Californië nog armlastiger dankzij Facebook

3 Connecties

Relaties

Ipo

Organisaties

Facebook Inc.

Locaties

Californië
0 Bijdragen

Nog meer geldzorgen voor het al armlastige Californië dankzij Facebook. Door de koersval van het social mediaconcern dreigt de dichtst bevolkte staat van de VS 'miljoenen dollars' mis te lopen.

Dat heeft persbureau Reuters opgetekend uit de mond van een belastingdeskundige van Californië. Sinds de beursgang dit jaar is de waarde van het aandeel Facebook voor bijna de helft verdampt. Bij de beursintroductie van het imperium van Mark Zuckerberg rekende Californië nog op 1,9 miljard euro aan inkomstenbelasting.

 

De dichtst bevolkte staat van de VS kan extra inkomsten bijzonder goed gebruiken. Sinds het uitbreken van de crisis kampt Californië met een schuldenlast van maar liefst 16 miljard dollar.

'De Facebook-aandelen zijn nu ver onder de laagste niveau's gezakt waar wij op hadden gerekend', laten analisten in dienst van Californië aan Reuters weten. 'Als dat zo doorgaat, staan er honderden miljoenen op het spel waar op werd gerekend voor de begroting.'

 

Aandeel naar ongekend dieptepunt
Donderdag zakte de koers van Facebook voor het eerst onder de grens van 20 dollar. Op de eerste handelsdag, 18 mei, bereikte het aandeel nog een waarde van 45 dollar. Na bijna de hele dag lager te hebben gestaan dan 20 dollar, sloot het aandeel van Facebook donderdag met een verlies van 4 procent op 20,04 dollar.


Eind vorige maand maakte Facebook bekend dat de omzetgroei in het tweede kwartaal flink is afgevlakt. De omzet kwam uit op 1,18 miljard dollar, een toename van 32 procent. Netto leed het bedrijf een verlies van 157 miljoen dollar, vooral door kosten die voortkwamen uit de IPO van Facebook.

 

Scepsis groeit

Het beursavontuur van Facebook lijkt steeds meer op een fiasco uit te draaien die menigeen doet denken aan het beursdrama van World Online, ruim twaalf jaar geleden. Analisten stellen steeds kritischer kanttekeningen bij het businessmodel van het internetconcern. Zo vragen analisten zich af of Facebook echt in staat is geld te verdienen aan de bijna 1 miljard gebruikers van zijn diensten. Vooral de scepsis groeit over de mogelijke opbrengsten uit advertenties voor Facebook.

Die zorgen worden extra vergroot door groeiende onduidelijkheid over het aantal echte en unieke gebruikers van Facebook. Veelzeggend is een recente melding van het bedrijf waaruit bijna 9 procent van de 955 miljoen accounts dubieus zijn. Verder zou bijna 5 procent van de Facebookpagina's een doublure zijn van mensen die er meerdere accounts op nahouden.

 

Dreiging van kleine tsunami van aandelen

En alsof dat nog niet genoeg is, word Facebook ook nog geplaagd door de verwachting van een kleine tsunami van aandelen die binnenkort op de markt  vrij komen. Als gevolg van deze dreiging jaagt beleggers weg.

 

Vanaf 16 augustus krijgen een groot aantal Facebookmedewerkers groen licht om hun sterk gedevalueerde stukken aan te bieden. Samen zijn ze goed voor 271 miljoen aandelen die een nieuwe koersval kunnen veroorzaken als ze allemaal tegelijk worden aangeboden. In het najaar vervallen vervolgens de verkooprestricties voor nog eens ruim 1,4 miljard aandelen. Anders gezegd: als de bladeren vallen, kan het aandeel van Facebook nog verder afglijden.

 

(L)