
Als politici gouden bergen beloven, maar niet leveren, is het begrijpelijk dat burgers boos worden. Als daarnaast slechts een klein percentage van de bevolking profiteert van het Europese macro-economische beleid en de inkomensongelijkheid verder toeneemt, worden burgers nóg bozer. Hoe kan deze negatieve tendens doorbroken worden? FTM-redacteur Jean Wanningen geeft een aanzet om de discussie over dit heikele thema op gang te brengen. Het is een van de onderwerpen in zijn volgende boek.
Veel Europese burgers keren zich af van de gevestigde politiek en van de Europese Unie (EU). In Nederland staat de rechts-populistische PVV in de peilingen al maandenlang op grote voorsprong en verwierp de kiezer bij referendum het EU-associatieverdrag met Oekraïne. In het Verenigd Koninkrijk ging, tegen de wens van de eigen regering in, een meerderheid van de uitgebrachte stemmen naar het afscheiden van de Europese Unie.
Zelfs Duitsland krijgt met de partij Alternative für Deutschland een serieuze protestpartij tegen de politiek van de gevestigde orde. In Oostenrijk is de rechts-populistische partij FPÖ bezig aan een opmars, in Polen en Hongarije voeren de rechts-conservatieve partijen die nu aan het bewind zijn een beleid dat een regelrechte bedreiging is voor de rechtsstaat. Maar niet alleen onder ‘rechtse’ partijen mort het electoraat. Ook bij linkse partijen als Die Linke in Duitsland of Podemos, Syriza en de Vijfsterrenbeweging in respectievelijk Spanje, Griekenland en Italië klinkt verzet tegen het beleid van het establishment. Bij een groot deel van het electoraat heerst tegen de politiek een oprechte boosheid, die Europa en de Europese Unie ernstig dreigt te destabiliseren. Steeds meer politici lijken in verwarring en hun beleid lijkt steeds minder het resultaat van een doordachte visie.
Eurocrisis
Voor de Europese onvrede zijn verschillende oorzaken aan te wijzen, waarvan ik als eerste de eurocrisis noem. Toen de euro werd ingevoerd — eerst giraal, in 1999, en daarna chartaal, in 2002 — beloofden de voorstanders van de muntunie gouden bergen. De welvaart zou stijgen, de werkgelegenheid zou toenemen en de economieën van de lidstaten zouden ‘als vanzelf’ naar elkaar toegroeien. Tien jaar later blijkt er van die mooie beloften niets terechtgekomen. De economieën zijn verder uit elkaar gedreven en de werkloosheid heeft recordhoogten bereikt.
Om de eurocrisis het hoofd te bieden, besloot Brussel de probleemlanden van de EU, Ierland, Portugal, Griekenland, Spanje en Cyprus, met belastinggeld uit de eurozone te ‘redden’. Dat was weliswaar tegen de afspraken van ‘Maastricht,’ maar een bijzondere procedure uit het Verdrag van Lissabon bood uitkomst. De financiële stabiliteit van de eurozone stond immers op het spel. Ruim zes jaar later is de eurocrisis terug van nooit helemaal weggeweest.
De eurocrisis is na zes jaar terug van nooit helemaal weggeweest
Pikant en pijnlijk is bovendien dat het eurozone-belastinggeld dat Brussel beschikbaar stelde in de vorm van diverse noodfondsen vooral aan de crediteuren van de probleemlanden ten goede is gekomen, de banken en beleggers dus, die zeer ruimhartig kredieten hadden verstrekt respectievelijk staatsobligaties gekocht. Wel de lusten, niet de lasten — welke belegger wil dat niet? Extra pijnlijk is ook dat die miljardenbedragen uit de noodfondsen de werkloosheid in de zuidelijke periferie niet structureel hebben weten te verminderen. Weliswaar is de werkloosheid in Portugal en Spanje iets gedaald, maar dat komt mede door een exodus aan jonge, hoogopgeleide mensen. Grote delen van de nog wel werkende beroepsbevolking zagen en zien zich geconfronteerd met scherpe loondalingen en belastingverhogingen. Zij zijn de echte slachtoffers van de bevlogen eurodroom.
Om het allemaal nog wat wranger te maken, heeft de Europese Centrale Bank besloten om op zeer grote schaal de staats- en bedrijfsobligaties van de eurolanden op te kopen. Zogenaamd om de inflatie op te voeren tot een niveau ‘dichtbij maar onder de 2 procent,’ maar iedereen ziet dat het niet helpt. Integendeel: het algemene prijspeil is gedaald, in Nederland zelfs tot onder nul. Toch gaat de ECB door met haar grootschalig opkoopbeleid. Langdurig als het moet, heeft ECB-president Mario Draghi erbij gezegd.
De gevolgen van zijn beleid voor de spaarder en de pensioenfondsen zijn bekend. Met het huidige ‘nieuwe normaal’ van negatieve rentes is het moeilijker voor pensioenbeleggers om een fatsoenlijke risico-rendementsafweging te maken en zullen er steeds grotere risico’s moeten worden genomen. Dat leidt tot zeepbellen op de beurs en in bepaalde vastgoedmarkten, en het leidt tot een grotere kans op verlies van de hoofdsom door faillissementen. Pensioenbeleggers moeten nu meer risico nemen en dus investeren zij in projecten waar zij normaliter niet in zouden investeren. Dat zijn risicovolle ondernemingen met een grotere kans op faillissement.
Het 'nieuwe normaal' van negatieve rentes leidt tot zeepbellen op de beurs en in bepaalde vastgoedmarkten
Gepensioneerden zien zich geconfronteerd met lagere uitkeringen en met het stoppen van prijsaanpassingen. Wie nu aan pensioenopbouw doet moet maar afwachten of er straks wel voldoende vermogen is opgebouwd voor een fatsoenlijke oude dag. En dat allemaal om een munt te redden die vanaf het begin structurele fouten in zich droeg. Vriend en vijand komt intussen tot de conclusie dat de lezing van Draghi dat het opkoopprogramma de economie zal stimuleren, niet heeft gewerkt. De voornaamste reden van het opkoopprogramma is de rentes op Italiaanse en overige zuidelijke staatsobligaties binnen redelijke grenzen te houden omdat anders de eurozone uiteen valt en dus de euro valt. Je kunt nu eenmaal niet met goed fatsoen een gezamenlijke munt voeren als de benodigde politieke instituties daar niet op berekend zijn. De euro is, niet verwonderlijk, eerder een splijtzwam tussen Noord en Zuid gebleken dan dat zij voor eenheid heeft gezorgd.
Personenverkeer
Behalve het monetaire beleid van Brussel, heeft nog een andere EU-maatregel desastreus uitgepakt voor, met name, de onderkant van de arbeidsmarkt: het vrije verkeer van personen. Nogal wat Polen, Bulgaren, Roemenen en andere Oost-Europeanen zijn bereid om voor een appel en een ei ongeschoold werk te verrichten in landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en ook ons land.
Hoe dat er in de praktijk uitziet, heb ik onlangs zelf nog ervaren, toen ik een grensdorp bezocht tussen Breda en Antwerpen. Het aantal auto’s met een Pools, Roemeens en Lets kenteken was er niet te tellen. Ik raakte aan de praat met een Marokkaanse Nederlander die daar al meer dan dertig jaar woonde. Hij beklaagde zich over hoe de ‘buitenlanders’ de markt verpestten. Zijn zoon kon geen baan vinden, vertelde hij, omdat die ‘buitenlanders’ bereid waren om voor een paar euro per uur te werken! Ook al is loonconcurrentie tussen Nederlanders en buitenlanders officieel niet toegestaan — voor iedereen die in Nederland werkt, gelden dezelfde regels met betrekking tot beloning — in de praktijk blijkt er een ongelijk speelveld te zijn gecreëerd dat oneerlijke concurrentie in de hand werkt. De onderlinge verschillen tussen eurolanden zijn simpelweg te groot, en dat leidt tot felle prijsconcurrentie op de arbeidsmarkt. Niet alleen internationaal werkende vrachtwagenchauffeurs hebben ermee te maken, maar bomenplanters net zo goed. Het is heel begrijpelijk dat burgers zich hier boos over maken.
Je kunt niet met goed fatsoen een gezamenlijke munt voeren als de politieke instituties daar niet op berekend zijn
Zowel de onderkant van de arbeidsmarkt als de middenstand ondervindt zo overal in de EU nadeel van het Brusselse beleid. Winnaars zijn er ook, zij het bijzonder weinig. Het zijn vooral de grote bedrijven die hun loonkosten scherp zien dalen, maar ook de middelgrote bedrijven die op ruime schaal ongeschoold werk aanbieden, bijvoorbeeld in de tuinbouw of boomkwekerijen. Ook het topmanagement van die grote bedrijven vaart er wel bij. En vergeet de banken niet, die na gered te zijn door de belastingbetaler, weer vrolijk verder gaan op dezelfde voet, al hebben ze wel een vracht nieuwe regelgeving voor de kiezen gekregen. Overigens staat diezelfde Europese bankensector er, ondanks de steunaankopen van Draghi en de noodfondsen van de eurozone-belastingbetaler, nog altijd niet goed voor. Dat de vijftig grootste banken onlangs geslaagd zijn voor de Europese stresstest, daar hecht ik niet veel waarde aan — en met mij ook andere economen en analisten niet.
Dat de vijftig grootste banken onlangs geslaagd zijn voor de Europese stresstest, daar hecht ik niet veel waarde aan
De uiterste consequentie van globalisering, technische vernieuwing en financialisering van de economie is een race to the bottom. Lagelonenlanden zullen convergeren in een globaliserende economie. Dit gegeven, gevoegd bij de hervormingen van de arbeidsmarkt, zorgt voor veel onrust en onzekerheid bij de lagere- en middeninkomens. Bestaat mijn baan straks nog wel, vraagt de laag- en gemiddeld geschoolde werkende zich af. De pas afgestudeerde academicus ziet zich geconfronteerd met moordende concurrentie met navenante loondalingen.
In de zuidelijke periferie van de EU is het al zó erg dat een groot deel van de jonge intelligentsia het thuisland verlaat op zoek naar een baan. Mijn Portugese nichtje vraagt mij of ik een stageplaats econometrie of corporate finance voor haar kan regelen in Nederland. Al haar afgestudeerde neven en nichten wonen al buiten Portugal, in Engeland, Angola of Brazilië. Het is werkelijk schrijnend, niet alleen omdat deze jonge mensen gedwongen zijn hun land te verlaten, maar ook omdat deze landen worden beroofd van hun hoger opgeleiden en daarmee van hun intellectuele toekomst. In Griekenland, Spanje en Italië gebeurt hetzelfde.
Dit zijn de gevolgen van een starre structuur van een politieke muntunie, in combinatie met het gevoerde austerity-beleid van Brussel. Extra bezuinigen bij een krimpende economie werkt averechts, zo is inmiddels duidelijk gebleken. Daarbij steekt het bovendien dat dit ondoordachte beleid wordt uitgevaardigd door bestuurders die niet gekozen zijn. De Eurogroep van ministers van Financiën van de eurozone bestaat formeel niet eens. De Europese Commissie bestaat uit benoemde personen, evenals de Europese Minsterraad. Het Europees Parlement is weliswaar gekozen, maar het is vooral een applausmachine van de Commissie. Commissievoorzitter Juncker mag dan strikt formeel ‘gekozen’ zijn door het Europees parlement, iedereen met een beetje inzicht in de Brusselse wegen weet dat dit een democratisch doekje voor het bloeden is.
Vluchtelingen
En dan is er natuurlijk nog die ándere crisis: de ‘vluchtelingencrisis’. Vooral na de beruchte woorden van bondskanselier Angela Merkel, ‘wir schaffen das,’ is er een enorme stroom op gang gekomen van mensen uit Syrië, Iran, Afghanistan, Noord-Afrika en zelfs uit verder weg gelegen Afrikaanse landen als Nigeria en Ghana. Allemaal zijn ze op zoek naar een beter leven. Wie neemt ze dat kwalijk? Tegelijkertijd zorgt dit voor een enorme druk op de westerse verzorgingsstaten. De problemen in landen als Duitsland en Zweden zijn niet alleen financieel van aard, de toestroom zorgt er tevens voor dat het zorgstelsel onder druk komt te staan, alsmede het onderwijs, de woningmarkt en, last but not least, het politieapparaat.
De criminaliteitscijfers zijn hoog, ook al worden niet alle misdaden meegenomen in de officiële statistieken. En als er dan na eindeloos procederen besloten wordt tot uitwijzing, komt dat er in veel gevallen niet van. Van degenen die wél mogen blijven, eindigt een grote meerderheid in een uitkering. Het migratiebeleid en het monetaire beleid van Brussel en Berlijn zorgen volgens de bekende Duitse econoom Hans-Werner Sinn dan ook voor een ongekende en permanente ‘transferunie’ van Noord naar Zuid.
Het merendeel van de vluchtelingen, migranten dan wel mensen op zoek naar een beter leven, is afkomstig uit islamitische landen. De Commissie had bedacht dat de vluchtelingen via een verdeelsleutel over ‘Europa’ verdeeld zouden moeten worden, maar Oost-Europese landen als het voornamelijk katholieke Polen en Hongarije willen helemaal geen migranten met een islamitische achtergrond opnemen — en al helemaal niet na de hevige aanslagen van de laatste tijd in met name Frankrijk, België en Duitsland. Intussen hebben naast Polen, Hongarije, Slowakije, Tjechië en Denemarken ook de drie Baltische staten zich bij het rijtje landen gevoegd dat niets moet weten van de herverdelingsvoorstellen van de Commissie. Spleet de euro Noord en Zuid, het Brusselse migratiebeleid splijt Oost en West.
Mensen zijn ook boos omdat vluchtelingen voorrang krijgen bij het toewijzen van woningen
Burgers in de lidstaten worden geconfronteerd met de problemen die de massale immigratie van voornamelijk islamitische migranten oplevert. Zij zijn daar boos en bezorgd over. Boos omdat hun niets is gevraagd, bezorgd omdat we niet weten wie we allemaal binnen laten. Zo bleken meerdere aanslagplegers jihadstrijders uit Syrië te zijn. Mensen zijn ook boos omdat vluchtelingen voorrang krijgen bij het toewijzen van woningen. De nieuwkomers moeten natuurlijk ergens wonen, maar de ergernis is heel goed te begrijpen. Wie tien jaar of langer moet wachten op een sociale huurwoning, valt het niet uit te leggen dat iemand die nog maar net in het land is, bovenaan de lijst belandt. Daarbij heeft het verleden aangetoond dat het integreren van minderheden in de Nederlandse samenleving bepaald geen eenvoudige opgave is.
Mensen zijn dus niet alleen boos omdat ze voorgelogen zijn over de euro, maar ook omdat ze vrezen dat hun veiligheid in het geding is als gevolg van immigratie. Velen voelen zich onzeker over hun toekomst, vooral de lager opgeleiden die hun banen kunnen kwijtraken aan goedkopere arbeidskrachten uit Oost-Europa of aan migranten uit Afrika en het Midden-Oosten. Goedkope arbeidskrachten zijn fijn voor de (grote) bedrijven, maar vormen een bedreiging voor de laaggeschoolde autochtoon. Daar komt bij dat het stelsel van sociale voorzieningen verder wordt versoberd. Dat betekent extra druk, want wie nu zijn baan verliest heeft minder rechten dan voorheen.
Het wordt voor bedrijven ook makkelijker om mensen te ontslaan, dus het risico om sterk terug te vallen in inkomen bij ontslag is groot. Dat geldt zeker voor 40-plussers. Menige werknemer die na zijn 45ste op straat komt te staan, heeft het weinig opwekkende vooruitzicht tot zijn pensionering werkloos te blijven — een pensionering die toch al geleidelijk aan steeds verder opschuift. Dan kan het zomaar gebeuren dat je ruim twintig jaar in de bijstand zit, na een kwart eeuw aan het arbeidsproces te hebben deelgenomen.
De komst van grote groepen laaggeschoolden die bereid zijn om voor een zeer laag loon te werken, maakt de kans op ontslag voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt er bepaald niet kleiner op. Het is dus maar de vraag of migratie wel zo goed uitpakt voor landen met een goed functionerend collectief systeem van sociale voorzieningen. Ik vermoed van niet. Het zorgt in elk geval voor onrust en onzekerheid bij de autochtone burger. De recente onrust rond AZC’s is hiervan een duidelijk voorbeeld.
Goedkope arbeidskrachten zijn fijn voor bedrijven, maar vormen een bedreiging voor laaggeschoolde autochtonen
Middelmatige politici
Samenvattend concludeer ik dat er een gigantische kloof gaapt tussen de (Europese) politiek en de burger. Uiteindelijk is de macht in handen van mensen die geen enkele democratische verantwoording hoeven af te leggen, en burgers worden geconfronteerd met dalende koopkracht, baanonzekerheid, onder druk staande pensioenen, negatieve spaarrentes en bezorgdheid en interculturele spanningen door de toestroom van grote groepen immigranten.
Je vraagt je af wat onze leiders bezielt om met dergelijk beleid door te gaan. Het vertrouwen in politiek en politici is niet voor niets zo sterk gedaald. Volgens de Peruviaanse schrijver en filosoof Mario Vargas Llosa komt dat doordat de politiek mensen van middelmatige kwaliteit aantrekt. Dat zei hij drie jaar geleden in tv-programma Buitenhof. Hij noemde daar de EU ‘een democratische utopie’. Weliswaar vond hij het belangrijk dat Europa een sterk continent blijft in een geglobaliseerde wereld, daarbij wijzend op de enorme bijdrage die Europa had geleverd aan de westerse beschaving, maar juist in die verscheidenheid ligt haar kracht. Vargas Llosa wees op het gebrek aan inspirerende Europese politieke leiders, die met een op onze westerse waarden gebaseerde visie burgers nieuwe hoop zouden kunnen geven.
Mario Vargas Llosa noemde de EU ‘een democratische utopie’
De enige manier om het vertrouwen te herstellen is luisteren naar de zorgen en de woede bij de burger. Gaat de bestuurlijke en politieke macht in Den Haag en Brussel op dezelfde voet verder, dan kan er een moment komen dat de opgebouwde spanning zich ontlaadt. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ zal er een beleid moeten worden uitgerold dat bijdraagt aan de stabiliteit van de samenleving. Er zullen zeker de nodige taboes voor moeten wijken en de nodige lastige vragen moeten worden gesteld en beantwoord voordat er common ground bereikt kan worden. Een veenbrand stopt nu eenmaal niet vanzelf.
163 Bijdragen
Diny Pubben 9
Nu een hoofdstuk toevoegen aan dat nieuwe boek en wel de aard van de moderne techniek. Die van data, transparantie en positivisme maar ik ben van de Via Negatieva en een voorstander van de Negatieve Vrijheden. Het verschil tussen negatieve en positieve vrijheden! Berlin en Mill. Dat is nog een lijn na het milde despotisme waar Tocqueville al voor waarschuwde. Daarvoor moet je bij de criticasters van onze huidige cultuur zijn. Wat tweet voorbeelden van deze week.
"One cannot cure debt with debt."
N. Taleb. De via negativa aan het werk. De mens weet beter wat iets niet is dan dat hij woorden heeft voor wat of hoe wel.
Nassim is a brilliant guy and I enjoyed the read, tho didn't really answer the "how one does it" question.
He does say how one shouldn't do it. This IMO is more important.
Juist, die laatste reactie, ik houd van die Via Negativa. He does say how one shouldn't do it!
De vrije psychiater.
Begrijp niet waarom men autonomie van sportprofessionals zo inperkt. Misstand. Laat Yuri zijn gang gaan.
Lijkt op zorgverzekeraars!
Nog een tweet nu van de journalist Jean Wanningen.
Om over na te denken: Door emotiejournalistiek verliest Westen realiteit uit het oog.
Allemaal roerend mee eens.
De aard van de moderne techniek is positivisme en ook sturen op emoties. Psychopolitiek van B.C. Han, verwijst daar naar. Positivisme is per definitie utopisch denken.
Emoties zijn vluchtig, gevoelens zijn dat niet.
Zelfs dat onderscheid wordt niet meer gemaakt en niet meer bevraagd door journalisten.
Hij heeft veel tech kritiek woorden zou graag zien dat die 'ingeburgerd' raken juist op een medium als FTM.
Jean Wanningen 6
Diny PubbenDiny Pubben 9
Jean WanningenMaar met de aard van de moderne technologie, positivisme en emotiesturing bedoel ik dat onze bestuurders en politici dat ook doen. Positivisme is per definitie utopisch denken. Daar komt ook de exploderende infantiele regelgeving vandaan. We bevragen ze niet meer vooraf op argumenten en echte afwegingen.
Ja dan worden de burgers boos, maar de techneut heeft al een waslijst aan boetes geformuleerd en door de Eerste en Tweede Kamer gejaagd, het nieuwe verdienmodel schreef M. Februari.
Goed artikel trouwens en fijn dat journalisten boos worden maar hoe krijgen we die boete industrie teruggedraaid of moeten we dan toch, ik kan het niet laten, bij de Fransen in de leer?
Jean Wanningen 6
Diny PubbenMatthijsK 7
Jean WanningenWat nodig is, is de burger bewust maken van het feit dat de politiek niets meer is dan een problemen fabriek. Je verantwoordelijkheden zelf weer oppakken, dat is de oplossing!
Jean Wanningen 6
MatthijsKMatthijsK 7
Jean WanningenLydia Lembeck 12
MatthijsKDiny Pubben 9
Jean Wanningen'Als politici gouden bergen beloven, maar niet leveren, is het begrijpelijk dat burgers boos worden.'
Reageerde weer te snel ook de aard van de techniek maar durf je de confrontatie aan, cultuur kritiek, de burger als consument ook van de politiek die moet leveren.
Blz 17, goed verwoord vind ik over onze huidige mentaliteit, kijk maar even in:
https://www.bol.com/nl/p/psychopolitiek/9200000030797483/
Jean Wanningen 6
Diny PubbenDiny Pubben 9
Jean WanningenDe aard van de consument, de passieve toeschouwer, niet de actieve burger en waarom dat geen politieke eis is. Die basale cultuurkritiek.
Ben echt verontwaardigd als al die boete wetgeving of privacyschendingen en noem maar op hier door de Kamers gaan.
Ben ook totaal verontwaardigd als een ex-bestuurder over intrinsieke motivatie gesproken, na 12 jaar 'baas' Autoriteit Persoonsgegevens, de journalistiek zover krijgt te schrijven dat privacy niet meer bestaat. Hoe bestaat het?
En de burger wel totaal transparant via het BSN nummer?
Daar heeft zelfs BC Han geen woord voor.
Ook Frissen zal niet de vraag stellen hoe het komt dat de privacy van de burger bij de ambtenaar op tafel ligt en overal rondslingert. Voor die waarom vraag moet je niet bij de econoom maar bij de techneut zijn. Wie?
Frans 5
Diny PubbenDe techneut weet exact hoe de privacy correct op te nemen is in het systeem maar de ambtenaar wilt die oplossing niet en die ambtenaar heeft daar een duidelijke reden voor: eigenbelang
Diny Pubben 9
FransMaar de rot zit dieper. Er wordt 6 miljard per jaar verspild was de conclusie Ton Elias naar ICT, waar de zorgsystemen welbewust buiten die onderzoeken gehouden zijn.
En de vraag hoe iets er in de praktijk uitziet werd door al die politici in al die onderzoeken niet eens meer gesteld.
Juist exact dat weet die techneut verdomd goed. Daarom plaats ik ze ook allemaal in de hel, zoals Dante dat beschrijft, omdat ze zich niet roeren. Ze zwijgen!
Dank voor je reactie.
M. van Deelen 11
Diny PubbenEdit: deze toegevoegd: http://www.politalk.nl/2016/08/13/lijsttrekker-piratenpartij-nederland-is-naief/
Diny Pubben 9
M. van DeelenIk was gecharmeerd van de eigenzinnige Swier Jan Miedema.
Zegt vanaf 27 ik ben vader van kinderen:
'Ik wil dat de overheid zich zo gedraagt dat de democratie in stand gehouden wordt.
We willen niet weten dat het in de praktijk niet goed gaat. (oa over de mgba die vandaag voor alle privacy problemen zorgt) Niemand verantwoordelijk en dan gaat het een proces in van juridicalisering.'
Legt ook de vinger op de manipulatie en oplichterij binnen de ambtenarij en dat van publieke middelen zeer terechte verontwaardiging!
https://www.youtube.com/watch?v=luUCt6wWRaI
Begrijp uit de nieuwsbrief FTM dat er interne discussie is over deze boosheid.
Goed begin, nu de slimste mens nog!
Frans 5
Diny PubbenZe zwijgen niet, ze worden niet gehoord, wederom een toonbeeld van een media die zich schikt naar de macht ipv journalist te zijn. Maar ook het publiek is net zo "schuldig" het wilt zich er niet in verdiepen omdat het "te moeilijk is"
De "wij vertrouwen stemcomputers niet" is een mooi voorbeeld.
Diny Pubben 9
FransLydia Lembeck 12
FransFrans 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
FransRoland Horvath 7
Jean WanningenInderdaad, de nationale soevereiniteit staat centraal in het repareren van de EU. De EU is nu al een superstaat die wetten maakt over alles en nog wat, die de lidstaten veel beter kunnen maken. De EU is een unitair gedrocht geworden, dat de lidstaten vervangt, en terroriseert. De unie moet de lidstaten respecteren en omgekeerd. Dat niet-respecteren van de wetgeving van de lidstaten wordt nog erger met een verdrag als TTIP/CETA dat de bedoeling heeft de minst eisende wetgeving, de Amerikaanse, te doen gelden.
Als federatie, haar enige en eigenlijke functie, is de EU een mislukking: De euro, de grenzen, de winstbelasting of meer algemeen de bedrijfslasten.
Een federatie is mogelijk als de burgers willen samenwerken, ondanks het verschil in taal, cultuur, identiteit, sociaal economische ordening.
Jean Wanningen 6
Roland Horvathbps 12
Jean WanningenMaar de politiek luistert daar niet naar.
Gilles Wattel 1 3
bpsGilles Wattel 1 3
Jean WanningenDe vraag is alleen hoe ver die samenwerking gaat.
Daarover lopen de meningen drastisch uiteen.
Lydia Lembeck 12
Jean WanningenGilles Wattel 1 3
Jean WanningenLydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1bps 12
Jean WanningenZonder, zou je er niet zo gauw tegenaan lopen. Heel veel geleerd en opgedaan. Nog steeds bedankt.
Jouw beschouwelijke benadering sprak me geweldig aan. Je hebt echt journalistiek schrijverstalent.
DDS zelf had ik weinig mee; te eenzijdig, te politiek, te bot, sensatiepopulistisch, te kraaierig en nog dom en arrogant ook. Jij paste daar niet.
Ik ben met je meegegaan naar FTM in okt. 2014, maar jouw genre daar, mis ik hier wel, m.u.v. FTMS.
Diny Pubben 9
bps'Niet alleen sociaal-economisch, maar ook qua cultuur. En niet te vergeten: qua taal. 24 talen op 28 landen, het is vaak al moeilijk genoeg om in de eigen taal goed en duidelijk te communiceren.'
Jean Wanningen 6
bpsDiny Pubben 9
Jean WanningenKlein experiment, je mag niet reageren pas over 1 week, ben zeer benieuwd.
Weet dat jij druk doende bent met een nieuw boek.
Wil er een hoofdstuk aan toevoegen schreef ik.
Buiten mijn BSN systeem en bestuurskritiek wil ik soms trage journalistiek.
Ga het woorden geven. Waarom selecteerde jij psychologie Zimbardo?
Nu was ik geen DDS lezer maar las dat boek. Hij is dat boek, gevangenis experiment gaan schrijven juist omdat hij veel overeenkomsten zag met de huidige techniek.
Simpel experiment, studenten opdelen in groep bewakers en groep gevangenen, liep compleet uit de hand en hoe, ongelooflijk. Waarom las ik het, ook ik zie veel overeenkomsten met de huidige techniek. Er is een groot verschil of je aan de knoppen zit of gestuurd wordt. Techniek liet mij dingen doen, zeer veel in een paar maanden die ik in de analoge wereld nooit zou doen. Dat intuïtieve weten van de mens is boeiend, belangrijke vorm van kennis, waarom selecteerde jij het?
Voor dit soort vragen is veel meer 'traagheid' nodig ook in de journalistiek en wonderlijk dat ik me zijn reden om dat boek te schrijven pas een paar dagen later zal herinneren.
Reageer daar al traag op de inhoud, maar die reden is zeer belangrijk.
Stel je voor een trage 'parkeergarage' met bovenstaande techniek vraag en dan niet meteen kunnen reageren, gewoon pas over een paar dagen, misschien wel 1 week, zouden de discussies er dan anders uitzien? Meer diepgang? Eerst het verhaal en de vraag goed tot je door laten dringen, laten bezinken en pas veel later kunnen reageren.
Zijn er sites die dat doen? Dus niet meer van hetzelfde, maar haaks erop, bewust vertragen.
Diny Pubben 9
Jean Wanningen'Gevangene in de snelheid', kan ik me voelen, zoiets.
Nog zo'n trage vraag, de burger voelt zich niet meer gehoord, waarom niet?
Te snelle techniek, waar zou die kunnen en moeten vertragen?
Let wel: ben het zeer eens met die vrijere onderwerp keuze en verdieping opmerking van bps. Stelde je ooit de vraag of jij die vrijheid had. Daar ligt je kracht.
Laat die vragen bezinken een verbod om nu te reageren.
bps 12
Jean WanningenDat bedoelde ik niet. Sorry. Ik begreep 'genre' meer algemeen als 'verzameling'. Fout dus.
Ik bedoelde je vrije onderwerpenkeuze als over Isiah Berlin, de Toqueville, etc., of wat maar bij je opkwam om het over te hebben.
Jean Wanningen 6
bpsGilles Wattel 1 3
Diny PubbenHelaas hoort daarbij de nog vrijwel dagelijkse WWII propaganda.
Terwijl historici van formaat al tientallen jaren de overwinnaarswaarheid onderuit hebben gehaald doen journalisten, en documentaire makers, nog steeds alsof dat onderuit halen niet plaats vond.
Na WWI was dat heel anders, vandaar dat de VS nooit Versailles ratificeerde.
Diny Pubben 9
Gilles Wattel 1Concreet in de zorg. We ontslaan eerst 80.000 medewerkers en daarna komt er een charme offensief van v.Rijn en 'zorgmedewerkers zijn jullie al trots' om de aandacht af te leiden.
M. van Deelen 11
Leuk, die bomenplanters en boomkwekerijen, alsof je iemand op het oog hebt ;-)
Niet geheel off topic en bestemd voor Gilles: http://edwesterhout.nl/index.php/consumptie-en-pensioenen/
De artikelen aan de linkerkant zullen hem ook wel interesseren.
Ik kwam daar via Mejudice waar ik regelmatig voorbij fiets.
Het unheimische gevoel dat de boel op klappen staat zullen velen hier hebben. Ik slaap nog altijd goed maar lees mijn dagelijkse portie http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/ dan ook pas 's morgens.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenIk keek links, als ik op een kruising kom kijk ik links en rechts, daar moet dus niets uit worden geconcludeerd, maar wat mij daar zou moeten interesseren zie ik zo gauw niet.
De grote klap, volgens Varoufakis wordt het een HEEL grote klap.
Dat is ook mijn idee.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Op zich vind ik http://www.mejudice.nl/ wel een aardige bron van informatie, daar kwam het artikel immers vandaan.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenDat idee lijkt bevestigd doordat ik zelden weerwoord krijg wat iets voorstelt, ook weer een aanmatigend idee.
Van politici krijg nooit antwoord, behalve standaard propaganda verhalen, net nog weer van D66.
Dat ging over de EU, ik heb geantwoord dat ik adviseer D66 te veranderen in EU05.
Ben bezig in een boek over de machtsstrijd om Europa van 1848 tot 1918.
Zeer interessant, ben nu rond 1905, het lijkt de kant op te gaan dat WWI ontstond doordat de Duitse keizer niet veel begreep van internationale politiek.
Een boek daarover had ik al in het duits 'was alles de schuld van de keizer ?'.
Als je je land in een desastreuze oorlog klungelt zonder oorlog te willen, heb je dan schuld ?
Helaas is de vraag alleen van wat academisch belang heet.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Zo, nu weet je weer wat meer. Over mij dan ;-)
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenEén van m'n kinderen was niet van plan af te studeren, wat betreft kennis had dat ook niet veel meer opgeleverd, maar ik heb hemel en aarde bewogen, ook met hel en verdoemenis gedreigd, het is ook gelukt, dat het papiertje toch gehaald werd.
Een niet voltooide opleiding staat niet in aanzien.
Verder, als ik zie wat voor sites je allemaal bezoekt, zo doen niet veel het.
Ik heb het niet op sites, lees graag boeken die ik vast kan houden, en die verniel door aanstrepen, maar vrijwel altijd zijn het tweedehandse, dus qua waarde gaat er niet veel verloren.
De aanstreperij maakt het me vrijwel altijd mogelijk nog iets te vinden wat ik me vaag herinner.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Aantekeningen maak ik amper, heb het geheugen van een paard en ben handig met zoeken.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenMijn eerste korte baan was bij een redelijk grote gemeente, ik meen dat ik daar iets van commies was.
Ik was aangenomen voor financiële planning, maar deed niet wat de gemeentesecretaris verwachtte, jammerverhalen schrijven dat de gemeente meer geld moest krijgen.
Ik ging planning doen, en begon de gemeente te besturen.
Dat was niet de bedoeling, alhoewel sommige directeuren van dienst heel blij met mij waren, zoals die van de reinigingsdienst, in korte tijd kon hij z'n oude vuilophaalauto's, waarvan de vervanging elk jaar weer was uitgesteld, vervangen.
Ook zette ik straataanleg en - renovering op de planning, tot mijn verbazing haalde niemand het er dan meer vanaf.
Welke straten gerenoveerd moesten worden bekeek ik zelf op zomeravonden, door met de Dyane, m'n vrouw naast me, en ons baby dochtertje op de achterbank, door wijken te rijden.
De directeur van festiviteiten was niet blij met mij, mijn overzichten lieten zien dat er geen geld was voor zijn feestinrichtingen.
Ik hield het daar dus snel voor gezien.
Zoals je begrijpt was mijn agenda heel open.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Diny Pubben 9
M. van Deelenhttp://www.respublica.org.uk/disraeli-room-post/2014/11/05/triple-whammy-cripples-public-services/
M. van Deelen 11
Diny PubbenOeps, per ongeluk op 0 gedrukt i.p.v. +1.
Diny Pubben 9
M. van DeelenArtikel 15 lid 2
NOC*NSF heeft een een Awareness App laten ontwikkelen. De Topsporter wordt verzocht deze Awareness App met gps zoveel als wenselijk, doch in ieder geval als hij / zij buiten het Olympisch dorp is aan te zetten.
'Wordt verzocht' het staat er echt.
Daar had de advocaat de rechter mee om de oren moeten slaan.
M. van Deelen 11
Diny PubbenDiny Pubben 9
M. van DeelenStaat ook niet in het contract, het waarom.
Ik geloof dat ik geen app nodig heb om gevaarlijke buurten te herkennen.
M. van Deelen 11
Diny PubbenAls toerist in Orlando kan je dat zwaar opbreken.
Diny Pubben 9
M. van DeelenGilles Wattel 1 3
Diny PubbenGilles Wattel 1 3
M. van DeelenWij aten bij een straat geheten Pedro de Pelsmaecker, goed gegeten, zaten boven op een balustrade boven de eetzaal op de begane grond, waar zo te zien een dame met een stel huwbare dochters en hun vriendjes uit eten was.
De dame zat er bij als 'ik vind dit aan de ene kant leuk, aan de andere kant, moet ik dit leuk vinden ?'.
Dit soort Spaanse familietaferelen is verdwenen, tenminste, zag ze later steeds minder.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenMijn interesses, niet economie, daar weet ik wat van.
Die lopen van astrofysica tot evolutie, en de laatste tijd vooral geschiedenis.
Las net over de jaren rond 1912, toen door onbegrip, frustratie, ambitie, etc., WWI ontstond, die niemand wilde.
Eerste keer dat ik een begrijpelijk verhaal lees over de ramp die ons leven tot op vandaag beïnvloedt.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:9-rntAMceQsJ:fd.nl/morgen/1163117/intelligente-robot-zal-mens-in-identiteitscrisis-storten+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenNatuurlijk kun je ingewikkelde programma's maken die veel kunnen, toch verbergt Tesla de ongelukken bij iets simpels als automatisch autorijden.
Op één van de Nederlandse zenders zijn gesprekken met echte wetenschappers te zien, dat ooit een programma hun werk zou kunnen overnemen, naar mijn mening klinkklare onzin.
Een uitstekend boek over deze onzin is Roger Penrose, 'The Emperor's New Mind, Concerning computers, minds, and the laws of physics', 1989 Oxford
Lydia Lembeck 12
M. van DeelenGilles Wattel 1 3
Lydia LembeckLagere school en twee jaar huishoudschool.
Later nog engels, pianospelen en autorijden geleerd.
Haar vader, succesvol koopman, begonnen op z'n 12e met werken, was van mening 'meisjes trouwden toch'.
Documentaires, van 80% klopt naar mijn mening niet veel.
Het probleem met documentaire makers lijkt me hetzelfde als met journalisten, zo druk met maken, schrijven, dat er geen tijd is informatie op te nemen.
Jan Houtkamp 1
Bob Fleumer 5
Jean Wanningen 6
Bob Fleumergroet
J.
Roland Horvath 7
2/ De Commissie Juncker moet aftreden, ze is tot niets in staat, en vervangen worden door een ideologische Commissie steunend op een meerderheid in Parlement en Raad. Voor 1 keer mogen de Parlementen van de lidstaten de leden van de Raad aanduiden.
De Raad moet bestaan uit 4 rechtstreeks verkozen permanente vertegenwoordigers per lidstaat. De Commissie moet voort komen uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad zoals de regeringen in de 28 lidstaten.
3/ Het SGP er uit. Het Stabiliteits- en Groei Pact SGP van de EU zorgt niet voor groei en ook niet voor stabiliteit, wel voor verarming. Groei kan niet resulteren uit besparingen op consumptie. Stabiliteit was nooit een doeleinde want de bestedingen door ondernemingen en consumenten onder andere door krediet zijn niet geregeld bvb het krediet van Duitse banken in zuiders EU landen die inflatie creëerden. De bedrijfslasten zijn niet een beetje geharmoniseerd: Bvb zijn in Duitsland tien jaar lang 1,5 euro lonen uitbetaald. Het SGP beoogde uitsluitend de bedrijfslasten van de Grote Multinationale Ondernemingen GMO te verminderen en de Sociale Zekerheid SZ af te breken door het de overheden moeilijk te maken. Ze moeten besparen waardoor het inkomen evenveel vermindert en ze moeten de overheidsschuld afbetalen. Wat ze dan doen door de SZ af te breken. Ook nog: Het concurrentie vermogen wordt automatisch geregeld door de wisselkoersen.
4/ TTIP en CETA, die alle macht in EU aan US GMO willen geven, er uit. Ze brengen de EU niets positief.
5/ Zoals Helmut Kohl gezegd heeft, soms eerst een stap terug voor we verder gaan. Naast de euro, een eigen munt in iedere eurozone lidstaat. Niet converteerbaar in andere valuta, niet op de beurs en niet naar het buitenland.
Gilles Wattel 1 3
Roland HorvathHoe dat zou kunnen werken, Kindleberger schreef al in 1984 dat er dan geen geld meer is.
bps 12
Gilles Wattel 1Je moet niet klakkeloos aannemen wat een ander schrijft.
Gilles Wattel 1 3
bpsMaar het kan helpen als een erkende autoriteit hetzelfde idee heeft als ik.
goof 4
MatthijsK 7
Hij draagt iedere keer zijn verantwoordelijkheden over en iedere keer wordt er een zooitje van gemaakt. Dan stemt hij op een andere partij, maar het systeem zal hetzelfde blijven.
Het is hetzelfde als een verkiezing voor het kassameisje bij de AH en verwachten dat wanneer je een andere kiest, het ineens geen supermarkt meer is.
Deze problemen lossen we enkel op door verantwoordelijkheden uit de politiek te halen en terug te leggen waar ze horen, bij de burger.
bps 12
Hoe kan deze negatieve tendens doorbroken worden?
.. een aanzet om de discussie over dit heikele thema op gang te brengen.'
Die discussie was al op gang toen men vanaf 2011 een beetje de oorzaken van de schuldencrisis en de eurocrisis begon door te krijgen. No one saw it coming, immers.
Die discussie is toen door Brussel en haar gevolg weer net zo hard gesmoord met arrogante ontkenning, smaad, demonisering en financieel-sociaal-economische repressie aan die het maar waagde kritisch te zijn, nadacht, of alternatieve oplossingen had over ‘dit heikele thema’ of de euro.
Zonder kritiek en discussie, geen vooruitgang. - citaat uit 2012 van Harry Geels.
Inderdaad, er is geen vooruitgang en er is niets opgelost met symptoombestrijding en holle propaganda.
Dus vooruit met die discussie.
Naar mijn idee had de €uro giraal en internationaal moeten blijven vanaf 1999 en het nationale geld binnen de administratieve landsgrenzen met elke economie z’n eigen muntkoers t.o.v. de €uro.
Ondanks het vrij verkeer van kapitaal blijft er dan controle over de nationale geldhoeveelheid en interne circulatie van nationaal geld in omloop en evenwichtig nationaal uitlenen van beschikbaar nationaal (spaar)geld in deposito, incl. het nationale geld dat voor euro’s is gewisseld.
Dan is er continue effening van handelsbalansen tussen sterke en zwakkere economieën met eigen sterkere of zwakkere munt en is er niet de divergentie tussen economieën en de inkomensongelijkheid tussen burgers die nu optreedt. Elke economie en munt heeft dan z’n eigen koopkracht, import en exportkracht dat zich steeds door marktwerking op elkaar afstemt. Dat zoekt z’n eigen weg.
In elk geval mag het naar willekeur bijmaken van nationaal geld dan niet meer voorkomen zodat muntkoersen zuiver blijven naar kracht van hun economie en het evenwichtzoekende (convergerende) effect daarvan.
Gilles Wattel 1 3
bpsOnzin.
In 1997 legden een 70 Nederlandse economen uit dat de euro niet kon werken.
Toen de euro echt werd ingevoerd was Arjo Klamer in de VS, volgens hem waren vele economen daar toen ook van mening dat het niet kon werken.
Wie de derivaten ellende zag komen, weet ik niet.
Het heeft jaren geduurd voor ik enigszins begreep wat dat was.
Greenspan, of een voorganger, of opvolger, had over de derivaten crisis niets anders te zeggen dan 'de modellen hebben niet gewerkt''.
De betreffende man wist kennelijk niet dat geen model ooit heeft gewerkt.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MatthijsKbps 12
Gilles Wattel 1De andere economen, tenminste 70 alleen al in Nederland, hielden zich inmiddels wijselijk stil.
Gilles Wattel 1 3
bpsDat kwam er uit voort dat ik wel wist wat de bezwaren waren tegen de muntunie, maar toen nog de illusie had dat er in Brussel verstandige mensen waren, die het goede met ons voor hadden.
M.a.w., dat de voordelen zouden opwegen tegen de nadelen.
Beide veronderstellingen over Brussel heb al lang verlaten.
bps 12
Gilles Wattel 1Lydia Lembeck 12
bpsGilles Wattel 1 3
Lydia LembeckWie in sept nog in Frankrijk is adviseer ik de brandstoftank vol te houden.
De Britse burger was ook in actie.
En ik denk dat in sept de Oostenrijkse burger van zich laat horen.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1bps 12
Lydia LembeckDat zijn de zwakke punten: eendracht en oplossing/haalbaar alternatief.
De Fransen zijn wel eensgezind tegen, maar zonder deugdelijk alternatief.
Voor de Oostenrijkers is het duidelijker: immigratiestop/controle ja of nee.
Die zullen eerder succesvol zijn dan de Fransen.
Het was ook het overwegende Brexit-argument: té veel.
De verarming die optreedt in de onder- en middenklasse is denk ik een onvermijdelijke bijwerking van het ontsporende systeem van schuldengroei en niet zozeer moedwillig maar meer politiek-onnozel.
Lydia Lembeck 12
bpsBen het alleen niet eens met de onnozelheid van politici. Ik ben bang dat ze precies weten wat ze doen. En omdat het in alle landen gebeurt, denk ik dat de E.U, of beter het Europees Parlement en de Europese Commissie erachter zitten. Dus dat het bewust gedaan wordt in de hoop dat door de murwheid mensen niet meer op zullen staan.
Diny Pubben 9
Lydia LembeckDe Overheid als Pan-Opticum, stuurt, controleert, manipuleert, de burgers op een boete systeem zie 2de reactie Jean hier. Zo denkt de techneut procedure, boete! Zowel de EU als NL dat zijn de krachten die bezig zijn. Privacy wordt opgeheven in ijltempo zeker in NL.
Daarnaast het Ban-Opticum aan het werk, decentralisaties waar gemeenten of regio's eigen wetten mogen gaan maken zonder goed doordachte landelijke wetgeving en niet te vergeten techniek, BSN dat zelf privacy rond strooit. Meer dan levensgevaarlijk.
Sousveillance, nog een woord voor die nieuwe machtstechnieken, iedereen die iedereen gaat controleren, in de gaten houden, die totale transparantie, daar is de mens niet voor gemaakt. Dat laatste woord hier een kort verslag uit 'WIJ' de voorloper van Orwell en Huxley. Uitleg over dat woord.
https://decorrespondent.nl/1285/de-inspiratiebron-van-1984-toont-de-zachte-dwang-van-technologie/84263046175-e19abcd2
BC Han zal daarover schrijven dat het mensen uit elkaar drijft, geen eenheid meer, de mentaliteit van een kudde wilde dieren. Speelt misschien ook wel op landen EU niveau.
Blijft staan dat Jean een rationeel, nuchter, goede analyse geeft van de boosheid en waarom die terecht is, mooi verwoord.
De burger voelt dat en tegen dit soort krachten is het moeilijk opstaan een vuist te maken. Ik probeer die krachten woorden te geven.
In essentie zijn het systeemvragen waar werkt de techniek goed, waar niet en waar is die gevaarlijk.
bps 12
Gilles Wattel 1Een complex systeem heeft geen model, maar is een veranderlijke configuratie van losse interacterende en vaak samenwerkende elementen.
Nemen we een betere definitie van complex systeem van prof. Lex Hoogduin, hoogleraar Social Complexity - RUG; A system is complex if the elements interact "without full central control",
dan gaat daar 'model' voor een complex systeem als een economie al mee nat.
De elementen en invloeden op een model worden onder 'central control' van de modelleur bepaald.
De modelleur kan zijn model nooit allesomvattend samenstellen of bepalen voor complexe systemen, vanwege de factor onzekerheid en vanwege autonome elementen, gebeurtenissen en invloeden.
De uitkomsten van een model voor een complex systeem dwalen daarom altijd af van de te gebeuren realiteit, of andersom.
Een gecompliceerd systeem daarentegen als bijv. een mechanische constructie, is wel modelleerbaar en voorspelbaar.
M. van Deelen 11
bpsHet is maar wat je erin ziet.....
Gilles Wattel 1 3
M. van Deelenbps 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
bpsbps 12
M. van DeelenComplexe systemen zijn ook onderworpen aan systeemregels van natuurwetten, en soms secundair aan juridische wetten of cultuurregels, maar zijn niet voorspelbaar zoals modellen uitkomsten voorspellen. Complexe gevolgen zijn met een model niet zonder meer herleidbaar tot de oorzaak, dus reconstrueerbaar. Verwachtingen zijn wel te maken.
Je kunt het vergelijken met de weersverwachting; hoe korter de termijn, hoe accurater de verwachting. Het weer is per definitie (van prof. Hoogduin) ook een complex systeem.
'A system is complex if the elements interact "without full central control".'
Een individueel mens is ook een complex systeem (en dus ook een groep en een groep van groepen zoals een economie) en in opzichten redelijk goed voorspelbaar zoals Gilles schrijft.
Een mens (en dier) is bijv. nadeelschuw. (zie literatuur van Frans de Waal e/o Daniel Kahneman)
Sommige gevolgen van handelen en gedrag zijn redelijk goed voorspelbaar, andere weer niet.
Begrip van complexiteit is daarbij een belangrijkere factor dan een model. Maar het is voor een mens onmogelijk om alles te begrijpen, te weten, te overzien en te voorzien met een model. Het kan ook niet, want dat is weer van invloed op zijn handelen, waardoor de toekomst er anders uit komt te zien dan hij voorziet met z'n model. Het is ook niet nodig. De grote lijnen volstaan meestal. En zijn onverwachte en onvoorziene kansen en mogelijkheden niet prachtig? Toeval?
Gilles Wattel 1 3
bpsModellen zijn niet of nauwelijks in staat dit soort aangeleerde gedragsveranderingen te kwantificeren.
Lydia Lembeck 12
M. van DeelenM. van Deelen 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
M. van DeelenGilles Wattel 1 3
bpsMidden twintiger jaren bleek het model 'als je maar geld er bij maakt, wordt het waardeloos', heel goed te werken.
Daarentegen bleken de modellen die de absolute minimum waarde van derivaten bepaalden niet te werken.
Het model 'monetaire maatregelen hebben een zeer beperkte werking' werkt ook, Draghi's geldschepperij haalt niets uit t.a.v. werkloosheid.
Een Keynes bleek te werken, WWII haalde de VS uit het economische slop, zoals Keynes al in 1933 aan Roosevelt schreef.
M. van Deelen 11
bpshttps://mises.org/blog/5-reasons-why-austrian-economics-better-mainstream
Ik begrijp nog steeds weinig van economie en haar "stromingen", maar de "trickle down" in de leemte groeit ;-)
Jean Wanningen 6
bpsbps 12
Jean WanningenDe eurocrisis heeft twee aspecten; een technisch systeem-economisch en een politiek aspect.
Die twee gooi ik niet op één hoop. Het politieke aspect mijd ik liever om neutraal en er boven te blijven.
Als het in Europa technisch-economisch op orde is en voort kabbelt, is er politiek weinig onvrede.
Juist omdat het systeem in Europa technisch-economisch niet op orde is, is er veel politieke onvrede.
Dat zou een signaal aan de politiek moeten zijn om verbeteringen te bestuderen en te hervormen.
Maar dat doen ze niet. Er is maar één stugge richting 'what ever it takes' en negeren de rest.
(edit) Dom en arrogant zijn politiek vrijwel synoniem.
Loondalingen, bezuinigingen en onderbesteding overtreffen de inflatiemaatregelen.
Oppervlakkig beoogt massa-immigratie BBP-volumegroei ter compensatie van vergrijzing. Vergeefs.
Net als massa-migratie in Europa, verstoort massa-immigratie de demografie en economie in de herkomstlanden, en overschrijdt het absorptie- en integratievermogen van de bestemmingslanden.
De politiek levert tegengestelde resultaten van hun woorden en verwachtingen van de burger.
Democratisch gesteggel en gezwabber kan net zo funest zijn voor consistentie en continuïteit als de ondemocratische oogkleppen van de EU.
Economische consistentie en continuïteit -rust in de keet- geeft democratisch steun en politieke rust.
Daarom leg ik het accent in mijn comments altijd op systeemeconomie, waarmee iedereen gebaat is.
Als dat op orde is en blijft, komt de rest er achteraan.
Jean Wanningen 6
bpsThere Is No Alternative.
But There Is.
bps 12
Jean WanningenHet complex-economisch-systeem is niet zo maakbaar als de eurocraten ooit droomden.
Het is wel in goede banen te leiden, maar dat vraagt om competentie, niet om arrogantie.
Lydia Lembeck 12
Jean WanningenGilles Wattel 1 3
Jean WanningenMijn stelling is dat een democratische EU nog sneller ten einde zou zijn gegaan dan de huidige.
Culturen van flutlandjes als het onze zouden dan compleet genegeerd worden.
Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenEn dat staat gewoon op schrift, A J P Taylor, 'The Origins of the Second World War', 1961, 1967, Londen, en het boek van deze historicus over de periode 1848 1918, de laatste Duitse keizer stuurde Bismarck weg, die begreep wel hoe internationale politiek werkte.
De keizer was een tinnen soldaatjes speler, de Grote Machten, Groot Brittannië, Frankrijk, en de tsaar, begrepen dat niet, en namen hem serieus.
De Habsburgs begrepen niet dat er nationalisme was.
De twee basis EU illusies, het gevaarlijke Duitsland, en Europese normen en waarden: niet willen zien dat er nationaliteiten zijn.
Schultz is eigenlijk net zo dom als Franz Joseph.
Over Roosevelt, en VS machtsstreven: Charles A Beard.
Gilles Wattel 1 3
Wat precies die macht is, dat vraag ik me af, waarschijnlijk bedoelt hij op onze kosten sancties tegen Rusland, zodat ook dat land, conform de grote wens van Verhofstadt, nog een EU lid wordt.
Een paar jaar geleden, in Buitenhof, in discussie met Arjo Klamer en journalist Visser, riep Verhofstadt, de man van twee ton netto plus een ton of vier bruto 'er wordt helemaal niet met de Britten onderhandeld, ze mogen als één van de 26 (toen), aan tafel zitten, ze kunnen niet buiten de gemeenschappelijke markt'.
Het liep even anders, Verhofstadt schreeuwde daarna in het EP, gewoon praten kan de man niet 'het moet anders, straks hebben we nog 27 exits'.
Geen van beide mannetjes hoorde ik ooit over de belangen van de gewone mensen in de EU lidstaten, Rutte heeft het daar ook te druk voor, hij is zelden in Nederland.
In 2005 waren de toen gehouden referenda al tegen de EU, elf jaar later zien de meeste mensen dat die EU voor gewone mensen tot niets positiefs heeft geleid.
Luisteren naar de burgers is nationalisme, dat is nu net datgene wat Brussel voor geen prijs wil.
En zo is de EU al overleden, alleen weet die EU dat nog niet.
Hr E E Schipper 5
Politici behartigen de belangen van het bedrijfsleven ten kostte van de burger. Om vervolgens een voor een aantal keer de balkende norm bij hetzelfde bedrijfsleven een top functie te bekleden.
De minister van volksgezondheid die de vrije artsen keuze wil afschaven. Hoeveel keer de balkende norm gaat zij straks verdienen? Hoezo het algemeen belang dienen? ;-) dat doet mij het vertrouwen verliezen in politici :-(
Het wordt tijd om de overheid en het bedrijfsleven van elkaar te scheiden, gelijk aan de het scheiden van kerk en staat.
goof 4
Hr E E SchipperPolitici behartigen de belangen van de multinationals die er een grote lobby op na kunnen houden en op dit moment weinig meer bijdrage aan de belasting inkomsten van onze overheid.
Voor het MKB is de politiek een drama en een regelrechte ramp aan het worden.
Lydia Lembeck 12
goofPieter Jongejan 7
Je pleidooi om beter te luisteren zou ik willen aanvullen met de richtlijn dat we door de stagnerende economische groei een voortgaande verandering kunnen verwachten van algemeen centraal en van bovenaf geïnitieerd naar specifiek decentraal en van onderop geïnitieerd. De globalisatie houdt morgen niet op want de technologische ontwikkeling is moeilijk te beïnvloeden, maar dit zal wél moeten gebeuren. Lokale en nationale initiatieven bieden hier meer kansen dan het aankaarten van de problemen in Brussel, waar de lobbyisten de macht hebben. Daarom moeten landen weer veel soevereiner worden.
Jean Wanningen 6
Pieter Jongejan"De goede ambtenaren vertrekken na een paar jaar gefrustreerd naar het bedrijfsleven voor een veel hoger salaris en betere carrière kansen" - Dat wist ik niet. Zijn daar onderzoeken over?
"Een lage prijs is dan belangrijker dan een goede kwaliteit, want de prijs is beter zichtbaar dan de mindere kwaliteit. " - Dit neem ik onmiddellijk van je aan. Immers, bezuinigen is de heilige graal van dit kabinet.
"ot slot leidt het wegtrekken van de goede ambtenaren tot een vergrijzing van het ambtenarenapparaat met mensen met minder bagage die nog een aantal jaren te gaan hebben en geen risico willen lopen." - Volgens de ambtenarensite Binnenlands Bestuur treedt er juist verjonging op..
"Daarom moeten landen weer veel soevereiner worden." - Alleen daarom?
Pieter Jongejan 7
Jean WanningenIk wil best aannemen dat er verjonging plaatsvindt als de ervaren dertigers en veertigers vertrekken. De verjonging bevestigt juist wat jij en ik schrijven. De jongkies zijn niet de beslissers. Wat ik hoor is dat veel rapporten in een la verdwijnen zonder dat er iets mee gedaan wordt. Dat er geen follow up plaatsvindt en dat dit het gevolg is van het feit dat ambtenaren steeds voorzichtiger worden. Logisch als de minister steeds vaker afgaat op de adviezen van goed geïnformeerde lobbygroepen. Ambtenaren willen niet op hun bek gaan. Zeker niet als je de 45 gepasseerd bent. Mijn tijd zal het wel duren denken ze dan, want de kans dat je ander goedbetaald en interessant werk vindt als je 45 bent is gering, zoals je zelf aangeeft.
Volgens mij moet ieder land proberen zoveel mogelijk soeverein te zijn. Maar waar ligt de grens? Moet Nederland deel blijven uitmaken van de NAVO? En zo niet, omdat we anders worden meegetrokken in een oorlog in de Oekraïne, wat is dan het alternatief? Een eigen Europees leger of alleen samenwerken met een veel kleiner aantal Europese landen op vrijwillige basis zodat we altijd nee kunnen blijven zeggen. Het laatste lijkt me cruciaal. Zie commentaar van Pubben.
Jean Wanningen 6
Pieter Jongejan"Het laatste lijkt me cruciaal. Zie commentaar van Pubben." - Eind maken aan megalomaan Brussels denken, de stop er op en terug naar gezond verstand.
Diny Pubben 9
Jean WanningenEnig idee wat daar dan op de werkvloer gebeurt?
Bestuurders geven zichzelf een bonus een vorm van jezelf een zwijgplicht opleggen, weet niet hoe ze daar mee kunnen leven. Een cultuur van makke schapen die iedere kritiek smoort. Nu let op systemen. Ik heb nog jonge mensen juist met veel kritiek aangenomen tegen alle procedure regels in. Dat bazuinde ik rond op hoog niveau: 'Ik houd me niet aan procedures en dan weten jullie allemaal waarom.' Dus ik heb nog hoop, ze zijn er nog.
Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenMay wil nu peperdure consultants inhuren.
Mij lijkt dat een ramp, die mensen zijn in EU gedachte opgegroeid.
Toen WWII begon slaagden de Britten er in de kortst mogelijke tijd in allerlei organisaties op te zetten, en die te bemannen, van ontcijferen tot wetenschappelijke contra spionage.
Deze amateurs deden het in het algemeen uitstekend, behalve SOE.
Ik denk dus dat de Britten voor de Brexit onderhandelingen het ook met amateurs moeten doen, dan vervallen we niet in de oude fouten.
Lydia Lembeck 12
Jean WanningenBerend Pijlman 13
Berend Pijlman 13
Ligt dus niet alleen aan de politici dat de werkelijke problemen niet worden aangepakt maar ook aan de media die het probleem niet kunnen duiden en meehelpen om de aandacht te verschuiven naar immigratie. Dan kom je ook nooit tot oplossingen. Bedankt Jean!
Jean Wanningen 6
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
Jean WanningenDacht overigens dat FTM stond voor Follow the money maar staat blijkbaar voor Follow the migrant.
Jean Wanningen 6
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
Jean WanningenEen transferunie is wat elk land heeft. Er gaat nu eenmaal geld naar de periferie. Het ligt toch niet aan migranten dat wij het verdrag van Maastricht hebben?
Je wilt toch niet Trump aanhalen als lichtend voorbeeld voor hoe de wereld werkelijk in elkaar zit? Natuurlijk is onvrede met de huidige politiek. Maar de kant waar die woede nu naartoe wordt gestuurd is weinig constructief. Als we die energie nu eens zouden richten op topbankiers, speculanten, lobby'isten, draaideurpolitici, afhankelijke deskundigen, en al die andere neoliberale uitwassen. Al dat tuig dat tussen het grootbedrijf en de politiek opereert. Dan zouden we misschien een stapje verder komen. Oftewel het geld weer volgen en niet een gevolg (de migrantenstroom) van ons hebzucht wegzetten als de oorzaak.
Jean Wanningen 6
Berend PijlmanDiny Pubben 9
Jean WanningenJean helemaal eens, maar buiten cognitieve dissonantie, andere krachten en hier een ban-opticum voorbeeld:
'The past two months of employment numbers have been an epic farce, with the media playing up the supposed number of jobs added while mentioning nothing about the nearly 95 million working age Americans REMOVED from the rolls and no longer counted as unemployed. That’s almost one third of the U.S. population.'
Gebeurt ook in NL daarom vind ik veel organisaties vals.
Ik schrijf vandaag om 11.07 een rationele samenvatting over mijn discussie hier, wil je die lezen?
Jean Wanningen 6
Diny PubbenGerben Gerrits 7
Diny Pubben 9
Gerben Gerritsline 5
Ik wil even reageren op het stukje migrantencrisis van het colunm van Jean. let mijn eerst zeggen dat ik het eens met Jean colunm.De vluchtelingen beleid is in een tijd begonnen dat iemand niet kon kiezen op een of ander partij om het te stoppen, want er waren geen verkiezingen. En of het wel wat uit haalt volgend jaar dat vraag ik me af.Er zijn demostratie geweest in sommige gebieden.Zij de politiek wisten dat het eraan kwam.Mijn idee. Maar wat mijn verbaast is dat, voordat de vluchtelingencrisis begon zoals nu. Dat het er voor die tijd er ook al aanwezig was,in mijn idee. Een stad heeft er eerder mee te maken dan in een dorp of gemeente. Ik zelf woon nu 18 jaar in een huur huis in een gemeente.In het begin qua jaren wonen geen buitenlanders, gezien, enkele na die je zag lopen,oke even vreemd.En nog wat later kwamen de gespreken (toen al, ik weet niet hoe het is/ was toen in een stad) in de gemeente op gang van verdringing op de (huur)huizen van de buitenlanders cq vluchtelingen en dat zij alles kregen en dat zij bij elkaar gingen slapen (slaapplek). In de burger gesprekken was het er toen aanwezig. Dat we het er toen al niet mee eens waren. Het was er voor de crisis zoals omschreven al aanwezig.Met alle huil verhalen van toen in de media terecht of onterecht.Toen al werd er niet aangepakt of via de wet gevolgd en uitgevoerd.Dat was het begin en zij konden het verder uitrollen zo als nu. Maar de burgers praten toen niet zo als nu,via de sosiale media zoals mobiel,comp,latop,e-mails.twitter,facbook enz. En dat, dat die sosiale media weinig uithaald weten we ondertussen ook, qua woede.
Gilles Wattel 1 3
lineWat Merkel bezielt weet alleen Merkel, maar ik vrees dat zij de geschiedenis wil ingaan, zoals ze dat zelf ook zegt, als iemand die Duitsland voor altijd heeft veranderd.
Ik denk dat ze het zover heeft gekregen, maar of dat Duitsland zo veranderd is, of gaat worden, als zij het zich heeft voorgesteld, dat is heel iets anders.
70 % van de mensen in Franse gevangenissen zijn Moslims, terwijl die maar een paar procent van de mensen met Franse nationaliteit uitmaken.
Het kon in Duitsland wel eens dezelfde kant uitgaan.
Voor goed begrip, ik zie Franse Moslims niet als meer crimineel dat andere Fransen, maar wel als veel meer gediscrimineerd.
Met zwarten in de VS lijkt het net zo te zijn.
Berend Pijlman 13
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Berend PijlmanDe Turkse dammen aan de benedenloop van Euphraat (en Tigris ?), die watertekort in Syrië en Irak veroorzaken, plus vervuild water daar, door kunstmest in de nu geïrrigeerde gebieden in ZO Turkije, hebben nooit enig commentaar gekregen van de zelfbenoemde internationale gemeenschap.
Berend Pijlman 13
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Berend PijlmanNet als dat de USSR er aan te gronde ging dat via tv en andere communicatie gewone mensen in de USSR zagen dat gewone mensen in het westen een materieel veel beter leven hadden, zo stel ik me voor dat mensen binnen het gebied van het kaartje ook zien dat er veel betere levens mogelijk zijn, en dus in opstand komen, en als dat wordt neergeslagen door het westen, dan maar naar de vijand overlopen.
Berend Pijlman 13
Gilles Wattel 190% op de wereld heeft inmiddels toegang tot internet. Als daar een causaal verband lag dan zou heel Afrika, Zuid en Midden Amerika en grote delen van Azië al tijden leeg zijn. Maar dat is dus niet zo.