Bye bye UniCredit

Bekendste bankier van Italië stapt op.

Vijftien jaar lang bouwde Alessandro Profumo (53) aan zijn bank UniCredit, die hij van een lokale Italiaanse kredietverstrekker veranderde in een echte Europese multinational. Maar de afgelopen jaren overspeelde hij zijn hand, door niet alleen uit te breiden in West-Europa (zo nam hij een paar jaar geleden de Duitse HVB Group over), maar ook in landen als Polen en Kazachstan.

Die acties kwamen UniCredit duur te staan toen de kredietcrisis in volle sterkte toesloeg, en dat verzwakte de positie van de grijze, gesoigneerde man die alom wordt gezien als Italië's meest invloedrijke bankier. De koers van de bank kreeg zware klappen en binnen de bank ontstond weerstand tegen Profumo.

 

Koersval


Die weerstand heeft nu mede geleid tot zijn aftreden, zo schrijft de Financial Times vandaag. De directe aanleiding: deze week bleek dat de Libische leider Moammar al-Khadaffi het aandelenpercentage van zijn land in de bank had uitgebreid tot 7,5 procent. Daar was een deel van het bestuur het niet mee eens. Daar kwam dan ook nog eens de zware kritiek overheen van de invloedrijke politieke partij Liga Nord, die de invloed van Khadaffi in de Italiaanse bank zacht gezegd geen goed idee vond.

Door de speculatie over het aftreden van Profumo verloren de aandelen UnicCredit aan de beurs in Milaan dinsdag al 4 procent. Woensdag aan het einde van de ochtend stonden ze weer bijna 4 procent lager.