Beeld © Wikimedia Commons

Cash

Cash ontpopt zich als meest gehate beleggingscategorie ter wereld. Beleggers in bijvoorbeeld de obligatiemarkt accepteren een negatieve rente voor verschillende beleggingen, hetgeen irrationeel is. Inmiddels zou wereldwijd circa $ 16 triljoen aan nominale obligaties negatief renderen. Zelfs bedrijven weten inmiddels obligaties te slijten tegen een negatieve rente; een tikkende tijdbom is in de maak.

Negatieve rente drijft beleggers in overgewaardeerde bezittingen, te veel schuld, of in zogenaamde junk bonds. Junk bonds kunnen aantrekkelijk zijn, maar dan moet u wel weten wat u doet. Nu junk bonds steeds meer geprefereerd worden, stijgt opvallend genoeg de ratio op defaults van deze leningen in een rap tempo. Daarnaast is de zogenaamde herstelratio van junk bonds naar een dieptepunt gedaald. Kortom: dit is een beleggingsomgeving voor doorgewinterde beleggers met veel verstand van zaken.

Daarnaast zien we steeds meer professionele beleggers afscheid nemen van zogenaamde kwaliteitsaandelen vanwege te hoge waarderingen. Noemenswaardig is dat — ondanks beroerde macrocijfers uit de VS — de aandelenmarkten vooralsnog geen krimp geven. Veel beleggers kiezen voor beleggingsfondsen of aandelen met een hoog dividend zonder zich te verdiepen in de onderliggende bedrijven waarin belegd wordt. Een coupon wordt vervangen door dividend van een onderneming, hetgeen de vergelijking is tussen appels en peren. Aandelen zijn immers geen obligaties en vice versa. Beleggers zijn bereid om te veel te betalen voor een vals dividend.

Het moment ‘cash is king’ is hoogstwaarschijnlijk met rasse schreden onderweg

Cash is trash

Invloedrijke analisten verbannen cash en verkondigen met hun (technische) analyses prachtige beurstijden. Er is echter een sterk contrast met gerenommeerde investeerders. Een oud gezegde op de beurs is dat men nooit moet luisteren naar iemand die zelf niet investeert. Succesvolle beleggers bouwen al jaren steeds meer cash op. Cash is een calloptie zonder expiratiedatum en dat wordt wel eens vergeten. Daarnaast is cash een optie op iedere beleggingscategorie ter wereld zonder uitoefeningsprijs. Het is direct inzetbaar wanneer daadwerkelijke koopjes zich aandienen, ook al is het verleidelijk om cash nu in te zetten omdat het niet rendeert.

Cash is trash volgens de meerderheid van alle marktparticipanten. Reden te meer om extra cash aan te houden en eventueel verder op te bouwen omdat het moment ‘cash is king’ hoogstwaarschijnlijk met rasse schreden onderweg is.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder Inklappen