CASA klinieken failliet verklaard

2 Connecties

Relaties

casa-klinieken

Organisaties

CASA
14 Bijdragen

Het doek is gevallen voor de CASA abortusklinieken. De vele pogingen om de organisatie voor de ondergang te behoeden hebben niet mogen baten, blijkt uit een interne mail in handen van FTM en Argos. Gisteren sprak de rechtbank in Den-Haag het faillissement uit.

Vanochtend maakte CASA-bestuurder Co’tje Admiraal het nieuws bekend aan de medewerkers van de abortusklinieken. Ze schrijft in haar brief:

Beste collega’s,

Helaas moet ik meteen met de deur in huis vallen: CASA Klinieken kan de miljoenen claims uit het (recente) verleden niet opvangen. Dit betekent dat CASA Klinieken gisteren door de rechtbank van Den Haag failliet is verklaard. Dat is een harde boodschap, juist nu we met ons allen zo goed op weg zijn om aan een betere toekomst te werken.

In augustus van dit jaar werden zusterstichting CASA Medical en CASA Nederland al failliet verklaard; de hoop was toen dat met een gedeeltelijk faillissement van de CASA-organisatie de klinieken nog gered konden worden.

Volgens Admiraal geeft een erfenis uit het verleden nu de doodsteek: ‘Zelf ben ik op 9 oktober bij CASA Klinieken gestart. Onrechtmatigheden blijken er inderdaad te zijn. Sindsdien zijn er steeds weer nieuwe financiële claims boven tafel gekomen. We komen op een schuldbedrag van meerdere miljoenen euro. De afgelopen week hebben we als raad van bestuur en raad van toezicht helaas moeten concluderen dat de financiële verplichtingen die CASA Klinieken nog heeft naar VWS, curator, bank en anderen, zo groot zijn dat we die nooit kunnen betalen. De schulden zijn gewoon te groot.’

De financiële perikelen zouden het gevolg zijn van declaratiefraude; volgens een artikel in de Volkskrant zou deze optellen tot een bedrag van ten minste 8,8 miljoen euro.

CASA was verantwoordelijk voor de helft van alle abortussen in Nederland

De afgelopen maanden zijn er veel gesprekken gevoerd met het ministerie van Volksgezondheid, maar ook dat heeft niet mogen baten, schrijft Admiraal: ‘We hebben gebeld, brieven geschreven en zelfs bij de vorige minister aan tafel gezeten. We hebben er ook voor gezorgd dat de nieuwe minister doordrongen is van de noodsituatie. Helaas heeft dat niet mogen baten. Het beleid van VWS is dat zij geen bestaande organisaties redden. En aan dat beleid hebben ze vastgehouden. Zij gaan CASA Klinieken niet redden.’

Nieuwe stichting

Volgens de bestuurder betekent het faillissement echter niet dat medewerkers moeten vrezen voor hun baan. Met steun van curator Marc Udink, die al belast is met de afwikkeling van het faillissement van CASA Medical en CASA Nederland, wordt er momenteel gewerkt aan een nieuwe stichting die het werk en het personeel van CASA zal overnemen.

Volgens Admiraal is het voordeel van deze constructie dat de organisatie verlost wordt van de financiële lasten uit het verleden en dat de klinieken onder een nieuwe naam verder kunnen werken. Zowel het ministerie van Volksgezondheid als de Inspectie voor de Gezondheidszorg zouden hebben toegezegd mee te willen helpen om de subsidie en de benodigde vergunningen zo snel mogelijk rond te krijgen.

Het is nog niet duidelijk hoeveel abortussen de nieuwe stichting voor haar rekening kan nemen

Het overeind houden van de CASA-klinieken had immers een groot maatschappelijk belang: CASA was verantwoordelijk voor de helft van alle abortussen in Nederland. Door de financiële problemen heeft CASA de afgelopen maanden al vier klinieken moeten sluiten: was de aanbieder van abortuszorg eerder actief op 7 locaties, sinds dit jaar konden er alleen behandelingen uitgevoerd worden in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht. In de locaties  die wel geopend waren, konden niet alle behandelingen worden uitgevoerd. 

Het is evenwel nog niet duidelijk hoeveel van de 31.000 abortussen die ons land worden uitgevoerd, de nieuwe stichting voor haar rekening kan nemen.

Op woensdagavond 8 november stuurde curator Marc Udink eveneens al een mail aan de medewerkers van CASA. Daarin schrijft hij: ‘Ik schat dat we binnen 10 dagen alle noodzakelijke oplossingen gereed hebben. Ik hoop dat je deze keer dus bijna geen last hebt van het faillissement. Ik wens jullie veel sterkte en hoop dat jullie je maatschappelijk mooie werk gewoon op dezelfde manier kunnen blijven uitvoeren.’

FTM en Argos werken al ruim twee maanden aan het CASA-dossier. Eerder spraken we  met oud-bestuurder Bert van Herk, die ervan verdacht wordt het brein te zijn achter vermeende miljoenenfraude. Ook verschenen er artikelen over de gevolgen voor cliënten, die door problemen vaak lang moeten wachten of helemaal niet meer bij één van de klinieken terecht kunnen. 

Begin volgende week op FTM: Waar was het toezicht bij CASA?