Caramba! De Mexicanen nemen KPN over

2 Connecties

Relaties

Mexico

Organisaties

KPN
8 Bijdragen

De Koninklijke KPN wordt overgenomen door het Mexicaanse bedrijf América Móvil van multimiljardair Carlos Slim. Columnist Roel Janssen heeft grote twijfels. ‘Er is maar een antwoord mogelijk: massaal abonnementen op KPN-dienstverlening opzeggen’.

KPN zijn we dus kwijt. Ooit was de PTT een suffig staatsbedrijf, in de beginjaren van de liberalisering werd KPN een volksaandeel, vervolgens ging het bedrijf bijna kopje onder in de IT-verdwazing, daarna werd het de speelbal van speculanten en nu nemen de Mexicanen van América Móvil het telecombedrijf over. Marktwerking werd uitverkoop en opnieuw verdwijnt een groot Nederlands bedrijf naar buitenlandse eigenaars.   América Móvil is het eigendom van Carlos Slim – Carlos Salim – een Mexicaan van Libanese afkomst en naar verluidt de een na rijkste man ter wereld. Nu staan Libanezen bekend als gewiekste zakenlui, maar Salim heeft zijn formidabele vermogen in hoge mate te danken aan de uitverkoop van de Mexicaanse staat dertig jaar geleden, toen Mexico bankroet was. Er is geen diepgaande kennis van Mexico nodig om te vermoeden dat dit gepaard is gegaan met corruptie, omkoping en vriendjespolitiek. Salim is te vergelijken met de tycoons die na het uiteenvallen van de Sovjet Unie voor een habbekrats de minerale rijkdommen van de voormalige communistische staat overnamen, en daarmee miljarden verdienden in ruil voor politieke steun aan president Jeltsin,. De Mexicaan gaf politieke steun aan zijn vriend, de toenmalige Mexicaanse president Carlos Salinas wiens familie vervolgens in een serie van corruptieschandalen, witwaspraktijken en criminele transacties verwikkeld bleek. KPN is als de erfgenaam van de oude PTT eigenaar van telefoonkabels, glasvezelnetwerken en zendmasten in Nederland. Anders dan bij de energiebedrijven is bij de liberalisering van de telecom de infrastructuur niet afgesplitst van de dienstverlening. Dat breekt Nederland nu op, want na de overname komt deze complete infrastructuur in handen van een Mexicaans bedrijf. Is dat ernstig? Ja, dat is ernstig. Telecom is niet alleen goedkoop bellen en gratis whatsappen, maar een hoogwaardig technologische bedrijfstak met een enorme strategische betekenis.  

Massaal opzeggen

Overnames zijn niet per definitie verkeerd en een beursgenoteerd bedrijf dat het slecht doet loopt het risico te worden opgekocht. Maar door een Mexicaans bedrijf? Het is anders als een Europese onderneming – een Duits of Frans telecombedrijf – KPN zou overnemen. Als er wat mis gaat bestaat er een kerstboom van Europese instanties voor overleg of om in te grijpen: de Europese Commissie, de raden van ministers in Brussel, Europese toezichthouders, de hele santenkraam aan brancheorganisaties en politieke contacten. Met Mexico heeft Nederland niets van dat alles. Wie belt premier Rutte in Mexico als de dienstverlening van América Móvil in Nederland tot protesten of Kamervragen leidt? Wie weet wie de president van Mexico is, laat staan de Mexicaanse toezichthouder? Het enige wat we van Mexico weten is dat er goedkope vluchten naar mooie stranden zijn, dat het land geterroriseerd wordt door drugsbendes en dat op straten en pleinen mariachi-bands spelen. Aan een bedrijf van een miljardair uit dát land verpatsen we de beslissingsbevoegdheid van onze nationale telecom-infrastructuur. Er is maar een antwoord mogelijk: massaal abonnementen op KPN-dienstverlening opzeggen.