© Cortés

Kaalslag bij Defensie

Sinds het einde van Koude Oorlog heeft Nederland fors gesneden in Defensie. De opeenvolgende kabinetten gebruikten de kaasschaaf om te beknibbelen op budgetten. Tegelijkertijd moest de gemankeerde krijgsmacht wel alles kunnen. Met de grote jongens meedoen, naar Afghanistan. De kaasschaafmethode raakte het bot van de krijgsmacht en Nederland maakt nog steeds geen echte keuzes op basis van visie.

Wat willen we met de krijgsmacht in de toekomst? De regering komt eerst met een budget en daarna volgt ‘visie’, in de praktijk een boekhoudkundige invuloefening. De kaalslag bij de Nederlandse krijgsmacht is inmiddels van vooroorlogse proporties.

33 Artikelen

‘Je suis out of ammo’

2 Connecties

Onderwerpen

Cortés

Organisaties

Ministerie van Defensie
19 Reacties

Militairen die bij oefeningen ‘pang pang’ moeten roepen bij gebrek aan munitie, het Nederlandse leger dat op missies in het buitenland bij partners moet bedelen om spulletjes en daarom de bijnaam ‘beggar’s army’ heeft. Cartoonist Cortés maakte een mooie prent over deze stand van zaken. Zie ook ons dossier ‘De Kaalslag bij Defensie’.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 335 leden

Dit artikel zit in het dossier

Kaalslag bij Defensie

Gevolgd door 623 leden

Sinds het einde van Koude Oorlog heeft Nederland fors gesneden in Defensie. De opeenvolgende kabinetten gebruikten de kaassch...

Volg dossier