
Het is beangstigend dat het politieke midden geen antwoord meer heeft op de economische problemen binnen Europa. Columnist Jesse Frederik schetst hoe extreemrechts op kan komen in tijden van economische crisis aan de hand van Duitsland eind jaren twintig.
Het zat eraan te komen. Duitsland was na de Eerste Wereldoorlog op de pijnbank gelegd en moest een exorbitant bedrag aan reparaties betalen aan de geallieerde mogendheden. Toen in 1923 echter de Duitse hyperinflatie uitbrak begonnen de geallieerden te beseffen dat het reparatiebetalingsbeleid niet werkbaar was. Een nieuw reparatieplan werd daarom van kracht: het Dawes-plan.
Om te garanderen dat de Duitse economie weer kredietwaardig werd kregen private crediteuren in het Dawes-plan voorrang. Pas als alle private crediteuren betaald waren, werden de reparatiebetalingen voldaan. Zoals te verwachten sloeg Duitsland roekeloos aan het lenen. ‘Hoe meer commercieel krediet Duitsland binnen zou vloeien, hoe minder reparatiebetalingen Duitsland waarschijnlijk zou moeten betalen’, stelt economisch historicus Albert Ritschl vast. Duitsland betaalde tussen 1921 en 1931 19,1 miljard mark aan reparaties, in dezelfde periode vloeide er 27 miljard aan – met name Amerikaans – krediet Duitsland binnen.
Een enorme kredietbubbel ontwikkelde zich, en, zoals dat gaat met kredietbubbels, op een gegeven moment liep deze leeg. Toen eind 1928 de geallieerden geïrriteerd raakten over de preferente status van private crediteuren en er discussie ontstond over aanpassing van het plan begonnen de kapitaalstromen rechtsomkeert te maken. De pleuris brak pas echt goed uit toen in 1929 de Amerikaanse beurs in elkaar donderde.
Bezuinigen
Om het vertrouwen van buitenlandse crediteuren te herwinnen moest Duitsland de handrem aantrekken. Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen, was het credo. Duitsland, dat na de val van de regering in 1930 onbestuurbaar was geworden, werd per decreet geregeerd door Heinrich Brüning, beter bekend als ‘de Hongerkanselier’. Via noodverordeningen wist Bruning in samenspan met de bejaarde rijkspresident Hindenburg de belastingen te verhogen, de salarissen te korten en de werkloosheidsuitkeringen te verminderen.
Democratisch was het niet, maar als het volk het voor het zeggen had gehad, dan zou wat ‘objectief’ verstandig was niet mogelijk blijken. Bovendien, zelfs de reguliere oppositie had geen beter antwoord. Ook Rudolf Hilferding, de voormalig minister van Financiën voor de sociaal-democratische SDP, steunde het bezuinigingsbeleid van kanselier Brüning. Economische crises waren een onvermijdelijke en ongeneesbare kwaal van het kapitalisme, dacht de marxist.
'Tegen 1932 was de Duitse werkloosheid gestegen van 7,5 procent begin 1929 naar ruim dertig procent'
Tegen 1932, toen de – zoveelste – verkiezingen werden georganiseerd, was de Duitse werkloosheid gestegen van 7,5 procent begin 1929 naar ruim dertig procent. De industriële productie was in dezelfde periode met ruim 42 procent gedaald. Het was in dit beroerde economische klimaat dat de nazi’s electoraal succes begonnen te behalen. Avraham Barkai merkt in zijn boek over nazi-economen op dat alle plannen om de werkgelegenheid te bevorderen via – al dan niet verhulde – overheidsuitgaven van extreem-rechts kwamen, niet van links. ‘Onze economie lijdt niet aan een gebrek aan productiemiddelen, maar aan een gebrek aan het gebruik van onze productiemiddelen’, zo stond in het Wirtschaftliches Sofortprogramm van de nazi’s.
Het Sofortprogramm pleitte onder meer voor rechtstreekse banenschepping, nationalisering van de financiële sector en monopolies en autarkie. Een boodschap die ingang vond bij de miljoenen werkloze Duitsers en de middenklasse die hun lonen zagen dalen onder druk van het grote ‘reserveleger van werklozen’. De grootschalige werkloosheid hielp Hitler enorm bij zijn electorale successen. De Duitse economisch historicus Christian Stogbauer laat op basis van regionale gegevens over werkloosheid en nazi-aanhang zien dat voor elk procentpunt werkloosheid de nazi’s 0,79 procent meer stemmen kregen. ‘Wat zou er zijn gebeurd als Duitse regeringen, economen en beleidsmakers zich eerder hadden verlost van de ketenen van de oude economische theorieën?’ vraagt historicus Barkai zich af.
Voor elk procentpunt extra werkloosheid kregen de nazi’s 0,79 procent meer stemmen
Het is deze geschiedenis waar ik aan dacht bij de Europese verkiezingsuitslag, waarin extreem-rechts fors won. Nee, de politieke disfunctie is lang niet zo groot als in Weimar Duitsland. Goddank. Maar het is beangstigend dat het politieke midden eigenlijk geen serieus antwoord meer heeft op de meest acute economische problemen binnen Europa, op de mensonterende werkloosheid en de stagnerende levensstandaard.
Laat de coalitie van verstandige mensen haar heilzame werk doen, wacht rustig af en het zal goed komen, dat is ongeveer het antwoord. Hoewel menigeen staat te juichen bij de lichtpuntjes die er zijn – laten we wel zijn: sinds de jaren dertig is er geen tijd meer geweest dat we zo lang economische stagnatie hebben meegemaakt. En dat is een vette onvoldoende. Zo’n business as usual-mentaliteit van het politieke midden kweekt politiek extremisme.
7 Bijdragen
Eddie
Met deze hilarische bestseller zet Timur Vermes populisten en hun volgelingen genadeloos te kijk.
"Het is een vergissing te denken dat groot kwaad niet sympathiek is".
http://www.bol.com/nl/p/daar-is-hij-weer/9200000011326095/
Molenaer
boer breekt klomp
Business as usual?? Je bedoelt Polder Polichicks In Complete Denial ! Verwacht je nu dat de Rode Pruiken van de Pvda zich hernoemt tot National Sozialistischer Arbeiter Partie? Links-of wat er voor door moet gaan- heeft de grootste crisis van het kapitalisme na 1930 in 2008 compleet laten lopen. Steunt al sinds paarse heugenis in daden het neoliberale gedachtegoed en kwettert nog wat onduidelijk na over ideologische veren. Steun overmorgen nog een leenstelseltje voor het kleuteronderwijs, TIP: je kunt de peuters ook nog helpen te financialiseren ! In de volgende verkiezingen wacht de Pvda de rekening van de regeringsdeelname = nederlaag zoals die van het CDA. Niet door die getroffen groepen studenten, die stemden raar genoeg bovengemiddeld D66. Verwacht je nu dat De Witte Pruik van de Nederlandse Onderbuik Beweging zich serieus met economische volkspolitiek gaat bezighouden? Dat het notabene de PVV is die de De-Fnancialisering van de BV Nederland moet gaan fixen? De banken ontbinden , het MKB moet gaan crediteren en de hypotheekschulden van burgers moet gaan wegstrepen?. En de huurverhogingen weer moet terugdraaien of de lonen verhoogd zodat je daar van kunt leven?. Daar ligt strategisch zijn Groote Kans Voorwaarts. Helaas hoor ik ze incoherent en te graag praten in niet relevante bijzaken als het pisstroompje van immigratie. Dat is helaas de grootste rechtse hobby: de kop int zand steken voor de grote beren op de weg van morgen.
Molenaer
De economische crisis van de jaren dertig eindigde cynisch genoeg met de vernietiging en ellende die WO II met zich meebracht. Na de oorlog was er zat ruimte voor groei.
Geweld en vernietiging hoeft niet perse militair te zijn. Het kan ook economisch zijn. Kijk naar de koloniale tijd, Shell in Nigeria, Griekenland of ING.
I wonder. Misschien had ik dat boek van Naomi Klein niet moeten lezen.
Johan_Amsterdam
Men zegt wel eens dat beleidsmakers vooral bezig zijn de problemen uit het verleden op te lossen. Rutte II lost de problemen van Lubbers en Kok op. De collectieve sector moet koste wat kost verkleind worden. De kosten? Vele ontslagen werknemers en grote werkloosheid.
Er is wel werk maar we willen er niet voor betalen. Dat is economische contractie, krimp.
De economische crisis wordt door de overheid in stand gehouden en vergroot.
Pietje
Geld is het levensbloed van een modere economie en heeft dus alle karakteristieken v/e publiek goed; het is dus de overheid zelf die geld moet scheppen en in omloop moet brengen, zoals bv. Thomas Edison al wist; "But here is the point: If our nation can issue a dollar bond, it can issue a dollar bill. The element that makes the bond good makes the bill good."
Niet overtuigd? Twee jaar geleden deden Rutte en Pechtold al een "Bilderbergje", dit jaar Samson en Zalm (oh ja, de oud-minister die ons de euro heeft aangesmeerd, die op diezelfde conferentie is bedacht).
"An increasing number of "serious" people are coming to realize
far too late the multinational corporations and the global financial elite
really don't follow any rules anymore, and don't intend to. This is shocking to them. They never saw it coming even as they championed the asset-driven economic policies that empowered those same elites." David Atkins
David Rockefeller (prominent Biderbergee) zei dit in 1991;
"We are grateful to the Washington Post, The New York Times, Time Magazine and other great publications, whose directors have attended our meetings and respected their promises of discretion for almost forty year
pentecoste
Pietje