meer uitval in oogsten leiden, zeker zolang er geen alternatief beschikbaar is — en dat is er niet. Dat kan leiden tot stijging van de voedselprijzen of echte voedselschaarste.’
Leuk zo’n verbod. Zonder glyfosaat komt onze voedselvoorziening in gevaar.
Eickhout: ‘Wordt dat nu ook al gezegd? Ik ben benieuwd uit welke onderzoeken dat dan zou blijken. We kunnen gemakkelijk zonder glyfosaat. Alternatieven, als machinaal wieden of het gebruik van minder schadelijke middelen, zijn er wel degelijk. In de biologische landbouw wordt het middel überhaupt helemaal niet gebruikt. Alternatieven zijn alleen wat minder eenvoudig en dat maakt ze lastiger. We hebben verslaving ontwikkeld aan middelen die eenvoudig zijn in het gebruik, zonder dat we echt kritisch kijken naar wat zo’n middel eigenlijk kan doen. Daar moeten we vanaf.’
Gaat het lukken om glyfosaat te verbieden?
Eickhout: ‘Dat gaat spannend worden. Links wil een verbod, rechts wil het middel behouden. De publieke opinie gaat erg belangrijk worden. Een burgerinitiatief als dit zou net het verschil kunnen maken.’
Schreijer-Pierik: ‘Er zijn geen werkbare alternatieven en het is onwaarschijnlijk dat het middel kankerverwekkend is, ik verwacht dat dat doorslaggevend is voor de Europese Commissie, samen met uitkomsten van de onderzoeken.’
Overtuigd dat glyfosaat verboden moet worden? Tekenen kan binnenkort hier. Voor zover bij ons bekend is er geen tegenprotest.
[Update: Greenpeace heeft nu ook een speciale pagina om te tekenen geopend.]
42 Bijdragen
Marla Singer 7
Een link naar een PDF met 15 bronnen die het gebruik van dit middel afraden.
http://responsibletechnology.org/irtnew/wp-content/uploads/2016/01/2-Glyphosate-Bans-and-Restrictions-Across-the-Globe.pdf
Maw. tekenen dus.
Anton Van de Haar 8
Marla Singerhttps://www.ftm.nl/artikelen/glyfosaat-en-de-prijs-van-een-mensenleven?share=1
Sander 4
Marla Singer[Verwijderd]
Sander 4jeroen 7 1
Ernest Jacobs 6
jeroen 7[Verwijderd]
Ernest JacobsSander 4
Ernest Jacobshttp://www.forbes.com/sites/henrymiller/2014/11/19/why-organic-isnt-sustainable/
Vooral een groeiende, exclusieve topsector met mooie producten voor de goed verdienende 1% vd wereldbevolking en in combinatie met natuurbeleid. Prachtig voor delen van de Nederlandse landbouw en daarom ook groeiend als nichemarkt.
Maar geen duurzame oplossing voor voedselproductie voor 9 miljard wereldburgers. Dat is bewezen.
Conventionele landbouw is vele malen efficiënter, neemt minder landbouwgrond in beslag en dus minder ontginning, daardoor duurzamer, klimaatvriendelijker en beter voor de globale biodiversiteit. Conventionele landbouw is daarom een morele plicht.
Wie de duurzame conventionele voedselproductie uit ons groene agrarische topland verdrijft, bezondigt zich aan de derde wereld, het klimaat en de globale biodiversiteit.
De conventionele landbouw in Nederland is topklasse en gewild over de hele wereld.
Ik eet trouwens graag bio. Maar ook een sappige conventionele biefstuk van eigen bodem!
Ernest Jacobs 6
Sander 4[Verwijderd]
jeroen 7https://www.aardeboerconsument.nl/er-nu-al-genoeg-voedsel-voor-14-miljard-mensen
piterkamp 4
[Verwijderd]Ik vind Nederland nu al onleefbaar.
jeroen 7 1
[Verwijderd][Verwijderd]
jeroen 7En voor Piterkamp: ik zag dat je reactie gemind was. Misschien wel terecht, maar ik heb hem toch opgeplust. Er zijn mogelijkheden om een voor jou leefbare omgeving te vinden. Je kunt overwegen te emigreren naar de VS?
Sander 4
jeroen 7MaartenH 10
piterkamp 4
MaartenHWat de meeste banen oplevert is stroom te laten opwekken op fietsen op een standaard, de dynamo gekoppeld aan het stroomnet.
Ook nog heel gezond.
Markdraaier 7
piterkampLaten we samen een Taskforce oprichten.
Voortbouwend op jouw idee"als ik zo rondfiets in mijn direkte omgeving zie ik vele mensen "fietsen" in de overal verschijnende fittnescentra .
Ze kunnen hun fietsapparaat van licht naar zwaar afstellen.Bij het laatste wordt het vliegwiel afgeremd.Als je nu dit afremmen laat gebeuren d.m.v. dynamo kan er veel stroom opgewekt worden.
Sander 4
MaartenHOf heeft de WHO volgens u misschien teveel boerenverstand?
MaartenH 10
Sander 4Wikipedia:
Glyfosaat wordt door de IARC en de WHO bij mensen als waarschijnlijk carcinogeen beoordeeld. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency en de Europees Chemicaliënagentschap (ECHA) is glyfosaat niet carcinogeen.[4] Wel is zuiver glyfosaat irriterend voor de ogen en in mindere mate ook voor de huid. Glyfosaat heeft een lage acute toxiciteit, ook voor bijen, vogels of zoogdieren. Oplosmiddelen en andere additieven in bestrijdingsmiddelen op basis van glyfosaat kunnen de toxische eigenschappen versterken.[5]
Als je in de goedheid van de mens gelooft, denk je dan dat het gewoon moeilijk is om dit soort dingen goed vast te stellen en dat verschillende onderzoeken dan tot verschillende uitkomsten leiden. Als je wat minder in die goedheid gelooft, stel je vast dat veel wetenschappers en onderzoeksinstellingen banden hebben met en/of afhankelijk zijn van de industrie. Zo heeft Monsanto bijvoorbeeld nauwe banden met Wageningen Universiteit. Verder doet deze industrie natuurlijk hetzelfde als destijds de tabaksindustrie, namelijk z'n uiterste best doen om belastend onderzoek onderuit te halen door allerhande kritiek en 'tegenonderzoek' van eigen wetenschappers.
Vandaar dat ik meestal denk, waar rook is is vuur.
piterkamp 4
MaartenHTesten van medicijnen is een dubbel blind onderzoek, dat is dus alleen statistiek.
Kankerverwekkendheid onderzoeken is ook alleen statistiek.
Vandaar uiteenlopende meningen en conclusies.
Ferdi Scholten 5
MaartenHNee hoor, het spul is helemaal niet giftig voor mens en dier.....
Iemand het filmpje gezien waar een vertegenwoordiger van Monsanto uitgebreid vertelt over de onschadelijkheid van Roundup en dat je het gewoon kunt drinken? Hij krijgt vervolgens een glaasje Roundup aangeboden om aan te tonen dat het onschuldig is. Het resultaat is dat het spul ineens wel giftig en gevaarlijk wordt verklaard door dezelfde vertegenwoordiger die een minuut daarvoor het spul nog als ongevaarlijk drinkbaar aanprees.
Heeft iemand hier de literatuur geraadpleegd over de link tussen acuut nierfalen, glyfosaat en hard water?
Van mij moet Roundup en alles wat hiervan afgeleid is onmiddelijk verboden worden.
Zoals anderen al meldden, gentech en pesticiden leveren nier meer oogst op, wel veel meer geld voor enkelen en bittere armoede voor velen.
[Verwijderd]
Ferdi ScholtenGevolg is meer gif, zwaarder gif en zo gaat dat door. In Argentinië gebruiken ze niet meer alleen glyfosaat, maar een smeriger mengsel. Om die reden dus.
Ferdi Scholten 5
MaartenHVerwijzingen die worden geplaatst naar onderzoeken die niet in het voordeel van deze middelenn zijn worden binnen enkele minuten verwijderd.
[Verwijderd]
Ferdi Scholtenhttp://www.motherearthnews.com/nature-and-environment/environmental-policy/dangers-of-glyphosate-herbicide-zmgz13onzsto
en veel meer.
MaartenH 10
Ferdi Scholtenzo'n bewering moet je wel even onderbouwen.
Ferdi Scholten 5
MaartenHhttp://www.alternativenewsproject.org/article/geopolitics/the-rise-and-fall-of-wikipedia
MaartenH 10
Ferdi ScholtenPeter Zwitser 9
Ferdi ScholtenEr staat 'n link naar 'n geval van omkoperij van 'n redacteur. Dat is niet Wikipedia, dat is één redacteur. Die er vervolgens uit is geschopt.
Ik daag je uit om één concreet, onderbouwd, voorbeeld te geven waarin Wikipedia de inhoud door sponsoring, omkoperij, of zoiets heeft laten beïnvloeden. En dan heb ik het niet over 'n loslopende redacteur of zo, want corruptie is overal.
Jij beweert dat Wikipedia (als Wikipedia, als instelling) onder invloed van sponsoring door Monsanto geen onvertogen woord over hun schrijft. Kom maar met een onderbouwde bron. (En dat is dus iets anders dan 'n link naar 'n artikel, waarin ook geen enkel concreet geval wordt genoemd.)
(Overigens: dat artikel waarnaar je linkt gaat grotendeels niet over fraude of zo, maar over dat universiteiten e.d. het vaak niet accepteren als Wikipedia als bron voor studies e.d. wordt gebruikt. Ja, dat is nogal logisch. Wikipedia is helemaal niet bedoeld om wetenschappelijke studies op te baseren. Maar dat heeft dus helemaal niets met omkoperij of betrouwbaarheid te maken. De Encyclopedia Brittannica mag, naar ik hoop, ook niet worden gebruikt als basis voor wetenschappelijk onderzoek.)
Aanvulling: ik heb nog even de tweede link uit dat artikel bekeken. Dat is 'n artikel uit december 2011. Ook dat artikel gaat helemaal niet over corruptie, het gaat over het herschrijven van pagina's door bedrijven (in dat geval Shell). Dat is een bekend probleem, waarover overigens al veel is geschreven. Ook ons koninklijk huis doet (of deed) dat bijvoorbeeld. Maar ook hierin geen woord over corruptie, omkoperij, of wat dan ook in die richting.
Ferdi Scholten 5
Peter ZwitserIn de termen van deze website zou ik kunnen beginnen met "Follow The Money".
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia foundation. Deze organisatie is er trots op om hun belangrijkste geldsponsors jaarlijks te publiceren. Ga zelf maar even na hoeveel van deze donaties direct of indirect van personen of organisaties komen die aan Monsanto gelinkt zijn. https://wikimediafoundation.org/wiki/Benefactors/2015-2016
Artikelen over wikimedia medewerkers die tegen betaling Wikipedia artikelen plaatsten of bewerkten:https://www.cnet.com/news/corruption-in-wikiland-paid-pr-scandal-erupts-at-wikipedia/
https://medium.com/@ItalyGG/wikipedia-turning-into-a-propaganda-instrument-due-to-by-bribed-editors-e3eed9bdb9b0#.dvmhxxayb
Het Heartland Institute heeft een uitgebreide collectie van artikelen en links zowel eigen onderzoek als extern:
https://www.heartland.org/topics/infotech-telecom/Wikipedia/index.html
Ook de eigenaar/oprichter heeft niet zo'n goede naam m.b.t. financiële herkomst van Wikipedia en openheid daarover:
http://www.wnd.com/2012/12/heres-your-correction-wikipedia-founder/
http://www.naturalnews.com/049355_Wikipedia_pornography_Jimmy_Wales.html
Zo is er nog veel meer te vinden over hoe onbetrouwbaar en corrupt Wikipedia is. Ik nodig je daarom van harte uit om zelf op onderzoek te gaan.
Peter Zwitser 9
Ferdi Scholten*Je eerste link: een lijst met sponsors, door Wikipedia zelf openbaar gemaakt. Wat zegt dat? Daar zit van links tot rechts en van hoog tot laag bij.
* Je tweede link, naar cnet. Dat is dezelfde link als in dat artikel waar je eerder naar linkte. Dat gaat over 'n redacteur die corrupt was. Dat is niet Wikipedia als geheel. Er zijn duizenden redacteuren, uiteraard zijn daar - helaas - rotte appels bij. De redacteur is eruit geschopt.
* Derde link: zelfde verhaal. Corrupte redacteuren, geen beleid.
* Vierde link: Heartland instituut is een ultrarechtse propagandistische denktank. Zij klagen er trouwens in dat artikel over dat Wikipedia is overgenomen door marxisten. Monsanto marxistisch? Dat is nieuw voor me...
* Vijfde link, wnd.com: geen touw aan vast te knopen. Wikipedia zou o.a. (kinder)porno verspreiden. Moet ik dat serieus nemen?
* Zesde link: die haalt alleen maar de vijfde link aan. Uit dit artikel (gescand) begrijp ik dat de oprichter met porno geld zou hebben verdiend en daarmee Wikipedia heeft opgericht. Als dat al zo is, wat heeft dat met Monsanto te maken?
Jouw concrete bewering was (ik citeer):
"Wikipedia wordt gesponsord door Monsanto. Er zal geen onvertogen woord op verschijnen over Glyfosaat of Roundup of Monsanto.
Verwijzingen die worden geplaatst naar onderzoeken die niet in het voordeel van deze middelenn zijn worden binnen enkele minuten verwijderd."
Waar jij naar linkt, geeft zelfs geen begin van een onderbouwing van jouw beschuldiging. Dus nogmaals: heb je 'n concrete onderbouwing van jouw bewering?
Overigens: https://nl.wikipedia.org/wiki/Glyfosaat
Daar staan toch écht onvertogen woorden over glyfosaat... Met links naar o.a. kritische onderzoeken. Pagina laatst gewijzigd op 29 november 2016, dus die kritiek staat daar al minstens ruim twee maanden.
Ferdi Scholten 5
Peter ZwitserWikipedia, by definition, indirectly supports biotechnology and the pharmaceutical industry, even though neither industry runs proper safety testing nor is required by US regulatory agencies to do so. What Wikipedia calls “science-based” actually involves and requires no scientific proof of effectiveness, safety or health benefit. Though Wikipedia does not run advertisements, they are indirectly advertising falsities as factual and misleading millions of readers in doing so. The non-profit status simply serves as a cover story for propaganda spread by pharmaceutical companies like Merck, Pfizer and AstraZeneca, and agricultural chemical companies like Monsanto, Cargill, Bayer, Dupont, Dow, Syngenta and BASF. It’s just like the old days when JAMA advertised thousands of doctors endorsing the safety of cigarettes. (6)
Of deze https://www.theatlantic.com/business/archive/2015/08/wikipedia-editors-for-pay/393926/
Ik had me wellicht wat anders moeten uitdrukken, in plaats van de sponsoring van Wikipedia had ik moeten zeggen aan bedrijven of personen die hiervoor ingehuurd worden.
Overigens is dit met name voor de engelstalige Wikipedia, Op dit punt scoort de Nederlandse site gelukkig beter.
Punt is echter vooral dat Wikipedia niet als betrouwbare bron gebruikt kan worden.
Peter Zwitser 9
Ferdi ScholtenEn ik ben het volledig met je eens dat je ook Wikipedia kritisch moet bekijken en zeker niet als enige bron moet gebruiken. Overigens geldt dat ook voor andere naslagwerken.
In een vorig leven heb ik ooit 'n boekje over macrobiotiek geschreven. (Heel lang geleden.) In eigen beheer uitgegeven. Tot mijn stomme verbazing werd ik door Winkler Prins gevraagd een lemma over macrobiotiek te schrijven. Geen eerste gesprek of wat dan ook, nee, gelijk of ik wilde schrijven. Want ze konden niemand anders vinden. (Dat heb ik niet gedaan.) Maar in dat boekje had dus de grootste onzin kunnen staan. Zelfs geen eindredacteur had het bekeken.
En inmiddels (decennia later) vind ik dat er inderdaad de grootste onzin in stond. Jeugdige overmoed en zo. Winkler Prins, uw baken van betrouwbaarheid...
Ik bedoel maar: niet kritiekloos alles geloven geldt voor alles. En voor internet nog iets meer, want elke idioot kan alles schrijven.
Overigens heeft Wikipedia dan nog het voordeel dat je op de discussiepagina's de discussies over een onderwerp kunt volgen.
REINIER VAN DRIEL 7
Monopolie is de ultieme macht in deze, de onfrisse praktijken zijn inmiddels wereldwijd bekend.
Meer dan 60% van het globale landbouwareaal wordt gebruikt om veevoer te telen, de oplossing is niet zo moeilijk.
[Verwijderd]
REINIER VAN DRIELMarkdraaier 7
[Verwijderd]Sander 4
REINIER VAN DRIELhttp://www.gfactueel.nl/Home/Nieuws/2016/9/CDA-en-CU-bezorgd-om-overname-Monsanto-door-Bayer-2879446W/
piterkamp 4
[Verwijderd]
piterkampDit spreekwoord blijft me altijd bij: Al vergaat de wereld morgen, ik plant vandaag nog een boom.
Koos Kamp 1
Politiek die weer angst zaait en komt met onderzoeken gefinancierd door bedrijven
F.J. Unger 4
Wetenschap komt ook altijd pas achteraf met feitelijkheden en bewijs. Alleen al de zelfingenomen stelling dat iets waar is tenzij het tegendeel bewezen kan worden, levert het veelal door commercie en big-business georkestreerde onderzoekswereldje alle ruimte om in een staat van permanent echec elkaar met lijvige onderzoeksrapporten te blijven dwarsbomen terwijl de Monsanto's van deze wereld hun gang kunnen blijven gaan.
De planeet verandert, zoveel is wel duidelijk en landbouw speelt daarin een grote, zo niet de grootste rol. Deze veranderingen zijn echter incrementeel en worden door de mens dan ook in zijn/haar gemiddelde 78 jaar maar zéér beperkt waargenomen. We hebben er zo'n 60-70 jaar over gedaan om er achter te komen dat misbruik van antibiotica leidt tot bacteriële resistentie. We weten al decennia lang dat grootschalige monocultuur bij landbouw het regeneratievermogen van de natuur onherstelbaar beschadigt maar gaan er nog steeds mee door. Monsanto deed er bijna 40 jaar over om te stoppen met de productie van DDT en PCB's, achteraf als extreem gevaarlijk voor de gezondheid bestempeld.
De lijst is inmiddels bijna oneindig lang. Zolang wij ons echter als pseudo-goden buiten het circulaire proces van deze planeet en de natuur blijven plaatsen en dat met industry-sponsored argumenten blijven verdedigen, gaat de afbraak door. Overigens is dit geen probleem voor de aarde, die blijft wel draaien. Veel meer is het ons menselijk perspectief wat hierdoor incrementeel wordt afgebouwd.
Jeroen Guldemond
Mathijs Verweij
Round up wordt hoofdzakelijk gebruik om voedsel te produceren voor veehouderij. Bij het produceren van vlees verlies je een +- 38:1 ratio aan voedingswaarde. Alternatieve zijn er!