"Cameron too close to big business"

De Britse PM David Cameron zou volgens zijn partijgenoot David Davis een kwispelend schoothondje zijn van het Britse bedrijfsleven.

Het zijn debatten die in de Tweede Kamer vrijwel niet voorkomen; over de vraag of bepaalde politici te veel tegen de zakenwereld aanschurken. Laat staan dat partijgenoten elkaar aanvallen op zulke gedragingen. In het Verenigd Koninkrijk bestaat er sinds de uitvinden van de term 'crony capitalism'. Een term die gebezigd wordt om de verwevenheid van politici met de leiders uit het zakenleven te duiden.
In het tijdschrift Prospect Magazine lanceert het conservatieve parlementslid David Davis, die in 2005 op het nippertje het partijleiderschap aan David Cameron verloor, een torpedo op zijn partijleider. In een aanval die Davis op het 'crony capitalism' inzet, stelt hij dat de regering Cameron "veel te dicht" bij "big business" staat en dat het "schaamteloos om de gunsten van Rupert Murdoch bedelt".

In het maandblad schrijft Davis dat "when it comes to crony capitalism, government is often not the solution, but part of the problem…If it is not addressed, Britain’s crony capitalism will inflict huge damage to our interests, economy, industry and society. The gap between achievement and reward will widen. Social mobility will continue to fall. It will also continue to stifle growing businesses, destabilise our banking sector, and poison our politics."


En: "Crony capitalism has also characterised political leaders’ relationships with the press. Prior to the phone hacking scandal, the shameless courting of Rupert Murdoch and other media moguls by politicians was no less unedifying for being standard practice. That cosiness went far beyond exclusive interviews and off the record briefings."

 

Twijfelachtig optreden
Cameron raakte vorig jaar beschadigd tijdens het afluisterschandaal rond The News of the World toen bleek dat hij zeer nauwe banden onderhield met de eigenaar van die krant, de manipulatieve mediamogul Rupert Murdoch. Cameron's woordvoerder Andy Coulson was ook nog eens jarenlang redacteur geweest van News of the World, precies in de periode toen de criminele activiteiten plaats hadden. Coulson werd gearresteer, maar Cameron wist, ondanks zijn zeer twijfelachtige optreden, dit beschamende schandaal te overleven.

Het was de tweede keer dat Cameron even niet wist waar hij het zoeken moest. Een uitstekende analyse in de New Statesman wijst op het moment toen Lehman Brothers failliet ging en alle vaste conservatieve overtuigingen over efficiënte markten - de intellectuele erfenis van Thatcher - plotseling niet meer zo zeker bleken te zijn.

David Davis wroet verder in de zwakke plekken van Cameron als hij zijn wederom weifelende optreden rond RBS-topman Stephen Hester aanstipt. Hester liet na hevige druk zijn bonus schieten. Volgens Davis had Cameron al eerder moeten ingrijpen en Hester - baas van een staatsbank - bij voorbaat zijn bonus moeten ontzeggen.

Het artikel van Davis staat weer in contrast met de aanval die kabinetsled Vince Cable van de grootste Britse lobbyorganisatie voor het bedrijfsleven moest incasseren. Cable zou veel te kritisch zijn jegens de zakenwereld.