
Bussumse ‘superbelegger’ Michiel Herter is nu officieel een oplichter
Michiel Herter wilde de Nederlandse Warren Buffett worden, maar het werd de Nederlandse mini-Madoff. Donderdag werd de ’investeerder’ vanwege oplichting veroordeeld tot maar liefst 21 maanden cel en een schadevergoeding van 2,3 miljoen euro.
De ooit zo succesvolle Bussumse zakenman Michiel Herter (61), medeoprichter van Business News Radio en ooit prominent D66-lid, is donderdag vanwege oplichting en witwassen veroordeeld tot 27 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij zal dus 21 maanden achter de tralies moeten doorbrengen. En daar blijft het mogelijk niet bij, want als hij niet de 2,3 miljoen euro terugbetaalt die een groep door hem opgelichte beleggers nog van hem tegoed heeft, dan komt daar nog eens een vervangende hechtenis bovenop van 356 dagen.
Waar gaat het over?
Het is een uiterst pittig vonnis, want de rechter gaat vérder dan de eis van de officier van justitie: 18 maanden onvoorwaardelijke celstraf. (Lees hier het FTM-verslag van die zitting van afgelopen december, waar Herter ook aanwezig was.) Herter en zijn advocaat Arthur Kan zijn niet aanwezig om het vonnis te vernemen. Van de kant van de gedupeerde is er een handjevol mensen, onder wie advocaat Jeroen Soeteman. Deze staat een aantal gedupeerden van Herter bij die een aanklacht tegen hem indienden nadat ze gezamenlijk 2,9 miljoen euro hadden belegd.
Herter en zijn advocaat Arthur Kan waren niet aanwezig om het vonnis te vernemen
Herter gold in de jaren ’90 als een geslaagd zakenman, een charmante investeerder die goede naam wist te maken met de oprichting van Business News Radio (BNR) en een doorstart van Palthe Stomerij. In 2009 richtte hij het investeringsfonds Manaus Health Care op, dat zou investeren in hoogrenderende zorghotels en zelfstandige behandelcentra. Herter ging met de pet rond in zijn netwerk en wist een paar miljoen euro los te krijgen bij vermogende Nederlanders als Ton aan de Stegge (oprichter van Telfort), Max Abram (oprichter van modeketen M&S), zijn buurman Herman Drenkelford (vastgoedhandelaar) en Ton Lathouwers (oprichter van Sky Radio). Het streefbedrag: 50 miljoen euro, waarvan zakenbank Kempen & Co 25 miljoen zou inleggen. Herter wist verder vertrouwen te wekken door voor Manaus Health Care een stevige raad van advies te installeren met grote namen als voormalig VVD-staatssecretaris Robin Linschoten. Herter spiegelde potentiële investeerders voor dat investeringsbeslissingen werden voorgelegd aan deze adviesraad. Daarnaast zo verzekerde Herter zijn investeerders, zou hij zelf in privé deelnemen aan het investeringsfonds.
Leugens en halve waarheden
De rechter prikt in het vonnis volkomen door de praktijken van Herter heen. Zo zijn investeerders bewogen ‘door de onjuiste voorstelling van zaken die verdachte heeft veroorzaakt’. Zo bleek Kempen helemaal niet te willen investeren, bleek Herter niet zélf deel te nemen en had de raad van advies helemaal geen toezichthoudende taak. Getuige Robin Linschoten verklaarde daarover dat de adviesraad slechts bij elkaar kwam ‘in de hoedanigheid van een brainstormclub’. Herter zou bovendien een bescheiden management fee van 1,5 à 2 procent inhouden. Volgens de Fiod had Herter in het uiterste geval 183.000 euro mogen inhouden, maar het werkelijke bedrag kwam uit boven de 1 miljoen.
Ook vernietigend: Herter heeft alle ingelegde gelden, direct na ontvangst, steeds grotendeels aangewend ten behoeve van privé-uitgaven. In het vonnis: ‘Dit was het geval sinds de eerste storting in februari 2008 en vervolgens bij iedere volgende participatie gedurende de jaren daarna.’ De rechter geeft aan dat er nooit sprake is geweest van investeringen in enig zorgproject. ‘Daarbij heeft verdachte alle betrokkenen voortdurend met behulp van vele leugens en halve waarheden de indruk proberen te geven dat de investeringen goed verliepen en een groot succes zouden worden. Verdachte verzweeg daarbij onder meer dat hij alle gelden terstond opmaakte aan andere doelen, te weten zijn eigen schulden.’
De rechter verantwoordt ook de hoge strafmaat. Ze neemt niet alleen de financiële schade en het geschonden vertrouwen mee van de gedupeerde beleggers, maar trekt het ook breder: ‘En ter voorkoming van te plegen soortgelijke strafbare feiten door verdachten en anderen.’
‘De rechtbank stelt vast dat de heer Herter vele leugens en halve waarheden heeft verteld’
Tevredenheid
Advocaat Jeroen Soeteman, die de gedupeerde beleggers bijstond, is tevreden met de uitspraak. ‘De rechtbank stelt vast dat de heer Herter vele leugens en halve waarheden heeft verteld en onvoldoende inzicht lijkt te hebben in het kwalijke van zijn handelen. Herter heeft volgens de rechtbank niet alleen het vertrouwen van de investeerders geschaad, maar ook het vertrouwen dat elke burger mag en moet kunnen hebben in het economische verkeer. De rechtbank heeft daarom Herter een straf opgelegd die nog hoger is dan de officier van justitie had geëist, om niet alleen de heer Herter maar ook anderen te laten zien dat zulk handelen zwaar wordt bestraft. Onze cliënten zijn tevreden met de overwegingen van de rechtbank en met de veroordeling tot gevangenisstraf, omdat die recht doet aan de strafbare feiten die de heer Herter jegens hen heeft gepleegd.’
Arthur Kan, de advocaat van Michiel Herter was niet bereikbaar voor een reactie.
15 Bijdragen
Peter Hendriks 7
Dennis Mijnheer 4
Peter HendriksDiny Pubben
Peter HendriksDe rechter mag dan wel een hogere straf opleggen dan geëist, want de burger moet investeerders kunnen vertrouwen, toch wil ik graag een goed gesprek met Robin Linschoten en die brainstormclub.
Zou ook graag een overzicht van die beleggers zien.
Modeketen, Telfort, Sky Radio..., hoe de publieke opinie te bespelen?
line
Diny PubbenIk wou schrijven spiegeltje aan de wand, wie is hier het schoonste aan de werklijke hand. Wat is investeren als er buiten de regels geinvesteerd wordt? : Zou ook graag een overzicht van die beleggers zien. Ben met je eens. Volg het geld.
Peter Hendriks 7
Diny PubbenJan Smid 8
Peter HendriksErnest Jacobs 6
Jan SmidDiny Pubben
Peter HendriksLet op, daar kunnen mensen zich doodschrikken, die zijn er ook vanwege technocratische blunders.
Had moeite met de 'kop' van dit artikel, tragisch voor Herter zeker, maar die conclusie is 'veel tekort door de bocht'.
Dat de rechter dit aangrijpt om de eis te verhogen als Linschoten, politicus, erbij betrokken is... .
Had hij juist daarom nooit mogen doen!
Vraag Linschoten eens waarom NL artikel 12 van het verdrag van Lissabon, dat gaat over handel in belangen, als enigste land in de EU niet ondertekend heeft.
Dennis Mijnheer 4
Diny PubbenDe Raad van Advies is overigens begin 2011 zelf opgestapt nadat zij op de hoogte werden gesteld door onrustige beleggers.
https://www.ftm.nl/artikelen/failliete-michiel-herter-verder-in-de-problemen
mvg Dennis
Diny Pubben
Dennis MijnheerKlopt, formeel bestuurder verantwoordelijk, eens dus.
Ze stapten op, pas nadat onrustige beleggers aan de bel trokken.
Toch heb ik moeite met dat soort juridische constructies.
Voelt niet goed.
Ben voorstander van Skin in The Game N. Taleb regels, waarbij bij falen mensen ook persoonlijk iets moeten betalen. Jij?
Dennis Mijnheer 4
Diny PubbenDiny Pubben
Dennis MijnheerHet voelt, ga het het woorden geven, als 'bekende namen kopen', dan deugt het. Daar zit ook mijn moeite met de verhoogde eis van de rechter in deze uitspraak.
Diny Pubben
Dennis MijnheerDoor (ex)politici en rechters die daar in mee gaan als het goede voorbeeld?
(Dit soort oplichterij is in onze EPD-LSP zorgsystemen veel gevaarlijker).
Dank voor dat woord en je reactie als mens op dat soort 'juridische salespitch technieken', waar jij dus tegen bent.
Ethische vragen als journalist over 'salespitch' kan dat nog, heb jij überhaupt overwogen om dit mechanisme al of niet aan de orde te stellen in het artikel zelf?
Wie betaalden die rechtszaken, hoe ziet dat eruit, weet je dat?
Het zou me niet verbazen als onze zorgverzekeraars...oei ...,ik zwijg.
Wat vind jij?
Bewerkt omdat er geen reacties meer zijn op FTMS en ik niet weet waarom?
Dit soort oplichterij in de echte zorg is erger!
Lydia Lembeck 12
Peter HendriksMargarita 1
genoemde man.
Wanneer gaan de facto onafhankelijke officieren van justitie, koshere rechters deze stinkende organisatie aanpakken?
En waar blijft de onderzoeksjournalistiek die deze beerput
moet opentrekken?
Tot nu toe staat u met uw allen met bibberende knietjes
toe te kijken.
Wie zwijgt, laat toe