
Het internet heeft ons kwetsbaar gemaakt. Mal- en ransomware, hackers, cyberspionnen en zwarte markten bedreigen de online én fysieke wereld. Parallel daaraan groeit de cybersecurity-industrie, waar overheid en bedrijfsleven een vruchtbare kruisbestuiving aangaan. FTM verkent dit nieuwe speelveld. Wat zijn de spelregels? Waar liggen de grenzen? Wie bedreigen ons? Wie beschermen ons? En wat verdienen ze eraan?
Techgiganten delen plots hun data
Wie stopt de algoritmes?
FTM Audio - Amsterdamse “dotcom-beloftes” bouwden imperium op manipulatie en misleiding
Wat het betekent als jouw bank straks je gegevens moet delen
Amsterdamse “dotcom-beloftes” bouwden imperium op manipulatie en misleiding
Waarom ‘Bye bye Facebook’ niet genoeg is
Hoe de digitale halsband van Magister de privacy van schoolkinderen nekt
Het 'onafhankelijk' onderzoek over de Haagse veiligheidslobby rammelt aan alle kanten
‘Jonge internetondernemers’ spelen met vuur en grootschalige fraude
Een spelletje Monopoly met onze privacy
© CC0 (Publiek domein)
Waarom ‘Bye bye Facebook’ niet genoeg is
Tienduizenden mensen deden mee aan het 'Bye bye Facebook'-evenement van Zondag Met Lubach. Columnist Hans Schnitzler is er niet van overtuigd dat ze ook weg zullen blijven: de datafuiken van Facebook en Google staan immers wijd open.
Dat de digitale wurggreep van techtitanen als Google en Facebook een verstikkende uitwerking heeft op mens en maatschappij, is zo langzamerhand wel tot het collectieve bewustzijn doorgedrongen. Of het nu gaat om de desoriëntatie die veroorzaakt wordt door de verspreiding van nepnieuws, de filterbubbels die ons opsluiten in het eigen gelijk of de massale uit- en doorverkoop van onze privégegevens: de disruptieve dadendrang en de onverzadigbare datahonger van de Silicon Valley-industrie roepen steeds meer weerstand op.
Met zijn actie ‘Bye Bye Facebook’ zet Arjen Lubach een toon die navolging verdient. Toch zal Mark-sharing-is-caring-Zuckerberg nauwelijks wakker liggen van Lubachs oproep. Ook ‘The Zuck' weet namelijk dat de angst om iets te missen — fear of missing out, oftewel FOMO — reëel is en uiteindelijk groter zal zijn dan het verlangen om zijn smoelenboek op principiële gronden te verlaten.
Wanneer principes ten koste gaan van sociabiliteit en connectiviteit, is de keuze meestal snel gemaakt. ‘De mens is een sociaal dier, hij is niet gemaakt om alleen te leven’, stelde Aristoteles al. Kortom, de kans is behoorlijk groot dat gebruikers die nu besluiten om hun Facebook-account te verwijderen, na een week of twee met hangende pootjes terugkeren.
Maar er is ook een fundamenteler bezwaar tegen de wijze waarop Lubach de misstanden aankaart. Door de verantwoordelijkheid al te eenzijdig bij de individuele gebruiker te leggen, dreigt de meer systemische dimensie uit het zicht te raken. Platforms als Facebook, Google en Amazon zijn bezig een private infrastructuur aan te leggen waarin publieke waarden ondergeschikt worden gemaakt aan commerciële belangen. Scholen, ziekenhuizen en andere publieke instellingen maken massaal gebruik van de ‘gratis’ cloud-diensten, login-systemen en zoekmachines die hen worden aangeboden door de data-cowboys van Silicon Valley. Dergelijke online-diensten zijn niet gemaakt met het oog op het algemeen belang, maar met het oog op een specifiek belang: dat van de aandeelhouders van techfirma’s als Facebook en Google. En dat belang valt of staat bij het succesvol exploiteren van onze data.
Zolang de institutionele uitverkoop van onze gegevens doorgaat, is het dweilen met de datakraan open
Zo werd onlangs bekend dat Facebook een poging heeft gewaagd de medische gegevens van patiënten te bemachtigen. Door deze gegevens te koppelen aan gebruikersprofielen, zouden zorgaanbieders hun diensten beter kunnen afstemmen op de zorgbehoeften. Datzelfde bedrijf probeert ook mee te liften op de personalisering van het onderwijs. Daartoe heeft het ‘gratis’ software ontwikkeld die scholen moet helpen om onderwijs op maat aan te bieden. En Alphabet — het moederschip van Google — heeft een deel van de stad Toronto in beheer gekregen, om die in een dataproeftuin te veranderen. En zo fungeert de wens om publieke diensten te optimaliseren als aanjager voor de datagoudkoorts van de tech-industrie.
De suggestie dat het een kwestie is van een individuele keuze of je je ziel wel of niet aan de dataduivels verkoopt, is dus misleidend — hoe sympathiek ook. Zolang de institutionele uitverkoop van onze gegevens doorgaat, is het dweilen met de datakraan open. Neem het onderwijs: de gemiddelde student of leerling die besluit gehoor te geven aan de oproep van Lubach, zal al snel tot de ontdekking komen dat hij alsnog in de datafuiken van Facebook of Google zwemt. Een Facebook-groep als virtuele leeromgeving of het gebruik van een toepassing als Google Classroom: op universiteiten en scholen is het eerder regel dan uitzondering. Met deze platformisering van het onderwijs leveren we de welwillende ‘bye bye Facebooker’ alsnog uit aan de machinaties van de Silicon Valley-industrie.
Ons woord scholing is afgeleid van het Griekse woord scholè, dat te vertalen is als ‘veilige vrijplaats’. Kortom, de school (of universiteit) zou een soort autonome binnenwereld moeten zijn waarin leerlingen in vrijheid, veiligheid en beslotenheid kunnen oefenen en experimenteren zonder directe verantwoordelijkheid. Onderwijsinstellingen hebben dan ook de plicht de psychologische profielen van hun leerlingen te beschermen tegen de onverzadigbare datalust van bedrijven als Facebook en Google. Doen ze dat niet, dan ondermijnt dit de integriteit van de individuele leerling én komt het schoolgebouw als veilige leeromgeving in gevaar.
Initiatieven als #DeleteFacebook en #ByeByeFacebook zijn de moeite waard: ze stimuleren een kritisch digitaal bewustzijn en zetten aan tot handelen. Tegelijkertijd schieten dergelijke initiatieven tekort. De googlificatie — of, zo u wilt: de facebookisering — van onze samenlevingen is ver gevorderd en gaat de macht van de individuele ‘homo digitalis’ ver te boven. Wat we nodig hebben, is een stevige reactie op institutioneel niveau, te beginnen bij onze onderwijsinstellingen. De jeugd heeft immers de toekomst; daar ligt de kiem voor een duurzame en menswaardige digitale infrastructuur.
Dus beleidsmakers en onderwijsbestuurders: neem uw verantwoordelijkheid serieus en verjaag de grootdatabezitters van Silicon Valley uit de school- en universiteitsgebouwen. Doet u dat niet, dan moedig ik alle ouders, docenten, studenten en leerlingen aan naar klaslokaal of collegezaal te trekken voor een ouderwetse ‘Bye Bye Facebook’-sit-in.
61 Bijdragen
Marla Singer 7
Hoe Facebook hun gebruikers verleidt met speciale trucjes om iedere keer dat dopamine los te maken bij te gebruikers zodat deze zo lang mogelijk blijven hangen. Min of meer vergelijkbaar met de verslavende stofjes die de sigaretten fabrikanten gebruikten om hun marktaandeel te consolideren.
De rol van Google adds dat en een monopolie positie heeft en die aktief misbruikt zoals laatst bleek uit diverse rechtszaken. Denkt u dat deze moreel verwerpelijke bedrijven verantwoordelijk met uw en mijn persoonlijke gegevens omgaan?
Hoe zit het met de Nederlandse en Amerikaanse overheid. In hoeverre zouden deze hier een rol in moeten spelen?
De Nederlandse overheid kan nauwelijks iets doen want het toch niets doen tegen deze tech-reuzen die zich politiek diep financieel ingegraven hebben in het Amerikaanse politieke bestel. Los van het feit dat ze stuk voor stuk zijn opgezet vanuit de CIA financiële investeringstak In-Q-Tel. Er wordt nog betwist of de techniek die achter deze tech-reuzen zit ook afkomstig is vanuit de Amerikaanse inlichtingendiensten.
Van de informatie van Snowden is het ook bekend dat deze tech-reuzen direct technisch in contact staan met de massale data opslag van de NSA. Denkt u dat deze inlichtingendienst verantwoordelijk met uw en mijn persoonlijke gegevens omgaan?
j.a. karman 5
Marla SingerMaartenH 10
Ik zou dan alleen het systeem niet beperken tot de datahonger van techgiganten, maar ook de drijvende kracht daarachter er in betrekken. En dat is een economie waarin het belang van producenten gelegen is in meer en meer produceren en verkopen. Daarbij moet de consument ertoe gebracht worden om enerzijds meer te consumeren en anderzijds meer te werken om die consumptie mogelijk te maken. Aangezien de producenten geld hebben en goed georganiseerd zijn, wordt dit streven naar meer consumptie professioneel aangepakt.
Al met al leidt dat ertoe dat mensen meer werken dan ze zonder die beïnvloeding zouden doen, minder vrije tijd overhouden, vermoeider zijn wat leidt tot passieve, consumptieve recreatie - voor de buis hangen en spullen kopen. Men gaat er op achteruit en wordt armer en afhankelijker.
De enige manier om dit tegen te gaan is door als overheid de rol van marktmeester vergaand in te vullen, iets wat natuurlijk erg tegen de tijdgeest in gaat, maar misschien is het tijd dat er een kanteling komt. Die rol zou dan ook in moeten houden dat marketing en reclame sterk aan banden wordt gelegd, met name het consumptie aanjagende aspect ervan.
Om het in financiële termen te zeggen: in de wereld van marketing en reclame gaat ontzettend veel geld om, dat voor een groot deel besteed wordt om de 1% rijker te maken en de 99% armer (terwijl de waan gecreëerd wordt dat ze het toch goed hebben). Dat is geen vrijheid, maar eerder misdaad.
(Zie ook deze eerdere reactie onder "Hoe oorlogspropaganda de drijvende kracht achter onze economie werd" van Thomas Bollen. https://www.ftm.nl/artikelen/kasboekje-marketing-consumptiemaatschappij?share=1#reactie58917 )
Jan-Marten Spit 9
MaartenH"Het is niet mijn schuld", zei de mier tegen de uil, "het is het systeem".
"Hoeveel gaat er veranderen als alle andere mieren dezelfde denkfout maken als jij", sprak de uil.
MaartenH 10
Jan-Marten Spitj.a. karman 5
Je zal daar iets met de menselijke beperkingen aan moeten. Met dataverwerking ICT is er een mogelijkheid maar die is duidelijk nog niet op zijn plaats. We gaan of naar een omnicratie (VOC) waar alle macht grote commerciële bedrijven terecht komt of ... of ... en het kan nog altijd dat we als mensheid terugvallen naar een onbeduidende soort.
De angst dat een overheid (CIA NSA) alle macht naar zich toe zou trekken vind ik een rare. Gewoon omdat overheden van alles uitbesteden zodat het toch weer de omnicratie is.
Op korte termijn lijkt zo'n anti facebook actie leuk. Het is er maar een van de vele groten en die krijg je echt niet allemaal weg.
Matthijs 11
Hans: wat zijn de implicaties van de AVG/GDPR voor dit gebied? Het lijkt mij dat onder die nieuwe wet ieder delen van persoonlijke data met een van de tech giganten absoluut verboden is. Je mag onder de AVG geen enkele persoonsgegeven meer ongevraagd verzamelen, laat staan delen met derde partijen. Zelfs met toestemming zijn er strenge beperkingen in wat je met de data kunt en mag doen. Een email vragen om een nieuwsbrief te versturen mag, maar vervolgens dat email adres voor iets anders gebruiken mag absoluut niet meer.
Een school die gebruik zou willen maken van een Google platform, moet dus aan iedere leerling toestemming gaan vragen. Een gemeente moet bij iedere inwoner expliciet toestemming gaan vragen. En gegevens aan Google of Facebook delen die er persoonlijke profielen mee maken om aan adverteerders te verkopen mag niet meer, dus volgens mij kunnen die platforms gewoon niet meer gebruikt worden na 25 mei.
Ander punt in de discussie dat wat meer centraal zou mogen staan is het onderliggende verdienmodel van de platforms van Google en FB: zolang dat verdienmodel niet verandert (persoonsdata aan adverteerders verkopen) zal de datahonger nooit -kúnnen- verdwijnen, welke strenge regelgeving je er ook op los laat. je kunt van een slager ook niet verwachten dat hij stopt met slachten zolang hij vlees verkoopt. Het enige dat dus kán werken is het compleet verbieden van het verzamelen van informatie en het opleggen van een ander verdienmodel (mensen zelf laten betalen voor diensten als Google).
Jan-Marten Spit 9
MatthijsEr wordt ook in de GDPR een uitzondering gemaakt voor processen die 'noodzakelijk' zijn voor het uitvoeren van wetgeving. Het woord 'noodzakelijk' is natuurlijk onderhevig aan verlerlei interpretatie.
"persoonsdata aan adverteerders verkopen"
Het businessmodel is data verkopen aan iedereen die er in geïnteresseerd is, dus niet alleen adverteerders, maar ook verzekeraars, banken, de personeelsafdeling en alle toepassingen die nog niet zijn voorzien.
"Het enige dat dus kán werken..."
Is het creëren van en overstappen naar sociale platformen zonder eigenaar en winstoogmerk waarbij de functie onder jouw regie naar jouw lokale data komt in plaats van dat jouw data buiten jouw regie naar de centrale functie vertrekt - zoals het nu is. Decentraliseren van die data versnippert haar en maakt het duurder of idealiter onmogelijk haar te aggregeren voor misbruik. Bovendien, als jij je eigen data zelf bewaart, dan weet je zeker dat zonder een expliciet verzoek en jouw expliciete toestemming er niets gebeurt - een precies omgekeerde situatie dus. Nu moet je maar hopen dat je ook toestemming wordt gevraagd omdat de wet dat vereist - en dat blijkt bepaald niet te werken.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitJa dat klopt. Echter kan ik me op geen enkele manier voorstellen dat er een noodzakelijkheid is voor een school om ongevraagd gegevens van leerlingen met een derde partij als Google te delen. En Google zelf heeft dan óók nog de verplichting zich te houden aan de AVG, dus die mag ook niet zomaar de gegevens verwerken.
"Is het creëren van en overstappen naar sociale platformen zonder eigenaar en winstoogmerk [...]"
Dat is ook een mogelijkheid. Echter is het geen noodzakelijkheid. Je kunt prima een sociaal netwerk of zoekmachine oid bouwen als bedrijf en dan geld vragen voor het gebruik ervan, winst maken en tegelijkertijd de data van gebruikers goed beschermen.
Jan-Marten Spit 9
Matthijshelaas is wat de aandeelhouders van google 'noodzakelijk' achten ook een politieke factor...
"Dat is ook een mogelijkheid. Echter is het geen noodzakelijkheid. Je kunt prima een sociaal netwerk of zoekmachine oid bouwen als bedrijf en dan geld vragen voor het gebruik ervan, winst maken en tegelijkertijd de data van gebruikers goed beschermen."
Zeker kan dat. Probleem is dat zo'n systeem altijd de afweging tussen privacy en hebzucht zal maken op basis van zuiver amorele (zoals wettelijk verplicht) regels. Dus dat 'werkt' zolang de marktwaarde van privacy als product hoger is dan de marktwaarde van de data over die klant. Ik denk niet dat je deze relatie kan zien in termen van producten/consument zoals dat het geval is bij normale goederen. Als jij voor je drinkwater betaald krijgt het waterbedrijf alleen dat geld. Als jij voor een sociaal netwerk betaald krijgt de aanbieder een vergoeding -en- beschikking over je data. Dat moet je dan wel waterdicht aftimmeren met een bindend contact dat je in alle details kent voor je tekent.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitOver tweede punt: het gaat om het gedeelde belang, niet om een contract. Een bouwer van kluizen heeft zelf ook het belang dat die kluis niet te kraken is. Zo zal een verkoper van een privacy vriendelijk netwerk ook het belang hebben dat de gegevens echt goed beveiligd zijn. Apple heeft het belang dat de versleutelde data op mijn harde schijf of gegevens in iCloud ook echt niet te kraken zijn, iedere zwakheid die bekend gemaakt wordt levert reputatieschade op en gaat dus ten koste van het verdienmodel.
Jan-Marten Spit 9
MatthijsNee - ik kan haar zelfs vrij goed uit professionele noodzaak. Jij overschat de kracht van de wet. Fraude wordt ook nogal streng bestraft op papier maar in de praktijk geldt die wetgeving wel voor de penningsmeester van de tennisclub, maar niet voor bedrijven met de omvang van ING, Rabo of Google. Probeer de materie te zien in de context van de echte wereld - daar waar de toekomst zich al afspelen.
" Een bouwer van kluizen heeft zelf ook het belang dat die kluis niet te kraken is."
Dit is geen goede vergelijking omdat het kopen van een kluis jij geld overhandigt en de leverancier de kluis - en daarmee is de kous af. Als jij een sociaal platform betaald lever jij geld -en je data- in ruil voor een dienst. Een betere (maar nog steeds onjuiste) vergelijking is het openen van een bankrekening - je betaald voor de dienst -en- je overhandigt je vermogen. Maar de waarde van jouw vermogen heeft -wel- een marktprijs (en daarom ontvang je ook rente).
"Apple heeft het belang dat de versleutelde data op mijn harde schijf of gegevens in iCloud ook echt niet te kraken zijn, iedere zwakheid die bekend gemaakt wordt levert reputatieschade op en gaat dus ten koste van het verdienmodel."
Het verdienmodel van Apple lijkt bitter weinig te lijden te hebben onder het feit dat ze jouw data verkopen. Niet het bestand op je harde schijf - maar wel andere data die Apple over jou verzamelt.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitVergelijkingen zijn altijd lastig. Waar het om gaat is dat een nieuw software bedrijf dat als business heeft een veilig/privacyvriendelijk platform verkopen, dat bedrijf niet eens de gegevens van gebruikers wil kunnen inzien. Als ze dat wel zou kunnen én die gegevens zou verkopen, is onmiddelijk het verdienmodel en bestaansrecht verdwenen. Daar gaat het om.
Apple heeft echt een ander verdienmodel dan Facebook en Google. Voor Apple zijn wij de klanten en is bescherming van de persoonlijke gegevens dus ook in het belang van Apple. Voor Google en Facebook zijn wij het product dat verkocht wordt aan de echte klanten (adverteerders). Wezenlijk verschil. Als jij bewijs hebt dat Apple wel massaal gebruikersdata verkoopt heb je volgens mij een wereldprimeur.
Jan-Marten Spit 9
Matthijs"Vergelijkingen zijn altijd lastig."
zeker :) vooral omdat het hier gaat om een geheel nieuw terrein.
"Als ze dat wel zou kunnen én die gegevens zou verkopen, is onmiddelijk het verdienmodel en bestaansrecht verdwenen. Daar gaat het om. "
Ik snap je theorie wel, maar ze klopt in deze niet volgens mij - zoals het geval Apple precies illustreert. Die garanderen wel dat de data die je zelf op je telefoon zet redelijk veilig is, maar ze verkopen desondanks jouw data - namelijk data over jou gedrag en voorkeuren. De bewering dat dat het businessmodel van Apple zou ondermijnen wordt gelogenstraft door de realiteit.
Nogmaals, jouw privacy heeft geen marktwaarde. Het verhandelen van data over jou wel. Zolang die condities heersen gaat geen verdienmodel beschermen tegen misbruik - maar is er juist een incentive om te misbruiken. Dit kan natuurlijk veranderen in de toekomst, maar mijn inschatting is dat de waarde van data over jou voor derden zo groter zal blijven dan de waarde die jij wenst te betalen voor een dienst die garandeert die data niet te delen. Niet alles van waarde is goed uit te drukken in geld.
Ik geloof in een radicaal ander ICT model in deze - niet centralistisch waar je je data naar de centrale functie brengt, maar decentraal - waar je de functie naar je data haalt alleen als jij dat wilt, en alleen toepast als jij expliciet akkoord geeft. Die data en verwerkings-capaciteit kan dan leven in een FOG ipv een datacenter. Aan dergelijke initiatieven wordt al gewerkt, bijv http://ethereumfog.org/
Matthijs 11
Jan-Marten Spit"Nogmaals, jouw privacy heeft geen marktwaarde"
Jawel hoor. Mensen betalen graag voor hoge schuttingen, geblindeerde ramen, beveiligings- en veilige software én privacy vriendelijke oplossingen. De beveiligingsindustrie, juist ook op software gebied, is een gigantische markt.
Dat er nu nog geen sociaal media platform is dat gebruikersgegevens goed beschermt heeft te maken met netwerkeffecten, de historie van de ontwikkeling ervan, etc.
Ik zal niet durven beweren dat het verdienmodel van een privacy vriendelijk netwerk 2 miljard gebruikers gaat opleveren, zeer waarschijnlijk niet, maar er zullen mensen zijn die er voor willen betalen. En dus kan er aanbod zijn, hoe klein dan ook.
Ik zie ook wel wat in decentrale oplossingen, maar als het daarvoor nodig is blockchain+mining te gebruiken en enorm veel energie te slurpen, schaalt het niet.
Jan-Marten Spit 9
Matthijswel - dat hangt er vanaf of je bepaalde functies hebt uitgezet die default aan staan. https://support.apple.com/nl-nl/HT202074
ik kan je garanderen dat adverteerders meer betalen voor gerichte advertenties op basis van user-data dan advertenties die met hagel schieten. De 'differential privacy' is precies gericht op het vermarkten van userdata. Dat ze niet herleidbaar zijn naar jou direct met deze technologie doet niets af aan het feit dat Apple jouw data verkoopt.
"Zie ook de rechtszaak die Apple voerde om geen backdoors in te hoeven bouwen in iPhones "
Dat onderscheid heb ik nu al een paar keer gemaakt. Ik heb het niet over je documenten en fotos, maar over (meta) data die definieert wie je bent.
"Nogmaals, jouw privacy heeft geen marktwaarde
Jawel hoor"
schuttingen en geblindeerde ramen helpen niet je online privacy te beschermen, antivirus software ook niet, en malafide website trackers ook niet.
er is pas sprake van een marktwaarde van online privacy als een commerciële dienstverlener betaalde functies gaat aanbieden omdat het business model geen inkomsten trekt uit het verkopen van user metadata. dan kennen we de prijs. ik ken geen enkel voorbeeld.
"Ik zie ook wel wat in decentrale oplossingen, maar als het daarvoor nodig is blockchain+mining te gebruiken"
ik heb hier een fijne en veilige PC met ruime capaciteit, maar niet iedereen is een IT expert helaas. Een blockchain is niet nodig (al kan het bjjdragen), wat nodig is, is dat burgers hun data evenmin laten rondslingeren als geld en paspoort - om precies dezelfde reden.
Overigens vereist een blockchain niet perse mining. Met proof of stake (in deze bijvoorbeeld burgerschap) kom je ook een heel eind.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitDat er tot nu toe nog geen voorbeeld van een privacy vriendelijk sociaal netwerk is, kan best maar heeft vooral historische redenen (10 jaar geleden toen mensen Google en Fb gingen gebruiken was er nog geen enkele bewustwording rond het verdienmodel, dat is nu wel anders) en heeft te maken met het netwerkeffect (wie stapt er over op Signal als iedereen nog op Whatsapp zit?). Dat bewijst dus niet dat er niemand voor zou willen betalen als de keuze er nu wel zou zijn. Mensen en bedrijven betalen ook voor andere beveiliging/privacyvriendelijke software (ook online, bijv Backblaze, 1Password, etc).
Jan-Marten Spit 9
Matthijswant user data verkoper aan adverteerders is van een andere orde dan het verkopen van user data aan adverteerders?
"Bedrijven als Apple verdienen aan het verkopen van hardware aan ons en hebben er belang bij gegevens zo goed mogelijk te beveiligen."
Ik snap ook wel dat Apple zich graag positioneert als niet-Google en dat doet op gebied van privacy. Google is er eveneens bij gebaat dat je 'mailbox', je chromebook of je android telefoon niet gehacked wordt. Dat is totaal wat anders dan het vermarkten van user meta data. Wel is het inderdaad zo dat dit verdienmodel voor Apple minder noodzaak is, maar ook bij apple gaat de moraal snel overboord in financieel zwaar weer.
"Dat er tot nu toe nog geen voorbeeld van een privacy vriendelijk sociaal netwerk is, kan best"
Ook als je feiten die de redenering sluitend maken 'kan best' noemt, blijft de redenering sluitend :) Hoe die realiteit is ontstaan is evenmin relevant.
"Dat bewijst dus niet dat er niemand voor zou willen betalen als de keuze er nu wel zou zijn"
Dat was mijn stelling ook niet, maar eens.
Maar dan nog - ik zou eerder opteren van een open source dienst die draait op gebruikers voor gebruikers dan dat ik de commercie zou vertrouwen met een product (privacy) dat daar in mijn ogen net zo ongeschikt voor is als drinkwater en gezondsheidszorg.
waarmee ik pardoes op wel een goede vergelijking stuit :) betalen voor een medische behandeling waarbij je medische data meelevert voor in je dossier. dat zou ik ook niet zo snel aan commercie overlaten.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitMaar goed, begint een beetje vermoeiend te worden deze discussie, we zien de dingen gewoon anders. Voor jou is Apple hetzelfde als Fb en Google, voor mij duidelijk niet.
Ik zie ook het liefst een open source oplossing, maar als er een bedrijf is die een goed platform bouwt waar ik voor kan betalen vind ik dat ook prima. Open source is ook niet altijd het beste.
Jan-Marten Spit 9
MatthijsAls jij met het woord 'geen' in 'apple verkoopt geen userdata ' in trapsgewijze reactie bedoelt dat 'geen' eigenlijk 'wel' betekend maar dan 'miniscuul' en 'geanonimseerd' dan wordt het inderdaad vrij moeizaam aangezien mijn punt was dat zowel Google, Facebook als Apple die data verkopen -omdat- die data geld waard is :)
Deze user data is niet zomaar een product. Waar je voor wilt waken is dat je een puntensysteem introduceert zoals China dat doet - maar dan niet in het communistische maar kapitalistische domein. Je wilt ook niet dat machtsblokken deze data kunnen gebruiken om bijvoorbeeld verkiezingen te beïnvloeden met gerichte manipulatie en propaganda onder de radar - zodat ze niet vatbaar is voor publiek debat.
Ik heb er een probleem mee om een mensenrecht een geprijsd marktgoed te maken.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Matthijs"Geanonimseerd is een belangrijk verschil"
Ik weet iets over jou als ik iets weet over velen. En dat weten heeft weer gevolgen voor iedereen, dus ook elk individu. Ergo, geanonimiseerd is beter, maar geen sluitende oplossing voor de problematiek.
https://en.wikipedia.org/wiki/Normal_distribution
"Geen 100 misschien, maar wel ver verwijderd van de 0"
Als jij een score van 2 geeft aan apple en 100 aan facebook,. dan observeer ik het feit dat zowel 2 als 100 oneindig keer meer is dan 0. Waarom niet streven naar de nul?
j.a. karman 5
MatthijsApple heeft de bewering dat er backdoor gevraagd werd de wereld in geholpen, het stond niet in die court order zelfs niet verborgen. Nu loopt er weer iets dat de FBI de hack op de vrije markt hadn moeten inkopen omdat die hacks door meerdere partijen geleverd kan worden.
In ieder geval waren de Apple fans blij want die slikken nog alles.
Fikse winstmarges dus Apple hoeft die vrijheid van doorspelen gegevens niet uit te nutten. Maar wat als ze het wat tegen gaat zitten?
Matthijs 11
Jan-Marten Spithttps://indienet.info/
Dit is wel zo ongeveer het ideaal
"The City of Ghent does not aspire to be a panopticon-like, surveillance-based “smart city”. We reject the unethical business model of surveillance capitalism espoused by Silicon Valley.
We don’t want the City and our industry partners to become smarter about our citizens; we want our citizens to become smarter about themselves. Our goal is to empower our citizens with technology that they own and control. Instead of a “smart city”, we want smart citizens.
The first step in this mission is to empower the citizens of Ghent with their own place on the Web – their own Indie Site at their own domain. This is a node in a federated web-based network where people can communicate with each other, the city, and with the world in general."
Kees. 1
MatthijsIk had altijd al het idee dat er zo iets zou moeten bestaan als een open protocol om van vanuit je eigen persoonlijke website veilig te kunnen communiceren met de persoonlijke website van iemand anders. (Een soort rss maar dan beveiligd en waarbij je zelf kunt bepalen wie wat mag lezen).
Matthijs 11
Kees.Jan-Marten Spit 9
MatthijsLodewijk 6
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
LodewijkMatthijs 11
Jan-Marten Spithttps://ar.al/notes/farewell-not-goodbye/
Bas P 1
MatthijsJan-Marten Spit 9
Bas Pten tweede, " In dat artikel schrijft hij juist dat hij van alles geprobeerd heeft om 'internet for the people' tot een van de pilaren van diem25 te maken"
wat ook is gelukt.
als ik met een chauvinistische macho zou moeten samenwerken in het realiseren van IT in dienst van ipv tegen de mensheid heb ik daar geen enkel probleem mee. zijn motivatie leest als een zelf opgelegd verdeel en heers - niet al te snugger en volstrekt niet in de geest van een beweging die inziet dat je het niet overal over eens hoeft te zijn om samen belangrijke punten aan te pakken waar je het wel over eens bent - een functionerende democratie.
Bas P 1
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Bas Pmaar goed, vrijheid blijheid ! :)
Jan-Marten Spit 9
Matthijsen zoals je kan lezen onder nogal onthutsende motivatie.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitMaartenH 10
MatthijsBas P 1
MatthijsMatthijs2 5
Edwin Res 1
Simpel gezegd: We moeten online ook over van het advertentie model naar een betaalmodel. Dat lost heel veel van deze zaken op en maakt uiteindelijk het product voor jou uiteindelijk veel beter. Immers, het is al vaak gezegd: Bij Facebook en Google ben je het product, niet de klant.
Als betalende klant heb je meer zeggenschap en kan er ook niet stiekem nieuwe business modellen op jouw data worden uitgevoerd.
Matthijs 11
Edwin Res"Als betalende klant heb je meer zeggenschap en kan er ook niet stiekem nieuwe business modellen op jou data worden uitgevoerd."
Niet alleen zeggenschap, nog belangrijker is dat de bescherming van jouw data in het belang van het bedrijf zélf is. Vandaar dat het noemen van Apple in het rijtje tech giganten dat onze data verzamelt en verkoopt, zoals dat in de media vaak gebeurt, niet terecht is. Apple wil jou zo duur mogelijke producten verkopen. Dat je gegevens veilig opgeslagen worden op die apparaten is juist een verkoopargument.
(nu is Apple ook geen heilige, zie China)
Een sociaal netwerk waar je voor betaalt zou dus als verkoop argument kunnen gebruiken dat je gegevens niet zomaar gedeeld kunnen worden.
Als er dan ook nog concurrentie zou zijn tussen netwerken, waarbij je je eigen data mee zou kunnen nemen van de een naar de ander, is de situatie nog beter.
Kees. 1
Edwin ResLodewijk 6
Kees.Ik had meer nuttige tips: het schijnt allemaal in dev/null te verdwijnen. Jammer.
bps 12
Dat past ook wel bij een kleine, gemakzuchtige overheid die geen invloed wil verliezen.
Dat moet dan maar zo zijn. Wie niet horen wil, moet het maar aan den lijve ondervinden.
Ik wees mijn kinderen er vanochtend nog maar weer eens op dat het langdurig getuur op het scherm leidt tot onherstelbare bijziendheid en zelfs blindheid door ovaalgroei van de oogbol.
https://nos.nl/artikel/2207411-advies-om-bijziend-kind-te-voorkomen-weg-van-telefoon-en-naar-buiten.html
“Ja, maar een Amerikaans artikel spreekt dat alweer tegen.” klonk het defensief.
“Denk jij dat dat commerciële gezwets ook maar iets om jou geeft?”
Toen werd het stil.
Het kost kracht om ze van de weg van de minste weerstand te houden.
[Verwijderd]
bpsJan-Marten Spit 9
Ik betwijfel of er afdoende inzicht is in de problematiek. Denk je echt dat de gemiddelde mens zich ervan bewust is dat techgiganten en overheden meer weten en dus meer macht hebben over de burgerij dan ooit tevoren? Dat het helemaal niet uitmaakt dat jij je data niet weggeeft, maar 10 anderen wel - dankzij de Bell curve? Dat je data meer over jou vertelt dan je zelf over jezelf weet? Dat democratie onhoudbaar is onder een dergelijke informatie-asymmetrie?
De mens weet zoals gewoonlijk pas 'iets' nadat het eerst goed uit de klauwen is gelopen. Daar is nog geen sprake van.
Het woord 'nepnieuws' is nepnieuws. 'Nepnieuws' bestaat immers al zo lang als de menselijke spraak, en we hebben er al een perfect woord voor: propaganda, of gewoon 'nieuws'. Gebruik dat dan ook in plaats van mee te gaan in de suggestie dat het hier een nieuw fenomeen betreft dat recent is uitgevonden door de Russen - en alleen door hen wordt toegepast. Geen reden om jezelf retorisch te fusilleren met een voor dat doel aangereikt geweer.
Wel kan propaganda nu gerichter worden gemaakt, fijnmaziger dan grove doelgroepen zoals NRC, AD, NOS of de Telegraaf en daarom ook minder zichtbaar - en dus ook minder kwetsbaar door vrij debat.
MLK 4
Whatsapp staat er nog op, je kunt er bijna niet om heen, mensen willen liever meteen, kort en krachtig bereikbaar zijn, dan een mail te sturen waaruit in zijn algemeenheid meer betrokkenheid spreekt.
Maar dat het allemaal veel erger is dan we denken, daar hoef je een paar alternatieve sites slechts voor te lezen. Maar ja dan zegt men weer "ach ik geloof niet in complottheorieën". www.martinarmstrong.org; www.wanttoknow.nl
Ben je nog niet overtuigd, ach het moet gaan zoals het gaat, de politiek doet ook niets waarom wij dan wel?
Lodewijk 6
Ik heb geen smartfoon, internetbankieren en al die andere ongein meer. Ik heb een smart-tv, (er was niets anders meer) maar die doet het ook prima op de analoge lijn.
Het begint met je levenshouding: loop je mee met de meute, dan ben je de klos. Alle communicatie kan gewoon nog steeds op de oude manier. Dan maar asociaal zijn en een paar bomen minder, als ik mijn belastingaangifte op papier ga doen, UWV aanvraag kan ook nog steeds schriftelijk, evenals AOW, pensioenen etc. Tuurlijk kost dat iets meer moeite, maar ik hoef verder nergens bang voor te zijn, dat mijn gegevens lekken naar instanties, waarvoor ze niet waren bedoeld. Één telefoontje en de papieren liggen even later in de brievenbus, vaak zelfs met -graties- retourenvelop. Een wandeling naar de brievenbus en klaar. Het besparen op papier is gewoon een drogreden. Bos wordt nu gekapt voor palmolie.
Bij de gemeente heb ik aangegeven, dat mijn persoonsgegevens als 'geheim' moeten worden bestempeld, om te voorkomen, dat die aan de eerste de beste worden verkocht. Maar ja, dat is niet 'hip' en snel en (de toverwoorden) makkelijk + graties!
Ik heb mensen verboden om mijn gegevens in hun smartfoon te vermelden. Kom ik erachter, dat zij dat toch hebben gedaan, dan neem ik een nieuw nummer en geef dat alleen nog door aan mensen, die dat vertrouwen -nog- wel waard zijn. Klinkt hard, maar het is de enige manier om je te beschermen in deze big data-maatschappij.
Ik zie nooit advertenties, dus ik heb de illusie, dat ik via Internet niet ben te beïnvloeden. Dit geldt ook voor mijn politieke voorkeur, voor zover ik die niet hier op het forum al kenbaar heb gemaakt. Dus adverteerders: Doe je best, al zou ik niet weten hoe te handelen.
Lodewijk 6
Nagenoeg iedere instantie zeikt aan mijn hoofd om een emailadres. Om iedere discussie af te kappen zeg ik, dat ik geen Internet heb. Zolang het niet in het Bijstandspakket zit, behoort het niet tot de "noodzakelijke kosten van het bestaan", dus is het niet nodig. Eneco dreigt geen rekeningen meer te sturen zonder emailadres, maar ik weet de datum van betalen en ik beschik over overschrijvingsformulieren, dus ik ben altijd netjes op tijd.
Hetzelfde bij de woningbouw: zelf overschrijven en ik bespaar ook nog eens acceptgirokosten. Niemand graait in mijn bankrekening.
Terug naar de techniek: Nooit zoeken met Google, maar met Duck-Duck-Go of Startpage (2 smaken). Firefox presenteert zich als een privacy-vriendelijke browser, maar is het zonder de nodige aanpassingen niet. Firefox 'lekt' het nodige naar zichzelf, maar vragen daar (gedeeltelijk) wel netjes om. Zoek maar eens onder: about:config met "://" (zonder quotes). Allemaal adressen, de meeste naar Firefox, die lekken tijdens het browsen.
Verder je router aanpassen, veel loggen, en als er toch nog iets doorslipt, kun je het daar blokken.
Jan-Marten Spit 9
LodewijkAls we even een stapje terug doen. Wetenschappelijke output wordt merendeels gefinancierd met belastinggeld. TCP/IP is ontwikkeld met belastinggeld van Amerikaanse burgers. Linux is ontwikkeld door de open source community. Werknemers worden geschoold met belastinggeld en eigen inleg. Bedrijven als Google en Facebook bestaan dankzij deze voor hen gratis technologie, en de vooruitgang die daar wordt geboekt is typisch het werk van werknemers die een opleiding hebben genoten gefinancierd met belastinggeld en eigen inleg. Ondanks dat al deze technologie het intellectuele eigendom is van de burgerij, of beter gezegd de mensheid in het algemeen, moet zij zich weren tegen bedrijven die die technologie tegen haar gebruiken en zoveel mogelijk belasting ontduiken. Dat is een in beginsel absurde situatie die haar oorsprong vindt in een misplaatst besef van mijn en dijn, en een falende democratie die zich maar moeizaam ontdoet van feodale restanten.
Jij zou geen problemen moeten hebben, bedrijven als Google en Facebook zouden op dit moment moeten vechten voor hun bestaan.
Inge 5
Lodewijk 6
IngeKwestie van geestelijke armoe. Als mensen bij ons op visite komen, heb ik in het halletje een mandje staan. Daar kunnen ze hun telefoon in dumpen. Iedereen doet dat, -anders kunnen ze terug naar huis- en later wordt het als bevrijdend ervaren, behalve bij de echte verslaafden, die gaan in de tussentijd wat vaker naar de wc...
Matthijs 11
IngeHet probleem is echter zo groot dat zelfs je Fb account opzeggen niet voldoende is. Welke website je ook bezoekt, je wordt gevolgt, met of zonder Fb account. De grote trackers staan overal. Ad-blockers installeren helpt ook niet altijd. Alleen wijzen op persoonlijke verantwoordelijkheid is dus niet genoeg. Ook de wetgeving moet aangepast worden om de surveillance-industrie de nek om te draaien.
[Verwijderd]
Microsoft (mijn PC stuurde soms tientallen MB per dag naar huis) en Apple bleken dat te doen, dus ik stapte over op Linux. Ook mijn telefoon draait nu Linux. Maar ik moest ook afstand doen van mijn NS kortingskaart, kan geen boodschappen meer doen bij Albert Heijn, kan ook niet meer naar de website van Ekoplaza, bol.com, e.d.
Verder moest ik stoppen met mijn ereader van Amazon, met games van Blizzard / EA, etc. Netflix en Spotify doen ook mee, hetgeen enorm pijn doet. Ik heb mijn abonnement bij Trouw op moeten zeggen (Trouw is onderdeel van de Persgroep, welke zegt: wij verkopen uw data aan derden).
Facebook stoppen heeft alleen zin als je ook geen LinkedIN, Snapchat en Whatsapp meer gebruikt*. Ik verloor in de afgelopen jaren daardoor veel makkelijker contact met vrienden en kennissen. Ook mijn professionele netwerk is hierdoor beschadigd. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die een LinkedIN profiel niet meer als een pré zien.
Dit is slechts een kleine greep uit de maatregelen die ik nam. Helaas ben ik nog steeds niet "off-the-grid". Zonder Youtube had ik Linux nooit onder knie gekregen... En juist daarom ben ik blij met dit artikel. De realiteit, inmiddels nauwelijks te begrijpen voor de niet-technische burger, is misdadig. Dit kan de gemiddelde burger niet alleen, terwijl alle bekende bedrijven en zelfs onze overheid(!) meedoen.
*) Lubach legt dit ook goed uit: met gebruiken bedoel ik dat de app geinstalleerd is. De data over je gedrag wordt gewoon verzameld in de achtergrond.
Jan-Marten Spit 9
[Verwijderd]"Dit kan de gemiddelde burger niet alleen, terwijl alle bekende bedrijven en zelfs onze overheid(!) meedoen."
De economische en politieke waarde van de privacy van individuen, die onbekend is omdat daartoe een markt ontbreekt, zal het afleggen tegen de waarde van data over individuen die wel wordt verhandelt. Bovendien is de markkapitalisatie van facebook en google zo hoog dat vrij veel kapitaal er een groot belang bij heeft dat ook gaat gebeuren waarop is geïnvesteerd - het verzilveren van die verzamelde data.
Bovendien is het centralistische (client-server) model van facebook en google geënt op klanten die hun data naar de dienst brengen. Dat is vanuit privacy (en dus ook democratisch en economisch) oogpunt een verkeerde ontwerpkeuze.
Lodewijk 6
Jan-Marten SpitMijn vraag is dan hoe, want als je geen reclames ziet, hoe kunnen ze jou dan wel beïnvloeden?
Jan-Marten Spit 9
LodewijkLodewijk 6
[Verwijderd]Natuurlijk wel. Je bedoelt, dat je geen bonuskaart meer kan hebben. Dat kan nog steeds: een bonuskaart levert iets voordeel op, maar wordt 'gewichtiger', als je 'm aanmeldt met een e-mailadres. Dat laatste moet je niet doen. De aankopen met de bonuskaart altijd contant afrekenen en je telefoon, voor je de winkel ingaat, uitzetten. Dan valt er niets te koppelen.
Verder respect voor de moeite die je hebt gedaan, in de pogingen afscheid te nemen van de data-maatschappij. Mocht je problemen hebben met Linux, neem dan contact met mij op. Wellicht kan ik je helpen.
[Verwijderd]
LodewijkLodewijk 6
[Verwijderd]Dan kan je eigenlijk bijna nergens meer boodschappen doen. Supermarkten liggen vol met producten van Unilever, boeren worden met groente en melk(producten) afgezet door alle supermarkten.
Ik ben dan nog in de gelukkige omstandigheid, dat ik mijn brood bij een echte warme bakker kan halen, groenten e.d. bij een groenteboerderij, (rauwe) melk bij een melkboerderij, (zelf tappen aan een automaat) en vlees bij een zelf-slachtende varkens- en runderboerderij, waar je de dieren in de naastgelegen wei ziet rondlopen. Maar voor dat rondje ben ik wel 40 kilometer aan benzine kwijt en het is soms ook duurder, maar dat heb ik er wel voor over. Vis haal ik rechtstreeks uit de Noordzee, al naar gelang het seizoen. Kost wel €50 voor een dagje op de boot vanuit Scheveningen, plus 160 km heen en weer rijden. Maar is ook een dag vermaak (en soms kotsen, hahaha), maar de diepvries ligt dan weer vol met échte verse vis. En op een humane wijze geslacht ook nog eens.
ALDI en Lidl (Duits) hebben wel iets meer eerlijke producten, maar die buiten het personeel weer uit. Het is ook nooit goed.
Echt, principieel boodschappen doen is onmogelijk, je moet nu eenmaal keuzes maken.
Lodewijk 6