'Canada stopt met JSF'

3 Connecties

Relaties

JSF F-35

Organisaties

Ministerie van Defensie
5 Bijdragen

De Canadese regering wint informatie in over alternatieven voor de peperdure F-35 Lightning. Het hele JSF-project zou daarmee op losse schroeven komen te staan.

Volgens berichten in de Canadese pers zou de Canadese regering op zoek zijn naar een alternatief voor de F-35 Lightning, zoals de Joint Strike Fighter officieel heet. In de zomer van 2010 werden de kosten voor 65 F-35's nog geraamd op 9 miljard dollar, maar in april van dit jaar werd duidelijk dat het eerder om $25 miljard voor de komende 20 jaar zou gaan. Nu staat ook die schatting ter discussie.
 
The Globe and Mail meldt dat de regering het hele inkoopproces opnieuw begint.  Ze verzamelt informatie van andere vliegtuigbouwers, zoals Boeing (Super-Hornet), Eurofighter (Typhoon), Saab (Gripen NG) en Dassault (Rafale). Daarnaast publiceert het ministerie van defensie volgende week een onafhankelijke kostenraming voor de totale levensduur van de straaljagers. Nu al wordt er druk gespeculeerd dat dat rapport desastreus uitpakt voor de beoogde opvolger van F-18 Hornet. 
 
Volgens bronnen die de krant heeft gesproken zouden de totale kosten voor de totale levensduur van het nieuwe gevechtsvliegtuig kunnen oplopen tot $40 miljard. Dus meer dan een miljard per jaar, want de JSF heeft een verwachte levensduur van 36 jaar. In deze prijs zijn echter niet inbegrepen de kosten voor de aankoop van reserve-onderdelen. Dat vraagt om tien tot veertien extra vliegtuigen. Dat is een onvoorziene aderlating. 
 
Er blijkt nog steeds veel onduidelijkheid te bestaan over de uiteindelijk kostprijs van een F-35 toestel. De inkoopprijs varieert van $70 miljoen tot $133 miljoen. 
 
Hoe dan als de Canadese regering besluit om de aankoop te annuleren, of net als Nederland besluit het aantal toestellen drastisch te verminderen, dan is het bijna onvermijdelijk dat de prijs verder stijgt. De Italiaanse regering-Monti heeft al laten weten geen prijsverhogingen meer te zullen dulden. Tegelijk hebben de landen die mee doen met de ontwikkeling er minder profijt van. Het hele JSF-programma maakt dan kans in een dodelijke vrille terecht te komen. 

Voor bezuinigende regeringen zou dat overigens goed uitkomen. Ieder alternatief is goedkoper. En kan al vliegen. De F-35 heeft slechts een kwart van testprogramma afgerond.