
© Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0
Cambridge Analytica verdiende £ 24,2 miljoen aan de campagne van Trump
Het bedrijf dat zo succesvol de verkiezingscampagne van presidentskandidaat Donald Trump op sociale media vormgaf, blijkt ook zakelijk flink te hebben gescoord, ontdekte Arno Wellens.
Op het eerste gezicht ziet Alexander Nix van Cambridge Analytica (CA) er niet uit alsof we iets van hem te vrezen hebben. Een slanke veertiger die in een TED-achtige omgeving graag vertelt waarom ouderwets adverteren – blanket advertising – dood is. En hoe zijn databedrijf het helemaal anders gaat doen.
Nix werkte in 2016 voor de Republikein Ted Cruz, wiens Amerikaanse presidentiële campagne mislukte. Vrij snel daarna trok hij bij het Trump-kamp in. Deze video beschrijft enkel de methode die hij in de eerstgenoemde campagne gebruikte, maar er is weinig reden om aan te nemen dat deze erg veranderd is. De switch van Cruz zal overigens een bijzonder lucratieve blijken te zijn - voor Cambridge Analytica.
Het komt allemaal aan op ‘Psychographics’, gevolgd door ‘data analytics’. Het eerste is onderdeel van gedragswetenschappen. Een voorbeeldje: wie een privéstrand heeft en dat vrij wil houden van ongewenst bezoek, kan een informatief bordje plaatsen dat voorbijgangers erop wijst dat het publieke strand vanaf daar stopt. Een waarschuwingsbord dat er een gevaarlijke haai in het water zwemt zal het beter doen.
Voor opa’s die met hun kleinzoon willen jagen is het recht om wapens te dragen een fijne traditie
Om te begrijpen hoe zo’n boodschap aankomt, moet de zender de psyche van de ontvanger begrijpen. In het filmpje legt ceo Nix uit hoe de Republikeinen bij de verkiezing van Trump op social media het recht om wapens te dragen verdedigden, het zogeheten Tweede Amendement.
Een neurotische vrouw kan het beste op angst worden aangesproken. Wat als er ’s nachts een inbreker naast je bed staat? Het recht om wapens te dragen is niet meer dan een kwestie van zelfverdediging. Een wat oudere patriot zal aangesproken worden van het idee dat hij samen met zijn kleinzoon kan jagen. Voor deze meer ‘agreable’ mensen moet worden benadrukt dat het Tweede Amendement best een fijne traditie is. De boodschap is verschillend, de uitwerking niet. Eigenlijk krijgt iedereen vooral te horen wat hij of zij wil horen.
Maar hoe weet CA nu welke boodschap bij iemand aanslaat? Op tweederde van het filmpje doet Nix de vrij bizarre uitspraak dat hij ‘van iedereen vier- tot vijfduizend datapunten heeft’. Deze hebben betrekking op algemene kenmerken als geslacht en leeftijd, maar ook het inkomen en de kranten die een individu leest.
Best year ever
Twee jaar later weten we hoe CA aan deze data komt. Maar wat zouden ze er eigenlijk mee verdienen? 2016 Was het beste jaar ooit voor ceo Nix en zijn aandeelhouders.
CA is op 6 januari 2015 opgericht op adres 13 St. James's Gardens te Londen. Naast CA is Nix bestuurder bij nog negen bedrijven: behalve ‘Firecrest Technologies’ en ‘Emerdata’ zijn het allemaal handelsmerken van een andere partij, namelijk SCL. Zo is er onder meer een ‘SCL Elections’. De ‘nature of the business’ wordt omschreven als ‘other information service activities’ maar het doel is natuurlijk vrij duidelijk: verkiezingen beïnvloeden.
SCL staat voor Strategic Communication Laboratories en heeft volgens de eigen website zestig grote klanten, onder wie politici uit Kenia en Argentinië en overduidelijk ook de Amerikaanse strijdkrachten. Die worden geholpen om via social media recruten te werven. Erg veel leverde dat in financiële zin niet op, maar de eigenaar van SCL is een steenrijke hedgefundmanager met een duidelijk politiek profiel.
Een vermogende aandeelhouder dekt de verliezen om het bedrijf tegen elke prijs draaiende te houden
In 2014, voordat de Amerikaanse verkiezingscampagne begint te spelen, heeft SCL een geaccumuleerd verlies opgebouwd van 2,9 miljoen Britse pond. Er is een even grote ‘share premium’ (tweede en vierde regel van onder), een agioreserve. Dat betekent dat een vermogende aandeelhouder die verliezen dekt om het bedrijf tegen elke prijs draaiende te houden.
Het gaat dan om de nu 71-jarige Robert Mercer, CEO van Renaissance Technologies. Dat is een vermogensbeheerder met 84 miljard dollar onder management. Mercer is tevens eigenaar van de conservatieve website Breitbart en is de grootste donateur aan de campagne van Trump. Zonder zijn steun zou SCL het nooit tot 2014 hebben volgehouden, maar aan die deerniswekkende situatie komt een einde, zo blijkt bij bestudering van de jaarcijfers van het bedrijf:

CA heeft zelf een jaarrekening met een balanstotaal van altijd precies 100 Britse pond, wat betekent dat het bedrijf bij elke jaarwisseling wordt ‘schoongemaakt’: alle winsten en verliezen worden verrekend met de aandeelhouders. In 2016 slaagt het onderdeel SCL Elections erin om winst te maken: de balans van die entiteit laat winst zien, wat voor SCL Group een bescheiden afname van de geaccumuleerde verliezen inhoudt.

Een Britse kleine vennootschap hoeft geen kasstroomoverzicht te publiceren, net als de Nederlandse evenknie. De balansen aan het begin en aan het einde van het jaar kunnen dus een vertekend beeld geven. Een zeer grote winstdeling die midden in het jaar valt en voor het einde ervan alweer is doorgestort, blijft onzichtbaar. En bij CA en SCL is daar sprake van. De openbare jaarrekening van CA en SCL bevat immers geen kasstroomoverzicht dat ons inzicht geeft in grote tussentijdse geldstromen maar die zijn er wel.
Volgens de toelichting bij deze cijfers bezit de Britse SCL negentien procent van van het aandelenkapitaal in de Amerikaanse limited liability company Cambridge Analytica, feitelijk het vehikel van Nix. In het jaar 2016 keerde de Amerikaanse LLC, op basis van slechts die negentien procent, een winst uit van 24,2 miljoen Britse pond. Dat was nagenoeg het dubbele van het jaar ervoor, een knappe prestatie voor een startup.

Als de andere, vooralsnog onbekende aandeelhouders een soortgelijke winstdeling krijgen, dan heeft Nix in totaal minstens 127 miljoen pond winst uitgekeerd. Op het hoogtepunt waren er twintig mensen aan de slag, volgens een voormalig werknemer. Dat is een waanzinnige hoge winst per werknemer.
Miljardair Mercer is eigenlijk zijn eigen geld aan het rondpompen
De enige bron waar dat uit betaald kon worden is de campagnepot van Trump. In totaal haalde hij 333 miljoen dollar op om zijn verkiezingsacampagne te financieren, dus het is onwaarschijnlijk dat hij de helft daarvan aan CA en diens Facebookcampagne heeft betaald. De 24,2 miljoen Britse pond is echter zonder twijfel de minimale winst die CA in de VS heeft gemaakt. Als die volledig toe te schrijven is aan de campagne van Trump (wat erg waarschijnlijk is), dan heeft de zittende president ruim tien procent van zijn campagnegeld gebruikt om via CA kiezers te beïnvloeden. Aangezien Mercer weer de sponsor van Trump zijn campagne is, is de miljardair eigenlijk zijn eigen geld aan het rondpompen.
Niet Nix
Nix is inmiddels geschorst als CEO en als hij pech heeft belandt hij ook nog in de cel. Maar de toon is gezet. Met een combinatie van slimme inzet van big data en een gebrek aan ethiek kan een middelmatige financiële man in korte tijd ettelijke miljoenen verdienen.
Volgens zijn eigen LinkedIn werkte hij tot 2003 bij een financieel adviesbureau genaamd Robert Fraser & Partners. Dat is inmiddels zo goed als failliet, maar in het laatste jaar dat Nix daar werkzaam was, kon er uit de omzet van 150.000 Britse pond eigenlijk geen fatsoenlijk salaris voor deze geschiedenisstudent betaald worden. Als hij van SCL in 2015 eindelijk de ruimte krijgt om ‘zijn ding te doen’, grijpt hij zijn kans en slaagt hij erin om bijna meteen mee te draaien met de groten der aarde en tientallen miljoenen winst per jaar te maken.Let wel: winst, niet omzet.
Het blijkt bijzonder lucratief om met data van en campagnes op social media onethisch gedrag te vertonen, op verzoek van de broodheer die er het meeste voor over heeft. Dat belooft weinig goeds voor het waarheidsgehalte van de stroom aan nieuwsberichten die gebruikers van social media de komende jaren over zich uitgestort zullen krijgen. Want wie wil er niet tientallen miljoenen ponden per jaar verdienen, net als Nix?
19 Bijdragen
[Verwijderd]
Marla Singer 7
Facebook is niet de enige want alle grote tech reuzen doen er aan mee. Het wordt zelfs aangemoedigd door de inlichtingendiensten want die hebben hierdoor maximaal inzicht in de gedragingen van de mensen en kunnen met alle gemak verdachten op lijsten zetten om vervolgens niets mee te doen.
Zelfs Arno die niet van de complottheorieën is kan makkelijk nazoeken hoe deze tech reuzen hun centjes verdienen met het verkopen van uw en mijn privé. Zelfs welke Amerikaanse inlichtingendiensten het start kapitaal voor menig van deze onderneming hebben opgehoest.
Jonah 1
Tijdens de getuigenis van de klokkenluider Christopher Wylie in het Brits parlement, werd gemeld dat in meerdere landen gebruik werd gemaakt van de diensten van CA (uit mijn hoofd Kenia, India, Sri Lanka en China). Dus de inkomsten hoeven (lang) niet allemaal van de Trump campagne afkomstig zijn geweest. In het embedded filmpje wordt ook gesproken over de campagne van Ted Cruz uit 2016.
Leeswaardig artikel uit 2016 (paywal):
https://www.dasmagazin.ch/2016/12/03/ich-habe-nur-gezeigt-dass-es-die-bombe-gibt/?reduced=true
(zonder paywal):
https://www.tagesanzeiger.ch/ausland/europa/Diese-Firma-weiss-was-Sie-denken/story/17474918
Willem Verhoeven 5
Lodewijk 6
Maar daar ben je toch ook zelf bij? Ik zie alleen nieuws, als ik het zelf opzoek. Ik zie geen enkele reclame of wat voor boodschap dan ook. Kwestie van goede apparatuur en OS, met hulp van de nodige adv-blokkers. En natuurlijk geen gebruik maken van google, faceboek, watsapp, instagram en hoe die andere zooi ook mag heten. Dat wordt bij mij allemaal geblokkeerd. Maar ja, die verslaving hé.
Het is even doorbijten en kost een hoop tijd om te investeren voor een betere toekomst. Maar dat moest je eerst ook investeren, om dat allemaal te leren.
Eerst moeten de stumperds maar eens leren, hoe ze er van af komen, dat is nog niet zo makkelijk.
Joost Versteegh 4
LodewijkJij mag dan wel weten hoe je je beschermt tegen gerichte emotionele beïnvloeding maar na de succesvolle beïnvloeding van de brexit en de USA verkiezingen weten we dat belangrijke bestuurlijke beslissingen niet meer in handen van de burgers liggen.
Afgelopen 30 jaar zien we dat kleine groep zeer rijke spelers steeds meer grip hebben gekregen op het bestuur. Het bedrijfsleven wordt gecontroleerd via de macht van de aandeelhouder, de wetgeving wordt beïnvloed via lobby en de vertegenwoordiging wordt beïnvloed via propaganda over particuliere media kanalen.
Dit los je volgens mij niet op met een vrijblijvende oproep voor goede apparatuur en installatie van een paar add-blokkers. We kunnen dit alleen veranderen door over het valse ideaalbeeld van het vrijblijvende individualisme heen te stappen en over te gaan op collectieve actie; de Ghandi methode.
Lodewijk 6
Joost VersteeghDat is natuurlijk het meest effectief. Ik wens je alleen heel veel succes om de noodzakelijke krachten op te roepen, als je bedenkt, dat, behoudens een paar demonstraties in Groningen, verder niemand waar dan ook tegen heeft geprotesteerd de afgelopen jaren, terwijl er toch voldoende aanleiding voor was. Daarbij mag je bedenken, dat de gebruikelijke kanalen worden gecontroleerd en, indien nodig, dat soort oproepen worden verwijderd, als zijnde "nep-nieuws".
Ik doe op mijn manier mijn best door mensen te overtuigen tijdens voordrachten in bijeenkomsten op computerclubs en reis daarvoor door het hele land. Ook plaatselijke dienstencentra zijn ervoor geschikt, als zij computervoorlichting geven.
Ook hier op het forum stel ik mijn kennis gratis ter beschikking, indien gewenst.
wijz.: typo
Peter Zwitser 9
Trump vind ik een weerzinwekkende boef, laat ik dat eerst even duidelijk zeggen.
Maar Obama bijvoorbeeld paste soortgelijke technieken toe. Toen heette dat een slim gebruik van de sociale media en andere gejuich.
Trump/Cambridge Analytica hebben gewoon slim gebruik gemaakt van het verdienmodel van FaceBook. Dat verdienmodel bestaat al jaren. Maar pas nu een boef als Trump het slim gebruikt blijkt te hebben, ontstaat er algemene opwinding.
Als je de opzettelijk onleesbare ellenlange voorwaarden van dit soort bedrijven bekijkt, hebben mensen ook vrijwel altijd toestemming gegeven voor gebruik van hun data.
Zolang mensen massaal FaceBook, Google, ... blijven gebruiken 'want het is zo handig en het is gratis', zal dit blijven gebeuren. Waar komt toch het waanzinnige idee vandaan dat geboefte als Zuckerberg altruïsten zijn die geheel en al belangeloos iedereen gratis FaceBook geven?
Zuckerberg/FaceBook hebben ook geprobeerd een eigen internet te beginnen in armere landen: gratis, maar alleen sites als FaceBook en nog wat andere zouden toegankelijk zijn. Gelukkig mislukt, omdat bijv. India het stomweg verbood.
Google probeert min of meer hetzelfde met AMP.
Je kunt je wel alleen opwinden over Trump, maar dat is echt weinig meer dan een hype, als niet gelijktijdig die bedrijven worden ingeperkt.
Annemiek van Moorst 11
Peter Zwitserthebluephantom 6
Annemiek van MoorstPeter Zwitser 9
Annemiek van MoorstIk schreef dat Obama 'soortgelijke' technieken toepaste. Uiteraard niet precies dezelfde, want FaceBook was bijvoorbeeld nog niet zó groot. Uit het artikel achter jouw link:
"Although Obama for America did collect data on users’ friends, it was at the time in line with Facebook policy. A Facebook spokesperson told us both candidates Obama and Republican Mitt Romney had access to the same tools. In 2015, Facebook changed the rules so that apps could no longer target the friends of users who downloaded them."
Dat is dus precies wat ik bedoel. Toen Camebridge Analytics die data downloadde, kon dat ook nog. (Dat dat 'n uiterst smerig bedrijf is, daar zullen we het snel over eens zijn, mag ik hopen.)
Daarnaast heeft Obama op allerlei manieren van sociale media gebruik gemaakt, ook door het sturen van aangepaste boodschappen. (Een student benader je anders dan een bejaarde.)
Dat Obama hier in Nederland in het algemeen meer wordt gewaardeerd dan Trump, maakt de methodes niet minder dubieus.
Overigens gaat dat hier in Nederland ook gebeuren, als we FaceBook c.s. niet aan heel korte banden leggen.
Dat Camebridge Analytics die data (volgens FaceBook) onder valse voorwendsels (enquete of zoiets) heeft gekregen, is inderdaad een verschil.
Maar dat is schering en inslag. (Niet alleen bij FaceBook, ook in bijv. PlayStore). En precies daarom moet je Google, FaceBook e.d. aanpakken, en niet alleen als een boef als Trump er misbruik van heeft gemaakt.
Volgend jaar flikt anders de volgende weer zoiets.
thebluephantom 6
Peter ZwitserPeter Zwitser 9
thebluephantomEn welke spelling? Ik zie geen spelfouten in mijn tekst, hoewel dat best zou kunnen.
thebluephantom 6
Peter ZwitserPeter Zwitser 9
thebluephantomDat ligt eraan. Als dat zuiver anonieme data zijn om bijvoorbeeld verkeerslichten te beïnvloeden, heb ik er geen problemen mee.
Als het gaat om bijvoorbeeld het voorspellen van crimineel gedrag, dan ben ik daar inderdaad mordicus tegen. Het werkt slecht, er zitten ingebakken vooroordelen in blijkt keer op keer, het is niet transparant (logaritmes zijn vrijwel altijd geheim), commerciële bedrijven hebben vaak andere belangen dan de overheid, enz., enz.
Dus in het algemeen: ja. Het verzamelen van data zoals FaceBook dat doet, en zoals overheden dat in toenemende mate doen, zou verboden moeten worden.
Overigens heb ik niet de illusie dat dit gaat gebeuren. Het overgrote deel van de mensen schijnt het prima te vinden.
Zoals Rob Gonggrijp het jaren geleden al zei: de infrastructuur voor een dictator is er al. (Niet exact, maar zoiets zei hij ongeveer.)
thebluephantom 6
Peter ZwitserBas van de Haterd 5
Peter ZwitserVerder snap ik niet waarom iemand aanspreken op waar hij of zij gevoelig voor is een probleem is. Dat probeert iedereen altijd, maar vaak is het per ongeluk dat het lukt.
Wat in dit stuk mist (en daarom vind ik het eigenlijk ook een zwak stuk als ik eerlijk ben) is het werkelijke onethische gedrag van CA in de Trump (en Brexit) campagne. Ze hebben namelijk ook (als je de artikelen in o.a. The Guardian over dit bedrijf volgt zoals ik al jaren doe) echt ondemocratische en onethische zaken gedaan, namelijk mensen die ze nooit kunnen overtuigen op hun klant te stemmen van de stembus weg te houden. Dit door bijvoorbeeld mensen die gevoelig zijn voor slecht weer een fake-weerbericht te geven dat het waarschijnlijk gaat regenen die dag. Of mensen het fake-news van de mega overwinning voor hun kamp (je stem is dus niet nodig) te geven.
CA is extreem onethisch en een verschrikkelijk bedrijf. Maar niet omdat ze mensen aanspreken op hun gevoeligheden om op hun kandidaat te stemmen (dat is niet onethisch per definitie), maar omdat ze de tegenstanders overtuigen niet te gaan stemmen of op een minder gevaarlijke tegen kandidaat te stemmen.
Annemiek van Moorst 11
Als psycholoog hecht ik eraan op te merken dat ik denk dat de psychografische informatie waarover gesproken wordt, niet echt werkt.
Nix is een zeer goede salesman en een zeer fout persoon. Channel 4 liet dat wel zien - smeercampagnes daar is ie goed in en het zijn huurlingen die voor de hoogstbiedende werken (meestal ultrarechts).
Als het recht zijn beloop heeft (niet: 'als hij pech heeft' toch?) belandt hij in de cel.
Hier een goed artikel dat duidelijk maakt dat de heilige graal van profiling echt nog niet gevonden is.
'For the impatient, my fundamental thesis is this: Cambridge Analytica’s data theft and targeting efforts probably didn’t even work, but Facebook should be embarrassed anyhow.'
https://www.wired.com/story/the-noisy-fallacies-of-psychographic-targeting/
De winst van Trump is te danken aan het hacken van de voting machines door de Russen. Dat wordt binnenkort duidelijk als Mueller naar buiten komt. Daarnaast heeft CA vooral stemmers beïnvloed NIET te stemmen met valse info over Hillary. Smeercampagnes is de winstmaker van CA.
thebluephantom 6