Cash voor Kalbfleisch

Meineed of niet, oud-NMa voorzitter Pieter Kalbfleisch mocht in elk geval wel een vertrekpremie van 352 duizend euro in zijn zak steken

Pieter Kalbfleisch kwam vorig jaar april in opspraak toen zijn voormalige minnares tijdens een getuigenverhoor in de zaak Chipshol, haar vroegere geliefde van meineed beschuldigde. Een week later werd de NMa-topman met (betaald) 'verlof' gestuurd, thans wordt hij door justitie voor meineed vervolgd. Allemaal erg pijnlijk voor Kalbfleisch die ooit als Haags rechter uit de bocht zou zijn gevlogen om zijn zakenvrienden Harry en Jan Jonathan van Andel via een andere rechter - Hans Westenberg - een hoffelijke dienst te verlenen. Wat het allemaal nog erger maakte was dat Kalbfleisch drie maanden voor zijn pensioen struikelde over die stronk uit het verleden.
De pijn werd door zijn werkgever, de Nederlandse Mededingingsautoriteit enigszins verzacht. Kalbfleish toucheerde bij zijn oneervolle vertrek 352 duizend euro, ofwel, twee keer Balkenende.

 

Rechterlijke status
Gisteren publiceerde de NMa zijn jaarverslag en daaruit viel op te maken dat de van meineed verdachte Kalbfleisch in 2011 482.721 euro en 41 cent op zijn rekening kreeg bijgeschreven. ‘inclusief een reeds bij zijn aanstelling in 2003 door de toenmalige minister afgesproken eindafrekening’.

Het Financieele Dagblad deed navraag en kwam er achter dat  dit bedrag 352 duizend euro groot was. Kalbfleisch had bij een onverhoeds afscheid recht op twee kale jaarsalarissen (zonder sociale premies). De vroegere rechterlijke status van Kalbfleisch was overigens de reden dat hij deze ruime ontslagvergoeding ooit kon bedingen. Rechters worden immers voor het leven benoemd. De vertrekpremie is nogal fors vergeleken bij wat anderen krijgen. In het regeerakkoord is afgesproken dat vertrekregelingen voor functionarissen bij zelfstandige bestuursorganen niet hoger mogen zijn dan 75 duizend euro.
Aan de andere kant: de 352 duizend euro van Kalbfleisch steekt nogal schril af vergeleken bij de gouden parachute van Erik - Bonaire - Staal van Vestia die na wanstaltig falen nog eens 3,5 miljoen euro opstreek.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 600 leden